Hoe haak je een krukhoesje of poef met ribbel

Om een poef met ribbel of een krukhoesje (bijvoorbeeld voor het krukje van de Action) te haken, gebruik je hetzelfde patroon. Uiteraard zit er verschil in het aantal toeren dat je haakt, maar in de basis doe je hetzelfde: je haakt stokjes in ronde toeren en eens in de zoveel tijd een reliëf-dubbel-stokje.

Gehaakt krukhoesje met label

Voor beide geldt: begin met een magische cirkel en haak daar 12 stokjes in (waarvan de eerste bestaat uit 3 lossen). Sluit met een halve vaste.

Meerderen

Toer 2: haak 3 lossen (= 1 stokje) en haak een dubbelstokje om het eerste stokje uit de vorige toer (zie de videotutorial), haak in elke steek uit de vorige een stokje en om diezelfde steek uit de vorige toer een dubbelstokje (=dubbel-reliëf-stokje). Sluit met een halve vaste. Je hebt nu 24 steken en ziet het begin van de ribbel.

Toer 3: haak 3 lossen (=1 stokje) en haak een stokje in de volgende steek (= het eerste dubbele stokje uit de vorige toer) en een dubbelstokje om diezelfde steek, haak een stokje in de volgende steek, een stokje in de daarop volgende steek (= het tweede dubbele stokje uit de vorige toer) en een dubbelstokje om diezelfde steek. Dus telkens twee stokjes in, een dubbelstokje om. Je hebt nu weer 12 steken gemeerderd en hebt nu 36 steken.

Alle volgende toeren die je moet meerderen herhaal je bovenstaand patroon: stokjes haken in de steken uit de vorige toer tot en met het eerste dubbele stokje dat je tegenkomt en een dubbelstokje om dat dubbele stokje. Je meerdert zo elke toer 12 steken. Je herhaalt dit tot je haakwerk groot genoeg is voor je krukje of je poef. Het aantal toeren dat je moet meerderen is dus afhankelijk van de diameter van je krukje of je poefvulling. Maar natuurlijk ook van het garen en de haaknaald die je gebruikt en je hand van haken (haak je strak of juist los).

Tutorial ribbel haken

Voor het gele krukje (Schachenmayr Merino Extrafine 85, haaknaald 5) haakte ik bijvoorbeeld 12 meerderende toeren (inclusief de magische cirkel toer). Voor het grijze krukje (Lang Yarns Sempione, haaknaald 6) haakte ik 9 meerderende toeren.

Gelijk aantal steken

Nadat je haakwerk de juiste diameter heeft, haak je toeren zonder te meerderen: in elk stokje uit de vorige toer een stokje en bij het dubbele stokje aangekomen haak je nu alleen een dubbel-reliëf-stokje. Deze toeren herhaal je bij het krukhoesje tot de hoogte van het krukzittinkje is bereikt en bij de poef haak je hier 3 toeren van. Daarna ga je bij beide toeren minderen.

Minderen

Om het aantal steken te minderen, haak je telkens twee steken samen: het laatste stokje voor de ribbel en het dubbele reliëfstokje zelf. In de video laat ik zien hoe je dat doet.

Voor het krukhoesje haakte ik zo drie toeren. Elke toer heb je dan 12 steken minder dan de vorige toer.

Hecht alle losse eindjes af en span het krukhoesje om je krukje. Je kunt het haakwerk nu bevestigen met nietjes, maar dat vond ik zelf niet zo’n prettig idee (als je het hoesje dan eens wilt wisselen, trek je mogelijk je haakwerk stuk. Au!). Ik heb daarom een lange draad als een spinnenweb door de laatste toer geregen.

Een alternatief daarop, een tip die ik op Facebook kreeg van Manoek Haakmeester, is het meehaken van elastiek in je laatste toer.

Tutorial ribbel krukhoesje haken

Tutorial ribbel krukhoesje haken

Om er voor te zorgen dat je ribbel recht naar beneden loopt en niet ‘wegdraait’ bij het minderen, haak je de ene toer zoals in de video (laatste stokje samenhaken met het dubbele reliëfstokje) en de volgende toer haak je het dubbele reliëfstokje samen met het eerste stokje erna. Dit is eigenlijk alleen bij de poef van belang, aangezien je de ribbel van de geminderde toeren daar ziet. Bij het krukje zitten die toeren aan de onderkant van het krukje, dus kun je alle toeren op dezelfde manier minderen.

Voor de poef blijf je minderen tot je je poefvulling nog net in de poefhoes kunt krijgen. Je wilt dit zo laat mogelijk doen, want wanneer je vulling een keer in de poefhoes zit, moet je nog een aantal toeren haken en dat gaat een stuk minder makkelijk dan zonder vulling. Na het vullen van de poef ga je weer door met toeren minderen tot je poef gesloten is.

Ik vond het zelf handig om na het vullen van de poef een draad te spannen door de laatste toer, net als het spinnenweb hierboven, en die strak te trekken. Zo komt er wat minder spanning op de toer te staan waarin je moet haken.

Reliefsteek haken krukhoesje poef

Hoeveelheid garen

Wat betreft hoeveelheid garen is het wat lastig een getal te noemen. Zo had ik voor het gele krukhoesje ruim 3 bollen nodig (Schachenmayr Merino Extrafine 85) en voor het grijze krukhoesje had ik aan 3 bollen genoeg (Lang Yarns Sempione). Hoeveel jij nodig hebt is afhankelijk van het garen, de lengte en de haaknaald die je er voor nodig hebt en je hand van haken. En natuurlijk van de omvang en de hoogte van het krukje dat jij hebt.

Voor de poef geldt hetzelfde, uiteraard hangt het hier erg af van de grootte van je poefvulling. Ik gebruikte voor de kleinere poef (60 cm) 7 bollen en voor de grotere (70 cm) 8 bollen (beide Lang Yarns Sempione). De poefvulling kun je onder andere kopen bij Schuimrubbelbetaalbaar (ze heten daar Vulkussen rond) maar ook sommige wolwinkels hebben ze op voorraad (Het Wolhuis hier in Rijssen bijvoorbeeld).

Vraag bij het kopen van je wol of je bollen die je over hebt eventueel mag ruilen/retourneren. Je kunt namelijk beter te veel kopen dan te weinig, aangezien je bij het bijbestellen niet zeker weet of je het zelfde kleurbad nog kunt krijgen.

Tot slot

Heel veel succes en plezier met het haken van je poef en/of krukhoesje! En als er vragen of onduidelijkheden zijn, dan lees ik het graag!

♥ Haak je de poef of het krukhoesje? Dan zou ik het erg waarderen als je bij het publiceren van het resultaat een verwijzing maakt naar dit patroon. Bedankt alvast daarvoor! ♥

♥ Alle Jip by Jan patronen en beschrijvingen zijn gratis en alleen voor persoonlijk gebruik ♥

Mijn gratis patronen en ontwerpen mogen nadrukkelijk niet voor commerciële doeleinden worden gebruikt. De patronen mogen dus niet gebruikt worden om zaken te maken die worden verkocht. Voor het kopen van een licentie voor commercieel gebruik graag contact met mij opnemen.

Gehaakte ribbelpoef

Andere Jip by Jan haakpatronen

 • DIY-type Haken
 • Techniek Reliëfsteek haken
 • Gebruikt garen SMC Merino Extrafine 85 en Lang Yarns Sempione

89 Responses

 1. RD
  | Beantwoorden

  wauw! maak je ook dingen op bestelling?

  • Jan
   | Beantwoorden

   Dank voor het compliment! Zo heel af en toe maak ik wel eens op bestelling, maar op het moment niet. Te veel dat ik zelf nog wil maken 😉

 2. Mariëtte
  | Beantwoorden

  Hallo, ik heb de wol in huis en wil nu beginnen, maar hoe maak ik de magische ring??? Ik heb even contact met je gehad op IG,

  Gr. Mariëtte
  Jetje_at_home

  • Jan
   | Beantwoorden

   Hoi Mariette, er zijn verschillende tutorials op internet die dat uitleggen, ik heb er een met foto’s gevonden: http://kneutsel.blogspot.nl/2013/03/magic-loop.html Maar ze zijn er ook op youtube, met beweging beeld als je dat makkelijker vindt. In de tutorial die ik hier linkte, haakt ze vasten in de ring, dat moeten dan in dit geval stokjes zijn. Waarbij het eerste stokje uit drie lossen bestaat. Kom je er hier mee uit? Veel succes en vooral plezier!

 3. Verie
  | Beantwoorden

  Super, wat een leuke artikelen m(h)aak je! Ik ben je gaan volgen en ga ook een kruk-hoesje haken. Weet je zo of deze krukjes nog te koop zijn bij de A., anders ga ik op internet even speuren, het zijn kleine krukjes neem ik aan? Echt heel leuk.

  Lieve-Groetjes,
  Verie

  • Jan
   | Beantwoorden

   Durf ik niet te zeggen. Op sommige plekken waren ze dezelfde week al weg.
   Wie weet vind je er nog een, ik hoop het!

 4. Karin van den hooven
  | Beantwoorden

  Welk nr haaknaald gebruik je voor de poef en krukje

  • Jan
   | Beantwoorden

   Verschillende, afhankelijk van met welk garen ik haakte. Op je garen staat het nummer voorgeschreven, ik ga in dit geval voor de kleinst genoemde.

 5. MartineKooman
  | Beantwoorden

  Wat een ontzettend leuke lederen labels. Zou ik mogen weten waar je die gepersonaliseerd kunt bestellen?

  • Jan
   | Beantwoorden

   Dank je Martine! Ik bestelde ze bij Nicollie via Etsy, maar zij maakt ze niet meer. Alternatieven zijn LeukeLabels.nl en mez11.blogspot.nl

 6. Zillah
  | Beantwoorden

  Ik vind je patroon van de ribbelpoef echt super! Ik ben alleen benieuwd hoe je de nieuwe bollen wol aanhecht.

  • Jan
   | Beantwoorden

   Dank je Zillah! Het aanhechten gebeurt niet anders dan anders, ik gebruik daar geen speciale techniek voor.

   • Zillah
    | Beantwoorden

    Bedankt voor je reactie! Ik heb Russisch aanhechten geprobeerd, maar daar vind ik de wol, Lang Yarns Sempione, niet geschikt voor. Ik heb nu een “magic knot” gemaakt. Het knoopje zie je door de dikke wol niet meer. Hecht jij aan in een stokje haak je de draden dan mee? Wordt het dan niet te dik?

 7. Zillah
  | Beantwoorden

  Dank je wel. Ik heb nu de juiste manier gevonden 🙂

 8. Marian
  | Beantwoorden

  Hallo ik heb al 5 poefen gehaakt superieur iedereen vindt hem mooi en ook nog een paar kussentjes met de zelfde steek.
  Ik hen alleen een probleem met minderen de reliëf steek gaat dan zo naar rechts zou je me uit kunnen leggen waarom dat is? Is bij de poef niet zo erg maar bij het kussen minder mooi
  Groeten
  Marian

  • Jan
   | Beantwoorden

   Hallo Marian, leuk dat je er al zoveel gehaakt hebt en iedereen ze mooi vindt! Als je om de toer de ene keer mindert voor het reliëfstokje en daarna na het reliëfstokje, zou het niet moeten verlopen. Heb je dat gedaan?

  • Astrid Oldejans
   | Beantwoorden

   Hoihoi,
   Wat een prachtige poef!
   Ik heb ook een poef gehaakt. Maar die wordt zo plat. Wat gebuiken jullie als vulling? Ik heb daar een tricot hoes voor gemaakt met dals vulling oude kussens.
   Groetjes Astrid

   • Jan
    | Beantwoorden

    Hoi Astrid, In de tekst hierboven staat een linkje naar Schuimrubberbetaalbaar en de poefvulling die ik gebruik. Die is redelijk stevig.

 9. marian
  | Beantwoorden

  Heb alle spullen binnen voor de poef van 70 cm. Nu heb ik zitten tellen op de foto, klopt het dat je tot 15 st. gemeerderd hebt en dan 2 toeren met 15 en daarna weer minderen?

  • Jan
   | Beantwoorden

   Hallo Marian, Dat zou kunnen dat ik dat bij de poef op de foto heb gedaan. Je kan het best zelf als je op dat punt bent aangekomen bekijken of je 2 of 3 toeren doet. Dat ligt aan hoe hoog je poef is. Als je met twee toeren gelijk blijven al voldoende hoogte hebt gehaakt, ga je daarna minderen en anders doe je er nog een toer bij. Veel succes!

  • Rosita
   | Beantwoorden

   Hallo,ik wil graag de poef gaan haken van 70 cm,is deze redelijk groot? Mijn zoon wil een grote poef?

 10. SABINE
  | Beantwoorden

  Ben net begonnen met het krukhoesje voor het krukje van de action.het is zo leuk om te doen,dat ik niet meer kan stoppen met haken.dank je wel voor het patroon.grt.uit katwijk van sabine

  • Jan
   | Beantwoorden

   Wat leuk te lezen Sabine! Veel haakplezier!

   • SABINE
    | Beantwoorden

    Bedankt jan,het gaat lekker.begrijp ik het goed dat alleen bij de laatste 3 touren geminderd wordt.is er ook een patroon voor dat roze bloemenkussen en waar kan ik de leuke labels bestellen.alvast bedankt.grt.sabine

    • Jan
     | Beantwoorden

     Hoi Sabine, ja bij het krukhoesje minder je alleen in de laatste toeren. Welke roze bloemenkussen bedoel je, die poef? Die is uit Haken en Kleur deel 1. De zwart/grijze labels zijn van Nominette, de leren labels kun je oa bij Mez11.nl kopen.

     • SABINE
      |

      Bedankt voor jou antwoord.ik bedoel het gehaakte lichtroze kussen met die roezeltjes.op een van de fotos ligt jou hond erop.grt.sabine

 11. Brechtje
  | Beantwoorden

  Hoe kun je het elastiek meemaken?

  Kun je ook in een Tour meer minderen dan alleen in t reliëf stokje?

  • Jan
   | Beantwoorden

   Hoi Brechtje, Sorry, ik had je vraag hier gemist. Die van het elastiek had je inmiddels gevonden he? Gewoon er doorheen rijgen als je klaar bent met haken. Je kunt uiteraard ook op andere plekken minderen, het maakt in principe niet uit waar je het doet in de toer. Als je meer mindert dan 12 per ronde, wordt je rondje sneller heel klein.

 12. Ellen
  | Beantwoorden

  Hallo Janneke,

  Wat een mooie poef met ribbels en wat fijn dat je het patroon hebt beschreven! Op dit moment ben ik zover met het haken van de poef dat ik kan gaan minderen, maar daarmee loop ik vast. De 1e toer heb ik geminderd volgens de YouTube instructie (ideaal!), maar je geeft aan dat je de volgende toer anders moet minderen. Door het reliefstokje samen te haken met het eerstvolgende stokje. Nu snap ik alleen niet hoe je dat doet. Als ik de toer begin maak ik 3 lossen, maar hoe minder ik dan vervolgens tussen die eerste 2 ribbels? En als ik dat dan heb gedaan, hoe haak ik het reliefstokje samen met het volgende stokje? Ik hoop dat mijn vraag duidelijk is en dat je mij kunt helpen.

  Groetjes,
  Ellen

  • Jan
   | Beantwoorden

   Leuk dat je de poef haakt Ellen! Ik snap dat de andere manier van minderen vragen oproept. Het gaat er vooral om dat je niet telkens op dezelfde plek mindert. In plaats van het reliefstokje samenhaken met het eerst volgende stokje (wat aan het begin van de toer inderdaad niet gaat), haak je de eerste twee stokjes samen. Als je drie beginlossen haakt: sla bij de derde losse wel om, maar haal niet door en start met het volgende stokje en haak ze samen. Kom je er zo uit? Zo niet, laat maar weten!

 13. wilma Jacobs
  | Beantwoorden

  Na een aantal toeren gaat het wat bobbelen heb ik de indruk.. Trekt dat bij?

  • Jan
   | Beantwoorden

   Oeh, lastig in te schatten op afstand Wilma. Hoeveel toeren heb je nu gehaakt en hoe erg hobbelt het? Als je het op het krukje legt en een beetje glad trekt, hoe ziet het er dan uit?

   • WilmaJacobs
    | Beantwoorden

    Ik heb 8 toeren gehaakt maar het ligt niet plat, maar hobbelig..ik kan helaas geen foto meesturen. ..

    • JipbyJan
     | Beantwoorden

     En heb je nu overal (tussen alle ribbels) evenveel steken? Dat moeten er 7 zijn als het goed is (exclusief de ribbel zelf).

     • wilma
      |

      Ja, dat heb ik. Ik ga het opnieuw met een dunnere haaknaald proberen, maar het blijft bobbelen. Het is na het omspannen om het krukje wel redelijk goedgekomen, maar als ik jouw voorbeeld zie is hij veel platter. Ik puzzel nog even verder.
      Ik heb hem gepost bij de FB pagina van gezellig haken.

   • WilmaJacobs
    | Beantwoorden

    Ik ben nu aan een poef begonnen. Bij het minderen moet je om de toer minderen met de steek na de ribbel. Hoe doe je dat? Met die ervoor snap ik wel maar dit niet….

    • Jan
     | Beantwoorden

     Je haakt dan een dubbel-relief-stokje maar maakt hem niet af (je hebt dan nog twee lussen op je naald), begin dan aan het stokje er na en bij de laatste keer doorhalen, haal je door alle lussen op je naald. Aan het begin van je toer haak je de eerste twee stokjes samen, omdat je aan het einde van die toer je reliefstokje niet kan samenhaken met het stokje er na (omdat dat de laatste steek van de toer is).

 14. Ria Verheul-v Houwelingen
  | Beantwoorden

  Hallo, moet je bij de poef ook een aantal toeren met gelijk aantal steken haken zoals bij het krukje?
  Groetjes, Ria Verheul

  • Jan
   | Beantwoorden

   Hallo Ria, ik haakte zo’n 3 toeren met een gelijk aantal steken. Afhankelijk ook natuurlijk van hoe hoog/dik je vulling is. Dus dat is een beetje inschatten/passen&meten.

 15. Liza
  | Beantwoorden

  Ooh Janneke ik blijf het toch een mooi patroon vinden. Ik heb voor Sinterklaas een Bulky van de Hema gekregen en ik denk dat ik het daar mee ga proberen voor een poef. Als het wat wordt, laat ik je het via IG zien.
  Een heel fijn Sint weekend!
  Groetjes,
  Liza

  • Jan
   | Beantwoorden

   Wat leuk Liza, ben benieuwd naar het resultaat! Jij ook nog een fijn weekend!

 16. Marjolein
  | Beantwoorden

  Hoi! Ik ben net begonnen met haken en wil heel graag de hoes voor het krukje haken, is dit te doen voor een beginner? Alvast bedankt voor je reactie. Groetjes Marjolein

  • JipbyJan
   | Beantwoorden

   Hallo Marjolein, leuk dat je bent begonnen met haken én het krukhoeskje wilt maken. Of het geschikt is vind ik heel lastig te beoordelen van afstand, want is afhankelijk van welke steken je al kent. Maar met de filmpjes, eventueel zoeken op internet (magische cirkel bijvoorbeeld), is het naar mijn idee best goed te doen. Als je er niet uitkomt, roep maar!

 17. Karina Wilmet
  | Beantwoorden

  Hallo Jan een vraagje de magishe ring ken ik maar met hoeveel steken moet j beginnen ik ben gewoon om met 6 te beginnen en in die steken meerderen naar 12 ?

  • Jan
   | Beantwoorden

   Hallo Karina, Je begint in dit patroon de magische ring met 12 stokjes. Dus na de eerste toer heb je direct 12 stokjes. Kan het zijn dat je gewend bent met 6 te beginnen in het geval van vasten? Dat zou namelijk heel goed kunnen. Met stokjes begin je vaak met meer.

 18. Ellen
  | Beantwoorden

  Hoi Janneke, als beginnend haker ben ik aan jouw patroon begonnen van het krukje. Geweldig dat je het uitlegt op you tube, want hierdoor kan ik je helemaal volgen ! ?
  Toch nog wel een vraag; ik hou van een stoere uitstraling en ben met wol begonnen te haken voor haaknaald 10. Ik zal hiervoor meer steken moeten gebruiken vanaf de magische ring, want anders wordt de zitting wel heel bobbelig…
  Is daar een rekensom voor ? Met andere woorden: weet jij met hoeveel steken ik moet beginnen ?

 19. Lianne
  | Beantwoorden

  Hoi Janneke, wat een leuke patronen zeg! Ik ben bijna klaar met de poef, maar loop nu vast met het afhechten/laatste stuk. Ik ben nu aangekomen dat ik nog maar 12 steken over heb en met een klein gaatje nog in het midden. Is het de bedoeling dat ik dan nu ook EINDIG met een magic loop? En zo niet, hoe moet ik dan wel eindigen?

  • JipbyJan
   | Beantwoorden

   Dank je Lianne! Leuk dat je de poef haakt! Je bent er bijna: haak nu telkens twee steken samen. Je hebt dan nog 6 steken. Die kun je als je nu nog een gaatje hebt samen trekken door met de naald het uiteinde van je garen er door heen te rijgen. Dan goed afhechten en klaar ben je! Succes en mocht je er niet uitkomen, dan hoor ik het graag!

 20. Nettie van Duijl
  | Beantwoorden

  Hallo Janneke, Ik vind ze super, maar nu heb ik een vraagje, voor een vierkanten krukje??? Heb je daar een ideetje over?? Groetjes Nettie

  • Jan
   | Beantwoorden

   Hoi Nettie, Je zou kunnen experimenteren met op 4 plaatsen meerderen, zodat er hoeken ontstaan (vergelijkbaar zoals je doet met een granny square). Of eerst een vierkante lap haken (ketting van lossen opzetten en dan rijen met afwisselend stokjes en dubbele-reliefstokjes) en als je dan een vierkant hebt daarom heen haken voor de zijkanten?

   • Nettie van Duijl
    | Beantwoorden

    Dankjewel voor je reactie. Ik vind juist die reliëfsteek zoooo leuk. Ik ga het gewoon proberen !!!

 21. Marije van Aken
  | Beantwoorden

  Hoi, wat leuk site, ik de krukje ook gemaakt” op mijn blog vind u het resultaat, ik heb u website vernoemd op mijnsite
  http://marijecreaties.blogspot.nl

  Echt super leuk patroon en leukecreaties die umaakt.

  Vrgr marije

 22. Klomp Creatie's
  | Beantwoorden

  Hoi Janneke,

  Een leuke site, met fijne patronen en voorbeelden. Vandaag wol gehaald om met je krukje te beginnen. Kon eerst niet goed vinden welke naald je gebruikt. Na ff kijken bij http://marijecreaties.blogspot.nl kwam ik erachter dat het 3 of 4 was. Ga zelf eerst met nr 4 aan de slag en kijk hoe het uitpakt. Als mijn krukje klaar is zal ik hem op mijn blog plaatsen.

  Herma Klomp

  • Jan
   | Beantwoorden

   Leuk Herma dat je het krukhoesje gaat haken! De haaknaald is afhankelijk van welk garen je gebruikt en je hand van haken. Ik vind het bij dit patroon het mooist als het wat strakker gehaakt is, dus eerder een kleinste naald die is aangegeven op het etiket dan de grotere. Succes met uitproberen en veel plezier met het haken!

  • Jan
   | Beantwoorden

   ps: tussen de eerste en tweede video hierboven staat een foto. Daar direct onder staat welke haaknaald ik bij welk garen gebruikte.

   • Klomp Creatie's
    | Beantwoorden

    Oke bedankt. Ben al aardig opgeschoten met het krukje. Zal binnenkort wel een foto sturen. Heb nog wel een vraag over de poef. Heb je die in een geheel gehaakt of in tweeën?
    Wil een paarse poef omhaken op dezelfde manier namelijk, maar vroeg me af of je de onderkant ook hetzelfde hebt gehaakt als de bovenkant. kon het niet goed zien op de foto.

    • Jan
     | Beantwoorden

     Fijn dat je al bent opgeschoten. Hierboven in de tekst staat beschreven hoe ik de poef heb gehaakt, in een geheel.

 23. Bee
  | Beantwoorden

  Heel erg bedankt voor het delen van het patroon van het kruk hoesje!!! Een leuk cadeautje om weg te geven!!

  • Jan
   | Beantwoorden

   Dank je wel voor je leuke reactie! Veel plezier met het patroon en het weggeven van je cadeau!

 24. Susan
  | Beantwoorden

  Hoi hoi wat een leuke poeven zeg!! Mijn moeder is nu de 2 maten aan het haken maar mijn vraag is hoeveel vulling per poef de gr. En kleine?(70 cm en 60cm.)
  Ik wil ze dan als vulkussen bestellen.
  M.v.g susan

  • Jan
   | Beantwoorden

   Hallo Susan, Wat leuk dat je moeder de poefs aan het haken is! Ik heb geen idee van hoeveel vulling, ik heb kant en klare poefvullingen gekocht. Wie weet weten ze dat bij de leverancier waar ik ze bestelde? (daar verkopen ze ook losse vullingen)

 25. lammie kasmarek de jong
  | Beantwoorden

  Hallo Jan. Ik heb 1 krukje gehaakt voor mijn dochter. Toen men dat zag kon ik er al 6 haken. Dat doen we niet hoor. Wel nog 1 voor mij zelf gehaakt en nu 1 voor de buurvrouw die jarig wordt. Het is mooi werk. Dan ga ik ook nog de poef haken. Nog bedankt voor het patroon.

 26. Rina Voortman
  | Beantwoorden

  Ik heb het krukhoesje gehaakt. Erg mooi geworden. Ik had hem in de winter gekocht met een vachtje, nu van katoen het hoesje gehaakt. Bedankt voor de duidelijke uitleg.

  • Jan
   | Beantwoorden

   Wat leuk Rina, dank je wel voor je reactie! En graag gedaan wat betreft de uitleg!

 27. Patricia
  | Beantwoorden

  Weet iemand hoe je aan zo’n leerachtig labeltje komt. Ik zag ook labels waar bijvoorbeeld op staat Handmade erg leuk. Weet iemand hoe ik daar aan kan komen?
  Groeten Patricia

  • Jan
   | Beantwoorden

   Hallo Patricia, er zijn verschillende aanbieders van leren labels. Als je er op googelt kom je er een aantal tegen. Mez11 bijvoorbeeld of De Haakfabriek. Zij kunnen een tekst op maat maken.

 28. Heiltje
  | Beantwoorden

  Hoi,
  Ik ben al een tijdje aan het kijken op de website van de Action of ze de krukjes alweer hebben, maar helaas tot nu nog niets. Ik wil deze hoes heel graag haken, maar mocht ik nu niet exact dezelfde kruk kunnen vinden, hoe pas ik het patroon dan aan?

  • Jan
   | Beantwoorden

   Hoi Heiltje, hoe je het patroon moet aanpassen kan ik lastig zeggen op voorhand. Maar in het algemeen: als de diameter groter is, blijf je extra toeren haken met meerderingen en als de diameter kleiner is, stop je eerder.

   • Heiltje
    | Beantwoorden

    Het is inmiddels toch gelukt om een krukje te pakken te krijgen! Super blij mee, nu snel een keer wol kopen. Als mijn dochtertje het krukje straks gaat gebruiken om op te zitten, adviseer je dan nog steeds dezelfde wol of kan ik dan beter iets anders gebruiken? Pluist deze wol niet?

    • Jan
     | Beantwoorden

     Fijn dat het gelukt is het krukje te vinden! Beide wolsoorten kunnen prima. De Sempione is iets pluiziger van zichzelf dan de Schachenmayr.

 29. Annemieke
  | Beantwoorden

  Heel erg bedankt voor het delen van je patroon van het krukhoesje!

  • Jan
   | Beantwoorden

   Graag gedaan! Wat mooi Annemieke, de deken en het krukje zo bij elkaar!

 30. Elise
  | Beantwoorden

  Hartelijk dank voor het patroon, mijn moeder heeft het hoesje voor de kruk gehaakt, geweldig leuk!

  Die “lederen” labels koop je bij de action/xenos,

  • Jan
   | Beantwoorden

   Graag gedaan! Wat leuk dat je moeder het hoekje heeft gehaakt!

 31. Jannie Derksen
  | Beantwoorden

  Waarom gebruik je geen katoen dat haakt fijn .Als je geen krukje kunt vinden ,ga dan naar een andere Action.Er zijn er zoveel

  • Jan
   | Beantwoorden

   Ik kies het garen dat ik vind passen bij het project, qua uitstraling, dikte, enzovoort. Soms is dat wol, soms katoen.

 32. Daniek
  | Beantwoorden

  Super gaaf, ik ben helemaal enthousiast en wil gelijk beginnen! Een ding.. Ik zou graag een poef willen haken, alleen welke dikte wol raad jij aan? Die van jou vind ik echt prachtig.

  Groetjes!

  • Jan
   | Beantwoorden

   Hallo Daniek, Leuk dat je wilt beginnen aan het ribbelpatroon! Ik heb mijn poef met Lang Yarns sempione gehaakt, zie de alinea Hoeveelheid garen.

 33. Franca
  | Beantwoorden

  Bedankt voor he goede tutorial! Ik had ook een actionkrukhe gekocht, de zitting met zeegras oid gevlochten. Mijn kat kan dat niet weerstaan en krabt er steeds aan. Dus ik zocht een leuk hoesje/overtrek. Die van jou is superleuk! Na het maken

 34. Franca
  | Beantwoorden

  Bedankt voor he goede tutorial! Ik had ook een actionkrukje gekocht, de zitting met zeegras oid gevlochten. Mijn kat kan dat niet weerstaan en krabt er steeds aan. Dus ik zocht een leuk hoesje/overtrek. Die van jou is superleuk! Na het kijken van jouw tutorial lukte het in 1x! Dank!!

 35. Elle
  | Beantwoorden

  Hoi,

  Het mooi sluiten van de gehele ring lukt mij niet goed. Komt het stokje van 3 lossen nu vooe of na de dikke ribbel? Is het het laatste stokje van de toer?

  Gr Elle

  • Jan
   | Beantwoorden

   Hoi Elle, De 3 lossen die tellen als stokje komen telkens aan het begin van een toer. Het is dus telkens het eerste stokje van een toer.

 36. Liny van Dijke
  | Beantwoorden

  Heb een vraag, ik hoop dat iemand mij kan helpen.
  Ik heb een opblaaspoef gekocht bij de zeeman.
  Ik heb de juiste diameter maar moet er ook geminderd worden om het erover heen te doen aan de zijkanten?
  En weet iemand hoe de onderkant af gewerkt moet worden?
  Ik hoop op een reactie.
  Alvast bedankt.

  • Jan
   | Beantwoorden

   Hoi Liny, ik weet niet hoe de poef er uit ziet, of hij qua vorm gelijk is aan de poefvulling die hier gebruikt is dus kan het lastig aangeven. Als hij gelijk is aan mijn poefvulling, kun je de aanwijzingen hierboven aanhouden. Als hij rechte zijkanten heeft, meerder je eerst tot je cirkel zo groot is als de bovenkant van de poef en daarna stop je met meerderen. Houd het aantal steken nu elke toer gelijk, tot je de hoogte van de poef hebt. Wat de onderkant betreft kun je kiezen of je die open laat (zoals ik met deze poef bijvoorbeeld deed: https://www.jipbyjan.nl/portfolio/tutorial-poef-doily-haken/) of dat je ook nog een onderkant haakt. Dan moet je gaan minderen, net als met de ribbelpoef hierboven. Hoop dat je er zo uit komt. Veel haakplezier!

 37. Ellen
  | Beantwoorden

  Nieuwsbrief

 38. Sacha
  | Beantwoorden

  Is het ook mogelijk om zo’n mooie hoes voor een (A) krukje bij u te kopen? Ik kan zelf helaas niet haken.

  • Janneke
   | Beantwoorden

   Hoi Sacha, nee sorry, ik maak geen hoesjes op bestelling. Ik kan het wel aanraden hoor, zelf leren haken. En dit patroon is echt niet heel ingewikkeld.
   En anders wellicht iemand anders vinden die het in opdracht zou willen maken voor je.

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.