Bloemenketting aan poncho haken

In deze blogpost liet ik zien dat ik een bloemenketting aan de kinderponcho had gehaakt. Het patroon voor de ketting komt uit het boek Haken en Kleur en is onderdeel van het vliegengordijn. Op de site Haken bij Saar en Mien kun je het patroon ook vinden. Omdat ik niet een hele lange sliert met bloemetjes wilde, maar alleen aan de uiteinden en in het midden ging ik als volgt te werk:

1 en 2

Ik haakte eerst een sliert met daaraan vijf bloembinnenkantjes (rondje van 4 lossen met daarin 12 vasten, zie het patroon van Haken bij Saar en Mien) waarbij ik de ruimte tussen die binnenkantjes varieerde. Dat hoeft natuurlijk niet, je mag ze ook allemaal even ver uit elkaar aan de slinger maken. Daarna een hele lange rij lossen tot het punt dat middenachter aan de poncho zou komen. Ook dat is naar eigen inzicht: hoe lang je de bloemenslinger wilt hebben. Daar maakte ik weer een bloembinnenkantje. Daarna weer een hele lange slinger lossen tot je weer op het voorpand uitkomt en daar haakte ik weer op onregelmatige afstand van elkaar vier bloembinnenkantjes.

Het resultaat is een lange sliert lossen met in het midden een bloembinnenkantje en aan de uiteinden zoveel bloembinnenkantjes als je zelf mooi vindt. Schuif een steekmarkeerder (of een paperclip) door het laatste bloembinnenkantje en rijg de slinger door de openingen bovenaan je poncho   (als je hetzelfde ponchopatroon gebruikt als ik heb je bovenin telkens een ‘gat’ tussen de drie stokjes).

3 en 4

Zorg ervoor dat het bloembinnenkantje in het midden van de slinger op de juiste plek uitkomt

5 en 6

Haak met verschillende kleurtjes de bloemblaadjes aan een binnenkantje, volgens het patroon van Haken bij Saar en Mien. Ga door tot alle binnenkantjes van blaadjes zijn voorzien.

7 en 8

Haak bloemblaadjes aan de het binnenkantje dat achter in de nek zit. Door daar een bloempje te haken blijft je ketting mooier zitten en zakt hij niet uit naar een kant. Ik heb dat bloempje voor de zekerheid ook nog vastgezet aan de poncho met een paar steken.

Maak je poncho helemaal af met een leuk label (deze bestelde ik bij Nicollie via Etsy) of een leuke knoop

Gehaakte poncho bloemenketting

Meer details (garen, kleuren, patroon) over deze poncho

Het patroon voor de rand langs de poncho

  • DIY-type Haken
  • Patroon Bloemenketting aan poncho
  • Gebruikt garen Catania

2 Responses

  1. jenneke van maurik
    | Beantwoorden

    wat een bloemige poncho.. ik hou dr van ♥

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.