Eerder maakte ik het wieberkussen in twee tinten grijs en witte popcorn-stippen. Dit keer gebruikte ik dat patroon nog een keer, maar met ander garen en meerdere kleuren. Zo zie je maar hoe je makkelijk kunt variëren met haken: één patroon, een heel ander resultaat.

Wieberkussens haken

Wieberkussen haken met Durable Coral

Nodig voor een kussen van 40 bij 65 cm

 • Durable Coral (gemerceriseerde katoen)
  • Ivory (326) 2 bollen
  • Pearl (279) 2 bollen
  • Curry (2211) 1 bol
  • Ash (2235) 2 bollen
  • Taupe (340) 2 bollen
 • Haaknaald 3, schaartje en stopnaald
 • Binnenkussen (gekocht bij Ikea) en stof voor de achterkant van het kussen

Haak 13 hele wiebers

Toer 1: Start met 2 lossen en haak twee vasten in de eerste losse.

Toer 2: Keer je werk, haak 1 losse en haak 1 vaste in de laatste vaste uit de vorige toer. Haak twee vasten in de eerste vaste uit de vorige toer.

Toer 3: Keer je werk, haak 1 losse en haak 1 vaste in de laatste vaste uit de vorige toer. Haak 1 vaste in de volgende steek en haak 2 vasten in de laatste vaste uit de vorige toer.

Herhaal dit (1 losse, 1 vaste in de eerste t/m een na laatste vaste uit de vorige toer, 2 vasten in de laatste vaste uit de vorige toer) tot je de gewenste breedte of de helft van de gewenste hoogte hebt bereikt. Bij mij was dat na 25 toeren. Na die toer had ik 26 steken.

(Haak je losser of strakker, dan zul je een ander aantal moeten aanhouden om op de juiste breedte uit te komen)

Vanaf dat punt ga je minderen:

Toer 26 en volgenden: Keer je werk, haak 1 losse en haak een vaste in de een na laatste vaste uit de vorige toer en in elke volgende steek ook 1 vaste (dus geen twee vasten meer in de laatste steek). Ga door tot je nog een vaste kunt haken.

Daarna haak je een rand van vasten om je wieber. Beginnend links bovenaan, langs de linkerkant naar beneden, om de punt en langs de rechterkant omhoog.

Haak 1 losse en haak 1 vaste in de zijkant van elke toer tot je bij toer 25 bent. Haak daar twee vasten om de (flauwe) bocht te maken en haak verder naar beneden. Je bent dan in de onderste punt aangekomen. Haak twee lossen en nog een vaste in diezelfde punt. Haak langs de rand omhoog, 2 vasten op het breedste punt. In de bovenste punt haak je na de laatste vaste weer 2 lossen en een vaste. Sluit met een halve vaste en hecht af.

Haak 10 halve wiebers (in hoogte gehalveerd)

Als de hele wieber, maar stoppen na toer 25. Vanaf daar een rand van vasten om je halve wieber (alleen langs de schuine kanten) haken.

Haak 4 halve wiebers (in breedte gehalveerd)

Aan de linker- en rechterkant van het kussen heb je nog twee keer twee halve wiebers nodig die aan een kant recht zijn en aan de andere kant de wiebervorm hebben.

Begin met een opzetlosse.

Rij 1 haak een losse en haak 1 vaste in de opzetlosse

Rij 2 Keer je werk, haak 1 losse, 1 vaste in de vaste van rij 1 en een vaste in de losse.

Rij 3 Keer je werk, haak 1 losse, 2 vasten in volgende vaste.

Rij 4 Keer je werk, haak 1 losse, 3 vasten.

Na rij 25 (1 losse, 11 vasten, 2 vasten in laatste vaste) ga je minderen.

Rij 26 Keer je werk, haak 1 losse, sla 1e vaste over, haak 13 vasten.

Rij 27 Keer je werk, haak 1 losse, sla 1e vaste over, haak 12 vasten.

Ga zo door t/m rij 50 waarbij je 1 losse en 1 vaste haakt.

Haak langs de schuine randen een rand van vasten met in de flauwe bocht 2 vasten.

In elkaar zetten

Je kunt de wiebers op verschillende manieren aan elkaar vastmaken. Met naald en draad en de matrassteek (dat deed ik bij het wieberkussen met de popcornsteken) of door ze met halve vasten aan de achterkant van de wiebers in de achterste lussen aan elkaar vast te haken.

Kussenhoes

Je kunt je haakwerk nu op een bestaande kussenhoes stikken (met de hand, zie voor een tutorial: https://www.jipbyjan.nl/haakwerk-op-stof-stikken/).

Een andere optie is een kussenhoes te naaien met het haakwerk als voorkant en aan de achterkant een lap stop (in twee delen, zodat je je binnenvulling er in kan doen). Haak dan 2 rijen van stokjes om je haakwerk die dienen als naadtoeslag. Zie ook deze tutorial: https://www.jipbyjan.nl/portfolio/hoe-naai-haakwerk-op-stof-naaimachine/

Heel veel haak- en naaiplezier!

 • Projecttype: Haakpatroon
 • Gebruikt garen: Durable Coral

12 Responses

 1. Claudia Wiggers
  | Beantwoorden

  Ik ben vandaag begonnen met dit super leuke patroon, maar ik loop vast bij de halve wiebers in de breedte gehalveerd.
  Bij rij 3 ga ik de mist in denk ik. Heb dan 2 vasten, moet ik dan 1 losse en daarna 1 vaste per v-tje haken? Als ik dit doe heb ik toch geen 3 vasten voor de volgende rij?

  • Jan
   | Beantwoorden

   Hoi Claudia, Leuk dat je het wieberkussen aan het maken bent. Je hebt dan 2 vasten inderdaad, maar ook nog 1 losse, die bij de wiebers halve breedte als een steek telt. In toer 4 haak je dus 2 vasten in de vasten van toer 3 en 1 vaste in de losse aan het begin van toer 3.

   • Claudia Wiggers
    | Beantwoorden

    Hoi Jan,
    Dus als ik het goed begrijp gebruik je in de even toeren de losse ook als steek? (Bij de oneven toeren haak je hetzelfde aantal vasten als in de toer ervoor?)
    En bij het minderen sla je de eerste vaste over, ook bij de even toeren? (En bij de oneven toeren haak je hetzelfde aantal vasten als in de toer ervoor?)
    En wat is de reden dat je alleen een rand vasten langs de schuine kanten haakt? Bij mij komt de rechte kant er niet echt mooi uit te zien…

    • Jan
     | Beantwoorden

     Inderdaad, bij de even toeren gebruik je de eerste losse van de toer ervoor als steek. Ik heb zojuist een haakdiagram bijgevoegd (in het patroon hierboven) voor de eerste 14 rijen van een wieber halve breedte.
     In de oneven toeren meerder je aan het einde door twee vasten in de laatste vaste te haken (bijv: in toer 5 haak je 1 losse, die telt als vaste, in de tweede vaste van toer 4 haak je een vaste, in de derde vaste die je tegenkomt haak je twee vasten).

     Ik haak alleen een rand langs de schuine kanten omdat je die aan de rechte kant niet nodig hebt. Mag natuurlijk wel, maar je haakt na het in elkaar zetten van je voorkant een rand rondom je hele voorkant en dan raak je dus die rechte kanten vanzelf.

 2. Vraagje
  | Beantwoorden

  Vraagje, hoe breed moet het wiebertje worden? 13 cm?

  • Janneke
   | Beantwoorden

   Hi, dat is afhankelijk van hoe breed je het kussen wilt maken en hoeveel wiebers je naast elkaar hebt en in mijn geval hier inderdaad 13 cm.

 3. Renske
  | Beantwoorden

  Hoi Janneke,

  Ik heb een vraagje ik kom niet uit de halve wiebers in de lengte gehalveerd.
  Hoe maak ik een opzetlosse?

  GroetjesRenske

  • Janneke
   | Beantwoorden

   Hoi Renske, Na een opzetlus een losse haken. Dat is de losse onderin de tekening. Kom je er zo uit?

 4. nicol
  | Beantwoorden

  hoi janneke, zou je mij de afmeting van de wybertjes willen geven? ik heb je pakketje gekocht alleen kom ik niet helemaal goed uit. wat voor lengte zijn ze ? en breedte? gr nicol

  • Janneke
   | Beantwoorden

   Hoi Nicol, leuk dat je de Landleven deken haakt. Op deze pagina vind je bij punt 2 meer info over de afmeting: https://www.jipbyjan.nl/landleven-jubileumdeken-extra-tips/ Veel haakplezier nog!

   • nicol
    | Beantwoorden

    hoi janneke,

    ik heb het wieber kussen garens gekocht, daarvan zou ik graag willen weten hoe lang de wiebers zijn en hoe breedt:) anders ben ik bang dat ik niet uit kom voor het kussen te maken,gr nicol

    • Janneke
     | Beantwoorden

     Hoi, Als je precies dezelfde afmeting kussen hebt als ik hierboven (40 bij 65 cm) en je gaat hetzelfde aantal wiebers haken (5 breed) en 2 hoog, dan kom je dus op 13 cm (65 delen door 5) breed en 20 cm hoog (40 delen door 2).

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.