Super handig zo’n speelkleed dat ook direct dienst doet als opbergzak. Ik naaide volumevlies tussen de beide stoflagen, waardoor mijn versie ook geschikt is als meeneembaar boskleed.

Ik maakte een kleed met een diameter van 1 meter. Dat kun je natuurlijk naar eigen wens aanpassen. Maak hem bijvoorbeeld kleiner en je kunt het ook gebruiken als projectbag: altijd je haakwerk mee en meteen een ondergrondje waarop je alles kunt laten liggen.

Speelkleed opbergzak naaien Jip by Jan

Materialen

 • Stof voor de buitenkant (Lilian grijs), stof voor de binnenkant (wafelstof), volumevlies – alle drie 1,02 bij 1,02 voor een speelkleed met een diameter van 1 meter met een naadtoeslag van 1 cm rondom.

Wil je de stof optimaal gebruiken, maak dan een kleed met een diameter gelijk aan de breedte van de stof (min 2 x 1 cm naadtoeslag). Uit een stof van 1.40 m breed kun je een speelkleed met een diameter van 1.38 halen

 • Stof voor de tunnel rondom: 12 cm hoog bij 3.16 m lang
 • Koord (3,5 meter) + speld om koord door tunnel te rijgen
 • Patroonpapier (1 meter breed) en draadje, punaise/speld, potlood om een cirkel te tekenen
 • Stofschaar
 • Clover bloemknopspelden (die lange flexibele)
 • Naaimachine, naaigaren

Werkbeschrijving speelkleed opbergzak

Stap 1 Cirkel tekenen

Teken een halve cirkel met een diameter van 1,02 m op patroonpapier (1 meter voor het speeldkleed, 2 x 1 cm voor de naadtoeslag). Ga als volgt te werk:

Plak het patroonpapier op de grond. Knoop een draadje om een punaise of speld (als je in de vloer mag prikken). Knoop een potlood op 51 cm vast aan het draad. Prik de punaise op een van de zijkanten van het patroonpapier op 51 cm vanaf de bovenkant en teken een halve cirkel.

Knip de (halve) cirkel uit het patroonpapier.

Stap 2 Stoffen uitknippen

Leg de halve cirkel op de dubbelgevouwen stoffen en het volumevlies en knip uit alle drie een cirkel met een diameter van 1 meter én 1 cm naadtoeslag rondom.

Voor het knippen van de stroken stof voor de tunnels moeten we eerst even rekenen. Je berekent de lengte van je strook als volgt: 2 x Pi x r.

Waarbij Pi = 3,14 en r = straal (= de helft van de diameter) Die wiskundelessen van vroeger komen zo nog best van pas 😉

Ik heb dus een strook nodig van 2 x 3,14 x 50 cm = 3,14 meter plus 2 x 1 cm naadtoeslag.

Zo breed is je stof zeer waarschijnlijk niet, dus bereken hoeveel stroken je moet knippen aan de hand van jouw stofbreedte en houdt er rekening mee dat je de losse stroken aan elkaar moet naaien (dus plus 1 cm naadtoeslag aan beide kanten).

Ik maakte de tunnels 5 cm hoog. Ik heb dus een hoogte nodig van 2 x 5 cm + 2 x 1 cm naadtoeslag = 12 cm

Stap 3 Tunnel maken

Naai de tunnelstrook langs de korte kanten, goede kanten tegen elkaar, tot een cirkel.

Strijk de strook vervolgens, met de verkeerde kanten tegen elkaar, dubbel. Je hebt dan een cirkel met een omtrek van 3.14 m en 6 cm hoog.

 

Stap 4 Ringen in de tunnel slaan

Als je de stroken voor de tunnel aan elkaar hebt, maak je ringen in de tunnel waar het koord door naar buiten (en terug de tunnel in) kan. De ringen gaan alleen door het deel van de tunnel dat aan de buitenkant van het kleed komt, dus door maar 1 laag stof.

Ik maakte aan beide kanten van het speelkleed twee ringen met tussen twee ringen 15 cm.

Meet uit waar de ringen geplaatst moeten worden en markeer die plek met pen of stift. Knip eerst een gaatje in de stof en sla de ring dan volgens de instructie op de verpakking vast.

Stap 5 Lagen op elkaar naaien

Ik naaide alle lagen een voor een aan elkaar, zo heb ik meer controle tijdens het naaien en kan er niet stiekem iets verschuiven. Uiteindelijk naai je vier lagen op elkaar (als je net als ik ook volumevlies gebruikte):

 1. Naai het volumevlies tegen de binnenkant van de buitenstof (in mijn geval dus tegen de binnenkant van de grijze stof met visjes). Naai binnen de 1 cm naadtoeslag (dus dichter bij de rand van de stof) om te voorkomen dat je dit stiksel straks kunt zien.
 2. Naai de tunnel langs de goede kant van de buitenstof. Leg de rafelranden van de tunnel langs de buitenrand van de buitenstof.
  Zorg dat de kant waar je de ringen in hebt geslagen tegen de buitenstof aan liggen, zodat je ringen straks aan de juiste kant van het kleed terecht komen. Speld de tunnel eerst langs het kleed voor je begint te naaien, zodat je de stof goed verdeelt. Stik ook hier op minder dan 1 cm van de buitenrand zodat ook dit stiksel straks niet zichtbaar is.
 3. Als laatste naai je de binnenstof met de goede kant tegen de goede kant van de buitenstof (de tunnel ligt nog naar binnengeslagen en zit nu tussen deze twee lagen in). Stik langs de naadtoeslag (op 1 cm van de buitenrand) en laat een opening van 20 cm.

Keer nu het werk en stik de laatste 20 cm dicht.

Stap 6 Koord door tunnel rijgen

Het laatste (niet te onderschatten ;-)) klusje is het door de tunnel rijgen van het koord. Gebruik een veiligheidsheidspeld of iets ander waar je het koord aan vast kan knopen, maar dat niet scherp is. Anders prik je telkens door de stof. Ik gebruikte een stopnaald met extra brede opening uit een Pony haaknaaldenset en knoopte daar twee strengen van het gevlochten koord aan vast.

Ik maakte de uiteinden vervolgens aan elkaar door eerst een stukje van de strengen te ontrafelen en dan van beide uiteinden een streng te pakken en die met dubbele knopen aan elkaar te knopen. Probeer die knopen allemaal net op verschillende hoogten te zetten, zodat de totale knoop minder dik wordt en je dat deel, door een ring, in de tunnel kunt schuiven.

Je vindt deze werkbeschrijving ook als download op CraftKitchen

 

Speelkleed opbergzak naaien Jip by Jan

Speelkleed opbergzak naaien Jip by Jan

Speelkleed opbergzak naaien Jip by Jan

Speelkleed opbergzak naaien Jip by Jan

Speelkleed opbergzak naaien Jip by Jan

Speelkleed opbergzak naaien Jip by Jan

Speelkleed opbergzak naaien Jip by Jan

Speelkleed opbergzak naaien Jip by Jan

Meer gratis naaitutorials >>

 • Handwerk soort Naaien
 • Materialen Canvas, katoen en wafelstof

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.