Home » Haken » Wollige Wintersjaal breien

Wollige Wintersjaal breien

Geplaatst in: Haken 2

De Wollige Wintersjaal die ik voor mijn nichtje breide is af!

In vorige blogposts en op social media kon je zien dat ik een Heerlijke Herfstsjaal had gehaakt (het patroon vind je hier). Voor ik de uiteindelijke sjaal haakte, probeerde ik eerst verschillende garens.

Een van die garens was de Pure Wool van Rowan. Ik maakte daarmee eerder de tunisch gehaakte deken en het tunisch gehaakte slaapzakje voor het boek Workshop Tunisch Haken. Ook het gebreide babyslaapzakje met mijn eerste poging tot fair isle is met Rowan Pure Wool gemaakt (zie gratis breipatroon hier).

Prachtig garen, maar voor de Heerlijke Herfstsjaal vond ik hem niet zo geschikt. Gehaakt met de steek die ik gebruikte voelde de wol veel stugger aan dan het garen waar ik de sjaal uiteindelijk mee haakte en ook de andere garens voelden zachter. Maar gebreid, wist ik, kreeg je een zachter resultaat.

Dus toen ik mijn nichtje aanbood een sjaal voor haar te maken en zij grijs aanwees als een heel mooie kleur, wist ik dat ik iets in mijn garenvoorraad had waarmee ik haar sjaal kon breien. Ik wilde dezelfde vorm als de gehaakte Heerlijke Herfstsjaal aanhouden: wel iets uitlopend, maar niet in de gebruikelijke punt waarin je veel sjaals en omslagdoeken ziet.

Start Wollige Wintersjaal breien
Leuke steekmarkeerder he? Een heel leuk aandenken aan de Happy Hip en StipParty waar we deze leukerd kregen van Ingrid van @leukgemaakt.

Al snel had ik de eerste toeren gebreid en stuurde ik haar (via haar moeder) een fotootje van het resultaat tot zover. Het werd goedgekeurd, ik kon verder 😉

Daar was ik blij mee, want al snel merkte ik dat dit net zo’n lekker ‘go with the flow-project’ was als de Heerlijke Herfstsjaal. Ik hoefde niet te tellen, kon door breien tot ik het welletjes vond qua breedte en daarna overgaan op de minderende toeren.

Reliëf breien en Yarn chicken

Ook in deze sjaal maakte ik een reliëftoer op de plek waar ik startte met minderen.

Op het laatste speelde ik Yarn chicken. Het spel waarbij je hoopt toch nog net genoeg garen te hebben als je maar snel genoeg door breit 😂

Wollige Wintersjaal breien
Rondbreinaalden: KnitPro | Roze puntbeschermers: Clover

Nou ja, ik verloor dus. Maar ik had het geluk nog zo’n zelfde bol in mijn voorraad te vinden. Zo kon ik én de sjaal afbreien én had ik meer dan genoeg garen voor de kwastjes aan de uiteinden. Pfiew.

Afwerking Wollige Wintersjaal

Blocken gebreide sjaal

Toen de sjaal af was, blockte ik hem op een grote foampuzzel. Deze gebreide variant (ik noem hem de Wollige Wintersjaal) werd 1.90 m breed (de gehaakte variant voor mezelf werd ruim 2,5 meter) en is op het hoogst ongeveer 38 centimeter (de Heerlijke Herfstsjaal ongeveer 45 cm).

Na het blocken maakte ik er nog kwastjes aan. Toen miste ik echter nog iets: een beetje kleur. Het was toch een sjaal voor een meisje, helemaal grijs was ook zo… grijs. Ik had van mijn geborduurde handschoenen-avontuur nog restjes wol over. Met de tips die ik tijdens de workshop Handschoenen borduren van Nienke (@mooivandraad) kreeg, borduurde ik kleine bloemetjes op de sjaal. Dit is het resultaat:

Wil jij de Wollige Wintersjaal ook breien?

In de kerstvakantie zal ik het breipatroon voor de Wollige Wintersjaal uitschrijven. Je kunt het breipatroon alvast bestellen. Het komt dan automatisch in je mailbox als ik het af heb.

Ondertussen kun je alvast, als je op jouw gebreide sjaal ook bloemetjes wilt borduren, restjes wol verzamelen. Voor de sjaal zelf had ik ongeveer 220 gram Rowan Pure Wool Superwash Worsted nodig. Iets meer dan 2 bollen dus. Ik breide de sjaal met rondbreinaalden maat 6.

Verder is het ook bij dit patroon handig om de draadeindjes te knopen in plaats van weg te werken met een stopnaald. Je vindt deze tip en uitleg in deze blogpost: Haaktips bij Heerlijke Herfstsjaal.


Variatie op hetzelfde patroon

Wintersjaal breien breipatroon Jip by Jan

Later breide ik een variatie op hetzelfde patroon. Daarover lees en zie je meer in deze blogpost:

Variëren met breipatroon Wollige Wintersjaal

Volgen Janneke:
Is gek op alles wat met garen en stof te maken heeft. Haakt, naait en breit. Auteur haak- en naaiboek Haakspiratie (2016). Is overdag organisatieadviseur @ www.EigenWijzeWerken.nl

2 Responses

  1. Ilse (by-ik.blogspot.nl)
    | Beantwoorden

    Mooie sjaal!
    Leuk met dat reliëfrandje.

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.