Breipatroon babyslaapje Jip by Jan

Dit breipatroon maakte ik in samenwerking met CraftKitchen.

Breipatroon babyslaapzakje Rowan pure wool

Nu mijn breikunsten steeds verder vooruitgaan was het tijd weer iets nieuws te leren. Iets dat ik al vanaf het begin mooi vind en dat zelfs een van de redenen was dat ik wilde leren breien: met verschillende kleuren breien. Inbreien of fair isle, waarbij er in een toer nooit meer dan 2 kleuren tegelijk gebruikt worden.

Ik maakte het mezelf niet direct te moeilijk en koos voor 2 kleuren voor het geheel. En na even te hebben geoefend met ‘plat breien’ (toeren recht heen, averecht terug) kwam ik tot de conclusie dat dat ook nog iets te hoog gegrepen was. Recht breide ik namelijk anders in dan averecht en dus werden m’n ‘stipjes’ (witte v-tjes) ongelijkmatig van grootte.

 

Daar zou ik dus eerst wat langer op moeten oefenen, maar ja, die deadline… Daarom bedacht ik het patroon op deze manier: het deel dat ik moet inbreien, brei ik rond. Dan brei je immers alles recht en dus gelijkmatig (gelijkmatiger in ieder geval. Mijn breitechniek is nog niet perfect).

Ik koos ervoor knoopsgaten in de boord te breien, maar die kan je natuurlijk achterwege laten en de onderkant naderhand dichtnaaien.

Na het rondgebreide deel zet je de steken van het achterpand op een aparte draad (of stekenhouder) en brei je het voorpand. In het voorpand komen knoopsgaten aan de zijkanten. Daarna neem je de steken voor het achterpand op je breinaalden en brei je deze, inclusief het mutsje.

Nodig voor een babyslaapzakje met afmeting 40 cm breed, 75 hoog (inclusief mutsje)

 • Rowan Pure wool superwash worsted
  • Wit kleurnummer 101. Ik had 2 bollen en een klein beetje (voor de laatste 4 toeren en het aanzetten van de knopen) nodig. Wil je maximaal 2 bollen gebruiken, brei dan het voor- en achterpand een paar toeren minder lang.
  • Grijs kleurnummer 112, 1 bol.
 • Knoopjes, 20 stuks (artikel 80762, maat 24, kleur 886).
 • Rondbreinaalden 4 en 4,5 mm Prym KnitPro en twee draden (een om mee te breien, 1 om het achterpand op te ‘parkeren’) met afdekdopjes/eindstukjes
 • Puntbeschermers Clover art 3141 Mini (breinaalden 2.0 – 6.5 mm)
 • Schaar, stopnaald, centimeter
 • Blocking mat en spelden

 

Breipatroon babyslaapzakje

Zet met grijs 160 steken op (of een ander aantal als je ander garen gebruikt, maar in ieder geval deelbaar door 4) met naald 4.

Toer 1 t/m 4: brei boordsteek *1 r., 1 av.*.

Toer 5: in deze toer knoopsgaten breien door de draad om te slaan en daarna 2 steken samen te breien (2 rsam).

Brei 5 steken boordsteek, *omslag, 2 rsam, 8 boordsteek*, herhaal 7 x, omslag, 2 rsam, 83 boordsteek.

Toer 6 t/m 9: boordsteek, zie toer 1 t/m 4.

Wissel nu naar breinaald 4,5 mm.

Toer 10: *1 av, 79 r., herhaal * tot *. De averechte steken zijn de zijkanten van het slaapzakje. De eerste 79 r. vormen de voorkant, de tweede 79 r. vormen de achterkant. Ik vond het handig om zo te zien waar ik was. Je kunt in plaats daarvan ook een rechte steek breien en steekmarkeerders gebruiken.

Toer 11: zie toer 10

Toer 12: in deze toer begin je met inbreien. Grijs (gr.) is de hoofdkleur en houdt je links, wit (w.) is de secundaire kleur en houdt je rechts. De witte draad bij elke 2e grijze steek vastzetten, zodat er geen lange lussen aan de achterkant ontstaan. Zie ook het filmpje dat ik maakte.

 

{1 av., *3 r. gr., 1 r. wit*, herhaal 18 x, 3 r. gr.}. Herhaal { tot }.

Toer 13 t/m 15: gelijk aan toer 10. Neem de witte draad mee omhoog zodat er geen lange lus ontstaat.

Toer 16: in deze toer weer wit inbreien, maar dan versprongen tov toer 12. {1 av., 1 r. gr., *1 r. w., 3 r. gr.*, herhaal * tot * 19 x, 1 r. w. 1 r. gr.}. Herhaal { tot }.

Toer 17 t/m 19: zie toer 10

Herhalen tot het grijze deel hoog genoeg is.

Na de laatste toer 3 gr, 1 w brei je een toer 3 wit, 1 grijs. Zet bij elke 2e witte de grijze draad vast. Brei {1 av., * 3 r. w., 1 r. gr.* herhaal * tot *, 3 r. w.}, herhaal { tot }.

Hierna ga je over op helemaal wit.

Voorpand

Het voorpand wordt plat gebreid (dus een toer recht, 1 toer averecht) met aan het begin en eind een kansteek. De eerste steek van alle toeren telkens afhalen, de laatste steek telkens averecht breien.

Alle heengaande toeren : 1 steek afhalen, brei 79 r., 1 av. Zet de overige steken op een draad met eindstukken of een stekenhouder.

 

Alle teruggaande (averechte) toeren : 1 steek afhalen, 5 av, 1 r., brei averecht tot de 6 na laatste steek, brei die r, brei de toer averecht uit. Hierdoor ontstaat een verticale ribbel.

Toer 17: in deze toer en elke 21e toer hieropvolgend brei je knoopsgaten op dezelfde manier als in de boord onder aan het slaapzakje: sla de draad om en brei de volgende twee steken recht samen.

Haal 1 steek af, 2 r., 1 omsl., 2 rsam, de rest van de toer recht breien, tot je nog 5 steken op de naald hebt, omslaan, 2 rsam, 2 recht, laatste steek av.

Na de toer met het 3e knoopsgat nog 11 toeren breien. Daarna wisselen naar naald nr 4 en boordsteek (1 r., 1 av.) breien met aan het begin telkens 1 steek afhalen en eindigen met 1 av.. In de teruggaande toeren telkens 1 av boven een rechte steek en recht boven een averechte steek.

In de 7e toer knoopgsgaten breien.

Na 8 toeren afkanten.

Achterpand

Wissel terug naar breinaalden maat 4.5 mm.

Zet de steken van de draad (of stekenhouder) terug op de breinaald. Neem aan het begin en aan het einde een extra lus op zodat je 81 steken op je naald hebt.

Brei om en om een toer recht en een toer averecht waarbij je in alle toeren de eerste steek afneemt en de laatste steek averecht breit (kantsteken).

Mutsje

Aan het achterpand wordt ook het mutsje gebreid. Brei ongeveer 25 cm verder dan het voorpand hoog is. De afstand die je moet breien moet in ieder geval de helft van de breedte van het slaapzakje zijn (bij mij 20 cm) om zo het mutsje te kunnen vouwen en sluiten plus ongeveer 5 cm ruimte tussen de bovenkant van het voorpand en de rand van het mutsje.

Wissel dan terug naar naald 4 mm voor de boordsteek (1 r., 1 av.).

Brei toer 1 t/m 4 in boordsteek.

Brei in de 5e toer knoopsgaten om het mutsje te kunnen sluiten. Dit doe je maar aan een kant van de toer. Haal de 1e steek af, brei 46 steken boordsteek, *omslag, 2 rsam, 8 boordsteek*, herhaal * tot * 3 x, 1 r., 1 av.

Brei toer 6 t/m 8 boordsteek en kant daarna af.

Blocken: Span het slaapzakje op, maak het nat en laat het drogen.

 

Zet de knopen aan. Let op: de knopen die ik gebruikte zijn niet wasbaar.

Heel veel breiplezier!

Heb je het slaapzakje gebreid volgens dit patroon? Ik ben heel benieuwd naar het resultaat!

 

Heb je de smaak van breien te pakken?

Op mijn website vind je meer breipatronen, zowel gratis als kooppatronen.

 • Handwerktype: Breien
 • Garen: Rowan Pure Wool

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.