Home » Breien » Wachten op Haakspiratie

Wachten op Haakspiratie

Geplaatst in: Breien, Garen, Haken 15

Het boek waar ik nu meer dan een jaar mee bezig ben, is naar me onderweg! Nog heel even en dan heb ik het in handen. Ik weet natuurlijk wat er in zal staan, maar toch, wat spannend!

(Hier lees je mijn eerste blogpost over mijn boek-maak-avontuur en met deze link vind je alle posts die er over gingen. Op deze pagina vind je een digitaal inkijkexemplaar en info over waar je kunt bestellen/kopen.)

Met een oog op de brievenbus haak en brei ik de laatste uren weg.

Ik heb mezelf beloofd het aantal WIP’s (= Work in Progress) vanaf nu in de hand te houden: één haakwerk en één breiwerk (en nou ja vooruit, ook nog een naaiproject).

Haak WIP

Dit is wat ik nu aan het haken ben:

Bloemen haken met By Claire cotton

Bloemen haken met By Claire cotton

Het is een patroon uit het boek, alleen haak ik de bloemen hier in verschillende kleuren en haak ik ze op een andere plek aan elkaar. Geeft meteen een heel ander resultaat! (Check het zelf op blz 7 in het digitale inkijkexemplaar op de Haakspiratie-pagina).

Ik haak ze hier met verschillende kleuren By Claire Cotton (nr 1). Ik weet nog niet wat het gaat worden. Als de postbode er heel lang over doet, misschien wel een dekentje 😉

Voor ik aan dit haakwerk mocht beginnen van mezelf moest ik eerst het vorige haakwerk af hebben. Daar zat een kleine hickup in mijn systeem: want het garen raakte halfweg de laatste toer op.

Miriam-Catshoek-sjaal-1

Ik postte dit plaatje op Instagram en had in no-time bericht van MaraMaakt: zij had de blauwe Phildar Phil Charme ook gekregen op het Phildar Haakfeestje en wilde haar bollen met alle plezier opsturen. Ik had hetzelfde garen in een mooie koraalkleur gekregen, en stuurde die naar haar. Zo mooi hoe dat gaat!

Terwijl het garen naar me onderweg was, startte ik alvast het bloemen haakwerk. Inmiddels is de Miriam Catshoek-sjaal af, inclusief de laatste toer zoals ik hem in gedachten had (bij de rand week ik af van het patroon en ging ik zelf los met een off white Phildar wol en By Claire sparkle) en kan ik dus weer verder met de kleurige bloemetjes.

Miriam Catshoek sjaal Jip by Jan

Miriam-Catshoek-sjaal-3

Miriam-Catshoek-sjaal-4

Miriam-Catshoek-sjaal-5

Brei WIP

Tijdens het Phildar haakfeestje dat Lisanne (Draad en Praat) en Miriam Catshoek organiseerden, kreeg ik off white Phildar Phil Nuage. Heerlijke bollen zachtheid die schreeuwden om verwerkt te worden. Voor het kussen dat ik onlangs breide (zie patroon) gebruikte ik de linnensteek. Ik ben er verliefd op: de steek is mooi én hij breit heerlijk. Niks ingewikkelds en toch ziet het er bijzonder uit vind ik.

Phildar-Phil-gebreide-sjaal-linnensteek

Dus pakte ik m’n breinaalden en zette een willekeurig aantal steken op, voor een lekker brede sjaal. Ik brei verder zonder patroon en zie wel waar ik uit kom.

{Ik krijg trouwens veel vragen over de naalden die ik gebruik: het zijn Prym KnitPro rondbreinaalden. Ik gebruik rondbreinaalden omdat ik die lange pennen niet fijn vind: ik kan er niet lekker mee in m’n favoriete stoel zitten. Plus, ik brei continentaal. Een manier die ik via filmpjes op Youtube heb aangeleerd en ergonomischer schijnt te zijn dan de hier gebruikelijke manier, waarbij je je draad met rechts omslaat.}

Nu ik de blauwe sjaal af had en nog blauwe Phil Charme over had, leek het me leuk die overgebleven bollen in de sjaal te gaan verwerken. Ik ben dol op blauw/wit en strepen, dus de optelsom was snel gemaakt:

Phildar-Phil-gebreide-sjaal-01

Ik ben hier overgegaan op 1 pen recht, 1 pen averecht. Waarbij ik telkens de eerste steek van een toer recht afhaal en de laatste steek averecht brei om nette zijkanten te krijgen. Een tip die ik kreeg van mijn fijne CraftKitchen-collega’s met vele jaren brei-ervaring meer dan ik.

Ondertussen

Mijn ‘hooguit één WIP per hanwerktechniek’-regime is trouwens niet altijd op te houden: soms werk ik aan een opdracht die er dan ‘even tussendoor’ komt. Zoals de omslagdoek die ik ontwierp voor de garenleverancier van By Claire Soft mix. Hierbij een sneak peek van een van de kleurencombinaties die straks te koop zal zijn:

By Claire soft mix omslagdoek

Net als de Landleven-deken zal het patroon dat ik ontwierp bij het garenpakket worden geleverd. Ik houd jullie op de hoogte wanneer het beschikbaar is!

Volgen Janneke:
Is gek op alles wat met garen en stof te maken heeft. Haakt, naait en breit. Auteur haak- en naaiboek Haakspiratie (2016). Is overdag organisatieadviseur @ www.EigenWijzeWerken.nl

15 Responses

 1. Patricia Caminada
  | Beantwoorden

  Toch heel spannend, je eigen eerste boek in handen krijgen. Hopelijk besluit de post niet tot dinsdag te wachten.
  Ik zal in ieder geval nog moeten wachten tot de 27 ste. Ben heel benieuwd 🙂

  • Jan
   | Beantwoorden

   Ja, heel spannend! De postbode bezorgde hem gelukkig toch nog vanmiddag, dus ik heb hem. Heel bijzonder!
   Leuk dat je er de 27e bij bent, tot dan!

 2. Ine
  | Beantwoorden

  Spannend hoor je boek, als het goed is ontvang ik het dan van de week via Bol.
  Ga van de winter weer een Mystery Blanket haken, maar in jouw boek zal ik vast nog wel wat kleinere projecten kunnen vinden.
  Geniet van je mooie boek, en hoop op super veel verkoop voor je goede doel.

  • Jan
   | Beantwoorden

   Wat leuk dat je Haakspiratie gereserveerd hebt, zo leuk te lezen! Ben heel benieuwd naar wat je er van vindt.
   Dank je wel voor je compliment en gelukwensen!

 3. Carolien
  | Beantwoorden

  Amaai, hoe flink van je. 😉 Ik probeer dit ook altijd te doen. Regelmatig gaat het een tijdje goed en dan plots heb ik toch vier haakprojectjes liggen. Raar he. 😉
  En die breinaalden, die gebruik ik ook. Heb een koffertje (3,5 – 8 mm) gekregen van mijn mama en papa voor mijn nieuwjaar. De extra dikke naalden (9 – 10 – 12 mm) heb ik mijzelf cadeau gedaan. 🙂

  Hopelijk is de postbode ondertussen geweest en anders kan je lekker doorgaan met de leuke bloemetjes. 🙂

  Groetjes
  Carolien

  • Jan
   | Beantwoorden

   Haha, ik hoop het vol te houden, maar snap dat het toch stiekem weer uit de hand kan lopen 😉
   Wat een mooi cadeau van je ouders! Ik ben ook zo blij met m’n set.

   De postbode is ondertussen geweest en ik ben zo blij! (een sneak peek staat op https://www.jipbyjan.nl/haakspiratie)

 4. Corine
  | Beantwoorden

  Mooie projecten, allemaal!

  Corine
  thelittlefarmhouse1.blogspot.nl

 5. Verie
  | Beantwoorden

  Heerlijk, Janneke, wat ben je weer lekker bezig (geweest)! De sjaal van Miriam staat ook op mijn lijstje en wat heb jij er een gave versie van gemaakt, echt helemaal in mijn kleurtjes, ga ik zeker meenemen voor de mijne (als je het ok vind)?! Ik ben (nogmaals) zo benieuwd naar je boek, patronen en creaties, hierboven met de verschillende bloemetjes is ook zo geweldig, hopelijk is de postbode al geweest en andere dat hij/zij heel snel komt! 🙂

  Lieve-Groetjes,
  Verie

  • Jan
   | Beantwoorden

   Wat leuk dat jij de Miriam Catshoek-sjaal ook gaat maken Verie, en natuurlijk vind ik het niet erg als je hem ook in deze kleuren maakt!
   De postbode is inmiddels geweest en ik ben heel blij! Liefs, Janneke

 6. Margaret
  | Beantwoorden

  Goed bezig om de tijd te doden en de spanning te verminderen voor de komst van jouw boek. Ik ben benieuwd.

  Groetjes, Margaret

 7. janet
  | Beantwoorden

  Hi i like your hexagons are they in your book and also do you have your book in uk language

  • Jan
   | Beantwoorden

   Hi Janet, Thanks for the compliment! The hexagons are in my book, although they are joined differently. I will publish this alteration when I’m done here on my blog. I’m sorry, for now my book (and blog) are only in Dutch.

 8. janet
  | Beantwoorden

  Where can i find the pattern for the look like hexagon flower pattern please

  • Jan
   | Beantwoorden

   Hi Janet, see my respons to your previous reaction ?

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.