Home » Breien » Voorlopig even geen workshops en nieuwe projecten op de haak- en breinaalden

Voorlopig even geen workshops en nieuwe projecten op de haak- en breinaalden

Even geen workshops, een nieuw breiproject op de naalden en hoe ik van een bibliotheekboek over breien kom tot een nieuw haakontwerp.

Even geen workshops

Ik was al voorzichtig met het plannen van nieuwe workshops en na de laatste persconferentie heb ik besloten dat ik de workshops die al gepland waren uit de agenda haal. Degenen die zich al hadden aangemeld hebben inmiddels een berichtje van me gehad.

Eerst dat virus maar weer onder controle, dan kunnen we daarna weer met een gerust hart bij elkaar komen.

Op dit soort momenten ben ik altijd weer ontzettend blij met het feit dat ik hobby’s heb: haken, breien en sinds een tijdje ook stippen, lezen en het luisteren van podcasts. Dat laatste is ook nog eens zeer goed te combineren met haken en breien (vast ook met stippen, maar dat heb ik nog niet geprobeerd).

Wollige Wintersjaal breien

Ik heb dus maar even een nieuw project op de breinaalden gezet. De komende tijd heb ik daar alle ruimte voor, want ook onze herfstvakantie met vrienden en het jaarlijkse weekendje weg met familie gaan niet door.

De Wollige Wintersjaal is een breipatroon dat ik ontwierp als sjaal voor mijn nichtje. Het is een breivariant op het haakpatroon van de Heerlijke Herfstsjaal: net zo’n fijn ‘go with the flow’-project en een zelfde vorm sjaal.

Ik breide de eerste versie met Rowan Pure Wool en borduurde daar bloemetjes op. Deze versie brei ik met Schachenmayr Cosy Wool. Ik begon er al eerder dit patroon mee in een lichtblauwe versie (met een heel subtiele zweem groen er door, erg mooi! Zie foto hieronder), maar daar had ik maar één proefbol van. Van deze zwarte heb ik er genoeg om de sjaal ook echt af te breien in een formaat voor volwassenen. Ik zal bijhouden hoeveel bollen ik er in op brei.

Podcasts luisteren

Gisteravond breide ik de eerste bol op, terwijl ik luisterde naar podcasts. Onder andere een aflevering van de Rudi en Freddie show van De Correspondent en een aflevering van Mark Tuitert’s podcast Drive met Bert Slagter. Waar ik ook graag naar luister zijn de postcasts van Joe Rogan en TED radio hour.

Ik ben heel benieuwd: luister jij ook naar podcasts? Welke raad je aan?

Nieuw haakpatroon in de maak

Naast het nieuwe breiproject is er ook een nieuw haakproject. Je ziet hierboven versie 2 en 3. De allereerste versie was deze:

Ik varieerde daar alvast met verschillende manieren van aan elkaar haken. De een meer succesvol en/of beter uitvoerbaar dan de andere 😉 Ook zie je boven in beeld nog net een klein probeersel voor nog een variatie, maar die heeft het niet gehaald.

Het leuke is dat dit patroon ontstond door een boek dat ik leende van de bieb. En dat dat een breiboek was.

Het leuke aan de bibliotheek vind ik namelijk dat je er van alles leent dat je wellicht nooit zou kopen (alleen al omdat ik er dan een half huis bij zou moeten hebben om die boeken allemaal kwijt te kunnen 😆). Wat ik meeneem is heel divers en ik probeer juist boeken mee te nemen die niet allemaal in hetzelfde straatje passen.

Dit breiboek was er een die me niet per se aansprak qua stijl, maar het leuke is dat ik er een (voor mij) nieuwe breitechniek in zag. Ik zocht of zoiets er ook was voor haken. Ik vond het niet en dus ging ik zelf experimenteren. Ik kwam niet uit op een vierkantje, maar op een vliegervorm (en soms zie ik er ook een boompje in). Deze vorm vond ik minstens zo leuk als een vierkantje. Daar borduurde ik op verder en inmiddels is versie 4 goedgekeurd. Nu wacht ik tot het garen binnen is waarmee ik het hele patroon ga uitwerken.

Daarom had ik ondertussen dus ook tijd om dat nieuwe breiproject op de naalden te zetten. Elk nadeel heeft z’n voordeel 😉

Volgen Janneke:
Is gek op alles wat met garen en stof te maken heeft. Haakt, naait en breit. Auteur haak- en naaiboek Haakspiratie (2016). Is overdag organisatieadviseur @ www.EigenWijzeWerken.nl

5 Responses

 1. Diana
  | Beantwoorden

  Hoi Janneke, ik vind je sjaal met de geborduurde bloemetjes erg mooi, maar ik kan niet goed zien wat de vorm van de sjaal is.
  Zou je dat willen laten weten?
  Ik ben niet groot, 1m. 58, dus een grote driehoek is voor mij niet zo geschikt.
  Alvast bedankt,
  vriendelijke groet,
  Diana Labrie🌸

  • JipbyJan
   | Beantwoorden

   Hoi Diana, dank je wel voor je bericht! Ik ben zelf ook niet zo groot en de sjaal maakte ik voor mijn nichtje, dus ik maakte ook bewust niet zo’n grote driehoek. In de bovenste foto zie je op de achtergrond een schetsje van de vorm. Hij lijkt erg op de vorm van de Heerlijke Herfstsjaal; een langgerekte driehoek zeg maar 😉

 2. Ilse (by-ik.blogspot.nl)
  | Beantwoorden

  Wat leuk dat je geïnspireerd door een biebboek iets nieuws ontwerpt!
  En ja, boeken lenen is ideaal. Als het boek een topper is, kun je hem zelf alsnog kopen. Alle andere boeken breng je gewoon weer netjes terug.
  Je bent met mooie projecten bezig. Haak en brei ze!

  • Janneke
   | Beantwoorden

   Ja exact, als het een boek is dat ik lastig kan terugbrengen, is het tijd het zelf aan te schaffen 🙂

 3. […] vaak bevestigd in mijn twijfel. Dit keer had ik onder andere een breiboek (je zag hem eerder al in deze blogpost) […]

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.