Home » Tutorial » W.I.P. en boek-update

W.I.P. en boek-update

Nee, de laatste W.I.P. is nog steeds niet af.

Toch heb ik wel voortgang geboekt: ik heb de popcorn granny squares inmiddels aan elkaar gehaakt. Ik koos voor de join-as-you-go methode, al doe je dat normaal terwijl je de laatste toer van een granny square haakt en ik had al m’n granny’s al klaar.

Popcorn granny squares join haken

Dus bedacht en haakte ik overal een extra toer omheen om ze vervolgens tijdens die laatste toer aan elkaar te haken. Mocht je deze methode ook willen volgen, dan haak je deze laatste toer dus direct na de laatste toer uit het eerder gedeelde haakpatroon Popcorn Granny Square.

Extra toer haakpatroon Popcorn Granny Square – Join as you go

Je eindigt je laatste toer net na een hoek, net voor de drie stokjes en je bent die laatste toer geëindigd met een halve vaste in het eerste stokje daarvan. Voor de eerste granny ga je als volgt te werk (en kijk goed naar de foto’s om een beeld te krijgen):

Haak drie lossen (= 1 stokje), 1 stokje in de volgende steek en 1 stokje in de daaropvolgende steek. Haak vijf lossen, haak een vaste in de eerst volgende vaste (die in het midden van een zijkant zit), haak vijf lossen en haak drie stokjes in de drie stokjes die je daarna tegenkomt. Haak vijf lossen en haak 1 stokje in de vaste net voor de hoek en 2 stokjes in de lossenboog. Haak twee lossen en nog twee stokjes in de lossenboog en 1 stokje in de vaste net om de hoek. Haak weer vijf lossen. Je bent nu weer op hetzelfde punt aangekomen (1 zijkant verder). Herhaal dit tot je rond bent, sluit af met een halve vaste en hecht af.

Popcorn granny squares join haken Jip by Jan

Bij alle volgende granny doe je in de basis hetzelfde. Je onderbreekt aan de kant waar je je granny wilt vastmaken aan een andere granny telkens de vijf lossen als volgt: haak 2 lossen, haal je haaknaald uit de lus, steek je haaknaald door de vijf-lossenboog van de granny waar je aan vast wilt haken en haal de lus weer op, haak een halve vaste (= telt als de derde losse uit je vijf lossenboog) en twee lossen.

In de hoeken pas je hetzelfde toe (maar dan met minder lossen): haak 1 losse, haal de haaknaald uit de lus, steek hem door de hoek van de te joinen granny en haal je lus weer op, haak een halve vaste (=de tweede losse).

Popcorn granny squares join haken Jip by Jan

Nu alleen nog een kussenhoes naaien waar ik deze granny’s op vast ga zetten. Maar ik heb de moed nog niet gevonden om naar de stoffenzaak te gaan. Ik ben bang dat ik halfweg smelt.

Niet alleen eindigde ik mijn laatste WIP niet…

ik kreeg er onbedoeld ook eentje bij. Zo liet ik jullie in de vorige blogpost toch een sneak peek van een van de projecten voor mijn boek zien? Bij nader inzien bleek dat geen handige keuze, want het stofje dat ik daarvoor gebruik (en de inspiratiebron voor het haakwerk was) komt uit een seizoenscollectie en zal waarschijnlijk tegen de tijd dat mijn boek uitkomt (ik hoop volgende voorjaar) niet meer te koop zijn. Dat leek mij (en Handwerk.nl die de stof en het garen beschikbaar stelde, waarvoor dank!) niet handig.

Daar kwamen we deze week achter toen ik op bezoek was bij groothandel G. Brouwer. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven. Of eigenlijk, tevéél alternatieven. Want kijk wat ik zo al op mijn bureau heb liggen. En dit is nog maar van één stoffenmerk. Om gek (en tegelijkertijd zielsgelukkig) van te worden!

Gutermann stoffen Jip by Jan

Gutermann stoffen Jip by Jan

Gutermann stoffen Jip by Jan

Gutermann stoffen Jip by Jan

Gutermann stoffen Jip by Jan

Degenen die deze blogpost over mij gelezen hebben, weten nu dat ik hier volledig van in de (keuze)stress zou kunnen raken. Maar ik hou het hoofd, ondanks de hitte, koel en laat het rustig bezinken. Soms ben ik best trots op mezelf 😉

Maar nu zat ik dus met een half-af project voor mijn boek. Zonde om te laten liggen. En ik ben ook zo benieuwd hoe het eindresultaat gaat zijn. En dus heb ik besloten ook dit haak- en naaiwerk af te maken en het toe te voegen aan mijn nog maar karige W.I.P.-lijstje (vergeleken bij het begin, toen ik het lijstje net opstelde, nog steeds een alleszins acceptabel lijstje :-)). Dit is hoe het er tot nu toe uitziet:

Wiebers haken met noppen Jip by Jan

(en ja, het wybertjes-doosje zit niet meer vol…)

Ik besloot niet alleen het project toe te voegen aan mijn WIP-lijst, ik besloot ook om het patroon dan maar helemaal uit te werken en hier op mijn blog te posten. Nog wel even geduld daarvoor aub.

Degenen die dat niet hebben, kunnen vast met de kale wybers (of is het wiebers? Of voor de veiligheid: ruitjes?) beginnen. Daarvoor gebruik je het Haakpatroon Vlaggetjes en haak je door tot je de gewenste breedte hebt (bij mij is dat 18 vasten) en daarna minder je tot je weer uitkomt bij 1.

Wiebers haken met noppen Jip by Jan

Oeh en voor ik het vergeet: Handwerk.nl koppelt er dan een leuke winactie aan vast, zodat je met de materialen voor de wybers/wiebers/ruitjes en het stofje aan de slag kan! Zo maken we van de nood een deugd 😉

Boek update

Ik schreef al dat ik bij de groothandel was. Onder andere om over mijn boeken-maak-plan te sparren. Na een beste rit, die nog eens werd verlengd door een caravan die bij 35 graden Celsius de A28 blokkeerde, kwam ik aan in het walhalla. Die caravan was ik dus al snel vergeten (en ik denk ook dat het voor de caravaneigenaren vervelender was in de brandende zon dan voor mij in m’n auto met airco).

Ik heb door rijen en rijen garen, stoffen, fournituren, boeken en nog veel meer gewandeld. Af en toe was mijn reisleider me kwijt. Was ik ergens aan blijven plakken, had ik weer iets moois gezien. Zo liep ik onder andere door het straatje van Claire: barstensvol By Claire garen. En hoorde ik over haar nieuwe plannen. Spannend, ik kan niet wachten!

Ik kreeg een aantal garens mee om te testen, die ik uiteraard laat zien als ik daar wat mee gemaakt heb. En ik kreeg dit mee, voor een van de projecten in mijn boek (en ja, deze zijn er volgend jaar ook nog. Heb ik gecheckt ;-)).

DMC Natura Just Cotton XL Jip by Jan

DMC Natura Just Cotton XL Jip by Jan

Dit zijn alle kleuren DMC Natura Just Cotton XL:

DMC Natura Just Cotton XL Jip by Jan

Ik vind ze zó mooi! Ook deze grijze, waar ik eerder twee proeflapjes mee haakte, vind ik prachtig. Om te testen of ik het mooier vond met haaknaald 6 of 7.

DMC Natura Just Cotton XL Jip by Jan

En oh ja…

Dan heb ik nog iets liggen. Ik kreeg dit garen, Eco-Fusion van Nurturing Fibres, van Kim van Echtstudio. Of het misschien iets voor mij (en/of mijn boek) was. Nou, ik ben bang van wel. Want het ziet er 1) prachtig uit, 2) is duurzaam gemaakt, 3) haakt heerlijk en 4) heeft geweldige kleuren. Veel meer heeft een garen niet nodig om me af te leiden van mijn ‘ik haak alleen nog wat op mijn WIP-lijstje staat’-regime 🙂

Nurturing Fibres Eco Fusion

Nurturing Fibres Eco Fusion

Het is een combinatie van bamboe en katoen en dat kun je (in het echt wat beter dan op de foto) zien door de afwisseling van mat en glanzend. Erg mooi!

Veel ‘wordt vervolgds’ dus, geen enkel afgerond project. Maar he, er zit vooruitgang in, en dat is ook al heel wat waard 🙂

Een fijn weekend (en voor sommigen al: vakantie) allemaal!

Volgen Janneke:
Is gek op alles wat met garen en stof te maken heeft. Haakt, naait en breit. Auteur haak- en naaiboek Haakspiratie (2016). Is overdag organisatieadviseur @ www.EigenWijzeWerken.nl

6 Responses

 1. Ine
  | Beantwoorden

  Ben weer helemaal blij na het lezen van je blog, van al je bruisende energie en plannen.
  Je hebt aan mij al 1 klant voor je boek, veel succes met alles

  • JipbyJan
   | Beantwoorden

   Dank je wel Ine voor je lieve reactie! Heel fijn te lezen!

 2. Brigit
  | Beantwoorden

  Wat een hoop inspiratie heb je opgedaan. En wat een mooie materialen. Dat boek wordt zeker weten één grote inspiratiebron voor ons allemaal. Ik kijk er echt naar uit Janneke. Heel veel plezier en succes met de voorbereidingen. Het is heel veel werk denk ik zo. Maar wel werk waar je veel energie van krijgt. Dat lijkt me heerlijk. Geniet ervan.

  • Jan
   | Beantwoorden

   Dank je wel Brigit! Aan inspiratie geen gebrek inderdaad 🙂 En wat ontzettend fijn te horen dat je er naar uitkijkt, dat vind ik heel bijzonder (en fijn!) te lezen!

 3. Anneke
  | Beantwoorden

  Janneke wat is het toch heerlijk jou te volgen, je kan zeker trots op jezelf zijn

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.