Home » Boeken » Punch als een pro – Boeklancering

Punch als een pro – Boeklancering

Geplaatst in: Boeken, Haakspiratie, Handwerk 3

Ken je de handwerktechniek Punchen (ook wel Punch needle of Needle punch) al? Op Instagram kwam ik het al een tijdje tegen (check bijvoorbeeld de hashtag #punchneedle). Het is geen nieuwe techniek, maar – net als haken en breien eerder al – een herontdekte.

Het houdt een beetje het midden tussen prikken, borduren en kleuren. Je prikt een needle punch (grote prikpen met een naald eraan waar je een draad door rijgt) door een strakgespannen stof en ‘kleurt’ er dan een tekening mee in. Aan de ene kant krijg je platte steekjes, aan de andere kant lusjes.

Even geleden, toen ik een dagje bij vriendin Marianne (@Marrose) van Marrose Colorful crochet and crafts was, leerde zij me de techniek aan.

Mijn eerst punchproject

Zij had inmiddels al behoorlijk veel moois gepuncht (zie haar Instagram-account) en dat was uitgever Kosmos niet ontgaan. Zij benaderden Marianne even geleden om een boek te maken over punch needle. Super gaaf!

De afgelopen maanden ontwierp, schreef en punchte ze alsof haar leven er van af hing en vorige week was daar dan de grote boeklancering bij Wolplein. Wat een feest!

Voorafgaand aan de boeklancering was er een workshop Punch als een pro en aansluitend een Lunch als een pro. Ik had heel veel handwerkdames al een tijd niet gezien, aangezien ik sinds mijn nieuwe baan begin vorig jaar, een en ander op handwerkgebied op een laag pitje had staan. Maar het was al direct gezellig als nooit te voren, alsof we elkaar allemaal een week ervoor nog voor ‘t laatst hadden gezien.

De styling (door Marianne) en de fantastische catering door haar broer en zwager droegen daar absoluut aan bij! Heerlijke taarten, een zalig soepje en heel veel meer lekkers op een helemaal in stijl aangeklede locatie.

We kregen een punchpakket van Wolplein met een punchnaald, bolletjes Yarn and colors, stof, borduurringen en een punchpatroontje en konden, met instructies van Marianne, los op het maken van een schattige regenboog.

Voorafgaand aan de boeklancering maakte ik voor Marianne een cadeautje. Handgemaakte blijven toch de leukste.

Zoals dat bij mij dan gaat, is het idee er al tijden. Had ik zelfs al enige tijd geleden wat aan de voorbereiding gedaan door een leuk kopje bij de kringloop te maken. Maar werd het uiteindelijk toch mega last minute werk om het idee uit te werken…

Je herkent het idee misschien uit mijn boek Haakspiratie: daar staan speldenkussenkopjes in. De ene variant haakte ik en bij de ander naaide ik het speldenkussendeel. In dit geval maakte ik een variatie waarbij ik het bovenwerk punchte in de stijl van het punchwerk dat ik maakte toen Marianne me de techniek leerde. Vervolgens gebruikte ik de aanwijzingen van het genaaide speldenkussenkopje uit Haakspiratie.

En toen ik *stop de tijd* klaar was, dacht ik: ‘Oh, zo’n macaroublie* erbij is ook nog leuk’. Dus daar zat ik vrijdagavond laat nog even snel zo’n lekker koekje erbij te haken 😅

*ook een patroon uit Haakspiratie

Een beetje van mezelf en een beetje van Marianne dus.

Ik ben natuurlijk niet onbevooroordeeld, maar mocht je willen leren punchen, dan beveel ik het boek Workshop Punch als een pro van harte aan. Marianne beschrijft de techniek heel helder, geeft advies over de te gebruiken materialen en geeft daarna talloze voorbeelden en inspiratie om zelf aan de slag te gaan.

Gelukkig staan er ook reviews bij haar boek op Bol.com, daar kun je lezen dat ik niet de enige enthousiaste ben 🙂

Mocht je de techniek live van haar willen leren: ze geeft ook workshops op diverse locaties (o.a. in Rijssen bij Het Wolhuis!). Check haar blog voor een actueel overzicht.

Volgen Janneke:
Is gek op alles wat met garen en stof te maken heeft. Haakt, naait en breit. Auteur haak- en naaiboek Haakspiratie (2016). Is overdag organisatieadviseur @ www.EigenWijzeWerken.nl

3 Responses

 1. essiebirdies
  | Beantwoorden

  Wat hebben we genoten op het boekfeestje van Marianne! Zo leuk om terug te lezen, Heel leuk ook om jou te ontmoeten ! Liefs Esther

 2. Margaret
  | Beantwoorden

  Leuk om zo even mee te kijken bij de boeklancering. Ziet er gezellig uit. Ook leuk dat deze techniek terug is van weggeweest. Leuk dat je jouw idee gecombineerd hebt met het punch needlen.

  Groetjes, Margaret

 3. Heerlijk, het enthousiasme spat af van je blog!

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.