Herinneringskussen naaien

Heb jij de eerste babykleertjes van je kinderen ook bewaard? Met vaderdag voor de deur, kun je daar iets heel speciaals mee maken. Geïnspireerd door de memory blanket bedacht ik dit vaderdag herinneringskussen voor CraftKitchen.

Omdat ik zelf de kleertjes van mijn zoons al had verwerkt (zie Memory pillowcase), vroeg ik mijn schoonzus of zij misschien nog een stapeltje kleren had van haar kinderen. In deze beschrijving laat ik je zien hoe ik van de babykleertjes van mijn nichtje een kussen maakte voor mijn zwager.

Van de kleertjes van mijn neefjes maak ik ook nog een kussen, die zal ik binnenkort laten zien.

{Edit: dat kussen is inmiddels ook af en vind je hier}

Ps: ik vond het niet niks, knippen in deze kleertjes vol herinneringen. Zeker omdat het niet mijn eigen herinneringen waren maar die van mijn schoonzus en zwager. Weet dus waar je aan begint voor je zoiets vraagt 😉 Oefen eventueel eerst op minder waardevolle lapjes stof.

Herinneringenkussen-01-stapeltje-kleren

Benodigdheden voor 1 herinneringskussen

 • Kussenvulling 45 x 45 cm
 • Vliesofix (tweezijdige plakvlieseline voor het maken van applicaties)
 • Vlieseline om de kleertjes mee te verstevigen
 • Clover Wrap ’n Fuse Piping 4 mm (verpakking van 5,5 meter)
 • Stropdas
 • Overhemd voor de achterkant
 • Kinderkleertjes of andere stoffen met herinneringen voldoende om een voorkanten van 45 bij 45 cm mee te bedekken
 • Strijkijzer, naaimachine, stofschaar (eventueel: snijmat, rolmes en liniaal voor het netjes op maat snijden van de stoffen)

Werkbeschrijving Herinneringskussen

Lees eventueel deze tips mbt quilten op mijn blog: https://www.jipbyjan.nl/tips-voor-quilten/

Stap 1

Knip de kleertjes open langs de naden, zodat je vlakken panden krijgt. Bewaar strikjes, embleempjes, labeltjes etcetera voor versiering.

Stap 2

Bepaal de indeling van je kussen: bijvoorbeeld 9 gelijke vierkanten om samen 1 vierkant van 45 bij 45 te maken of ongelijke stukken. Het handigst is er voor te zorgen dat je met 2 of 3 kledingstukjes een baan maakt en zo 2 of 3 banen maakt die samen dat vierkant vormen.

Voorbeelden van indelingen:

Craft kitchen vaderdag memory pillow

Houd bij de keuze van de indeling rekening met de grootte van de kleertjes en de maximale afmetingen van de stofjes die je er uit kunt halen. Voor bijvoorbeeld de 9 gelijke vierkantjes heb je stofjes van 17 bij 17 cm nodig (inclusief een naadtoeslag van 1 cm rondom, de uiteindelijke vierkantjes worden 15 bij 15 cm).

Omdat de babykleertjes nogal klein waren en niet overal stukken van 17 bij 17 uit konden worden gehaald, koos ik voor iets kleinere vierkantjes en een baan van stukken uit de mouw van het overhemd rondom.

Craft kitchen vaderdag memory pillowStap 3

Knip uit het vlieseline (plakvlies, aan 1 kant plakkend) ruime stukken voor alle onderdelen die je nodig hebt. Ik heb in mijn voorbeeld 9 vierkanten en 4 rechthoeken nodig. Knip de vlieseline iets ruimer dan de uiteindelijke vierkanten met naadtoeslag.

In mijn geval: een vierkantje wordt uiteindelijk 13 bij 13. Inclusief naadtoeslag 15 bij 15 cm. Uit vlieseline knip ik dan vierkanten van 16 bij 16 cm.

Voor de twee stroken links en rechts (uiteindelijke afmeting 3 bij 39 cm, inclusief naadtoeslag 5 bij 41 cm) knip ik uit vlieseline 6 bij 42 cm en voor de stroken boven en onder (uiteindelijke afmeting 45 bij 3 cm, inclusief naadtoeslag 47 bij 5 cm) knip ik uit vlieseline 48 bij 6 cm.

De vlieseline gebruik ik om de stof te fixeren/verstevigen, zodat deze niet meer rekt tijdens het verwerken. Dat is met name handig wanneer je tricot babykleertjes verwerkt. Het hoeft dus niet per se voor de overhemdstof die niet rekbaar is, maar raad ik wel aan.

Stap 4

Strijk de vlieseline met de plakkant tegen de achterkant van de stukken stof uit de kleertjes. En snijd/knip de stukken dan op de juiste maat (inclusief de naadtoeslag).

Herinneringenkussen-02-Op-maat-snijden

Stap 5

Leg de blokken neer zoals je ze straks aan elkaar wilt naaien.

Herinneringenkussen-04-Op-volgorde-leggen

Stik nu de stukken 1 voor 1 aan elkaar: leg twee stukken met de goede kanten op elkaar en stik met een naadtoeslag van 1 cm aan elkaar. Stik eerst banen van de stoffen (dus 3 vierkanten op een rij).

Strijk dan de naden vervolgens naar een kant. Per baan om en om naar links of rechts. Leg dan de banen met de goede kanten op elkaar en stik vast. Aan de achterkant ziet het er dan zo uit:

Herinneringenkussen-05-Achterkant

Zie ook https://www.jipbyjan.nl/tips-voor-quilten/ (tip 3) voor meer uitleg hierover.

Stap 6

Strijk de laatst genaaide naden open.

Stap 7

De indeling die ik koos heeft nog een strook van 3 cm rondom. Naai hiervoor eerst de twee zijstroken langs het ontstane vierkant. Leg de goede kant van de strook op de goede kant van het vierkant en stik vast langs de zijkant. Herhaal voor de strook aan de andere kant en herhaal dit voor de stroken onder en boven.

Je hebt nu een vierkant van 47 bij 47 cm (met aan alle kanten 1 cm naadtoeslag).

Stap 8 – Pipingcord

Ik maakte pipingcord van een stropdas en Clover Wrap ’n Fuse Piping.

Torn een stropdas open en strijk de stof. Knip (of snijd) er lange repen van 3,5 cm uit. Naai de repen aan elkaar vast tot je zo’n 2 meter lange reep stof hebt.

Volg de instructie op de verpakking op om het pipingcord te maken.

Herinneringenkussen-06-Pipingband-maken

Stap 9

Knip de hoeken van de voorkant iets rond bij.

Herinneringenkussen-07-Hoeken-rond-knippen

Stap 10

Leg het pipingband langs de rand (met het koord naar binnen wijzend). In plaats van spelden gebruikte ik Clover Wonderclips. Stik het pipingcord langs de rand. Gebruik een ritsvoetje.

Herinneringenkussen-08-Pipingband-vaststikkenZorg dat je niet te dicht langs het pipingband stikt. Je moet er straks nog een naad links naad kunnen stikken wanneer je de achterkant en voorkant op elkaar naait. Dan zie je straks, wanneer het kussen is omgekeerd, de naad die je zojuist gestikt hebt niet meer.

Herinneringenkussen-09-Pipingband-gestikt

Stap 11

Versier je voorkant met applicaties, strikjes of andere details uit de kleertjes. Ik gebruikte bijvoorbeeld een heel leuk hartje met de tekst I love you uit een van de jurkjes.

Ik gebruikte vliesofix (dubbelzijdige vlieseline) om er weer een applicatie van te maken: knip een stuk vliesofix uit dat net iets kleiner is dan het stofje of de applicatie die je wilt gebruiken. Strijk de vliesofix tegen de achterkant van het stofje. Knip je applicatie in de vorm die je wilt. Haal het beschermlaagje van de achterkant van de vliesofix en strijk de applicatie op de voorkant van je kussen. Stik het door om eventueel loslaten te voorkomen.

De voorkant van je kussen is nu af.

De achterkant haalde ik uit het voorpand van het overhemd. Door gebruik te maken van de al bestaande knoopsluiting ben je snel klaar en vermijd je het inzetten van een rits of andere sluiting.

Stap 12

Knip een stuk van 47 bij 47 cm uit het voorpand van het overhemd.

Is je overhemd niet breed genoeg om er een stuk van 47 bij 47 uit te halen, pas dan dezelfde tip als hierboven toe en naai er stroken (uit bijvoorbeeld de andere mouw) langs.

Stik langs de boven- en onderkant het linker- en rechterpand aan elkaar vast (boven- en onderaan de knoopsluiting).

Stap 13

Leg het achterpand met de goede kant naar boven en het voorpand met de goede kant naar beneden daar bovenop.

Herinneringenkussen-10-Voor--en-achterpand-op-elkaar

Gebruik weer het ritsvoetje om strak langs het pipingcord te kunnen stikken. Stik een mm links naast het stiksel waarmee je het pipingband aan het voorpand had gestikt.

Herinneringenkussen-11-Voor--en-achterpand-stikken-ritsvoetje

Keer nu je kussenhoes, strijk hem eventueel nog een keer en klaar is je zelfgemaakte kussen vol herinneringen!

Herinneringskussen naaien

Herinneringenkussen-Vaderdag-03

Herinneringenkussen-Vaderdag-05

Herinneringenkussen-Vaderdag-06

Herinneringenkussen-Vaderdag-08

Herinneringenkussen-Vaderdag-09

Herinneringenkussen-Vaderdag-10

Herinneringenkussen-Vaderdag-11

 • Handwerktype: Naaien
 • Soort: Herinneringskussen
 • Materiaal: Babykleertjes, overhemd, stropdas

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.