Home » Breien » Winter Smiles meets Gilmore Girls muts breien

Winter Smiles meets Gilmore Girls muts breien

Geplaatst in: Breien 4

Het breien van een muts beviel me zo goed (en de voorspellingen voor de komende weken zijn zo winters) dat ik nóg een muts op de naald zette.

Ik heb zelf geen muts, dus ik dacht: ik ga een patroon voor mezelf zoeken. Ook nu kwam ik weer uit op een patroon van Drops: de Winter Smiles Hat (Gebreide beanie / hipster muts met boordsteek).

Ik had nog garen liggen dat bedoeld was voor het breien van een sjaal uit het boek Mooi van Draad (zie deze blogpost): Lana Grossa Bingo Mélange, een merinowol. Maar dat garen ligt dus inmiddels al 3 jaar te wachten. De kans dat ik die sjaal ooit nog ga breien wordt steeds kleiner. Dus besloot ik dit garen, waarvan ik de kleur zo mooi vind, voor de muts te gebruiken. Het is er eigenlijk helemaal niet geschikt voor, in de zin dat het garen is voor naald 4,5-5,5 en het patroon schrijft 3,5 voor, maar ik dacht: dat is in ieder geval lekker warm.

Aanpassing op breipatroon

Ik hield maat S/M aan, gebruikte dus gewoon rondbreinaald 3,5 conform patroon en zette 108 steken op. De bedoeling is deze hele muts in boordsteek te breien (1 r, 1 av) en zo was ik ook begonnen. Terwijl ik breide keek ik echter ook naar Gilmore Girls: A year in the Life. In de openingsscène van seizoen 1 heeft Lorelai een muts op die me inspireerde na de omslag over te gaan op een ander patroon: vanaf 10 cm breide ik 3 recht, 3 averecht. En zo ontstond deze ‘Winter Smiles meets Gilmore Girls’-muts.

Inspiratie gebreide muts Trailer Gilmore Girls A Year in the Life

Ik had ongeveer 2,5 bol nodig om de muts te breien. Dat is dus meer dan het patroon voorschrijft als je het garen gebruikt dat ze voorschrijven (2 bollen Drops Air). Maar ik denk dat de mijne warmer is en dat is ook wat waard 😉

Vanmiddag de muts gelijk getest tijdens een wandeling in de sneeuw op de Sallandse Heuvelrug

Gelukkig had ik voor de sjaal nog meer bollen gekocht en kan ik er nu nóg een breien, want hij is inmiddels ingepikt. Door die boordsteek is hij goed rekbaar en dus ook te gebruiken door man, die ook wel graag zo’n lekker warme muts wilde.

Op naar een derde gebreide muts dus. Ook de jongste heeft inmiddels een bestelling geplaatst. Eens kijken of ik iedereen hier, voor de winter ten einde is, kan voorzien van een warm hoofd 😄

Ps Ik zag nu ik een plaatje zocht van de Gilmore Girls muts dat er een faux fur pom op zit, misschien moet ik die ook maar op de volgende zetten. Dan weet ik zéker dat ‘ie niet wordt ingepikt door huisgenoten 😉

Volgen Janneke:
Is gek op alles wat met garen en stof te maken heeft. Haakt, naait en breit. Auteur haak- en naaiboek Haakspiratie (2016). Is overdag organisatieadviseur @ www.EigenWijzeWerken.nl

4 Responses

 1. Sofie
  | Beantwoorden

  Super tof, lijkt me lekker warm.
  Groetjes Sofie

  • JipbyJan
   | Beantwoorden

   Dank je Sofie! Ja hij is heerlijk met dit weer. Maar goed, eerst weer een nieuwe breien dus en hopen dat het dan nog lekker koud is 😉

 2. Elles
  | Beantwoorden

  Wat een geweldige muts!!! Heb er nog nooit een op gehad, daar gaat nu denk ik ook geen verandering in komen,maar wat een mooie… Misschien toch eens een keer eentje breien.. rondbreinaalden heb ik wel ergens liggen…

  Bedankt in elk geval voor je tip!!!

  • JipbyJan
   | Beantwoorden

   Dank je Elles! Ik ben zelf ook geen mutsendrager, hooguit een capuchon bij regen, maar dit is toch wel lekker nu. Veel breiplezier alvast!

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.