Haakpatroon Popcornsteek ponchorand JipbyJan

Het derde gehaakte ponchootje is een feit en ook deze kreeg weer een eigen rand die ik al hakend verzon. Omdat ik nog niet wist of het wat ging worden, had ik gaandeweg geen foto’s gemaakt voor een uitleg, dus haakte ik later een stukje rand opnieuw en maakte wel de nodige foto’s.

De poncho en de rand zijn gehaakt met Stylecraft Special DK. De kleurnummers heb ik bij de toeren gezet.

 • Toer 1 (wit – kleurnr 1001 White): haak een vast in het lossenboogje tussen twee stokjesclusters in en haak drie lossen (foto 1). Herhaal tot je rond bent en eindig de toer met een halve vaste in de eerste vaste.
 • Toer 2 (wit – kleurnr 1001): je tweede toer start op de vaste uit de vorige toer (foto 2). Haak drie lossen, haak 5 stokjes in de vaste van de vorige toer (foto 3). Haal je naald uit de lus, steek hem in de bovenkant van het eerste stokje en haal de lus van het laatste stokje op (foto 4). Haal de lus door het eerste stokje (foto 5). Je eerste popcornsteek is gehaakt! Er gaan er nog vele volgen 🙂 Haak weer drie lossen en haak een vaste in de vaste uit de eerste toer. Herhalen tot je rond bent, haak een halve vaste in de eerste steek en hecht af.
 • Toer 3 (lichtroze – kleurnr 1130 Candyfloss): hecht aan op een vaste uit de vorige toer en haak drie lossen (telt als 1 stokje) en 2 stokjes in die vaste. Haak drie lossen, haak een vaste achter in de popcornsteek van de vorige toer (foto 6), haak drie lossen en haak drie stokjes in de volgende vaste uit de vorige toer (foto 7). Ga zo door tot je rond bent, eindig met een halve vaste en hecht af.
 • Toer 4 (petrol – kleur 1708): deze toer is gelijk aan toer 2, alleen versprongen, zodat de popcornsteken niet recht onder elkaar uitkomen. Hecht aan in de vaste uit de vorige toer en haak drie lossen. Haak vijf stokjes in het middelste stokje uit de vorige toer (foto 8) en maak er een popcornsteek van door je haaknaald uit de lus te halen, door het eerste stokje te steken, de lus weer op te halen en door het eerste stokje te halen. Haak drie lossen en haak een vaste over de vaste uit de vorige toer in de popcornsteek van de toer daaronder (foto 9).
  Ga door tot je rond bent, sluit met een halve vaste en hecht af.

Mijn proeflapje ging niet verder, maar aan de poncho haakte ik vervolgens

 • Toer  5 (lichtblauw – 1019 Cloud Blue): gelijk aan toer 3
 • Toer 6 (roze – 1241 Fondant): gelijk aan toer 2
 • Toer 7 (rood – 1010 Matador): gelijk aan toer toer 3
 • Toer 8 (blauw – 1003 Aster): gelijk aan toer 4

Mocht je vragen hebben over deze uitwerking, dan hoor ik het graag. Heel veel plezier ermee!


 

Mijn eerste poncho, gehaakt met Scheepjeswol Stonewashed XL

Mijn tweede poncho, gehaakt met Catania

Mijn derde poncho, gehaakt met Stylecraft Special DK


 

 

 • DIY-type Haken
 • Patroon Rand aan poncho met ponchosteek
 • Gebruikt garen Stylecraft Special DK

2 Responses

 1. Maria
  | Beantwoorden

  Mooie rand! Ik wil hem gaan haken, maar vraag me af hoeveel steken je in de punten van de poncho gehaakt hebt. Ik hoor het graag!

  Bedankt alvast,

  Maria

  • Jan
   | Beantwoorden

   Hallo Maria, dank je wel! Ik weet niet meer precies hoeveel steken ik in de punt heb gehaakt en heb de poncho ook niet meer bij de hand. Het ligt een beetje aan hoe je met welke steek in de hoek aankomt, maar net als de steken daarboven: in de punten meerder je, eventueel door een losse extra of dezelfde steek te herhalen. Het is even een kwestie van proberen, wat goed uitkomt. Hoop dat je er zo uit komt!

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.