In deze tutorial laat ik zien hoe je haakwerk op stof naait met de naaimachine.

Als je het naaien van haakwerk voor een eerste keer gaat proberen, raad ik je aan te beginnen met een haakwerkje met gemerceriseerd katoen, zoals ik hier ook deed. Schachenmayr Catania bijvoorbeeld, By Claire Cotton of Phildar Coton 3, maakt allemaal niet uit, als het maar niet pluizig of lussig is. Dan blijft er niets aan je naaimachinevoetje haken. Mocht je daar toch last van hebben, omdat je ander garen hebt gebruikt bijvoorbeeld, dan laat ik in de video zien wat je dan kan doen om ‘haken’ te voorkomen.

Speldenkussentje gehaakt en genaaid

Voor het speldenkussentje dat ik in de video maakte, haakte ik een lapje met de Verspringende pieksteek. Ik gebruikte By Claire Cotton en haaknaald 3. Ik begon met 19 lossen. Aan het einde haakte ik een rand van stokjes om het gehaakte vierkant, met in de hoeken {stokje, 3 lossen, stokje}. Het totale vierkantje kwam daarmee op 12 bij 12 cm.

De stof die je nodig hebt moet diezelfde afmeting hebben, 12 bij 12 cm dus in mijn geval. Het stofje dat ik in de tutorial gebruikte is van Tilda. Verder heb je kussenvulling nodig, spelden (of clips, ik gebruikte beide van Clover), naald en draad om de vulopening dicht te stikken en natuurlijk een naaimachine.

 

In deze videotutorial verwijs ik onder andere naar de videotutorial waarin ik haakwerk met de hand op stof stik. Deze vind je hier.

Haakwerk met de hand of met de naaimachine op stof naaien

Ik heb nu laten zien hoe je haakwerk op stof stikt met de hand en met de naaimachine. Wanneer ik welke methode gebruik is erg afhankelijk van het project. Zo heb ik bijvoorbeeld het wieberkussen met de naaimachine gestikt.

Gehaakt kussen met wiebers Jip by Jan

Het lace square kussen in Haakspiratie heb ik dan weer met de hand gedaan.

Lace square kussen haken en naaien
Foto: Joost de Wolf

 

In dit geval omdat het haakwerk van het wieberkussen goed als bovenstof kon dienen (er komt niets doorheen piepen) en het lace square haakwerk was daarvoor te open. Daar heb ik eerst een complete kussenhoes van stof genaaid om het haakwerk er vervolgens met de hand op te stikken. Hetzelfde deed ik bij de decoratieharten: eerst een stoffen hart naaien en dan met de hand het haakwerk er op stikken. Dat heeft dan weer te maken met de vorm en ook met de dikte van het garen. Dit zou onder de naaimachine veel minder mooi worden. Althans, in mijn ervaring.

Het gehaakte lapje met de verspringende pieksteek leent zich dan weer prima voor de naaimachine: zowel qua vorm (geen rondingen) als het gebruikte garen.

Speldenkussentje haken en naaien

Al met al is het denk ik ook persoonlijk, of je iets nou met de hand of met de naaimachine wilt vastzetten. De grootte van je project zal ook uitmaken. Een en ander moet wel heel veel mooier worden bijvoorbeeld wil je een hele deken met de hand van een stoffen laagje willen voorzien. Aan de andere kant: als het echt mooier wordt, is het het extra werk ook wel waard. En werk, wat is werk? Het is allemaal hobby toch? 😉

Vind vooral zelf uit welke variant je prettig en mooi vindt. Ik hoop dat mijn videotutorials je vervolgens helpen in de uitvoering ervan.

Mocht je vragen hebben, dan hoor ik het graag!

 

  • Handwerksoort: Haken combineren met naaien
  • Niveau: Beginner

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.