Home » Tutorial » Tutorial: teken een ster

Tutorial: teken een ster

Op verzoek een stappenplan voor het tekenen van een ster. Want, zo zei ik op Facebook: het maken van een sterrenkussen is echt heel eenvoudig. Wat door een Facebookster werd geloofd, maar het moeilijkste leek haar het tekenen van de ster. Ook dat is niet ingewikkeld, je moet, zoals zo vaak, alleen nét even weten hoe.

Ik werkte het daarom uit in een stappenplan. Je hebt nodig:
– patroonpapier, de grootte afhankelijk van hoe groot je je kussen wilt maken
– geodriehoek of andere liniaal met gradenlijnen
– eventueel, als je stap 2 niet overslaat: touwtje en potlood om als passer te dienen

Tutorial Teken een ster Sterrenkussen DIY Handleiding Jip by Jan
Ik maakte de sterren in drie verschillende formaten, waarbij lengte 1 bij de grootste 1 meter was, bij de tweede 75 cm en bij de kleinste 50 cm. Lengte 2 was bij alle sterren telkens de helft van lengte 1 (dus 50 cm voor ‘t grootste kussen, 37,5 cm voor de middelste en 25 cm voor de kleinste). Deze verhouding kun je naar wens zelf aanpassen.
Stap 2, het tekenen van de cirkels kan je eventueel overslaan als je bij stap 3 en 4 de punten zelf direct op de juiste afstand zet. Wil je de cirkels wel tekenen:
Je zet de cirkel met een touwtje en een potlood: bind het potlood aan het touwtje. Houd de ene kant van het touwtje op de middenstip (of pin hem vast met een punaise) en zorg ervoor dat de afstand tussen het middelpunt en het potlood de helft van lengte 1 is. Teken de grootste cirkel. Maak de afstand tussen het potlood en het middelpunt vervolgens de helft van lengte 2 en teken de kleinste cirkel.
Stap 3: stip 1 zet je op een afstand van 0,5 x lengte 1 (bij mij, bij het grootste kussen, dus op 50 cm) van de middenstip. Als je de cirkels hebt getekend: zet stip 1 op een willekeurige plek op de buitenste cirkel.
Tutorial Teken een ster Sterrenkussen DIY Handleiding Jip by Jan
(In bovenstaand voorbeeld heb ik stap 2 overgeslagen)
Stap 4: als je een ster met 6 punten maakt, moet je je cirkel in 12 gelijke delen verdelen. In dit geval dus om de (360 graden / 12 =) 30 graden een stip zetten. De eerste stip heb je al op de buitenste cirkel getekend, de volgende gaat op de binnenste cirkel, de volgende weer op de buitenste cirkel, enzovoort.
De 30 graden meet je met een geodriehoek. Op mijn Prym omnigrid zitten ook gradenlijnen. Omdat deze wat groter is dan een geodriekhoek, werkt dat fijner met de afmetingen van deze grote kussens.
Heb je het tekenen van de cirkel (stap 2) overgeslagen, dan trek je om de 30 graden vanuit het middelpunt om beurten een lijn van 1/2 x lengte 1 en een lijn van 1/2 lengte 2.
Tutorial Teken een ster Sterkussen DIY Handleiding Jip by Jan
Tutorial Teken een ster Sterkussen DIY Handleiding Jip by Jan
Tutorial Teken een ster Sterkussen DIY Handleiding Jip by Jan
Stap 5: net als vroeger: connect the dots. Alleen is het nu niet spannend meer wat er tevoorschijn komt 🙂
Tutorial Teken een ster Sterkussen DIY Handleiding Jip by Jan
Nu heb je de ster op patroonpapier. Knip hem uit, speld hem op de stof naar keuze en knip de ster twee keer uit de stof. Naai aan elkaar en laat een opening over om de ster op te vullen. Ik gebruikte deze kussenvulling. Vervolgens de opening dichtstikken en je hebt een sterkussen!
Ik ben benieuwd naar jullie resultaten!

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.