Gehaakt kussen met wiebers Jip by Jan

Wat heb je nodig om het wieberkussen te haken?

De afmeting van het kussen is 40 bij 60 cm.

Ik haakte de wiebers met Phildar Phil Coton 4 van Handwerk.nl in de kleuren Elephant (licht grijs 0066) en Minerai (donkergrijs 0048). De stippen haakte ik met Craie (off white 0049). Van de beide grijze kleuren heb je 3 bollen nodig, van de witte 1 bol.

Verder 1 lapje stof Petunia Patchwork van Restyle (50 x 70 cm), drie stukjes lint en natuurlijk zo’n mooi leren labeltje (ik bestelde ze ooit bij Nicollie. Zij maakt ze niet meer, maar Joyce van Mez11 wel en op LeukeLabels via Etsy kun je ze ook bestellen).

Het Wieberkussen Haak- en naaipatroon

De wiebers zijn ongeveer 11 cm breed en 18 cm hoog. Ik haakte

 • 8 hele lichtgrijze wiebers,
 • 4 halve lichtgrijze wiebers (gehalveerd in breedte, voor aan de zijkanten),
 • 2 donkergrijze wiebers,
 • 6 donkergrijze halve wiebers (gehalveerd in hoogte, voor aan de boven en onderkant),
 • 3 donkergrijze wiebers met stippen en
 • 4 donkergrijze halve wiebers met stippen

Patroon hele wieber/ruit haken

Dit is hoe je de ‘normale’ wieber/ruit haakt:

Toer 1: Start met 2 lossen en haak twee vasten in de eerste losse.

Toer 2: Keer je werk, haak 1 losse en haak 1 vaste in de laatste vaste uit de vorige toer. Haak twee vasten in de eerste vaste uit de vorige toer.

Toer 3: Keer je werk, haak 1 losse en haak 1 vaste in de laatste vaste uit de vorige toer. Haak 1 vaste in de volgende steek en haak 2 vasten in de laatste vaste uit de vorige toer.

Herhaal dit (1 losse, 1 vaste in de eerste t/m een na laatste vaste uit de vorige toer, 2 vasten in de laatste vaste uit de vorige toer) tot je de gewenste breedte of de helft van de gewenste hoogte hebt bereikt. Bij mij was dat na 17 toeren. Na die toer had ik 18 steken.

Vanaf dat punt ga je minderen:

Toer 18 en volgenden: Keer je werk, haak 1 losse en haak een vaste in de een na laatste vaste uit de vorige toer en in elke volgende steek ook 1 vaste (dus geen twee vasten meer in de laatste steek). Ga door tot je nog een vaste kunt haken. Zie ook onderstaand schema. Dat overigens mijn eerste poging tot een schema is. Ik ben benieuwd wat je er van vindt. Laat je ‘t weten?

Haakpatroon wieber ruit Jip by Jan

Daarna haak je een rand van vasten om je wieber. Beginnend links bovenaan, langs de linkerkant naar beneden, om de punt en langs de rechterkant omhoog.

Haak 1 losse en haak 1 vaste in de zijkant van elke toer tot je bij toer 17 bent. Haak daar twee vasten om de (flauwe) bocht te maken en haak weer 17 vasten naar beneden. Je bent dan in de onderste punt aangekomen. Haak twee lossen en nog een vaste in diezelfde punt. Haak 17 vasten omhoog, 2 vasten op het breedste punt en 17 vasten omhoog. In de bovenste punt haak je na de laatste vaste weer 2 lossen en een vaste. Sluit met een halve vaste en hecht af.

Halve wieber haken (in hoogte gehalveerd)

Het haken van de donkergrijze halve wiebers kun je op twee manieren doen: in de punt beginnen of beginnen met een brede basis. Ik deed beide: voor de halve wiebers aan de onderkant starte ik met een lossenketting van 17 steken (toer 16 van bovenstaand schema) en haakte daar 17 vasten in. Vanaf die toer elke volgende toer minderen, zoals je met de hele wieber deed vanaf toer 18 tot je nog maar 1 vaste kunt haken. Vanaf dat punt de wieber omhaken met vasten: vanaf de punt naar beneden, langs de onderkant (zorg dat je daar 18 vasten in haakt en 2 lossen om de bocht om te kunnen) en weer langs de zijkant omhoog. Sluiten met een halve vaste en afhechten.

Popcornsteek haken

De stippen maakte ik met een popcornsteek bestaande uit vier stokjes. Die vier stokjes haak je allemaal in dezelfde steek. Daarna haal je je haaknaald uit de lus, steekt hem door de bovenkant van het eerste stokje en weer door de lus na het vierde stokje. Sla de draad om je naald en haal de draad in een keer doorbeide lussen op je haaknaald. Sluit af met een losse.

Tutorial Popcornsteek haken met kleurwissel Jip by Jan

Van kleur wisselen tijdens een toer

Om de stip in een andere kleur dan de wieber te krijgen moet je van draad wisselen. Dat doe je net voor het afronden van de laatste steek voor de popcornsteek. In het geval van dit patroon waarbij je vasten haakt maak je de laatste steek als volgt: haak met donkergrijs, steek je naald in de volgende steek, sla de draad om de naald, haal door, wissel van kleur en sla de nieuwe kleur om de draad (foto 1) en haal door de lus. Je laatste vaste is nu in donkergrijs, maar de lus op je naald is wit (foto 2).

Haak nu de popcornsteek in het wit (foto’s 3 en 4). Bij het haken van de losse wissel je van draad (foto 5), zodat je de volgende steek (een vaste) weer in donkergrijs kan haken. Aan het einde van je toer heb je als het goed is iets vergelijkbaars met foto 6.

De toer na het haken van de popcornsteken zie je in foto’s 7 en 8. Je ziet bij de popcornsteek twee witte lussen/steken. Haak de vaste in de 2e steek vanaf je haaknaald. Die eerste lus negeer je dus, anders haak je teveel vasten in deze toer.

Verder is het haken van deze wieber gelijk aan de effen wiebers.

Patroontekening wiebers met stippen haken

In de patroontekening zie je waar je de popcornsteken plaatst:

Haakpatroon Wieber met stippen Jip by Jan

 

Halve wiebers haken met stippen

De halve wiebers met stippen haak je op dezelfde manier als de hele wieber met stippen. Je stopt alleen met haken na de 16e toer net als bij de effen halve wiebers en haakt een rand van vasten om het driehoekje zoals hierboven beschreven staat.

Halve wieber haken (in de breedte gehalveerd)

Aan de linker- en rechterkant van het kussen heb je nog twee keer twee halve wiebers nodig die aan een kant recht zijn en aan de andere kant de wiebervorm hebben.

Je haakt er twee volgens onderstaand schema en twee gespiegeld (waar de punt naar rechts wijst in plaats van naar links).

Halve wiebers haken Haakschema Jip by Jan

Kussen haken met wiebers

Stapel gehaakte kussens Jip by Jan

Wiebers aan elkaar zetten

Ik zette alle wiebers aan elkaar met de matrassteek. Dat was trouwens ongelooflijk veel werk, daar had ik me best in vergist. Maar wel met een mooi resultaat vind ik. Je kunt ze ook aan elkaar haken met halve vasten, maar dan krijg je een naad en ik vind het met de matrassteek wel elegant.

Nadat alles aan elkaar gemaasd was, haakte ik er nog twee toeren stokjes omheen. Aan de zijkanten met lichtgrijs en aan de onder- en bovenkant met donkergrijs. Ik heb het geheel daarna nog geblockt (op mijn strijkplank, paste net).

Haakwerk op stof naaien

Ik knipte (sneed eigenlijk, ik gebruik zoveel mogelijk mijn rolmes om stof op de juiste lengte/breedte te snijden) de stof op dezelfde hoogte als de hoogte van mijn haakwerk en liet de breedte zoveel mogelijk intact. De extra stof aan de zijkant werd mijn ‘flap’ aan de binnenkant. Zo voorkwam ik dat ik een rits moest inzetten of knopen aan moest zetten. Als het even kan, vermijd ik die twee 🙂

Striklintjes en lusjes haken aan kussen Jip by Jan

Ik zette, om toch een soort van sluiting te hebben, drie lintjes vast op de stof. Daarna legde ik de goede kant van het haakwerk op de goede kant van de stof, vouwde de flap over het haakwerk en naaide langs de bovenkant, de zijkant (zonder flap!) en de onderkant. Keerde het werk om en haakte op de hoogten waar de lintjes zaten een lusje aan de zijkant van het haakwerk. Daarna kon de kussenvulling er in en haalde ik de lintjes door de zojuist gehaakte lusjes en klaar was ik.

Kun je niet naaien, vraag het dan iemand die het wel kan óf haak een achterkant voor je kussen. Een andere optie is een bestaande stoffen kussenhoes te nemen en daar je haakwerk op vast te zetten met de hand. Dat laatste is overigens waarschijnlijk meer werk, dan het eens met de naaimachine te proberen 😉

Tot slot

Heel veel succes en plezier met het haken en naaien van het wieberkussen! Als er vragen of onduidelijkheden zijn, dan lees ik het graag!

♥ Haak je het wieberkussen? Dan zou ik het erg waarderen als je bij het publiceren van het resultaat een verwijzing maakt naar dit patroon en/of mij tagt op Instagram. Dan zie ik het namelijk ook en ik ben zo nieuwsgierig naar wat jullie er van maken. Bedankt alvast daarvoor! ♥

 • DIY-type Haken en Naaien
 • Techniek Popcornsteek haken en Kleur draad wisselen
 • Gebruikt materiaal Garen: Phildar Phil Coton 5 / Stof: Restyle Petunia Patchwork
 • Haaknaald 3,5 mm

3 Responses

 1. Linda
  | Beantwoorden

  Dat je de labels zelf nog niet maakt? Ik maak en verkoop ze ook, echt heel leuk om te doen ook! Kijk maar eens op mijn blog sjunbylinda.blogspot.nl daar staan er ook weer, vandaag nog gepost.. Super prachtig ook weer je wieberpatroon kussen. Succes met je boek!

 2. Cindy
  | Beantwoorden

  Ik vind het wieberkussen prachtig!!
  Heb de popcornsteek dankzij jou nu onder de knie. De wiebers gaan goed…..totdat ik moet gaan minderen. Nu na 5 pogingen heb ik hem maar even aan de kant gelegd.
  Na de vakantie katoen bij halen en opnieuw beginnen……..
  Hopelijk kan ik je het resultaat over tijdje laten zien.

 3. Agathe
  | Beantwoorden

  Hallo Janneke,

  ik heb net het garen besteld om het kussen te gaan maken, en wilde daarna de stof bestellen, maar deze is niet meer te verkrijgen,misschien goed om deze link te verwijderen?
  nu maar hard op zoek naar een ander bijpassend stofje;-)

  groeten Agathe

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.