Home » Tutorial » Tutorial Splitje in een mouw zetten

Tutorial Splitje in een mouw zetten

Deze hadden jullie nog tegoed: ik schreef eerder een recept voor een wikkeljurkje, waarbij ik in plaats van tricot, poplin katoen had gebruikt. Dit geeft uiteraard niet mee en daar moet je wel rekening mee houden bij het in elkaar zetten van dit patroon, mede afhankelijk van het meisje dat het gaat dragen.
Ik heb bij dit wikkeljurkje een splitje in de mouw gemaakt, zodat het armpje van mijn nichtje er na het dragen niet uit zou zien als een kleine rollade 😉

Dit is het eindresultaat geworden:

De bovenste knoopjes zijn sierknoopjes, alleen het onderste knoopje heeft een functie. Ook dit is niet iets wat op het Abacadabra patroon staat, maar wat ik zelf heb aangepast, aan de hand van de maten van het nichtje waar ik het voor maakte.

Je maakt de splitjes aan de hand van de volgende stappen:

1. Rechtsboven is het patroon van het mouwtje dat je dubbel uit de stof haalt. Dat patroon is onderdeel van Abacadabra nr 75. Knip daarnaast een klein stukje stof uit (het onderste op de foto), dat aan de onderkant dezelfde lijn heeft als het ‘officiele’ mouwpatroon. Het kleine stukje noem ik vanaf nu het splitdeeltje (mocht iemand de officiele benaming kennen en opgenomen willen hebben, roept u maar!)

2. Leg het splitdeeltje met de goede kant op de goede kant van het mouwjte en knip er een split in. Bewaar het uitgeknipte deeltje, zodat je voor het tweede mouwtje het splitje op dezelfde manier knipt. Ik heb er een soort rechthoekje uitgeknipt, maar als je het splitje wat minder breed wilt hebben, kun je ook een enkele streep knippen.

3. Naai rondom het uitgeknipte splitje het splitdeeltje vast op het mouwtje.

4. Werk de onderrand af met een zigzag of, als je een lockmachine hebt, lock de onderkant af.

5. Knip nu driehoekjes uit de stof vanuit het splitje naar de naad, met name daar waar het rond loopt. Zo kun je de stof mooier naar binnen vouwen. Lukt dat niet goed, dan moet je nog iets dichter naar de naad knippen. Vouw het splitstukje om naar binnen, zodat je onderstaande krijgt:

6. Stik rondom het splitje door. Blijf zover uit de onderkant als je zoom straks breed wordt. De rest van de onderrand werk je af wanneer je het mouwtje in de jurk hebt gezet. Je naait dan de zoom vast en naait tot aan het doorstiksel van het splitje.

Zo ziet de binnenkant er uit na het doorstikken rondom het splitje. Ik heb het splitstukje met een zigzagschaar geknipt. Je had het uiteraard nog mooier kunnen afwerken door het rondom te stikken, maar he, ik naaide dit jurkje voor een meisje van 1; dan moet je rap tempo maken, wil ze er niet uitgegroeid zijn voor je de laatste draad er in hebt zitten 😉

Het eindresultaat van dichtbij:

Het rechtermouwtje:

De volgende foto heeft verder niets met het mouwsplitje te maken, maar ik vind het zelf zo’n leuk detail aan het jurkje 🙂

Ik hoop dat het je lukt aan de hand van de foto’s en tekst een splitje in een mouw te maken. Mocht je er niet uit komen, of suggesties ter verbetering hebben, dan lees ik ze graag!

Hartelijke groet,

PS: ik gebruikte voor dit jurkje Stenzo stof Pauwen en Beige stipje, geruit biaisband en parelmoerknoopjes

Volgen Janneke:
Is gek op alles wat met garen en stof te maken heeft. Haakt, naait en breit. Auteur haak- en naaiboek Haakspiratie (2016). Is overdag organisatieadviseur @ www.EigenWijzeWerken.nl

6 Responses

 1. Meetje Lief!
  | Beantwoorden

  Wat een ontzettend leuk jurkje is dat geworden.. Je nichtje boft maar!

 2. Annemarie
  | Beantwoorden

  Heel leuk jurkje. Goed idee om zo het patroon ook geschikt te maken voor katoen. Ik kwam zomaar langs op je blog. Wat maak je mooie combinaties van kleuren en stoffen. Zelf vind ik dat combineren het allerleukste onderdeel van het zelf kleding maken. Ik kan erg genieten van een stapeltje lapjes met bijpassend band en lint erop. Jouw blog bekijken is dan ook echt een feestje.
  Groetjes,
  Annemarie

  • Jip by Jan
   | Beantwoorden

   Dank je wel Annemarie, voor je complimenteuze reactie! Heel fijn om te lezen!
   Hartelijk groet, Janneke

 3. noofs
  | Beantwoorden

  Hallo Janneke, ik kom doen wat ik eergisteren op mijn blog beloofde. Bij alle volgers van m’n blog op visite. Dus ook bij jou. Wat een mooie en duidelijke tutorial laat je zien zeg! Fijn weekend en veel blogplezier 🙂

 4. Kris
  | Beantwoorden

  Wat een gezelligheid hier! Via pinterest kwam ik op je tuto van die mooie speelgoedmanden! Maar je maakt nog veel mooiere dingen! Ik ga je volgen!

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.