Home » Boeken » Tekenen, hardlopen, haken en naaien

Tekenen, hardlopen, haken en naaien

Handlettering is al een tijdje ‘hot’. Zelfs ik ben er aan begonnen. En dan weet je…

(Voor degenen die dat nog niet wisten: ik ben nooit de snelste op het gebied van nieuwe trends.)

En met het tekenen van letters en mooie vormen begon ik ook tijdens overleggen op het werk weer meer te tekenen. Doodelen eigenlijk, want serieuze tekeningen worden het niet. En hoewel velen denken dat het maar nutteloos tijdverdrijf is, blijkt het in werkelijkheid juist het tegenovergestelde te zijn. Ze zeggen dat je er beter door luistert en dat het gezegde beter blijft hangen. En dát… zouden meer mensen moeten doen 😉

Tekenen op het werk

Naast doodling is er een ander soort tekenen dat op het werk ook heel handig is en dat ontdekte ik recent: visueel notuleren. Het is een vorm van tekenen die je gebruikt om te communiceren en je ideeën te verduidelijken, niet eens zozeer om te notuleren. Het gaat daarbij niet om mooi kunnen tekenen, maar juist zo eenvoudig mogelijk. Eerder dit jaar deed ik mee aan de Tekenvierdaagse van De Betekenaar en dat was al een heel leuk begin. Vorige week vrijdag deed ik een workshop bij Yvonne de Hont en daar kreeg ik nog meer tips en inspiratie.

Eerst oefen je nog met het tekenen van redelijk concrete woorden (boek, wekker, pen), daarna wordt het wat abstracter (zwaaien, strategie, ontwikkeling). Een aantal van mijn pogingen zie je hieronder:

Benieuwd wat je er van maakt… (gelukkig is het gebruik van woorden niet verbóden bij visueel notuleren).

We kregen aan het einde van de workshop een set stiften. Die roepen nu natuurlijk om een mooi etuitje. Ik heb nog kurkstof over van een CraftKitchen-project dat zich daar heel goed voor leent (ik liet in deze blog al een oefenprojectje zien). Nu nog even tijd vinden om én te oefenen met tekenen én een etui te naaien.

Dat had wellicht in ‘t weekend gekund, maar… ik had een hardloopwedstrijd.

Ladies Park Run

In mijn eigen Rijssen werd de Ladies Park Run georganiseerd, een 5 km hardloopwedstrijd. Het was de eerste keer dat deze women-only loop plaats vond en ik vind hem absoluut voor herhaling vatbaar. Het was gezellig, top georganiseerd en volgens mij voor zowel de echte snelle rensters als degenen die voor het eerst meededen aan een wedstrijd een mooi evenement. En de medaille is mooi. Zeg nou zelf:

Foto: Photos by Janneke

 

De actiefoto is genomen door een naamgenoot. Dat je niet denkt dat ik tijdens een 5 km hardloopwedstrijd ook nog een camera met zelfontspanner kan bedienen…

Nu op naar de Rijsserbergloop in juni. Ik geef me weer op voor de 10 km en zal dus de komende tijd nog wat extra trainingsrondjes rennen.

Haken – Work in progress Wiebertas nr 2

Naast tekenen en hardlopen heb ik ook nog kunnen haken aan mijn tweede wiebertas. De wiebers waren inmiddels af. Hier was ik ze nog aan elkaar aan het haken (joinen):

Na het aan elkaar haken heb ik het opgespannen (ik gebruik daar van die foam puzzelstukken voor) en ze liggen nu te drogen.

Terwijl het haakwerk droogt haak ik vlinders en bloemetjes voor op de kruisingen die ik met deze join niet zo mooi vind worden. Dat is de praktische reden van de versiersels op de tas. Daarnaast vind ik het ook gewoon leuke details.

Daarna de bodem en de hengsels bevestigen en dan kan het naaiwerk beginnen.

« Het patroon voor de wiebertas staat in mijn boek Haakspiratie en is ook los verkrijgbaar. Zie hier voor meer informatie over zowel het boek als het losse wiebertaspatroon »

Inspirerend naaiboek

Als m’n naaimachine dan toch op tafel staat, heb ik nog een heel leuk boek vol inspiratie waar ik vast en zeker iets uit ga maken. Hier alvast een sneak peek:

Wie herkent het? Mocht je ‘t nog niet hebben en graag naai-inspiratie en kennis opdoen: stay tuned! Binnenkort meer over dit mooie boek (ook geschikt voor beginners!) én een winactie.

Volgen Janneke:
Is gek op alles wat met garen en stof te maken heeft. Haakt, naait en breit. Auteur haak- en naaiboek Haakspiratie (2016). Is overdag organisatieadviseur @ www.EigenWijzeWerken.nl

11 Responses

 1. Judith
  | Beantwoorden

  Wat be je weer goed bezig geweest Janneke! Ik heb weleens wat gezien over tekenend aantekeningen maken… Lijkt me heel handig als je het kunt, maar ook nog best lastig… Succes! Judith

  • Jan
   | Beantwoorden

   Het is inderdaad al heel handig gebleken Judith. Niet direct makkelijk, vooral als je jezelf nog in de weg zit met ‘ja maar het moet wel mooi’ *schuldig*. Dus naast aan het tekenen zelf, werk ik vooral aan die eigen blokkade 😉

 2. Myrthe
  | Beantwoorden

  Ik ben super benieuwd naar de kurkstof! Ik vind dat er zo mooi uitzien :D.

  • Jan
   | Beantwoorden

   Ja he? Alleen al voor de mooi leuk om te hebben die kurkstof 😉

 3. Arja
  | Beantwoorden

  Knap hoor de ladies run, ik doe je dat niet na, ik ben meer van het fietsen 🙂
  Wat een vrolijke lentewiebertjestas gaat dat worden, toppie.
  En ik ben wel nieuwsgierig naar het boek: ook voor beginners hmmzzz zal ik 🙂

  • Jan
   | Beantwoorden

   Dank je wel Arja! Fietsen is ook heerlijk. Doe je aan wielrennen of toerfietsen?

 4. Boukje
  | Beantwoorden

  Wat een druk baasje ben je toch! Het boek herken ik het is Amigurumi’s naaien. Staat op mijn “wish list”.

  • Jan
   | Beantwoorden

   In een keer goed Boukje! Wat leuk dat het op je wish list staat. Dan moet je mijn blog de komende tijd goed in de gaten houden 😉

 5. Ilse (by-ik.blogspot.nl)
  | Beantwoorden

  Wat ben je met leuke dingen bezig. Leuk om te lezen!
  Heel herkenbaar … handlettering, naaien, haken en hardlopen … het zijn dingen die ik ook graag doe … de ene keer wat meer van het een en een andere keer wat meer van het andere …
  Veel plezier verder!

  • Jan
   | Beantwoorden

   Wat leuk dat jij dat ook allemaal doet! En herkenbaar dat de prioriteiten soms wat verschuiven. Als er toch eens meer dan 24 uren in een dag zaten he? 😉

 6. […] wel weer een klein stukje dichter bij de finish is, is mijn tweede wiebertas. De eerste is degene die in mijn boek staat (en op de voorkant). Voor deze tweede raakte ik […]

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.