Home » Haken » Update Embracing Granny deken

Update Embracing Granny deken

Geplaatst in: Haken 0

Het is nu ruim een maand geleden dat ik een blog schreef over het haken van de Embracing Granny deken, tijd voor een update!

(Mocht je het ontstaan van deze deken gemist hebben, je leest er meer over in deze blogpost)

Het begon met het haken van heel veel kleine vierkantjes, de eerste toer van een granny square:

Voor de Durable Cosy fine variant koos ik voor mini granny squares van vier verschillende kleuren. Ik houd ervan nieuwe ontwerpen te bedenken, maar ook om, als ik een keer weet wat ik wil, een soort van ‘productie te draaien’. Dan hoef ik namelijk bijna niet na te denken en kan ik haken in een flow. Dat is uiteindelijk wat haken mede zo fijn maakt: je kunt er echt mee ontspannen. In de fase waarin ik ontwerp en dus juist veel moet nadenken, proberen, uithalen, iets nieuws verzinnen en opnieuw beginnen is dit absoluut niet het geval. Als ik het patroon heb uitgewerkt en de deken ga haken, doe ik er juist zoveel mogelijk aan om het zo te kunnen haken dat ik zo min mogelijk hoef te switchen. Dus haakte ik eerste alle granny squares en dan ook nog eens: eerst alle toeren 1. Dat is dus 140 x achter elkaar: magische cirkel, toer 1 haken, afhechten. Heerlijk vind ik dat.

Om het geheel een beetje georganiseerd te houden, prikte ik de granny’s aan sateprikkers. Dat is vooral later in het proces handig, als je tenminste een patroon qua kleur wilt aan houden zoals ik van plan was. Ik wisselde diagonale banen van granny’s met een paarse 2e toer en een lila 2e toer met elkaar af.

Daarna haakte ik de deken in diagonale rijen, zodat ik ook steeds zoveel mogelijk dezelfde octagons achter elkaar kon haken (in de horizontale rijen wisselen twee versies octagonnen elkaar af).

haken van de Embracing Granny deken

Zo groeide de deken de afgelopen weken beetje bij beetje. Hij ging mee een weekendje weg. Toen schoot ik ook lekker op, tussen de uitwaaiwandelingen aan zee door.

haken van de Embracing Granny deken
haken van de Embracing Granny deken
haken van de Embracing Granny deken

De foto hierboven nam ik vanochtend. Ik had toen nog 1 granny square vast te haken en 6 octagonnen te gaan. Dat gaat vermoedelijk vandaag wel af komen. Daarna is het tijd voor de rand. Ik heb al wel een paar ideeën, maar moet daar nog even voor gaan zitten.

Join at the end of Join as you go haken

Ondertussen werkt testhaakster Rita aan de tweede versie van ditzelfde patroon. Hierboven zie je de join-as-you-go versie, gehaakt met Durable Cosy fine. De andere versie wordt gehaakt met Stylecraft Special DK en heeft een join-at-the-end (zie mijn vorige blogpost). Je haakt daarbij dus eerst alle losse onderdelen en haakt ze aan het einde aan elkaar.

Omdat uit mijn poll op Facebook en Instagram bleek dat beide opties in trek zijn, heb ik besloten beide te beschrijven in het haakpatroon. In de nieuwste versie die je nu kunt downloaden (als je het haakpatroon al besteld had, of dat nu doet) staat op het moment de join-as-you-go versie beschreven (en van foto’s voorzien). De tweede versie wordt zo snel mogelijk toegevoegd. Je krijgt een seintje als het zover is en kunt dan de nieuwe versie downloaden.

Haken Embracing Granny deken mbv uitgebreid Haakpatroon

Daarna volgt uiteraard ook nog het patroon van de rand om de Embracing Granny deken. Dat zal nog even duren, aangezien ik die dus nog moet bedenken én haken én laten testen. Ondertussen kun je zelf dus al wel heerlijk aan de haak.

Volgen Janneke:
Is gek op alles wat met garen en stof te maken heeft. Haakt, naait en breit. Auteur haak- en naaiboek Haakspiratie (2016). Is overdag organisatieadviseur @ www.EigenWijzeWerken.nl
Laatste berichten van

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.