Home » DIY » Variant op het Lente Square haakpatroon

Variant op het Lente Square haakpatroon

Vorige maand trouwde iemand uit het CraftKitchen-team. En wat doen wij hakende dames dan? Juist: dan haken wij iets voor het bruidspaar 🙂

Een van ons kwam op het idee om een slinger te maken met allemaal gehaakte vlaggetjes. Ik maakte vlaggetjes aan de hand van het Spring-square-patroon waarbij ik een aantal aanpassingen deed.

Bruiloftslinger CraftKitchen haken

Lidy bood aan om alle haakwerkjes aan elkaar te naaien. En dat heeft ze geweldig gedaan! Ze maakte er mooie leren labels aan en fotografeerde het resultaat in de prachtige tuin van haar zus Miriam.

We gebruikten allemaal andere patronen. Het driehoekige vlaggetje op de foto hierboven is van Marianne (MaRRose CCC). Ze schreef het patroon voor de Rose Party Triangles uit op haar blog. De middelste is mijn aangepaste Lente Square en de onderste is van Lisanne (Draad en Praat…). Het is het patroon dat je gratis krijgt als je haar boek, Haak je Happy op haar website bestelt. Liza vond op Pinterest leuke vierkante vlaggetjes met een hartje erin en Lidy haalde haar inspiratie uit een boek met gehaakte sneeuwvlokpatronen.

En zo haakte we, kilometers van elkaar verwijderd, samen aan het resultaat. Los van dat ik vind dat de slinger erg mooi geworden is en dat het bruidspaar er erg blij mee was, was dit ongelofelijk leuk om zo samen iets te maken.

Haakpatroon vlaggetje Lente square

Ik liet in mijn vorige blogpost al zien dat ik het vlaggetje nog een keer haakte, nu in verschillende kleuren. Dit zijn de vlaggetjes in verschillende stadia:

Spring-square-bunting-pattern-1

Ik gebruikte restjes SMC Catania en By Claire nr 1.

De eerste drie toeren zijn gelijk aan het patroon van de Lente Square.

Toer 4: Gelijk aan het patroon van de Lente Square alleen haak je nu na het 6e samengehaakte dubbele stokjes (6sgdst) nog een keer 3 lossen en een stokje in een popcorn. Haak daarna 5 lossen, 1 vaste in de volgende popcorn, 5 lossen en sluit met een halve vaste in het eerste stokje (of 3e losse van het beginstokje).

Toer 5: Hecht aan in 1e 6sgdst. Haak *3 lossen (= 1 stokje), 4 stokjes om de lossenboog, 1 stokje op de 6sgdst, 4 stokjes*, herhaal * tot * 2 keer. Haak 1 stokje in de volgende steek en haak een picot: 4 lossen, vaste in eerste losse, 5 lossen, vaste in dezelfde losse waar je de eerdere vaste ook in haakte, 3 lossen en weer een vaste in dezelfde losse. Haak nog een stokje in het stokje uit de vorige toer. Haak *4 stokjes om de lossenboog, 1 stokje in de 6sgdst, 4 stokjes om de lossenboog, 1 stokje in het stokje*, herhaal * tot * 2 keer. Haak 2 lossen en nog een stokje in hetzelfde stokje. Haak 6 stokjes om de lossenboog, 1 stokje in het stokje, 6 lossen, 1 stokje in het stokje waar je de toer in begon, 2 lossen en sluit met een halve vaste. Hecht af.

Ik plakte de vlaggetjes met textiellijm langs de rand van de mand.

Rieten-mand-met-gehaakte-rand-02-600

Op de foto hierboven zowel het originele Lente square haakpatroon als het alternatief voor de vlaggetjes.

Rieten-mand-met-gehaakte-rand-03-600

Onderaan de mand zette ik met een draadje katoen zo’n leuk leren label vast. Deze kreeg ik van Mez11.

Rieten-mand-met-gehaakte-rand-04-600

Aan de andere kant en bovenlangs plakte ik ook nog gehaakte stippen (toer 1 van het patroon: 16 stokjes in een magische cirkel).

Ik ben helemaal blij met m’n gepimpte mand, waar het heel handig WIP’s in meenemen is. Heel veel WIP’s heb ik overigens op dit moment niet, want: de Landleven Jubileumdeken is klaar!

Landleven Jubileumdeken

Afgelopen vrijdag was de fotoshoot, waarbij de drie gehaakte dekens werden gefotografeerd bij de Pelmolen hier in Rijssen. Op steenworp afstand van mijn huis, op de plek waar ik bijna dagelijks langs wandel met Max.

Landleven gehaakte jubileumdeken Pelmolen Rijssen

De dekens zullen in het septembernummer van Landleven staan. Vanaf dan zal ook duidelijk zijn waar en wanneer de garenpakketten te koop zijn, waar je mijn patroon bij krijgt. Wordt vervolgd uiteraard.

Ondertussen ben ik bezig met het volgende CraftKitchen-project. Mijn volgende wordt een breiproject. Nu kan ik helemaal niet goed breien, maar dat is het leuke aan bloggen voor CraftKitchen: je wordt elke keer op een andere ‘techniek’ ingedeeld en dus soms ook op een waar je (nog) niet veel mee hebt of goed in bent. Het daagt je uit om je daar in te verdiepen.

Weaving sticks

Zo maakte ik eerder al kennis met de weaving sticks. Nog nooit eerder gezien (al bleken ze niet nieuw, maar opnieuw uitgevonden zeg maar ;-)) en met de beschikbare tutorials kwam ik ook niet veel verder. En dan is het handig om overal ver vandaan te wonen, want tijdens die lange ritten gebeurt het nog al eens dat me dan toch iets te binnen schiet en kom ik met een uitgewerkt idee de auto uit. Ik kwam op dit plantenmandje uit:

Weaving sticks plantenmandje tutorial

Een keer thuisgekomen gaat het natuurlijk nooit precies zoals je ‘t in je hoofd had, maar met een beetje proberen en aanpassen, kwam er een mandje uit waar ik heel tevreden mee ben. Je vindt de tutorial om dit mandje met weefstokjes te maken hier.

Breien voor beginners

En nu dus een breiproject. Dat wordt een breien voor beginners project, aangezien ik er zelf ook nog zo een ben. Ik heb de Nieuwe Breibijbel op m’n bureau en heerlijke kleuren By Claire nr 2 bij de hand. De eerste proeflapjes zijn af:

Leren breien voor CraftKitchen

Tijdens het olijfgroene lapje was ik aan het appen met de CraftKitchen-collega’s die heel wat meer brei-ervaring hebben dan ik. Over hoe ik de zijkanten strakker kon krijgen. Dat heb ik inmiddels onder de knie (en ik zal de tip uiteraard delen in mijn tutorial), maar bewees wel dat ik nog niet kan appen en breien tegelijk: er zit een onderbreking in het patroon na een toer of 6. Nou ja, gelukkig was het een proeflapje. Bij het breien van de uiteindelijk versie zal ik m’n telefoon ver weg leggen 😉

Volgen Janneke:
Is gek op alles wat met garen en stof te maken heeft. Haakt, naait en breit. Auteur haak- en naaiboek Haakspiratie (2016). Is overdag organisatieadviseur @ www.EigenWijzeWerken.nl

12 Responses

 1. Nicole
  | Beantwoorden

  Wat een mooie maaksels toch allemaal weer. De tas vind ik erg mooi. Zowel de versiersels als de kleuren ervan en zo’n slinger, wow dat is een bijzonder cadeau! Wat leuk het craftkitchen blog. Is dat ook te volgen via bloglovin?

  • Jan
   | Beantwoorden

   Dank voor de complimenten Nicole!
   CraftKitchen is nog niet te volgen via Bloglovin, maar heb de tip doorgegeven, dus wie weet binnenkort.

 2. Leen
  | Beantwoorden

  Allemaal weer heel leuk! En de kleuren van je breien voor beginners project zijn top! Ik kijk er al naar uit 😀

 3. Lonneke
  | Beantwoorden

  Wat een mooie vlaggenlijn is het geworden!
  Enne, die tip voor mooie zijkanten bij je haakwerk, die kan mij niet snel genoeg komen. Ben net ook aan de brei, en stoor mij nog echt aan mijn zijkanten…

  • Lonneke
   | Beantwoorden

   Oeps, ik bedoel natuurlijk: mooie zijkanten bij je BREIwerk….

   • Jan
    | Beantwoorden

    Haha, ik snapte hem hoor Lonneke 🙂 Dank je wel voor ‘t compliment op de vlaggenlijn!

 4. Wat prachtig allemaal. Supermooi huwelijkscadeau ook.

 5. Elly
  | Beantwoorden

  Wat ontzettend leuk gedaan deze witte strandtas!!!
  Mag ik vragen waar je de tas gekocht hebt
  Elly

 6. Arja
  | Beantwoorden

  Ik kan net goed en regelmatig haken, zie ik onderaan een leuk breiwerkje, dat ga ik dus ook gewoon leren.

  • Jan
   | Beantwoorden

   Kan ik je van harte aanraden Arja, ik ben heel blij dat ik het nu kan. Al heb je daardoor wel twee keer zoveel leuke patronen die je Ooit Echt nog Moet maken 🙂

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.