Home » Haakspiratie » Tweede wiebertas – met kurkstof bodem

Tweede wiebertas – met kurkstof bodem

Hij zat al een tijdje ‘in de pen’, mijn tweede wiebertas. Maar nu is hij dan eindelijk af! Geïnspireerd door een heel leuk Petit Pan-stofje dat ik vond bij Keetje Fabrics op de Handwerkbeurs in Zwolle. Thuisgekomen vond ik in mijn garenvoorraad bijpassende bolletjes katoen en haakte ik de eerste wiebers.

Al vrij snel volgde de rest. Net als bij mijn tweede wieberdeken (ook nog een WIP) haakte ik hier ook weer een aantal van de wiebers met strepen.

Ik haakte alle wiebers met grijze katoen aan elkaar (hoe je de wiebers en de join haakt, staat in mijn boek Haakspiratie, waar het patroon van de eerste wiebertas in staat).

Al snel was het tijd om de gehaakte wiebers te blocken.

En toen… bleef het even stil. Want natuurlijk weer honderd-en-een andere projecten tussendoor en ik hikte eerlijk gezegd aan tegen de volgende stap. Ik had namelijk besloten niet de rieten bodem te gebruiken uit het originele patroon, maar zelf een bodem te naaien van kurkstof. Daarnaast wilde ik dit keer geen ronde bodem, maar een rechthoekige. Omdat ik niet zo graag twee keer hetzelfde maak en benieuwd was hoe het zou zijn met een bodem van kurkstof (waar ik rond die periode ook een haaknaaldenetui mee maakte).

Maar ja, dan moet je er wel even je gedachten bij hebben en dus tijd voor maken.

Op de een of andere manier zit ik op het moment in een ‘ik maak nu eerst alle WIP’s af’-rush. Dat had ik ook voor ik begon aan de projecten voor mijn boek en dat was toen en nu ook héérlijk. Ineens raken die mandjes, bakjes en tassen leeg en ontstaat er weer ruimte. In mijn hoofd dan vooral, want al die afgeronde projecten nemen natuurlijk ook gewoon ruimte in ?.

De grap is dat wanneer je dan een keer met die laatste stappen bezig bent, je je afvraagt waarom dit nu in de vrede zo lang heeft moeten liggen. Nou ja. Hoe dan ook: de wiebertas is af en ik ben heel tevreden over het resultaat! Plus: weer een WIP minder ??

Hoe je een bodem van kurkstof naait

De wiebers, bloemen en vlinders haakte ik volgens het patroon in Haakspiratie. Ik gebruik restjes katoen en kan je niet precies zeggen hoeveel van welke kleur en van de oranje weet ik ook niet meer welk merk en kleurnummer het was. Wat ik wel weet: blauw Catania 393 (dit was de kleur waarin ik de originele wiebertas haakte), grijs Catania 172, ecru Catania 105, zand By Claire 2212, roze By Claire (nummer onbekend).

Meet na het haken en blocken de breedte op van je haakwerk: leg de tube die je nu hebt plat voor je neer. Bij mij was dat 44 cm. Dat betekende dat de breedte en de diepte van mijn tas bij elkaar opgeteld op 44 cm uit moest komen. Ik maakte er een breedte van 35 cm en een diepte van 9 cm van. Dit kun je dus naar eigen inzicht variëren, als je maar op die gemeten centimeters uitkomt. Verder moet je bepalen hoe hoog je de bodem wilt maken. Ik koos voor 7 cm.

Knip voor de bodem 44 cm (breedte) + 2 cm (naadtoeslag) = 46 cm bij 9 (diepte) + 2 x 7 cm (hoogte) + 2 cm (naadtoeslag) = 25 cm.

Vouw de bodem dubbel met de goede kanten op elkaar en stik de zijnaden.

Vouw nu een zijnaad naar binnen, met de gestikte naad over het midden van de bodem. Teken een markering op 4,5 cm vanaf de punt en een lijn die door die markering loopt, haaks op de gestikte naad. Als het goed is is die lijn 9 cm (de diepte van je bodem). Stik over die lijn en knip met een naadtoeslag van 1 cm de driehoek af. Herhaal dit aan de andere kant van de bodem. Vouw de bodem met de goede kant naar buiten. Dat gaat niet heel soepel, de kurkstof werkt niet echt mee, maar kan veel hebben heb ik gemerkt.

Vouw nu je haakwerk binnenste buiten. Plaats je bodem met de bovenrand aan de goede kant tegen de onderste rand van je haakwerk. De bodem bevindt zich nu in je haakwerk en je kijkt tegen de buitenkant van je haakwerk aan. Ik realiseer me, een foto had zoveel meer gezegd dan woorden, maar die heb ik in mijn ‘maak al je WIP’s af’-rush dus niet geschoten…

Stik de rand rondom door.

Voor het binnenwerk ging ik vergelijkbaar te werk. Ook daar zit een bodem van kurkstof in, omdat het Petit Pan stofje niet veel groter was dan de afmeting van het haakwerk. Het geeft mooie stevigheid aan de tas. Zorg bij het naaien van je binnenwerk voor een opening in een van de zijnaden zodat je je werk kunt keren na het aan elkaar naaien van de binnen- en buitentas (hoe je dat doet en ook hoe je de handvatten handig vast zet staat in Haakspiratie beschreven).

Anders dan bij de originele wiebertas koos ik er bij deze tweede voor de rand bovenlangs door te stikken. Zorgt voor een strakker resultaat. Had ik eigenlijk bij de eerste ook moeten doen. Maar toen was ik waarschijnlijk al zo blij dat ik zo ver was (en er nog tig projecten op de voor-mijn-boek-maken-lijst stonden) dat ik dat daar niet gedaan heb.

Ps. die kaart met tekst boven mijn bankje kreeg ik van mijn man. Dat je niet denkt dat ik dat zelf zou verzinnen 😉 De ‘get used to it’ eronder was bedoeld voor een beetje meer zelfvertrouwen. De print links is van Juffrouw Sill. Het gehaakte kussen is het Lente square kussen, gehaakt in één kleur en het gehaakte hartje kreeg ik van Heleen tijdens mijn boeklancering.

 

 

 

Volgen Janneke:
Is gek op alles wat met garen en stof te maken heeft. Haakt, naait en breit. Auteur haak- en naaiboek Haakspiratie (2016). Is overdag organisatieadviseur @ www.EigenWijzeWerken.nl

6 Responses

 1. Margaret
  | Beantwoorden

  Wow, wat een prachtige tas. Leuk om de overeenkomst tussen de stof en de wiebers te zien. Met deze tas loop je vast graag rond. Wat een lieve kaart van jouw man. Ik kan me voorstellen dat hij jou echt een superwoman vindt met alles wat jij doet en maakt.

  Groetjes, Margaret

 2. Arja
  | Beantwoorden

  Dit is een vrolijke variant op de wiebertas, en die kurkstof is te gek!

 3. […] is af! Het gaat lekker met m’n ‘werk-de-WIPs-af-spurt’. Ik maakte recent al mijn tweede wiebertas af, ook een project dat al lang lag te wachten. Tussendoor werden de WIP’s links en rechts […]

 4. Ieta van Leeuwen
  | Beantwoorden

  Ha Janneke
  Even een vraag over de mooie wiebertas
  Waar kun je de kurkstof kopen
  Gr Ieta

  • Janneke
   | Beantwoorden

   Hallo Ieta, Dank voor je compliment! De kurkstof is onder andere bij Het Wolhuis te koop.

 5. […] Wiebertas nummer 2. Naar het patroon uit mijn boek Haakspiratie, maar dan een beetje anders. Zie deze blogpost. […]

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.