Home » Boeken » Winters haken van Thessa Kockelkorn

Winters haken van Thessa Kockelkorn

Geplaatst in: Boeken, Garen, Haken 1

Heb je dit nieuwe haakboek ‘Winters haken’ van Thessa Kockelkorn al gezien? Het is nét uit en afgelopen donderdagavond mocht ik bij de online boeklancering aanwezig zijn. Tot dan had ik alleen de cover gezien en daar werd ik al direct heel blij van: heerlijke kleuren en een mooie opmaak.

Thessa (@ilikecreatingstuff op instagram) ken je mogelijk van de HaakSTER wedstrijd van Het Wolplein. Ik kende haar vooral van deze deken, die ik zó mooi vind! 😍

In aanloop naar de online bijeenkomst ontving ik een pakketje, dat ik níet mocht openmaken. Aiai.

Winters haken boek Thessa Kockelkorn

Het is me gelukt het gesloten te houden!

Tijdens de online presentatie, die werd georganiseerd door Wolplein en gehost door Loes van Freubelweb, mochten we het dan ein-de-lijk openmaken:

De cover was in het echt net zo mooi als de preview én het is een boek met harde kaft. Dat waren de eerste verrassingen (naast het leuke inpakwerk).

Winters haken van Thessa Kockelkorn

Maar dan die binnenkant! Thessa heeft niet alleen de patronen ontworpen, beschreven en getekend, ze heeft ook het boek vormgegeven. En dat heeft ze echt geweldig gedaan. Dat begint al direct bij het openslaan van het boek, waarin haakschema’s in heel mooie kleuren zijn geplaatst, en dat gaat het hele boek door. Dat is duidelijk met heel veel verstand van zaken* en liefde gemaakt.
* van zowel vormgeving áls haken, echt een pre als die in één zijn vertegenwoordigd kan ik je uit boekmaakervaring vertellen!

We wilden eigenlijk het liefst allemaal direct beginnen te haken!

Dat deden we natuurlijk niet, maar geïnspireerd raakten we er wel van. Thessa vertelde daarnaast nog over het thema van het boek: duurzaamheid. En dat ze best worstelde met hoe je nu zo duurzaam mogelijk kunt haken. Wat is het beste garen? Acryl (want daar komt geen dier aan te pas), wol (want geen kunststof) of toch katoen? En wat ze merkte bij het maken van het boek is dat duurzaam garen vaak maar een korte tijd beschikbaar is en dat is dan weer niet handig wanneer je een boek maakt. Dat het garen dat je gebruikt niet meer te koop is tegen de tijd dat mensen iets uit je boek willen haken.

Haken met restjes

Ze kwam met een alternatief: haken met garen uit je voorraad. Dat heb je al, je hoeft niets nieuws te kopen en dat is ook een vorm van duurzaamheid. Ze gebruikte daarom juist heel gangbare garens, die veel haaksters al wel in huis hebben. En inderdaad, bij mij is dat het geval: het garen dat ze gebruikt in het boek heb ik ook thuis (en niet omdat ik nou zo’n immense voorraad heb ;-)).

Ons werd gevraagd van te voren ons favoriete restjesproject te laten zien. Ik kon mijn favoriet niet laten zien, want die ligt in mijn workshopruimte, maar dat is deze:

Haakpatroon Hexagon bloemendeken Stylecraft Special DK

Gemaakt met Stylecraft Special DK dat ik nog had liggen en gestart in de eerste weken van de lockdown. Zonder vooropgezet plan, maar meer uit (hoofd)nood in verwarrende tijden. Uiteindelijk heb ik daar overigens alsnog wel garen bij gekocht omdat ik nu ook weer niet zóveel crèmekleurige bollen in mijn voorraad had. Dus een beetje met restjes uit mijn voorraad en een beetje aangevuld met de voorraad van Het Wolhuis 😉

Wat ik ook erg leuk vind om met restjes te haken is dit soort patronen:

Haken met restjes

Duurzaam haken

Wat ze verder deed in het kader van duurzaamheid was complete sets ontwerpen. Dus niet alleen een sjaal, maar ook bijpassende wanten en een muts. Die je dan allemaal met hetzelfde garen haakt. Dat scheelt restjes en het is ook nog eens een mooi geheel.

Ik begrijp en herken haar worsteling rondom duurzaamheid en deze hobby (en in ‘t leven in het algemeen). Nog een punt dus waardoor ik het een erg mooi boek vind in meerdere opzichten.

Genoeg gepraat over het boek..

… ik laat je een aantal sneak peeks zien uit Winters haken van Thessa Kockelkorn:

Heerlijke plaatjes toch?

Je kunt Winters haken van Thessa Kockelkorn bij je favoriete garenwinkel kopen en online bij Bol:

Thessa’s haakwerken liggen binnenkort ook bij Het Wolplein zodat je ze in het echt kunt zien.

Thessa: nogmaals van harte gefeliciteerd met je prachtige boek!

Deze blogpost bevat affiliate links naar Bol.com: als je de link gebruikt en het boek aanschaft op Bol.com ontvang ik een (heel klein) percentage van de verkoop waarmee ik mijn blog in de lucht (en in de cloud ;-)) houd.

Volgen Janneke:
Is gek op alles wat met garen en stof te maken heeft. Haakt, naait en breit. Auteur haak- en naaiboek Haakspiratie (2016). Is overdag organisatieadviseur @ www.EigenWijzeWerken.nl

  1. Ilse (by-ik.blogspot.nl)
    | Beantwoorden

    Spannend zo’n pakketje dat je niet direct mag openen …
    Ik word nieuwsgierig naar het boek. Houd van duurzaam. Ga eens even op zoek naar dit boek!

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.