Home » Breien » Videotutorial in de maak

Videotutorial in de maak

Videotutorial inbreien

Het is duidelijk kerstvakantie: m’n blogpost is een dag te laat én ik heb al een heel eind gebreid aan het CraftKitchen-project dat je hierboven op de foto ziet. Een en ander kán met elkaar te maken hebben…

Ik legde vanochtend een klein stukje breiwerk vast op film: hoe je de draad netjes meeneemt aan de achterkant van je werk. Dat wordt onderdeel van het patroon. Ik dacht: ik kan dat in tekst gaan uitleggen, maar dat wordt me toch een potje ingewikkeld. Terwijl het dat in feite niet is, dus nam ik het op. Nu ‘alleen nog maar even’ een net filmpje er van maken. Gelukkig heb ik nog een week vakantie.

Ondertussen ben ik zo druk met bovenstaand breiproject dat ik aan het verzoek van mijn zoon niet kon voldoen. Hij wilde natúúrlijk ook zo’n stoere col als z’n broertje, want zo gaat dat met kinderen, maar ik heb een deadline én nogal wat andere dingen op diverse naalden dat ik een tweede col niet voor het einde van de winter af zou hebben.

Gelukkig was daar mijn moeder. Ze breide vroeger ontzettend veel, maar is daar ergens mee gestopt. Waarschijnlijk toen wij haar zelfgebreide truien niet meer wilden dragen. Zoon belde mijn moeder op om te vragen of ze de pennen toch nog eens op wilde pakken. Die had ze door de recente verhuizing nét allemaal weggedaan, dus toog ik eerst naar Het Wolhuis voor nieuwe. Aan mijn rondbreinaalden wilde ze zich nog niet wagen. Oudste wilde de col in stoer grijs (ook Schachenmayr Nordic Dream).

Gekscherend zei mijn oudste dat hij er dan niet zo’n Jip by Jan label aan wilde, dat kon echt niet. Ik zal je krijgen, dacht ik en vroeg Mez11 een label met Jip by Oma te maken. Dat vond hij nog super leuk ook, zo is ‘ie dan ook wel weer.

Aanpassing colpatroon ‘plat’ breien

Mijn moeder breide de col ‘plat’ en niet in het rond zoals ik dat deed (en zoals het patroon is beschreven). Je stikt de zijkanten vervolgens aan elkaar zodat je alsnog een koker krijgt.

Verder heb je dan natuurlijk te maken met een heengaande toer (die je telkens breit zoals ook in het patroon staat), dat zijn de oneven toeren. En een teruggaande toer, de even toeren, waarbij je het patroon ‘tegengesteld’ moet breien: staat er recht, dan brei je averecht en andersom. En je moet er rekening mee houden dat je de steken niet van rechts naar links leest (als je in schema’s denkt), maar van links naar rechts.

Bijvoorbeeld de boordsteek: de heengaande (oneven) toeren brei je zoals in het patroon 1 r, 2 av. De teruggaande (even) toeren brei je 2 r (want je eindige op 2 av en daarboven moet je 2 r breien), 1 av.

 • Toer 9 en alle volgende oneven toeren: gelijk aan het patroon.
 • Toer 10 (= even, teruggaand, dus tegengesteld): 1 r, 9 av, *6 r, 9 av*. Herhaal * tot *, 6 r.
 • Toer 12 = toer 10
 • Toer 13 = toer 9
 • Toer 14 = toer 12

Inmiddels is mijn moeder aan een tweede breiwerk bezig: een kussenhoes voor zichzelf. Ik zal het binnenkort laten zien. Het wordt ontzettend mooi en het allerleukst: ze heeft weer lol in breien! Bijkomend voordeel: ze kan me helpen mijn garenvoorraad op te maken. Als zoon dan natuurlijk niet nét een andere kleur wil dan ik op voorraad heb 😉

Winnaar Landleven jubileum haakpakket

Over garenvoorraad gesproken: dat prachtige Landleven jubileumpakket ligt hier nog te wachten op een winnaar!

Landleven jubileum dekens gehaakt

Ik moest zo grinniken om deze reactie:


“Goedenavond!
Ik kreeg van mijn vrouw een soort van stille hint.
Ik begreep dat ik als man ook mee kan doen met deze winactie;-)
Nou… ze heeft dit pakket wel verdiend.
ze is een fanatieke haakster, staat altijd voor mij en onze 4 kinderen klaar,
en ze is nog eens pas jarig geweest(begin dec), waarvoor ik ze nog niet echt een cadeau gegeven heb.
Dit zou een fantastisch cadeau zijn!

Spannend!
Groeten, Coos”


Ik zag het zo voor me die ‘soort van stille hint’, daar was waarschijnlijk niks stils aan. Coos, je hebt het pakket gewonnen! Of eigenlijk: je vrouw heeft het pakket gewonnen en jij een tijdje rust in de auto en/of op de bank 😉

Dank jullie wel voor het meedoen allemaal! Voor degenen die het pakket alsnog willen bestellen, dat kan in de Landleven-winkel.

Ik wens jullie fijne laatste dagen in het oude en alvast een heel mooi, creatief en vooral gezond en gelukkig nieuwjaar!

Volgen Janneke:
Is gek op alles wat met garen en stof te maken heeft. Haakt, naait en breit. Auteur haak- en naaiboek Haakspiratie (2016). Is overdag organisatieadviseur @ www.EigenWijzeWerken.nl

4 Responses

 1. Patricia
  | Beantwoorden

  Haha, die Coos. Gefeliciteerd 🙂
  Wat oma betreft: Jammer dat ze alles heeft weggedaan. Ik ben zelf ook na 30 jaar weer begonnen met handwerken en heb alle brei-haak-en naainaalden nog van mijn moeder en oma, ook de kokers waar ze inzitten en zelfs spullen van mijn vader, die was kleermaker.

 2. Coos
  | Beantwoorden

  Geweldig! Leuk! dank je wel! Mijn vrouw is er ontzettend blij mee!

 3. […] knoopjes nodig voor het breiproject waar ik al even mee bezig ben (je zag er een sneak peek van in mijn vorige blogpost). Ik vond deze prachtige leren knoopjes die ik helemaal vind passen bij die mooie Rowan wol. En ook […]

 4. […] breiproject waar ik de afgelopen weken aan werkte is af! Ook het patroon is uitgeschreven én ik maakte er een […]

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.