Home » DIY » Tutorial Opbergmand van stof

Tutorial Opbergmand van stof

Ideaal voor (of eigenlijk: tégen) rondslingerend speelgoed  een opbergmand in een ruim formaat. Met deze DIY tutorial maak je er een in de kleuren die passen bij de kinderkamer of je woonkamer. Want op de een of andere manier belandt daar het rondslingerend speelgoed bij mij meestal en dan is een opbergmand ‘in stijl’ wel zo mooi.

De afmetingen van de mand die ik heb gemaakt zijn 40 bij 40 bij 40 cm met de rand omgeklapt. De zijkanten zijn 50 cm hoog met de rand opstaand. Je kunt het ontwerp uiteraard aanpassen naar je eigen afmetingen. Let er op dat je wanneer je hem nog groter maakt, je steviger stoffen gebruikt of nog meer verstevigt dan ik in onderstaande tutorial heb gedaan.

Wat heb je nodig:

 • Stoffen: voor zowel de binnen- als de buitenkant 4 lappen van 42 bij 52 cm (zijkanten) en 1 lap van 42 bij 42 cm (bodem). Ik gebruikte voor de binnenkant 1 stof en voor de buitenkant 4 andere verschillende stoffen.
 • Biaisband: 1.75 meter
 • Vlieseline: voor het verstevigen van de stoffen
 • Volumevlies: 2 x 4 stukken van 42 bij 52 en 2 stukken van 42 bij 42 voor de bodem
 • Naaigaren
 • Spelden (ik vind zelf de Flower head pins erg fijn)
 • Eventueel: versiersels zoals labeltjes, bandjes, lint, strijkapplicaties of flockfolie (voor eigen ontwerp applicaties of letters)
 • Naaimachine, schaar

In plaats van te knippen, snijd ik stoffen op maat, vandaar het rolmes, de liniaal en de snijmat. Veel handiger naar mijn idee en met behulp van de liniaal wordt het netter (of ik kan gewoon niet zo recht knippen, als jij daar geen last van hebt, gebruik je gewoon een schaar).

Stappen:
1. Strijk de vlieseline tegen de achterkant van de stukken stof die je voor de buitenkant gebruikt
(Let op: mocht je je opbergmand willen versieren met applicaties, strijk deze dan eerst en daarna de vlieseline. Applicaties moeten met een hogere temperatuur worden vastgezet, dan de vlieseline)
Maak je mand in een groter formaat, dan raad ik aan ook tegen de stoffen van de binnenkant vlieseline te strijken, voor nog meer stevigheid.

2. Naai de binnenpanden met de lange zijden vast, goede kanten op elkaar, zodat je vier panelen naast elkaar krijgt (een grote rechthoek van 52 cm hoog en 1.60 m breed). Strijk je panden, mocht dat nodig zijn, nu, want straks kan dat niet meer vanwege het volumevlies.
Maak je de binnen- of buitenkant uit 1 stof, dan kun je er ook voor kiezen niet vier panelen aan elkaar te naaien, maar de stof zoveel mogelijk uit een stuk te knippen, dat scheelt weer een paar naden.

Bij de binnenkant heb ik later het volumevlies op een zelfde manier in elkaar gezet (stappen 2 en 3), waardoor ik daar ook een soort mand van kreeg. Daar schoof ik vervolgens de binnenkant (het blauw met stippen) in. Je kan de binnenkant ook maken zoals ik de buitenkant heb gemaakt, zie stappen 4 en 5.
Ik heb het bij de binnenkant in twee stappen gedaan, zodat ik beter op de foto’s kon laten zien wat er gebeurt, handiger is het te doen zoals ik de buitenkant heb gemaakt.

3. Naai de onderkant (de vierkante lap) vast aan de onderzijde van de binnenpanelen. Begin met het vastspelden van een kant van de onderkant langs de onderkant van het eerste zijpand. Begin 1 cm (de naadbreedte) uit de kant en naai door tot de naad waarmee het eerste en tweede zijpand tegen elkaar zijn genaaid. Zorg dat de naald in de stof blijft zitten en draai de bodem een kwartslag zodat je de tweede zijkant van de onderkant langs het tweede zijpand kunt naaien. Herhaal dit tot en met de vierde kant. Draai vervolgens weer ‘om je naaimachinenaald’ (technischer dan dat kan ik het niet uitleggen ben ik bang…) en naai de laatste lange zijden van het binnenstuk aan elkaar.

Onderkant langs de onderkant zijpanden vastnaaien. Net voor het ‘draaien om de naald’

Laat naald in de stof staan en draai het werkstuk

Je binnenkant is nu ‘af’.

4. Speld het volumevlies op de verkeerde kant van de buitenpanden en naai het volumevlies vast aan de buitenpanden. Ik heb het volumevlies met de lockmachine op de stof genaaid, maar dat kan natuurlijk ook met een gewone naaimachine.

Volumevlies aan achterkant buitenpand vastnaaien

5. Herhaal stappen 2 en 3 voor de buitenkant. Je hebt nu twee losse manden: een buitenmand en een binnenmand. Zaak dat we daar één geheel van gaan maken!

Buitenpanden met volumevlies op elkaar gespeld, goede kanten op elkaar
Lange zijden buitenpanden aan elkaar genaaid

6. Dat doe je als volgt: zet de manden in elkaar met de goede kanten naar buiten toe. Ik vind het zelf prettig om het geheel dan eerst bovenlangs vast te stikken, zodat je straks geen gewurm en gewriemel krijgt bij het vastnaaien van het biaisband. Als jij daar meer bedreven in bent dan ik, sla deze stap dan over en ga direct door naar 7.

7. Vouw het biaisband open en legt het met de goede kant op de buitenkant van de mand. Start minimaal 10 cm vanaf het begin met naaien. Naai het langs de bovenrand van de buitendmand en stop minimaal 10 cm voor je weer bij het begin bent met naaien.

Houd voor de start 10 cm biaisband over om straks de uiteinden makkelijk aan elkaar te kunnen zetten

Leg de uiteinden tegen elkaar en vouw ze beiden een kwartslag om. De een naar links, de ander naar rechts, waarbij de rechterkanten elkaar moeten raken op de vouw van het biaisband. Schuif daar een speld door. Druk de gemaakte schuine vouwen goed aan zodat deze duidelijk zichtbaar is.

De uiteinden bij elkaar brengen

 Laat nu het band dat naar links stak liggen en leg het band dat naar rechts was gevouwen weer terug. Je ziet nu de gemaakte vouw, die als het goed is op dezelfde hoogte ligt als de vouw die in je onderste biaisband zit. Stik door die vouw de uiteinden op elkaar.

Biaisband uiteinden aan elkaar naaien

 Knip de overtollige stukken weg. Het ziet er dan als volgt uit:

Biaisband met een schuine naad aan elkaar genaaid

Naai het laatste stukje biaisband vast aan de buitenkant, zodat het rondom is vastgestikt. Vouw nu het biaisband om naar de binnenkant en naai het vast aan de binnenkant.

Ik hielp met een hand het transport een beetje op gang (je hebt inmiddels aardig wat lagen bij elkaar te naaien) en met de linkerhand hielp ik het biaisband recht blijven liggen.

Biaisband aan de binnenkant vastzetten
Mocht je dat groene dingetje links onder in beeld op zijn gevallen… Dat is mijn jongste zoon die wellicht dacht dat ik wel wat support (of toezicht?) kon gebruiken.

Dino houdt toezicht

Het zal geholpen hebben, want het is me gelukt, met deze opbergmand als resultaat:

Opbergmand van stof met naam

Ter inspiratie: vergelijkbare manden die ik maakte:

Opbergmand in rood en roze 30 bij 30 cm
Opbergmand met handvatten
Opbergmand in taupe, lichtblauw en beige
Voor de mand uit deze tutorial gebruikte ik deze materialen:
Stoffen (allen katoen):

Biaisband: koningsblauw

Flockfolie en kant-en-klare strijkapplicaties om je opbergmand op te sieren vind je hier

Heb je vragen bij het gebruik van de tutorial of wil je advies over te gebruiken materiaal? Neem dan vooral contact op, ik verneem graag je reactie!

Hartelijke groet,

 * De Jip by Jan tutorials zijn uiteraard voor privegebruik en niet bedoeld voor commerciële doeleinden

Volgen Janneke:
Is gek op alles wat met garen en stof te maken heeft. Haakt, naait en breit. Auteur haak- en naaiboek Haakspiratie (2016). Is overdag organisatieadviseur @ www.EigenWijzeWerken.nl

14 Responses

 1. Meetje Lief!
  | Beantwoorden

  Wat ontzettend leuk!! Wilde al een poosje een mandje maken maar een MAND is een veel beter idee!! Leuk gedaan en erg duidelijk met de foto’s, deze ga ik zeker gebruiken!!

 2. Clarissa
  | Beantwoorden

  wow, super tutorial, een goede uitleg! Die gaan we onthouden!

 3. Stephanie Taale
  | Beantwoorden

  Wauw wat een goede tutorial. Erg duidelijk gemaakt en het eindresultaat mag er zeker wezen!

 4. Beautyby
  | Beantwoorden

  Wat goed uitgelegd zeg heel gaaf! Vraagje wat een fijne spelden zijn dat verkoop je die ook?

 5. Needle work
  | Beantwoorden

  Blijven ze stevig genoeg rechtop staan, met dat volumevlies (je bedoelt toch die wattine vlieseline he)? Ik twijfel ook om er verschillende te maken, maar wil wel zeker zijn dat ze stevig genoeg zijn.

  • Janneke Assink
   | Beantwoorden

   Ik vind dat ze stevig genoeg rechtop blijven staan, maar heb ze dan ook dubbel verstevigd met vliesofix (op de stof strijken) en met vliesine (die wattine inderdaad). Je zou anders eerst wat kleinere kunnen maken en kijken tot welk formaat jij ze zelf stevig genoeg vindt? (of heb ik ook eens gedaan: eerst van ‘oude’ stof een proefmodel op maat maken)

 6. Leuk om te maken, heb deze mand gemaakt als kraammand voor onze dochter vol met leuke cadeautjes voor onze kleindochter.

 7. Anonymous
  | Beantwoorden

  bedankt hij was super snel te maken met je beschrijving!!! daar gaan er meer van komen!
  https://scontent-b-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-frc3/s403x403/1385200_656161071083468_1714638045_n.jpg

 8. Anonymous
  | Beantwoorden

  Heel leuk idee! Ik ben er nu mee aan de slag, maar ik heb een vraagje, wat me niet helemaal duidelijk is, is of er eerst wattine per pand voor de buitenkant vastgezet moet worden voordat de panden aan elkaar gezet moeten worden? (Ben beginnend, vandaar!) en moet er een andere naald gebruikt worden voor het afwerken met baiseband? Alvast vriendelijk bedankt voor de antwoorden! Groetjes, Lindsay

 9. Creabartje
  | Beantwoorden

  Ik wilde al een tijdje een leuke opbergmand voor mijn haakkatoen maken. Maar nu weet ik het. Bedankt voor de duidelijke tutorial!!

 10. Janneke Assink
  | Beantwoorden

  Wat leuk te lezen Creabartje, dank je! En succes met het maken van de opbergmand voor je haakkatoen!

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.