Home » Breien » Voorbereiding op de Mystery Blanket 2015

Voorbereiding op de Mystery Blanket 2015

Geplaatst in: Breien 10

In januari van dit jaar besloot ik serieus te willen leren breien. Ik breidde een heus babymutsje, maar daarna lagen de breinaalden toch met name in de kast. Het zit gewoon nog niet in m’n systeem. En dat terwijl ik het echt heel graag wil leren.

Toen kwam ik op Facebook een post van Breiclub.nl tegen waarin een van de patronen van de Mystery Blanket 2014 werd gedeeld. En oh, wat vond ik die mooi! Dat wil ik ook kunnen. Maar ja, dat wilde ik in januari ook al en dat had me tot dusver nog niet heel veel verder gebracht. Het is natuurlijk makkelijker om de haaknaald even op te pakken of achter de naaimachine te kruipen, want dat kan ik al.

En dus… besloot ik me in te schrijven voor de volgende Mystery Blanket! Als stok achter de deur en omdat ik de sneak peek zo mooi vind.

Het leek me wel handig alvast iets meer te oefenen met recht en (met name) averecht. Want al is het ontwerp van de deken nog zo mooi, als ik er een zootje van maak wordt het natuurlijk nog niets.

Dus pakte ik m’n naalden weer uit de kast en de restjes van het Natura Just Cotton garen waar ik de popcorn-granny’s mee haakte.

Leren breien

Hierboven het eerste stukje. Hier maakte ik me nog geen zorgen. Ik had tot dan toe alleen rondjes gebreid op de rondbreinaald en het grote voordeel daarvan is dat je alles recht breit. Maar als je heen en weer gaat, moet je toch serieus een keer averecht breien om een tricotsteek te krijgen. Ik dacht dat het verschil in stekengrootte hier gewoon nog aan de nieuwigheid van mij op dit terrein lag en dat, als ik maar bleef oefenen en wat zou pielen met strakker en losser breien, het vanzelf goed zou komen.

Maar dat kwam het dus niet. En dan ben ik zo blij met social media he? Ik postte foto’s van mijn breiwerkje op Twitter en Instagram en kreeg, terwijl ik m’n koffer aan het pakken was voor een paar dagen weg met mijn man, al verschillende tips.

Leren breien

‘s Avonds aangekomen op de plek van bestemming ging ik direct aan de slag met de tips en jawel, de winnende zat erbij: ik sloeg de draad verkeerd om bij de averechtse steek. Ik wist niet eens dat het kon, maar Bianca Boonstra (toevallig ook ‘van’ Breiclub.nl) zag aan mijn foto dat ik het niet goed deed.

De laatste toeren op onderstaande foto sloeg ik de draad wel goed om, waardoor de ribbeltjes aan de achterkant nu voortaan allemaal op dezelfde afstand van elkaar zitten.

Leren breien Leren breien Recht en Averecht Tricotsteek

Zo zag het er een paar dagen later uit (ik was inmiddels weer thuis):

Leren breien Tricotsteek

Ik kan daar zo gelukkig van worden, van die mooie steekjes. Ik heb het mijn man al wel 10 keer laten zien denk ik 🙂

Ik brei nu nog mooi verder aan mijn oefenlapje, tot de Mystery Blanket begint op 1 september. Wat trouwens erg leuk is: dit jaar komt er ook een haakvariant van de Mystery Blanket bij Breiclub! Mijn tante schreef zich daar voor in, ik ben dus heel benieuwd hoe onze dekens straks worden. Kunnen we daar volgend jaar met Hemelvaart allebei lekker onder zitten (we gaan elk jaar met Hemelvaart met de hele familie een lang weekend naar de camping).

Je mag voor zowel de haak- als de breiversie beginner zijn (*pfiew*): er komen patronen voor zowel beginners als voor ervaren haaksters en breisters. Je kunt zelf kiezen welke versie je haakt of breit. Dit hoef je niet van te voren op te geven, maar bepaal je op het moment dat je de blokken krijgt. Je krijgt trouwens niet alleen een patroon, je krijgt er ook een video-uitleg bij en toegang tot een besloten groep waar je je vragen kan stellen. Het gaat je dus hoe dan ook lukken.

Op deze pagina vind je alle informatie met betrekking tot de Mystery Blanket 2015, inclusief een filmpje waarin Babette van Breiclub.nl alles uitlegt.

Mysterblanket 2015 Haken en Breien Breiclub

 

 

Mocht je mee willen doen, houd er rekening mee dat er een beperkt aantal plekken beschikbaar is. Als je meedoet, laat je het mij weten? Ik ben heel benieuwd hoe het gaat en zal uiteraard vanaf september laten zien hoe het met mijn breikunsten gesteld is 🙂

Ps: de links naar de vrijgegeven breipatronen van de Mystery Blanket van 2014:

Volgen Janneke:
Is gek op alles wat met garen en stof te maken heeft. Haakt, naait en breit. Auteur haak- en naaiboek Haakspiratie (2016). Is overdag organisatieadviseur @ www.EigenWijzeWerken.nl

10 Responses

 1. Oooooh, ik ben zo aan het twijfelen om mee te doen met de haakvariant. Maar ik vind het precies zoveel centjes om in één keer te betalen. Als je af en toe eens een bolletje wol koopt voel je dat minder in je portemonnee eh ;-).

  • Babette
   | Beantwoorden

   Hoi Gaetane! Ik begrijp dat zeker, alleen het project is juist zo leuk omdat je verrast gaat worden door de garens en de kleuren 🙂 Je kunt ook in 4 termijnen betalen zodat het bedrag wat passender wordt. We hopen dat je gezellig meedoet!

 2. Ria Smits
  | Beantwoorden

  Hier hetzelfde probleem, ik heb een leuke hoeveelheid wol liggen dus zou ik uit m’n voorraad kunnen breien of haken maar zo’n bedrag op tafel leggen is een ander verhaal. Maar ja dan geniet ik wel van jullie blogs erover.
  Veel plezier ermee.

 3. Ik kende dit nog helemaal niet en vind het vooral heel leuk dat het een beperkt aantal is zodat niet heel Nederland straks dezelfde deken heeft maar het toch nog soort van exclusief is. Wel vind ik het jammer dat je niet iets meer je eigen kleuren kan kiezen, voorzover ik nu begrijp is er maar 1 kleurencombinatie en dat vind ik wel jammer. Hoewel ik het ook wel kan begrijpen hoor, je kunt nu eenmaal niet iedereen naar de zin maken, zmaar voor mezelf wil ik graag kleuren die mooi in m’n interieur passen als ik er zoveel geld aan uitgeef. Dat doet me nog twijfelen…. Maar wie weet 😉
  Bedankt iig voor alle tips en info.
  Groetjes, Wendy
  Wendy’s Mhaaksels

  • Babette
   | Beantwoorden

   Hoi Wendy! In de promotiebanner van de Mystery Blanket zie je een sneak preview van de kleurstelling. Hij wordt echt heel erg mooi 🙂

  • Jan
   | Beantwoorden

   He Wendy, dat snap ik, je eigen kleuren. Ik doe juist mee om eens verrast te worden door een andere combinatie. En als het me dan beviel, dat breien, ga ik snel heel veel ‘eigen’ kleuren halen en er nog een breien 😉

 4. Maaike | Gekkiggeitje
  | Beantwoorden

  O tof! Ik ga die site eens bekijken. Breien wordt niks, maar haken wel!! 😀 Thanks voor de tip!
  Groetjes Maaike | http://www.gekkiggeitje.nl

  • Jan
   | Beantwoorden

   Ja leuk he, dat je hem nu ook kan haken! Ik ben zo benieuwd naar de verschillen tussen die twee versies.

 5. Margaret
  | Beantwoorden

  Goed van je om het breien weer op te pakken. Je kunt er prachtige dingen mee maken. De eerste proeven zien er mooi uit. En je heb nog fijn wat oefentijd.

  Groetjes, Margaret

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.