Haaknaaldenetui naaien kurkstof Jip by Jan

Heb je een prachtige houten tunische haaknaaldenset (Prym Knitpro), zit er een lelijk plastic hoesje om heen. Dat moet mooier kunnen dacht ik.

Met kurkstof en vilt maak je heel eenvoudig een etui op maat voor je haaknaalden. In dit etui kan je 8 haaknaaldenkwijt en er is een extra vak voor het opbergen van je draden en andere accessoires die bij een haaknaaldenset zitten. Het naaien van dit etui is ook heel goed te doen voor beginnende naaisters!

Nodig voor een haaknaaldenetui (voor 8 tunische haaknaalden van Prym KnitPro)

 • Kurkstof
  • 1 stuk van 40 bij 18 en
  • 1 stuk van 12 bij 18 cm
 • Vilt stuk van 27 bij 18 cm
 • Magneetsluiting
 • Textiellijm

Werkbeschrijving haaknaaldenetui naaien

Stap 1 – Maak de haaknaald-tunneltjes

Leg het stuk kurkstof (van 12 bij 18 cm) op het vilt (onderkanten op dezelfde hoogte). Zet ze aan de zijkanten aan elkaar met Clover wonderclips.

Meet uit waar de naden voor de tunneltjes moeten komen en markeer met spelden. Houd aan beide zijkanten rekening met een naadtoeslag van 0,5 cm.

Ik maakte 4 tunneltjes van 1,75 cm voor de kleine haaknaalden en 4 tunnels van 2,5 cm voor de grotere maten naalden.

 

Naai de tunneltjes

 

Stap 2 – Sluiting

Bevestig de magneetsluiting. Bevestig eerst het deel dat op het vilt komt. Leg dan het vilt met de verkeerde kant op de verkeerde kant van het tweede (langere stuk) kurkstof. Leg daarbij de bovenranden op gelijke hoogte. Vouw de aan de onderkant uitstekende flap kurkstof nu over het tunnelgedeelte heen. Vouw vervolgens de flap van het etui (dat deel waar je net de magneetsluiting aan heb gezet) er over heen en bepaal waar het tweede deel van de magneetsluiting moet worden vastgezet.

Steek voor de zekerheid een van de naalden in je etui, zodat je het etui niet te strak dichtvouwt.

Zet het tweede deel van de magneetsluiting vast.

Stap 3 – Bevestig het vilt

Lijm het vilt vast op de kurkstof. Breng lijm aan op de kurkstof en smeer dat gelijkmatig uit. Leg het vilt er op en druk goed aan.

Stap 4 – Hoeken afronden

Als de lijm droog is: knip de hoeken aan de bovenkant rond af.

Stap 5 – Naai het etui in elkaar 

Vouw de onderkant van de kurkstof naar boven, over de tunneltjes heen en zet vast met klemmetjes.

Stik rondom vast op 0,5 cm. Ik gebruikte daarvoor een sierstiksel dat op mijn naaimachine zit, maar je kan er willekeurig welke steek voor gebruiken.

Je haaknaaldenetui is klaar voor gebruik.

Dit basic ontwerp dat heel geschikt is voor beginners en leent zich natuurlijk uitermate goed voor allerlei variaties: versier de stof en/of het vilt voor verwerking met band, etiketjes en/of labels om er je eigen draai aan te geven.

Zo ontdekte ik dat strijkapplicaties bijvoorbeeld prima blijven plakken op de kurkstof. Gebruik daarvoor wel alleen de punt van je strijkijzer, zodat je de kurkstof zelf niet raakt.

Dit driehoekige etuitje maakte ik als proefje voor het werken met kurkstof. Ik gebruikte daarvoor deze tutorial van A Spoonful of Sugar.

Dit project maakte ik in samenwerking met CraftKitchen. Je kunt de tutorial als pdf downloaden op CraftKitchen.nl.

Veel plezier ermee!

 

 

 

 • Handwerksoort: Naaien
 • Niveau: Basis/Beginner
 • Gebruikte materialen: Kurkstof en Vilt

 1. Judith
  | Beantwoorden

  Wat een leuke etui Janneke! Die daar op mijn lijstje. Hier ligt ook zo’n set in een niet zo sexy plastic mapje. En misschien maak ik er ook wel meteen eentje voor de breinaalden… En de gewone haaknaalden… Oeps, de lijst wordt alweer lang… 🙂
  Groeten, Judith

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.