Dit haakpatroon maakte ik ten behoeve van de recordpoging De langste gehaakte vlaggenslinger en stel ik gratis ter beschikking. Er is maar een voorwaarde voor het gebruik van dit gratis patroon: dat je er ten minste één vlaggetje voor het goede doel mee haakt. Ik kan dat natuurlijk niet controleren, maar vertrouw erop dat het goed komt 😉

Als je je gehaakte vlaggetje op Facebook of Instagram post, gebruik dan de hashtag #delangstegehaaktevlaggenslinger en/of #nijeslingers zodat we ze allemaal kunnen zien. Zou leuk zijn!

Meer informatie over deze actie ten behoeve van Het Nije huis vind je hier en er is ook een Facebook-groep.

Haakpatroon Nije huis vlaggetje

Uitleg speciale steken die worden gebruikt in dit patroon

Twee samengehaakte stokjes haken (afkorting: 2sgst)

Deze haak je als volgt: begin aan het eerste stokje. Na de eerste keer doorhalen, je hebt nu twee lussen op je naald, begin je echter aan het volgende stokje (insteken in dezelfde steek als het eerste stokje). Dit stokje maak je wel af, waarbij je bij de laatste keer doorhalen, door alle lussen op je naald haalt en daarmee maak je ook het eerste stokje af.

Wanneer je een 2sgst aan het begin van de toer moet haken, vervang je het eerste stokje door 3 lossen. Bij de laatste losse sla je wel je draad om, maar haal je niet door. Je hebt nu ook 2 lussen om je naald en begint aan het tweede stokje (begin dus met nog een keer omslaan). Bij het afmaken van het tweede stokje, haal je de draad door alle lussen op je naald.

Zes samengehaakte dubbele stokjes haken (afkorting: 6sgdst)

Als een 2sgst: je haakt alleen 6 onafgemaakte dubbele stokjes die je bij het haken van de laatste ineen keer samen haakt. Haak een losse om de steek vast te zetten.

Popcornsteek haken (afkorting: pc)

Haak 5 stokjes in een steek (of om 1 lossenboog). Haal de naald uit de lus. Steek hem door de bovenkant van het eerste stokje en terug door de lus. Trek de lus door de bovenkant van het eerste stokje en haak een losse.

Moet je een popcornsteek haken aan het begin van de toer, haak dan in plaats van het eerste stokje drie lossen.

Haakpatroon vlaggetje Het Nije Huis

Ik haakte elke toer met een andere kleur katoen (restjes SMC Catania, Durable en By Claire) en gebruikte haaknaald 3. Daarmee kwam ik na zes toeren en blocken op een breedte (langs de bovenrand gemeten) uit van 18 cm, de voorgeschreven breedte. Kom jij op een andere afmeting en haak je dus losser of vaster dan ik, probeer dan een haaknaald kleiner of groter.

Toer 1 Maak een magische cirkel (mc), haak 3 lossen (=1 stokje), 11 stokjes in de mc. Sluit met een halve vaste en hecht af. (12 stokjes)

Haakpatroon Vlaggetje Nije huis Jip by Jan toer 1

Toer 2 Hecht aan in een willekeurig stokje. Haak *{2sgst, 3 lossen, 2sgst} in 1 steek, sla 1 steek over, {2sgst, 3 lossen, 2 sgst} in volgende steek, 3 lossen, steek overslaan*. Herhaal * tot * 2 x. Sluit met een halve vaste en hecht af.

Haakpatroon Vlaggetje Nije huis Jip by Jan toer 2

Toer 3 Hecht aan om een 3-lossenboog van een eerste {2sgst, 3 lossen, 2 sgst}-cluster. Haak een *popcorn, 3 lossen, een vaste tussen twee 2sgst, 3 lossen, popcorn om de volgende 3-lossenboog, 3 lossen, om de 3-lossenboog in een hoek {vaste, 3 lossen, 1 dubbelstokje, 3 lossen, 1 dubbelstokje, 3 lossen, 1 vaste}, 3 lossen*. Herhaal * tot * 2 x. Sluit met een halve vaste en hecht af.

Let op: na een popcorn haak je een losse om de steek af te sluiten. In deze toer volgen op een popcorn telkens 3 lossen. In feite haak je dan dus telkens 4 lossen achter elkaar.

Haakpatroon Vlaggetje Nije huis Jip by Jan toer 3

Toer 4 Hecht aan op de eerste popcornsteek van een zijde, haak *een stokje (3 lossen), 3 lossen, 6sgdst waarbij je de 1e 3 dubbele stokjes om de lossenboog direct na de popcorn haakt en de volgende 3 dubbele stokjes om de lossenboog na de vaste haakt, 3 lossen, stokje op volgende popcornsteek, 3 lossen, 6sgdst waar je de 1e 3 dubbele stokjes om de lossenboog direct na de popcorn haakt en de volgende 3 dubbele stokjes om de lossenboog na de vaste haakt, 3 lossen, haak om de 3-lossenboog in de hoek {dubbelstokje, 3dubbelstokje, 2 lossen, 3dubbelstokje, dubbelstokje}, 3 lossen, 6sgdst, 3 lossen *, herhaal tot het einde van de toer, sluit met een halve vaste en hecht af.

Let op: aan het einde van een 6sgdst haak je ook een losse, dus na de 6sgdst haak je in feite 4 lossen achter elkaar.

Haakpatroon Vlaggetje Nije huis Jip by Jan toer 4

Toer 5 Hecht aan om de eerste lossenboog na een hoek, haak *3 stokjes om de lossenboog en 1 losse, *3 stokjes om de volgende lossenboog, 1 losse*, herhaal * tot * nog 4 x (6 3-stokjes-clusters +1 losse gehaakt), dubbelstokje in dubbelstokje, dubbelstokje in 3-dubbelstokje, om de hoek-lossenboog {2 x 3-dubbelstokje, 3 lossen, 2 x 3-dubbelstokje}, dubbelstokje in 3-dubbelstokje, dubbelstokje in dubbelstokje, 1 losse*. Herhaal * tot * 2 x. Sluit met een halve vaste en hecht af.

Haakpatroon Vlaggetje Nije huis Jip by Jan toer 5

Toer 6 Hecht aan om een eerste 3-dubbelstokje, haak *1 losse (=1vaste), haak een vaste in elke steek en een vaste om elke losse uit de vorige toer. Haak om de hoek-lossenboog {half stokje, stokje, dubbelstokje, 3 lossen, dubbelstokje, stokje, half stokje}*. Herhaal * tot * 2 x, sluit met halve vaste en hecht af.

Haakpatroon Vlaggetje Nije huis Jip by Jan toer 6

Block je driehoekje voor een mooi strak resultaat.

Ik wens je heel veel haakplezier!

 • Handwerktype: Haken
 • Ervaring: Enige haakervaring nodig
 • Materiaal: Katoen (voor haaknaald 3), bijv SMC Catania, Durable Coral of By Claire Cotton
 • Haaknaald: 3 mm

17 Responses

 1. Karin
  | Beantwoorden

  Wat een geweldig leuk patroon, duidelijke beschrijving!!! Superleuk om te maken!!! Bedankt voor het delen.

  • Janneke
   | Beantwoorden

   Dank je wel Karin voor je enthousiasme! Heel veel haakplezier!

 2. Lia Vermeulen
  | Beantwoorden

  Ik kan me vergissen , maar bij toer 5 in de hoek moet er na de 2 x2 driedubbelstokjes toch ook nog 2 dubbelstokjes op elk van het dubbelstokje en 3 dubbelstokje van de vorige toer ? Met vriendelijke groet

  • Janneke
   | Beantwoorden

   Nee, je hebt je niet vergist, die waren inderdaad weggevallen. Dank je wel voor ‘t aangeven, ik heb ze er snel bij gezet. Veel haakplezier nog!

 3. Monique
  | Beantwoorden

  Op welke haaknaald heb jij gehaakt? Ik met 2 en katoen dan wordt deze echt klein. Is het goed als ik er nog extra toeren bij haak? Of is dat niet de bedoeling?

  • Janneke
   | Beantwoorden

   Hallo Monique, Leuk dat je meehaakt! Je mag uiteraard toeren bij haken, maar het handigst is denk ik een andere haaknaald, een grotere in dit geval, proberen. Ik haakte met naald 3 en gebruikte restjes Catania en By Claire.

 4. Ingrid Terpstra
  | Beantwoorden

  Ik koos ook voor de eerste! Die vind ik erg fijntjes. Mooi patroon. Ben ik en nog meer.. blij mee! Dankje!
  Groet,Ingrid

  • Janneke
   | Beantwoorden

   Leuk Ingrid, dat je ook voor de eerste koos én dat je er blij mee bent! Veel haakplezier!

 5. janet
  | Beantwoorden

  Hi please can you tell me what these stitches are double stick dubbel stokje double rod ?

  • Janneke
   | Beantwoorden

   Hi Janet, I think that’s called a treble crochet but I’m not sure. It’s like a double crochet, but yarn over twice at the beginning and yarn over and pull through one more time during the stitch.

 6. Janneke Vink
  | Beantwoorden

  Hoi Janneke,
  Wat een ontzettend leuk patroontje om te haken. Ik heb wat bolletjes haakkatoen in mn koffer gestopt zodat ik tijdens de vakantie gezellig aan de slag kan!

  Groetjes Janneke

  • Janneke
   | Beantwoorden

   Dank voor het compliment Janneke en wat leuk dat het haakwerk mee gaat! Fijne vakantie alvast!

 7. Wilma
  | Beantwoorden

  Bedankt voor het leuke patroon…ik ben een beginnende haakster, maar het is me gelukt, joepie !!!
  Ik heb een paar keer iets moeten uithalen, maar daarna weer goed lezen, en dan lukte me het.
  #trots op mezelf
  Bedankt !!!

  • Janneke
   | Beantwoorden

   Fantastisch Wilma, dat vind ik zo leuk om te lezen! Jij bedankt dus!
   Dat er nog vele vlaggetjes mogen volgen ??

 8. t bos
  | Beantwoorden

  hoi heb je voor mij ook een getekend patroon van slinger en de lente square kussen?

  bvd groet,t.Bos

 9. Lia
  | Beantwoorden

  Bedankt voor het mooie patroon.

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.