Home » Haken » Videotutorial Wieber haken Landleven jubileumdeken

Videotutorial Wieber haken Landleven jubileumdeken

De video staat online waarin ik uitleg hoe je een wieber haakt voor de Landleven jubileumdeken. Ik kondigde hem al aan in mijn blogpost met extra tips, maar het wachten was nog even op de vernieuwing van de Landleven-site. Die nu ook een pagina genaamd Landleven-TV heeft, waar dus onder andere mijn video tussen staat, maar ook deze leuke van Alie waarin ze een sneeuwster van dennenappels maakt.

Inloopworkshops jubileumdeken haken op Landleven Winter

Ik hoop dat mijn uitleg je helpt bij het ‘wieberen’. Mocht je live uitleg willen: op 17 en 18 december vind je me op Landleven Winter. Ik geef van 11.00 – 13.00 en van 14.00 – 17.00 uur een inloopworkshop jubileumdeken haken: je kunt aanschuiven aan tafel, waar ik garen en haaknaalden heb zodat je een stukje van de wieber kunt haken en vragen kunt stellen over de deken. Uiteraard zijn de dekens daar ook live te aanschouwen en zijn de haakpakketten daar ter plekke te koop.

Ps: je vindt de haakpakketten voor de Landleven jubileumdeken hier online.

Volgen Janneke:
Is gek op alles wat met garen en stof te maken heeft. Haakt, naait en breit. Auteur haak- en naaiboek Haakspiratie (2016). Is overdag organisatieadviseur @ www.EigenWijzeWerken.nl

27 Responses

 1. Yvonne
  | Beantwoorden

  Allereerst mijn complimenten voor de prachtige deken van Landleven; ik ben al druk aan het haken en heb inmiddels de hele wiebers klaar. Net begonnen met de halve-hoogte wiebers en daarover heb ik een vraag. Bij de vastenrand moet ik volgens het patroon beginnen met een losse en dan drie vasten in de hoek (en daarna 1 vaste in elk rij-einde) Maar moet ik die vasten meetellen in de 25 vasten tot de hoek? Dan kom ik nl niet uit… dan kom ik dus op 28 vasten…. Ook zie ik die 3 vasten niet terug in de stokjesrand? Daar staat alleen” haak 2 stokjes in de losse en daarna 1 stokje in elke vaste. Alvast bedankt!

  • Jan
   | Beantwoorden

   Hallo Yvonne, dank voor je compliment! Wat betreft je vraag: ik heb je even een berichtje per mail gestuurd.

  • Eliza
   | Beantwoorden

   Ik ben nu begonnen met het haken vd wiebers voor de jubileum landleven deken. Ik las dat de losse wiebers ongeveer 13cm bij 19cm moeten zijn. Maar is dit inclusief de witte rand? Ik heb nu een roze wieber zonder witte rand af en die is 10.5cm bij 16,5. Voor dat ik hem te strak gehaakt hebt….. Verder supermooie deken erg leuk ontworpen werd meteen enthousiast!

   • Jan
    | Beantwoorden

    Wat leuk Eliza, dat je ook bent begonnen aan de wieberdeken en bedankt voor het compliment! De ‘testafmeting’ is zonder de witte rand en zelfs zonder de rand van vasten die je om de wieber haakt. Zie ook hier https://www.jipbyjan.nl/landleven-jubileumdeken-extra-tips/ tip 2.
    Mocht je inderdaad heel veel kleiner uitkomen, dan zou je kunnen overwegen met een ½ maat grotere haaknaald een testwieber te haken.

    • Eliza
     | Beantwoorden

     Bedankt voor de reactie. Heb al meerdere testwiebers gehaakt maar ook met een halve maat grotere haaknaald kom ik maximaal op 12 cm. Ik heb ook al losser proberen te haken. Maar kom niet op de 13 cm breedte. Wat doe ik verkeerd?

     Groetjes,

     Eliza

 2. Mariska
  | Beantwoorden

  hoe groot word deze deken? lijkt me leuk maar wil eerst weten hoe groot hij word.

  • Jan
   | Beantwoorden

   Hoi Mariska, hij wordt ongeveer 1,15 bij 1,50 m met het garen dat in het haakpakket zit. Afhankelijk natuurlijk van je hand van haken; hoe losser hoe groter, hoe strakker hoe kleiner.

 3. Nienke
  | Beantwoorden

  Hoi, ik heb dit pakket cadeau gekregen, erg leuk! Ik ben alleen nog echt niet een expert in haken en heb dus een vraagje. Ik ben bezig met de stokjesrand om de hele wieber. Haak je deze rand vanaf de ‘voorkant’ van de wieber of draai je de wieber om? Wanneer je hem namelijk omdraait en vanaf de ‘achterkant’ haakt wordt het reliëf groter/beter zichtbaar dan wanneer je de stokjesrand vanaf de voorkant haakt. Daar kwam ik per ongeluk achter toen ik een stokjesrand aan de andere kant haakte;) Alvast bedankt!

  • Jan
   | Beantwoorden

   Hallo Nienke, wat een leuk cadeau om te krijgen! Je haakt de stokjesrand vanaf de voorkant van de wieber, dus met dezelfde kant boven als de vastenrand. Veel haakplezier nog!

 4. Liesbeth
  | Beantwoorden

  Ook ik ben erg enthousiast over de deken en ik heb met veel plezier de hele wiebers gehaakt.
  Nu zijn dus de halve wiebers aan de beurt. Ik loop echter tegen hetzelfde probleem aan als Yvonne (zie hierboven), namelijk het haken van de 3 vasten in de hoek aan het begin van de vastenrand.
  Ik hoop dat u mij kunt helpen.
  Bij voorbaat dank!

  • Jan
   | Beantwoorden

   Hallo Liesbeth, wat leuk dat je de deken haakt! Ik kwam er al mailend met Yvonne hierboven achter dat er in het patroon 3 vasten staan, terwijl er in mijn tekst 2 staan. Kom je er met die aanwijzing wel uit?

 5. Liesbeth
  | Beantwoorden

  Hallo Jan,
  Dank voor je vlotte reactie.
  Het is gelukt!
  Hartelijk dank!

  • Jan
   | Beantwoorden

   Heel graag gedaan en wat fijn dat je er nu uit komt! Heel veel haakplezier nog!

 6. Liesbeth
  | Beantwoorden

  Goedemorgen,
  Ik heb weer een vraag: het lukt mij niet om om de halve wieber breedte te maken.
  Het staat ongetwijfeld duidelijk beschreven, maar mijn onervarenheid speelt mij waarschijnlijk parten.
  Zou ik nog wat tips kunnen krijgen? Gelijk bij de start, rij 1, beginnen de problemen: namelijk het haken van een vaste in de opzetlus.
  Alvast bedankt!

 7. Philou
  | Beantwoorden

  Dag Jan,
  Ik ben ijverig bezig met mijn deken en het wordt prachtig, bedankt voor je fijne patroon. Maar ik heb het zelfde probleem als Yvonne met de wiebers halve hoogte. De hoeveelheid vasten links (en dus het aantal stokjes) komt niet uit. 2 stokjes in de losse, 3 stokjes in de 3 vasten, 25 stokjes van de toeren en dan nog eens 2 inde punt, samen 32 stokjes. Waar zit ik fout?
  Ik hoop dat het een beetje duidelijk is, vast bedankt voor je hulp.

  Hartelijke groeten
  Philou

  • Jan
   | Beantwoorden

   Hallo Philou, wat leuk dat je de deken haakt en dank je wel voor je compliment! Ik kwam er al mailend met Yvonne hierboven achter dat er in het patroon 3 vasten staan die je moet haken in de hoek, terwijl er in mijn tekst 2 staan. Kom je er met die aanwijzing wel uit?

 8. Philou
  | Beantwoorden

  Wat fijn zo vlot antwoord.
  Haak ik die 2 extra dan in de laatste vaste van toer 25?

  • Jan
   | Beantwoorden

   Graag gedaan. Klopt. Kom je dan goed uit?

   • Philou
    | Beantwoorden

    Ga ik proberen. Hartelijk dank.
    HG
    Philou

 9. Lena
  | Beantwoorden

  Leuk filmpje maar ik versta er niets van! Waarom de harde muziek op de voorgrond en een veel zachtere stem op de achtergrond? Geluid harder zetten helpt niet omdat mijn gehoorapparaat alleen geluid versterkt en niet de verschillende geluiden kan filteren. En dan ben ik alleen maar een heel klein beetje doof. Zonde van de moeite van het maken van het filmpje als al de jongeren én ouderen die tegenwoordig een gehoorbeschadiging hebben het niet kan verstaan.

  • Jan
   | Beantwoorden

   Wat vervelend Lena dat je het niet kan verstaan. Ik heb geen verstand van het geluid maar zal het een eventuele volgende keer meegeven aan de cameraploeg.

 10. […] Vorig jaar kwam de Landleven filmcrew voor ‘t eerst bij mij thuis op bezoek. Het Landleven Jubileumdeken-haakpakket was toen net uit en voor de camera mocht ik uitleggen hoe je een wieber haakt (het resultaat ervan zie je hier). […]

 11. […] na deze wieberkussens, een wiebertas (en een tweede in de maak), een Landleven jubileumdeken (en een tweede in de maak), ben ik bang dat er tóch nog wel weer een keer iets wieberigs van mijn haaknaald zal […]

 12. Jolanda Pesman
  | Beantwoorden

  Goeie morgen,
  ik heb nu alle wiebers van de jubileumdeken af, maar zit nu te puzzelen hoe je ze aan elkaar zet…
  Ben nog niet zo handig met haakwerk, is er ook een filmpje waar je de join’s voor doet?

  Groet, Jolanda

 13. Kim
  | Beantwoorden

  Goedenavond,

  Een client van mij (ben wijkverpleegkundige) wilde deze deken gaan haken, maar heeft vroeger gehaakt maar al een hele tijd niet. Nu had ze het pakket op zolder liggen en deed hier dus niets meer mee. Erg zonde… Nu heb ik aangeboden om de deken voor haar te gaan haken!
  Het is een super mooie deken en de hele en halve wiebers haken lekker weg!!

  Echter ben ik al honderd keer opnieuw begonnen met de halve breedte/hoogte/kwart wieber… Ik blijf het proberen, maar het lukt mij maar niet… Heb het filmpje ook al een aantal keer bekeken, maar toch kom ik er na de eerste 2 rijen niet uit…

  Kunt u mij hier verder bij helpen??

  Haak-groetjes van Kim

  • Jan
   | Beantwoorden

   Hallo Kim, wat lief dat je de deken voor je client gaat haken! Als ik je vraag goed begrijp heb je alle hele en halve wiebers al klaar, maar kom je alleen niet uit de kwart wiebers?
   Die zijn hetzelfde als de wiebers halve breedte die aan de zijkanten komen, dus als je die al hebt gehaakt, moeten de kwart wiebers ook lukken; je moet alleen halverwege stoppen. Het begin ervan is hetzelfde: haak twee lossen en een vaste in de eerste losse (=rij 1). Dan keren, een losse haken en twee vasten (de eerste in de vaste van rij 1, de tweede in de losse daarna) (=rij 2). Keer je werk weer en haak 1 losse (telt als vaste), 2 vasten (= rij 3).
   Het is even priegelen in het begin en vooral ook niet te vast haken hier.
   Ik hoop dat je er zo uit komt, zo niet, laat maar weten! Heel haakplezier in ieder geval nog!

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.