Home » Naaien » Tips voor Quilten

Tips voor Quilten

Geplaatst in: DIY, Handwerk, Naaien 8

Zoals beloofd maak ik de winnaars van de KreaDoe vrijkaarten vanavond bekend. Daarnaast schreef ik een blog voor KreaDoe over mijn zelfgemaakte tas en gaf ik tips voor het quilten. En dan met name: het netjes aan elkaar naaien van die stofblokjes. En die tips wilde ik jullie natuurlijk niet onthouden.

Vier tips voor het Quilten: hoe naai je die stoffen vierkantjes netjes aan elkaar?

Als je naar KreaDoe gaat, is een aantal dingen belangrijk:

1) dat je weet welke leuke standhouders je zeker wilt bezoeken en welke workshops worden gegeven, zodat je een plan de campagne kunt maken en niets mist

2) dat je je kaartje van te voren koopt (met korting!) en dus bij de kassa zo door kan lopen

3) dat je gewapend met een tas komt voor alle leuke hobbyspullen die je gaat kopen.

En wat is er dan leuker dan met een zelfgemaakte tas komen?

Ik ben bezig met zo’n tas (een sneak peek ervan kun je in deze blogpost zien). Ik heb gelukkig nog een paar weken om hem af te maken, maar ik zal hier alvast mijn vier belangrijkste tips delen voor het netjes aan elkaar naaien van de vierkantjes.

Quilt tip 1: Het begint met netjes op maat geknipte vierkantjes

Ik gebruik een snijmat, liniaal en rolmes om de vierkantjes te maken. Zo recht als met een rolmes krijg je het nooit met een schaar geknipt.

Stoffen snijden quilten Jip by Jan

Quilt tip 2: Gebruik niet rekbare stoffen

Zeker als je nog niet zo bedreven bent, is het belangrijk stoffen te nemen die niet rekken. Een wat stevigere katoen is handig om mee te beginnen. Het liefst zijn ook alle stoffen die je gebruikt van dezelfde kwaliteit en dikte. Eventueel verstevig je je dunnere stoffen met vlieseline of was je ze met stijfsel.

Quilt tip 3: Gebruik je strijkijzer

Normaal hou ik niet zo van dat ding, maar voor quilten maak ik een uitzondering.

Nadat je de vierkantjes eerst neer hebt gelegd in het patroon dat je wilt, naai je de vierkantjes in stroken aan elkaar.

Quilten Tips Jip by Jan

Onthoud de volgorde van de stroken goed (of speld er briefjes aan met het rijnummer) en strijk dan vervolgens de naden plat naar een kant. Doe dat afwisselend per strook naar links of naar rechts.

Quilten Tips Jip by Jan

Hierdoor kun je de stroken heel netjes aan elkaar naaien: je legt de stroken met de goede kanten op elkaar en schuift de opzij gestreken naden tegen elkaar aan. Je hebt dan de naden van beide stroken netjes tegen elkaar aan liggen.

Quilten Tips Jip by Jan

Machinaal quilten tips Jip by Jan

Naai zo alle stroken aan elkaar en strijk je werk weer.

Quilten Tips Jip by Jan

Patchwork-naaien-06b-Jip-by-Jan

Quilt tip 4: Gebruik spelden

Heel veel spelden. Zeker bij het doorstikken van je quiltwerk. Je legt je vierkantjeslap op een stuk vlieseline en eventueel nog een lap stof daaronder.

Quilten Lagen op elkaar naaien

Deze lagen stik je door en daarbij mogen de lagen niet ten opzicht van elkaar verschuiven. Ik gebruik Clover Flower head pins. Die zijn lang en flexibel en je kunt er overheen stikken.

Quilten Lagen op elkaar naaien

Machinaal quilten Jip by jan

Een alternatief voor spelden is het eerst aan elkaar rijgen van de verschillende lagen. Zeker als je met een heel groot werk bezig bent wel handig. Maar ik ben nogal van de snelheid en dus is het gebruik van spelden in plaats van rijgen meer ‘mijn ding’ 😉

Een tussenvorm is het gebruik van veiligheidsspelden, die kun je – in een groot werk dat je nogal eens moet aanpakken, oprollen, vouwen en draaien – beter gebruiken (lees: dat is veel minder pijnlijk) dan kopspelden. Kortom, zoals zo vaak met handwerken: er zijn verschillende opties. Probeer ze uit en kies wat het beste bij je past.

Voor mijn volgende blogpost hoop ik mijn tas klaar te hebben en dan zal ik laten zien hoe ik hem verder in elkaar zet.

Winnaars vrijkaarten KreaDoe

En dan de winnaressen van de vrijkaarten voor KreaDoe! Ik heb de computer random twee winnaressen laten kiezen. Kiezen is niet mijn eigen sterkste kant namelijk en iedereen had een goede, leuke en/of lieve reden.

Degenen die allebei een vrijkaart gewonnen hebben zijn:

Kim, die na 4 jaar in de boeken te hebben gezeten eindelijk eens iets leuks voor haar 3-jarige zoontje wil gaan maken en graag geïnspireerd wil worden op KreaDoe

&

Rosemarie, die zowel voor het haken, het breien als het kaarten maken gaat en er dus een leuke lange dag van gaat maken.

Gefeliciteerd dames en alvast heel veel plezier! Laten jullie weten hoe het was?

Voor degenen die niet gewonnen hebben, maar toch graag gaan: je kunt je kaartjes online met korting bestellen. Hoef je ook lekker niet in de rij bij de kassa te staan.
KreaDoe kaartje met korting banner

Volgen Janneke:
Is gek op alles wat met garen en stof te maken heeft. Haakt, naait en breit. Auteur haak- en naaiboek Haakspiratie (2016). Is overdag organisatieadviseur @ www.EigenWijzeWerken.nl

8 Responses

 1. Loes
  | Beantwoorden

  Ziet er keurig uit Janneke! Ik heb heel veel quilts gemaakt en heb het ook altijd op deze manier gedaan.

  • JipbyJan
   | Beantwoorden

   Fijn te horen Loes!

 2. Margaret
  | Beantwoorden

  Zo knap dat al die stofjes zo precies op elkaar aan sluiten. Jouw uitleg is heel duidelijk, maar ik zie het mezelf nog niet zo mooi maken. Wat gebruik jij leuke, handige spelden.
  Winnaars van de kaartjes, veel plezier op de KreaDoe.

  Groetjes, Margaret

  • JipbyJan
   | Beantwoorden

   Kwestie van oefenen Margaret, bij mij waren ze ook niet direct (en nog steeds niet altijd) zo netjes hoor! Die spelden zijn inderdaad leuk én handig, fijne combinatie he? ?

 3. Kim
  | Beantwoorden

  Dank je wel!!!!
  Heb er enorm veel zin in…

  Groetjes
  Kim

  • JipbyJan
   | Beantwoorden

   Leuk Kim! Heel veel plezier!

 4. Esther
  | Beantwoorden

  Dat van ‘naar links óf rechts’ strijken vind ik een goede tip! Ik strijk de naden altijd open en dat geeft niet zo’n mooi effect.
  Groetjes, Esther.
  (Happy in Red)

 5. JipbyJan
  | Beantwoorden

  Dank je Esther! Hoop dat het met deze tip mooier wordt!

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.