Home » Jip by Jan tutorials en patronen » Variëren met breipatroon Wollige Wintersjaal

Variëren met breipatroon Wollige Wintersjaal

Ik zat zo heerlijk in de brei-flow door de Wollige Wintersjaal dat ik voor ik er erg in had een tweede op de naald had staan. Ik had van het garen waar ik de sjaal voor mijn nichtje mee breide (Rowan Pure Wool) ook nog andere kleuren liggen. Ik besloot nu twee kleuren te gebruiken en wilde strepen toepassen. Ik maak zelden (ik denk zelfs nooit? 🤔) twee keer exact hetzelfde, maar vind het wel leuk om een patroon nog eens te gebruiken. Vaak heb ik dan tijdens het haken of breien van de oorspronkelijke versie een idee gekregen voor bijvoorbeeld een andere kleur of een aanpassing op een andere manier.

Lees hier meer over de Wollige Wintersjaal die ik voor mijn nichtje breide

Strepen dus dit keer. Ik startte met de bruine kleur tot en met de ribbel en ging toen over op een paar toeren ecru. Dat wisselde ik zo een paar keer af en ging toen over op effen ecru.

Het idee was te eindigen met ecru en dan een bruine kwast aan de ene kant en een ecru kwast aan de andere kant. Ik speelde yarn chicken, zoals dat wordt genoemd. En verloor. Het garen was toch eerder op dan dat de sjaal af was… Daarom eindigt het ecru deel toch met een bruine punt.

Als je niet beter weet zou je denken dat ik het zo hoort toch? Het voordeel van handgemaakt en variëren op een patroon: je kunt altijd net doen of je ‘t zo bedoeld had. 😜

Ik zie het als een compliment wanneer mensen exact maken wat ik maakte (ik neem dan aan dat ze mooi vonden wat ik ontwierp), een patroon en de kleurstelling volgen die ik bedacht. Maar ik vind het minstens zo leuk om te zien als mensen hun eigen draai er aan geven. Al is het maar door een eigen kleurstelling, waardoor het patroon voor hen nog beter uitpakt. Maar ook door te variëren met garen bijvoorbeeld. Ik noem dat EigenWijzeHandwerken. Ik hou ervan ☺️

Dus als jij de Wollige Wintersjaal breit en er je eigen draai aan hebt gegeven, laat je ‘t me dan weten? Uiteraard vind ik het ook leuk om jouw sjaal te zien als je hem net zo maakt als in het patroon!

Wat vind jij leuk om te doen? Een patroon exact volgen of er je eigen draai aan geven?

Volgen Janneke:
Is gek op alles wat met garen en stof te maken heeft. Haakt, naait en breit. Auteur haak- en naaiboek Haakspiratie (2016). Is overdag organisatieadviseur @ www.EigenWijzeWerken.nl

 1. Jopie Koning
  | Beantwoorden

  Hoi Janneke,

  Heb nog geen tijd gehad om aan dit patroon te beginnen maar wat is deze variant leuk!! En inderdaad, als je niks had gezegd dan geloofde ik direct dat dit de bedoeling was geweest 😉.
  Zelf vind ik het leuk om ergens een eigen draai aan te geven. Sowieso met de kleuren en met haken ook wel eens een ander model of steek.
  Met breien ben ik net begonnen maar ik denk dat ik het idee van de strepen en het effen stuk lekker van je pik.

  Groetjes en fijne dag,

  Jopie

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.