Home » Haken » Third crochet pouf ready and experimenting with RibbonXL

Third crochet pouf ready and experimenting with RibbonXL

Geplaatst in: Haken 10
Gehaakte bloemenpoef nr Jip by Jan

Ik hoop dat jullie ze nog niet zat zijn, mijn almaar groter wordende bloemenpoef-perkje. Ik in ieder geval niet 🙂

Eerst haakte ik de fuchsia-kleurige, waarna de ecru-kleurige volgde. En aangezien ik bij het kopen van de ecru-kleurige wol ook tegen een heel mooie kleur lichtroze wol aanliep, volgde er nog een poef.

I hope you’re not tired of the crochet flower poufs. Because my flower bed seems to grow and grow. First, I made the pink one and after that the white one followed soon. Buying that wool, I stumbled upon the pastel pink colored yarn and decided to crochet a third pouf. 

Gehaakte bloemenpoef nr Jip by Jan

Het patroon dat ik gebruik staat in Haken en Kleur van Saskia Laan en Claire Boeter. De eerste poef haakte ik volledig volgens het patroon. Althans, nagenoeg: ik haakte met ander garen dan het boek voorschrijft en moest dus het aantal toeren aanpassen om op de gewenste afmeting uit te komen.

The pattern is from the Dutch book Haken en Kleur (Crochet and Color in English). Crocheting the first pouf I strictly followed the pattern, besides from adjusting because of the use of a different yarn than prescribed. But I made some adjustments while crocheting the second and third pouf, so it was easier to crochet (at least, so I thought) and made the seem a bit less visible. 

Ik vond het niet handig dat je eerst de boven- en onderkant aan elkaar haakt en vervolgens nog een paar toeren bloemblaadjes moet haken. Dat deed ik daarom bij de tweede poef anders: ik haakte de bovenkant een paar toeren door, haakte er de bloemblaadjes op en haakte de onderkant (die ik een aantal toeren minder groot haakte, zodat het totaal weer klopte) er daarna aan vast. Je ziet op de foto hieronder bij de fuchsia poef de toer waarbij de boven- en onderkant aan elkaar gehaakt zijn tussen de bloemblaadjes. Omdat je de boven- en onderkant met vasten aan elkaar moet haken, wordt die toer een beetje hoger dan de andere toeren en daarmee valt ie wat uit de toon. Als je op de details let. En daar heb ik nog wel eens last van. Dus ook dat paste ik aan bij de andere poefen: ik haakte de boven- en onderkant met halve vasten aan elkaar en dan ook nog eens door alleen de voorste lus van de onderkant en de achterste lus van de bovenkant op te pakken. Zo ontstaat een smallere ribbel die meer lijkt op de al bestaande ribbels en dus minder opvalt.

Volgt u het nog?

Gehaakte bloemenpoef nr Jip by Jan

Bij de derde poef wilde ik een iets ander blaadje haken. In plaats van alleen vaste – steek overslaan – vijf stokjes – steek overslaan, haakte ik halve vaste – half stokje – vijf stokjes – half stokje. Als je inzoomt, zoals hieronder, zie je het verschil. En als je ‘t weet, zie je het ook op de uitgezoomde foto’s. Denk ik. Maar ik vind het verschil niet groot genoeg om een volgende – ja, die komt er – ook weer op die manier te haken. Het originele patroon haakt namelijk wel veel lekkerder. En dat is ook niet onbelangrijk.

I tried something different while crocheting the leafs on the third pouf, but the outcome wasn’t as significant as I thought it would be. So the next pouf – yes, there will be a next one – will have the original leafs again.

Gehaakte bloemenpoef nr Jip by Jan

Garen, binnenvulling, naald en toeren-aanpassing

Omdat ik veel vragen krijg over welk garen, binnenvulling en naald, hierbij alle info op een rijtje:

 • Ik haakte de drie poefen met Drops Eskimo wol dat ik kocht bij Het Wolhuis. Ik zag dat je deze wol nu voor € 1,39 bestelt i.p.v. € 2,15. Je hebt 16 bollen nodig voor een poef met doorsnede 55 cm, dus tel uit je winst! 
 • De voorgeschreven haaknaald bij deze wol is 9, ik haakte ze met nummer 7. 
 • De binnenvullingen kocht ik bij Schuimrubbelbetaalbaar.
 • Het originele patroon schrijft 13 toeren voor de boven- en 10 toeren voor de onderkant voor. Omdat ik ander garen gebruikte haakte ik bij de eerste poef 15 toeren voor de boven- en 12 toeren voor de onderkant. Die verdeling veranderde ik bij de volgende poefen door 18 toeren voor de bovenkant te haken (de laatste drie toeren steken minderen) en 9 toeren voor de onderkant.

I get many questions on which yarn I use, what I use as stuffing etcetera. So here’s all the information:

 • All poufs are crocheted with Drops Eskimo wool. I bought it at my local yarnstore, which also has a webshop. Using this wool, you’ll need 16 balls of yarn.
 • The wool prescribes crochet hook nr 9, but I used nr 7.
 • I used a round cushion as a filling and bought it at Schuimrubbelbetaalbaar.
 • Because I used different yarn than the original pattern prescribes, I crocheted 15 rounds for the top and 12 for the bottom. Later one I made that 18 rounds for the top (decreasing stitches in the last 3 rounds) and 9 for the bottom, so it was easier to crochet the leafs on.

Zo, dat was een boel informatie. Ik hoop dat het duidelijk was en anders hoor ik het graag!

Ondertussen ben ik met een experimentje bezig: RibbonXL. Ik vind het Zpagetti garen heel leuk, maar vind het wat jammer dat het niet altijd overal dezelfde dikte heeft en je dus soms met een heel iebelig stukje garen zit, midden in een haaksel. RibbonXL heeft dat, zo is mij verteld, niet. Dus daar ga ik nu achterkomen. Ik houd je op de hoogte!

Meanwhile I am experimenting with a new – to me- sort of yarn: RibbonXL. I do like Zpagetti, but the yarn doesn’t always have the same thickness throughout the whole ball. So it’s possible to have a very small string of yarn in the middle of your crochet project and I like it better when it’s more even. So now I am trying RibbonXL, also a bulky recycle cotton. I’ll keep you posted!

Haken met Ribbon XL Jip by Jan

Haken met Ribbon XL Jip by Jan

Haken met Ribbon XL Jip by Jan

Bloglovin

Volgen Janneke:
Is gek op alles wat met garen en stof te maken heeft. Haakt, naait en breit. Auteur haak- en naaiboek Haakspiratie (2016). Is overdag organisatieadviseur @ www.EigenWijzeWerken.nl

10 Responses

 1. Lisanne Multem
  | Beantwoorden

  Dat is interessant, want dat vind ik van zpagetti idd heel irritant! Als die ribbon dat niet heeft ga ik het ook uitproberen! Groetjes Lisanne
  draad en praat…

 2. Meetje Lief!
  | Beantwoorden

  Ik vind je poeven (is dit het meervoud van poef?) zo leuk! En je bent alweer met het volgende bezig! Waar haal jij de tijd vandaan? In ieder geval heel leuk! Liefs Marcella

 3. Ribbon XL is écht super!! Voordeel ook dat je 10 bollen in dezelfde kleur en dikte kunt kopen als je wilt; nou dat lukt niet met zpagehtti, daar zit altijd kleurverschil in.
  Je poefs zijn leuk!!

 4. Sabra
  | Beantwoorden

  Prachtig hoor, en erg origineel die variaties. Ik heb ribbon XL ook wel eens geprobeerd maar ik krijg er ontzettende pijn van in m’n hand. Jammer, want het is superleuk spul!

 5. Little Train
  | Beantwoorden

  Ik ben je prachtige poefs nog lang niet zat. Wat zijn ze mooi! Het patroon, het garen, de kleurtjes (bij elkaar). Echt super!

 6. Janneke Assink
  | Beantwoorden

  Fijn Lisanne, dat ik niet de enige ben wat betreft de Zpagetti! Ik zal m’n bevinding later delen.

  Dat is zeker een fijn voordeel CrochetCookingandMore, dat wist ik nog niet!

  Kan me voorstellen dat het pijnlijk kan worden Sabra. Bij mij helpt het om de naald anders vast te houden dan ik doe bij dunnere naalden (meer met de hele hand, waar ik dunnere naalden in de pengreep heb).

 7. Janneke Assink
  | Beantwoorden

  Dank je Little Train! Fijn dat je ze nog niet zat bent 🙂

  Dank je Marcella! Ik twijfel zelf ook over dat meervoud, deze klinkt beter dan ‘poefs’ vind ik 🙂

 8. Wendy
  | Beantwoorden

  I’m in love….haha! Prachtige kunstwerkjes Janneke!

 9. Echt GE-WEL-DIG!!! Dus neeeee ik ben ze nog niet zat 😉 kom maar door met de volgende, ik verheug me er al weer op. En bedankt voor de tips van het materiaal, de kosten hield me nog tegen maar dit scheelt al enorm, wil er ook graag 2 maken en verlekker me dus nog steeds aan jou pracht-exemplaren. Ga nog maar even door hoor Janneke, ik geniet ;D
  Groetjes, Wendy

 10. Ellen Puttemans
  | Beantwoorden

  Prachtig! Ik wil ook graag een poef proberen maken. De lichtroze is heel mooi! Welk nr. is dit van de Drops Eskimo wol?

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.