Home » Haakpatroon » Work – en patroon – in progress Spring flower deken

Work – en patroon – in progress Spring flower deken

Geplaatst in: Haakpatroon, Haken 9

Het begon met deze bloem:

Spring flower achtkant Jip by Jan

In mijn vorige blogpost schreef ik al dat ik dit verdwaalde haaksel weer tegen was gekomen en besloot er nog een paar te maken. Ik was al even uit het haakritme. Maar na een heerlijke dag bij vriendin Marianne (MaRRose CCC) in haar creatieve studio had ik het virus weer te pakken. Als je me volgt op Instagram of Facebook, was je dat inmiddels vast niet ontgaan πŸ˜‰

En hoe. Vier bloemen werden er al snel tien…

spring flower blanket Jip by Jan

Tien werden er …. nou ja…. veel:

Ik besloot ze aan elkaar te gaan haken.

Ik heb nu een ‘dekentje’ van 5 bij 5 achtkanten/bloemen, dat iets minder dan 1 bij 1 meter meet. Inmiddels liggen er al nieuwe bloemen klaar om er aan toegevoegd te worden.

Garen en kleuren

Ik haak de bloemen met restjes katoen. Voornamelijk Durable Coral aangezien ik daar recent veel patronen mee heb gemaakt. En dan blijft er nog wel eens een bolletje (of heel veel bolletjes…) over. Ik heb wel een schifting gemaakt in de kleuren. Ik had redelijk wat roze en pastel kleuren over (de hardere, donkere restjes waren inmiddels een heel eind opgegaan in mijn vorige restjesproject). Daar voegde ik nog wat blauwen en groenen aan toe. Verder gaat het redelijk willekeurig wat betreft de combinaties. Dat blijft ook leuk om te doen: (enigszins) lukraak combineren en dan zien hoe het effect is. Zelfs al haak je twee bloemen met dezelfde vijf kleuren, maar dan net in een andere volgorde, zul je zien dat je al een heel ander resultaat krijgt.

Een beetje spannend is het natuurlijk wel, je weet niet precies hoe je uit gaat komen. Maar ach, een paar bolletjes katoen zijn ook zo een keer bijgekocht. Kleurbaden en dergelijke zijn ook minder spannend in zo’n toch al kleurrijk geheel.

Haakpatroon

Ik had inmiddels op social media al beloofd dat ik het patroon zou uitwerken. Ik heb er een begin aan gemaakt, maar het kost me nog wel even om het helemaal goed uit te werken. Foto’s maken, haakschema tekenen, de tekst schrijven en alles checken, daar gaat stiekem toch altijd weer veel tijd in zitten. Kortom, het is nog niet klaar Γ©n ik vind het veel leuker om m’n tijd aan haken te besteden dan achter m’n computer πŸ˜‰

Maar om mezelf een stok achter de deur te geven, heb ik het patroon al wel vast in de webshop gezet – met deadline. Je kunt hem dan voorbestellen – waarmee je mij een virtuele schop onder m’n kont geeft πŸ˜‰ – en de pdf verschijnt dan uiterlijk 7 oktober in je mailbox.

In het patroon vind je dan het patroon voor de (achtkantige) bloem, de ‘tussenvierkantjes’ en de join. Vooralsnog ontwerp ik geen rand om deze deken. Doe ik dat alsnog wel, dan beloof ik die ook uit te werken en stuur ik die na. Maar verwacht die niet snel, want ik haak momenteel in slakkentempo (nou ja, ik haak op zich wel redelijk snel, maar niet meer zo veel nu ik weer fulltime werk).

Verder vind je in het patroon geen details met betrekking tot hoeveelheid garen, aangezien ik hem met restjes haak weet ik niet precies hoeveel er van de ene kleur of van de andere kleur in is gegaan. Sterker nog, in veel van de gevallen weet ik niet eens met welk merk of kleurnummer ik haak. Daar moet je dus wel een beetje tegen kunnen met dit patroon πŸ˜‰

Mocht je niet kunnen wachten tot 7 oktober om te beginnen: de eerste drie toeren van de bloem zijn hetzelfde als die van het Lente square haakpatroon, een van de gratis patronen op mijn blog.

>> Voorbestellen haakpatroon Spring flower dekenΒ β™₯

Hoe de naam tot stand kwam

Het leuke is dat ik onlangs op Facebook vroeg om een naam te verzinnen voor dit nieuwe patroon. Ik noemde hem tot nu toe restjesdeken, en dat vond ik toch wat minder charmant voor een patroon… Op die oproep kwamen heel veel leuke reacties en Elze typte: Springflower. En toen schoot me te binnen dat dit nieuwe patroon inderdaad ooit een variatie was op het lente square patroon. Van de tijd dat ik daar een driehoekige variant op aan het maken was geloof ik. Geen idee eigenlijk waarom ik ook met een achtkant kwam, maar he. En soms kom je dat dan ineens weer tegen en gaat dat vervolgens een heel eigen leven leiden. (Vaak ook niet hoor, ik heb zo een klepbankje vol halfaffe haaksels)

Dus Elze, bedankt voor de inspiratie!

 

Volgen Janneke:
Is gek op alles wat met garen en stof te maken heeft. Haakt, naait en breit. Auteur haak- en naaiboek Haakspiratie (2016). Is overdag organisatieadviseur @ www.EigenWijzeWerken.nl

9 Responses

 1. Janneke
  | Beantwoorden

  Ha Janneke, wat super leuk om weer es een blog van je te lezen! Ik heb idd regelmatig kleurrijke foto’s op Instagram voorbij zien komen! Prachtig patroon! En springflower is de perfecte naam voor dit patroon! πŸ’

  Liefs Janneke

 2. cristinac
  | Beantwoorden

  Oh, this is an absolute gorgeousness! You are so talented!

 3. Koerdina Warmelts
  | Beantwoorden

  Mooie naam voor zo’n fleurige deken!

 4. moois van me
  | Beantwoorden

  wat mooi!

 5. Sabine Verhaeghe
  | Beantwoorden

  Altijd leuk om je blog te lezen. Heel mooi!!! Ik krijg al zin om aan de slag te gaan!

 6. Emily
  | Beantwoorden

  Hey Janneke,
  Echt een geweldige deken wordt dit. Echt super mooi.
  En een leuke naam.
  Fijne zondag.

  Lieve groetjes,
  Emily

 7. jannie goudbeek
  | Beantwoorden

  Wan neer kan ik mijn patroon van de deken verwachten

 8. Janneke
  | Beantwoorden

  Hallo Jannie, ik heb je naam even opgezocht in de bestellingen en zie dat je een letter in je mailadres bent vergeten. Die ga ik nu toevoegen en je de opdrachtbevestiging (met daarin link naar de download) nogmaals verzenden. Hoop dat je snel aan de Spring flowers kunt beginnen!

 9. […] Meer foto’s van de deken toen het nog een Work in progress was, vind je in deze blogpost. […]

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.