Home » Tutorial » Tutorial How to organize your fabric stash

Tutorial How to organize your fabric stash

Tutorial Organize your fabric stash Jip by Jan

Het is geen geheim dat ik een stoffenverzamelaar ben. Verder ben ik graag georganiseerd. Ik krijg echt energie van een opgeruimde werkplek. Sterker nog, als ik een dag vrij ben, ga ik met plezier aan ‘t opruimen, indelen en weggooien. En daar krijg ik dan nog energie van ook. Echt, zo ben ik.

Bij de laatste opruimwoede kwam ik er achter dat mijn Prym Omnigrid liniaal niet alleen een superhandig ding is voor het snijden van stoffen, je kan er perfect je stoffenstapel mee organiseren.
Mijn stoffen liggen in een Ikea expedit kast (zijn er nog mensen die níet zo’n kast in huis hebben?). Het toeval wil dat de vakken precies het juiste formaat hebben voor twee stapels stoffen gemaakt met deze liniaal van 15 cm breed.

Heb je een andere afmeting kast of geen liniaal van 15 cm breed? Snijd dan een stuk karton op de maat die voor jou goed uitkomt.

It’s no secret I’m a fabric junkie. Apart from that, I like to be organized. I really get energized from a tidy workspace. In fact, when I have the day of, I happily go about sorting, arranging and throwing away. And while doing that I get energized. Really, that is how I am.

During my latest cleaning frenzy I realized my Prym Omnigrid ruler is also very handy when organizing your fabric stash. I already loved the ruler when cutting my fabric, but it has the perfect measurements for making neat stacks of fabric.
I store my fabric in an Ikea Expedit cabinet (is there anybody out there who doesn’t have one of those in her house?). Random chance has it, that the compartments have the perfect dimensions for two stashes of fabric folded with a 15 cm (5.9 inch) wide ruler.

Do you store your fabric in a different sized cabinet or don’t you have a ruler with the right dimensions? Just cut to size a piece of carton and you’re good to go! 

Tutorial Organize your fabric stash Jip by Jan

Tutorial Organize your fabric stash Jip by Jan

Tutorial Organize your fabric stash Jip by Jan

Tutorial Organize your fabric stash Jip by Jan

Tutorial Organize your fabric stash Jip by Jan

Tutorial Organize your fabric stash Jip by Jan

Tutorial Organize your fabric stash Jip by Jan

Eerder lagen mijn stoffen in een bak als de roze die je in foto 7 links ziet. Het nadeel is dat je dan nooit echt goed kunt zien welke stoffen je nog hebt. En dus toch maar weer nieuw koopt in plaats van het oude eerst op te maken. 
Nog een voordeel van deze stapeltjes: het lijkt veel minder dan voorheen. En dus lijkt het sneller gerechtvaardigd toch nog een nieuw stofje te kopen 😉
I used to store my fabric in baskets like the pink one you see on picture 7 on the left. The disadvantage is you can’t see clearly which fabrics you have in stock. And so you end up buying new ones in stead of using your stashed ones.

Another advantage of these neat fabric stashes: you seem to have less fabric. And so it’s justified to buy just another piece of fabric 😉


Volgen Janneke:
Is gek op alles wat met garen en stof te maken heeft. Haakt, naait en breit. Auteur haak- en naaiboek Haakspiratie (2016). Is overdag organisatieadviseur @ www.EigenWijzeWerken.nl

6 Responses

 1. byPetra
  | Beantwoorden

  Wat een leuk stofje met die bloemen! En ziet er inderdaad mooi uit zo’n georganiseerde stapel. Ga denk ik ook maar een plank leeg maken voor mijn verzameling 🙂

  • Janneke Assink
   | Beantwoorden

   Gezellig stofje inderdaad he? Het leuke van het georganiseerde stapels maken is dat ik er uiteindelijk kastruimte van kreeg. Dus misschien is het leegmaken van een plank niet eens nodig 🙂

 2. sanne
  | Beantwoorden

  Ik vind vooral het feit dat het minder lijkt en dat je dan dus weer wat nieuws toe kan voegen wel een erg goed argument voor een middagje stoffenkast opruimen! 😉 Bedankt voor de tip!

  • Janneke Assink
   | Beantwoorden

   Haha Sanne, echte stoffen junkies kunnen dat soort argumenten goed gebruiken 🙂

 3. Made by mama
  | Beantwoorden

  Als trouwe lezer van je blog, doe ik natuurlijk mee met deze geweldige give away. Gisteren heb ik net mijn stoffenkast opgeruimd, maar zo netjes, als het bij jou ligt is het bij lange na niet.

  In elk geval heb ik op mijn blog een berichtje geplaatst met mijn favoriete tutorial.
  http://madebymamazwolle.blogspot.nl/2013/08/give-away.html

 4. Sanne
  | Beantwoorden

  Ahh, ik heb vorige week met veel moeite stapeltjes gevouwen van mijn stofjes in zo’n kast… Als ik deze handige tip had gezien vantevoren was het stukken sneller gegaan!

  Graag doe ik mee aan de give-away zodat ik de volgende keer veel sneller kan opruimen 🙂

  Groetjes Sanne (http://pinterest.com/sannescreaties)

  Zie hier de pin van mij!
  http://pinterest.com/pin/38843615509388709/

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.