Home » Handwerk » Supersnelle driehoeksjaal naaien

Supersnelle driehoeksjaal naaien

Sjaal Omslagdoek naaien met kwastjes Jip by Jan

Al heel lang wilde ik zelf een driehoek-sjaal naaien. En nu ik vakantie heb, moest het er maar eens van komen. Niet dat ik er eigenlijk vakantie voor nodig had, want het is een supersnel te naaien sjaal. Het meest lang duurde het uitzoeken van de stof en het bijpassende bandje met kwastjes.

Ik was bij Samitex (in Wierden) en daar hebben ze zoveel moois dat ik serieus langer bezig was met het kiezen van de stof dan met het knippen en naaien ervan. Had ik al eens gezegd dat ik een superslechte beslisser ben? 😉

Werkwijze supersnelle sjaal/omslagdoek met kwastjes naaien

Ik koos een zijdeachtig aanvoelende stof met een heerlijke print die lekker soepel valt. De stof is 1.50 breed en dus sneed ik de stof ook op 1.50 af, zodat ik een groot vierkant had. Eerst naaide ik de driehoek door de goede kanten op elkaar te leggen en van de ene uiterste punt naar de andere te naaien. Daarbij liet ik een gat van ongeveer 10 cm om de sjaal te keren. Na het keren van de sjaal stikte ik die 10 cm smal op de kant door.

Het band (daar heb je 3 m van nodig als je net als ik 1.5 m brede stof hebt) stikte ik er als volgt op vast: ik legde het band met de goede kant naar onder en legde de de rand van de sjaal er bovenop: onderkant sjaal op de onderkant van het band, net boven de franjes en kwastjes. Zo kon ik beter zien of sjaal en band mooi gelijk liepen. Ik begon 5 cm uit de kant te stikken, zodat ik later ruimte had om het uiteinde mooi weg te werken. Ik liet aan het begin en het einde van het band een klein stukje extra zitten, zodat ik dat later kon omvouwen

Vervolgens keerde ik de sjaal om om nogmaals het band vast te stikken, maar nu langs de bovenkant van het band. Ik knipte het band aan het begin en einde af zodat als ik het om de rand vouwde, het mooi weggewerkt was en er niet onderuit piepte. Met het uiteinde omgevouwen, stikte ik langs de bovenkant van het band. Bij het uiteinde aangekomen (stoppen op een paar cm voor het einde) vouwde ik ook daar het uiteinde om de rand en stikte ook dat vast.

Dat was het! Sjaal klaar. Echt, een uurtje werk als je een beetje doorstikt.

En toen even foto’s maken

Ik zag hem al aankomen…

Sjaal Omslagdoek naaien met kwastjes Jip by Jan

En ja hoor, onze photobomber had het weer voor elkaar. Recht in beeld.

Hier had ik de sjaal omgeslagen als omslagdoek. Heel fijn voor later zomeravonden in de tuin.

Hoewel ik haken natuurlijk erg leuk vind, vind ik het lekkere van naaien wel dat het zoveel sneller is. Voor als je per se, per direct een sjaal ‘nodig’ hebt 😉

Ondertussen

… ben ik achter de schermen natuurlijk ook druk bezig met mijn boek. Het naaien van de sjaal was even een leuke afleiding.

Ik heb inmiddels een aardig beeld van de projecten die ik wil maken en hoe dat er uit moet zien. Maar dat is nog maar een klein onderdeel van het hele boek-uitgeef-project: het moet niet alleen verzonnen, het moet ook gemáákt worden. En oh ja, ook nog uitgegeven. Ik heb inmiddels contact met een uitgever en daarvoor moet ik een moodboard maken. Om te laten zien wat ik voor ogen heb, zodat zij kunnen beoordelen of dat bij hen past en zij het ook zien zitten om te investeren in mijn boek-maak-avontuur.

Daarvoor was ik heerlijk foto’s aan het maken, waaronder deze die ik toch alvast met jullie wil delen, alhoewel ik natuurlijk niet te veel weg kan geven. Lastig lastig….

Sfeerfoto boek Jip by Jan

Die kopjes en het blikje vond ik bij de kringloop, wat een mooierds he? Met name die blauwe, vind ik zó leuk. Bijna jammer om te gebruiken.

Alle gemaakte foto’s staan inmiddels op mijn moodboard en de begeleidende tekst staat in concept klaar. Nog even een keer extra lezen en dan gaat het duimen-draaien beginnen. Duim je mee?

Wieberkussen winactie

Winactie Handwerk.nl

Dan was er nog een winactie! Dank jullie wel voor jullie leuke (en vele!) reacties op de wieberkussen winactie waarbij je garen, stof en een fijne haaknaald van Handwerk.nl kon winnen. Ik was heel blij te zien dat veel van jullie ideeën al op de een of andere manier al in mijn lijstje staan.

En ook dat jullie er graag veel persoonlijks van mij in wilden terug zien. Dat is nou namelijk net een van de dingen die ik heel erg belangrijk vind aan mijn eigen boek. Dat ik er zelf ook een beetje in te vinden ben. Niet omdat ik mezelf nou zo graag zie of hoor, maar om het echt van mezelf te laten zijn en dat je mijn boek als een echte Jip by Jan zou herkennen zonder op de kaft te lezen dat ‘ie van mij was. Ik ga er in ieder geval mijn best voor doen.

Omdat het onmogelijk was de leukste te kiezen (heb ik al een gezegd dat ik een slechte beslisser ben? :-)) liet ik de computer voor me kiezen en die koos:

Mariska (Handmade Jolie)

Van harte gefeliciteerd en ik ben benieuwd naar jouw wieberkussen!

Allemaal heel erg bedankt voor het meedoen. Mocht je ook aan de slag willen met het wieberkussen-patroon: ik heb beide haakpatroon-delen samengevoegd op een pagina.

Laten jullie me jullie wieberkussens zien als ze klaar zijn? Ben heel benieuwd naar jullie resultaten en hoe je het patroon vond. Dit was namelijk de eerste keer dat ik ook een haakschema/-tekening uitwerkte. Dus als er iets niet duidelijk is of als er een foutje in is geslopen, dan hoor ik het graag!

Volgen Janneke:
Is gek op alles wat met garen en stof te maken heeft. Haakt, naait en breit. Auteur haak- en naaiboek Haakspiratie (2016). Is overdag organisatieadviseur @ www.EigenWijzeWerken.nl
Laatste berichten van

14 Responses

 1. mariska
  | Beantwoorden

  Wow, ik dacht even dat ik de Gelukkige winnaar was, maar helaas! Gefeliciteerd voor de winnares.
  evengoed gaat het kussen er komen! en kan ik niet wachten op je leuke haak inspiratie!!
  liefs mariska

 2. Margaret
  | Beantwoorden

  Prachtige omslagdoek. Je hebt gelijk: met naaien heb je veel sneller een mooi kledingstuk dan met haken. En naaien is ook leuk om te doen. Jammeer dat er in mijn omgeving geen stoffenwinkel meer te vinden is. Gelukkig wel een wolwinkel.
  De hond ziet er zo grappig uit zoals hij de aandacht opeist.
  Natuurlijk ga ik voor je duimen!!!
  Mariska, gefeliciteerd met het fijne cadeau. Veel haak- en naaiplezier.

  Groetjes, Margaret

 3. De sjaal is supermooi! Ik zag m al op IG. Dankjewel voor het patroon. En jouw hond, echt geweldig hahaha.
  Groetjes, Wendy

 4. joliehaken
  | Beantwoorden

  Hoi,

  De sjaal is heel mooi geworden! Weer een idee om zelf te gaan maken ?. Wat super leuk dat ik gewonnen heb! Dankjewel!

  Groetjes,

  Mariska

  • Mez11, Joyce
   | Beantwoorden

   Gefeliciteerd Mariska! Ik ben benieuwd naar jouw totaalplaatje. Grx van Mez11, Joyce

 5. Bianca
  | Beantwoorden

  Leuk dat wieberkussen! Heb zelf dat stofje ook, maar dan gebruikt voor een dekbedovertrek van een peuterbedje ;).
  Succes met je mooie werken,
  Groetjes, Bianca

 6. Verie
  | Beantwoorden

  Wat en gezellige blogpost weer! Prachtige sjaal en zo lekker simpel, super! 🙂 Hihi..altijd lachen met je hond! Ik zie het ook zo voor me, jij heel serieus foto`s maken en dan hoep..springt hij/zij in beeld..;)! Geniet ervan!

  Lieve-Groetjes,
  Verie

 7. Ine
  | Beantwoorden

  Prachtige sjaal, en een prachtige hond. Ik herken de fotomomenten…….
  Leuk dat je boek steeds meer vorm gaat krijgen , zowel in je hoofd als in je handen.
  Spannend hoor.

 8. Mez11, Joyce
  | Beantwoorden

  Leuke (lekker snelle) sjaal Janneke!
  Die ga ik onthouden voor een momentje voor Mez11 & het naaimusjientje 🙂

  • Jan
   | Beantwoorden

   Dank je Joyce! Je hebt er maar een heel klein momentje met je naaimachien voor nodig, dat scheelt 😉

 9. Sofie
  | Beantwoorden

  Mooie sjaal, naaide je daar 😉

 10. Gerrie Heijink
  | Beantwoorden

  Hallo jan ik ben voor mijn dochter het kruk hoesje aan het haken in het rose super die uit leg erg bedankt Gr Ger

  • Jan
   | Beantwoorden

   Dank je wel Gerrie, fijn te lezen! Veel plezier nog met haken en hoop dat je dochter veel plezier heeft van het krukje!

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.