Home » Naaien » Tutorial Kitchen towel from bath towel

Tutorial Kitchen towel from bath towel

Geplaatst in: DIY, Naaien, OMA-project, Tutorial 14
Pip Studio keukendoek tutorial Jip by Jan
Sommigen vinden het al lang niet meer hip of origineel, maar ik kan er geen genoeg van krijgen: de vrolijke prints van Pip Studio. Ik vind het allemaal mooi: de tassen, het behang, de kopjes en de borden, het beddengoed en ik slaap zelfs in zo’n vrolijk gebloemde pyjama (officieel is het een ‘homedress’, maar dat gaat me dan toch net te ver).
Toen ik nieuwe keukenhanddoeken nodig had, dacht ik dan ook meteen aan dit merk. Groot was echter mijn verbazing toen bleek dat Pip helemaal geen keukentextiel in het assortiment heeft. Zo’n die hard fan blijk ik dan dus ook weer niet 😉
Niet voor een gat te vangen, kocht ik daarom twee badhanddoeken om er vervolgens vier keukenhanddoeken van te maken. Daalt de prijs per stuk ook meteen van (en dat is mooi meegenomen, want Pip is veel, maar niet goedkoop). 
I am a big fan of Pip Studio. I love the colorful design. When I needed new kitchen towels I wanted to buy Pip towels. But I was surprised to find out that they don’t have kitchen towels. They do have bath towels though. So I bought two, to cut them up and make four kitchen towels. 

Pip Studio keukendoek tutorial Jip by Jan
Mocht je ook fan zijn of andere badhanddoeken hebben waar je graag in de keuken tegen aan zou willen kijken, dan volgt hier een handleiding. Het meest spannende is eigenlijk nog het deel waar je je kostbare nieuwe handdoek in tweeën snijdt…
If you’re a fan of Pip too or have other bath towels you’d like to use in the kitchen, here is a tutorial. It’s really very easy. The hardest part is cutting your lovely new towel…

Je hebt nodig:
– 1 badhanddoek
– biaisband, 2 x de breedte van de badhanddoek + 8 cm extra
– een klein stukje koord om een lusje van te maken

You’ll need:
– 1 bath towel
– biastape, 2 x the width of the bath towel + 4 inches extra 
– small piece of cord, to make a loop for hanging

Pip Studio keukendoek tutorial Jip by Jan

Bepaal het midden van je handdoek, met een centimeter of door de handdoek dubbel te vouwen (het komt niet zo nauw) en knip of snijdt de handdoek doormidden.

Cut your towel in two, so you’ll have two semi-square pieces.  

Pip Studio keukendoek tutorial Jip by Jan

Speld het biaisband aan de achterkant langs de zojuist geknipte zijde. Laat een stukje biasband (ongeveer 2 cm) uitsteken en begin met stikken op ongeveer twee centimeter van de kant (waar je mijn gele speld ziet ongeveer). Dit doe je om straks het uiteinde van het biaisband mooi weg te kunnen werken. Stop met stikken ongeveer 2 cm voor het einde.

Pin the bias tape on the back of the towel. Let a small piece of tape (app 1 inch) protrude from your towel, as you can see in the picture above. Start your stitching at 1 inch from the sides, approximately at the point where you can see my yellow pin. You do this in order to be able to neatly finish off the bias tape. Stop stitching app 1 inch before the end.

Draai de handdoek nu met de goede kant naar boven en vouw het biaisband naar voren. Vouw de uiteinden van het biaisband naar binnen, langs de achterkant. Zie foto hieronder.

Turn your towel, right side facing and fold the bias tape around the edge. Fold the endings of the tape inwards, as shown in the picture below.

Pip Studio keukendoek tutorial Jip by Jan

Stik het biaisband langs de voorkant, smal langs de rand. Eventueel eerst vastspelden.

Het begin kan lastig zijn, omdat je daar een hobbel hebt waar je het biaisband dubbel hebt gevouwen. Mijn naaimachine gaat normaal prima over hobbels heen, maar als ik start op een hobbel, wil hij nog wel eens weigeren. Ik start dan net voorbij die hobbel (en laat dus een in eerste instantie het begin ongenaaid) en naai tot onder (en hecht af). Dan draai ik m’n werk 180 graden en start met naaien vanaf ongeveer 3 cm van de kant en dan over de hobbel heen.

Stitch the bias tape to the front. If you want, first pin the bias tape before stitching.

Pip Studio keukendoek tutorial Jip by Jan

Pip Studio keukendoek tutorial Jip by Jan

Pip Studio keukendoek tutorial Jip by Jan

Mijn eerste handdoekje hield het originele ophanglusje van de badhanddoek. De tweede keukenhanddoek heeft er natuurlijk ook een nodig. Daarvoor speld je het koordje vast tussen de achterkant en het biaisband en naait het mee. De werkwijze is verder hetzelfde.

The first of my kitchen towels already had the original hanging loop, but the other one needs one too. Pin a piece of cord between the back of your towel and the bias tape before stitching the bias tape to the back of your towel. Stitch this towel the same way you did the first.

Pip Studio keukendoek tutorial Jip by Jan

Pip Studio keukendoek tutorial Jip by Jan

Het resultaat: twee {Pip Studio & Jip by Jan} keukenhanddoeken 🙂

The result: two {Pip Studio & Jip by Jan} kitchen towels 🙂

Pip Studio keukendoek tutorial Jip by Jan
Ik had twee badhanddoeken gekocht: een beige en een roze. Aan de roze zette ik rood geruit biaisband met een gehaakt randje. Ik ben heel blij met het resultaat!
I bought two bath towels: a beige and a pink one. I applied red checkered bias tape with a crochet trim to the pink kitchen towels. I am very happy with the result!
Pip Studio keukendoek tutorial Jip by Jan

Pip Studio keukendoek tutorial Jip by Jan


Bloglovin

Volgen Janneke:
Is gek op alles wat met garen en stof te maken heeft. Haakt, naait en breit. Auteur haak- en naaiboek Haakspiratie (2016). Is overdag organisatieadviseur @ www.EigenWijzeWerken.nl

14 Responses

 1. really really beautiful!!!!!!
  thank you, xxxxx ale

 2. Carolien
  | Beantwoorden

  Prachtig! Wie wil daar nou niet z’n handen aan afdrogen.

 3. curlycreative
  | Beantwoorden

  Wat een prachtige handdoeken heb je er van gemaakt, ik vind vooral de print van de lichte versie erg mooi. Ennuh pip niet meer hip, jammer dan ik houd er ook zo van 😉

  Liefs

 4. Ik vind PIP nog steeds geweldig!! Ik heb er ook gastendoekjes van, maar die zijn zo klein voor in de keuken; dit is een goede tip! Wat heb je dat biaisband supernetjes genaaid…ik geen een steekje wat scheef zit of verder van de rand!( tip?)
  Ik ga dit zeker uitproberen. Welke theedoeken doe je erbij??

 5. Tineke
  | Beantwoorden

  Omdat ik de moeder van pip ken, mocht ik een keer mee om haar studio te zien. Wat een feest was dat. Zoveel kleuren, zoveel inspiratie. Ik was er helemaal ondersteboven van. Ook kon ik met heel veel korting superleuke spulletjes kopen. Ik vind je handdoeken erg mooi geworden.

 6. Meetje Lief!
  | Beantwoorden

  Ja,Oke…. Ik geef toe, dit was idd een goed idee! Zeker een om te onthouden! Thanx! En wat zijn ze enorm leuk geworden! . Liefs Marcella

 7. Janneke Assink
  | Beantwoorden

  Dank je CrochetCookingandMore! Ik denk dat de enige tip die ik kan geven is: oefenen. En het biaisband aan de achterkant niet te ver van de kant naaien, zodat je het biaisband daarna ruim om de zijkant heen kan vouwen. Helpt dat wellicht?

  Theedoeken is inderdaad nog een ander punt, want die heeft Pip ook niet. Voorlopig combineer ik ze met de roze/rood en wit/rood gestreepte Hema theedoeken.

 8. Janneke Assink
  | Beantwoorden

  Dank je Marcella, CurlyCreative en Carolien! Thanks Alessandra!

 9. Janneke Assink
  | Beantwoorden

  Oh dat klinkt als de hemel op aarde Tineke, bij Pip op bezoek 🙂 Bedankt voor je reactie en compliment!

 10. Amber
  | Beantwoorden

  Wat een verrassing. Het pakje met de GiveAway is net bezorgd. Mijn dag is extra zonnig met al die mooie spullen.
  De keukendoeken zo zelf maken is echt een goed idee. En dat biaisband met kant maakt de theedoek extra leuk.

  Fijn weekend, Margaret

 11. Wauw super goed idee dit!!
  Vind ze prachtig, bedankt voor het delen.

  Groetjes Arjanne

 12. Daniëlle Kok
  | Beantwoorden

  HayHay!
  Ik zag je berichtje al op IG maar wat een goed idee is dit zeg!
  Wel eerst veel moed verzamelen 😉 maar het resultaat is prachtig!!!
  Liefs Danielle
  ahappymess.blogspot.nl

 13. Een dotje wat
  | Beantwoorden

  Hoi Janneke,

  Heb nu ook je leuke blog gevonden! Mooie dingen maak je 🙂 Leuk je gisteren ontmoet te hebben!
  Liefs, Marieke

 14. SOYZ
  | Beantwoorden

  wat een goed idee! Slim bedacht en mooi uitgevoerd. Leuk je afgelopen weekend te ontmoeten! groetjes, x Yzette

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.