Dit haakpatroon maakte ik voor CraftKitchen. Ik haakte de 9 lente squares in dit voorbeeld in verschillende kleurcombinaties. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om hele squares of zelfs het hele kussen in een kleur te haken. Of om elke square in dezelfde kleurcombinatie te haken.

Lente-square-kussen-haken-02

Je haakt de squares tijdens het haken van de laatste toer aan elkaar: join-as-you-go zoals dat wordt genoemd. In plaats van de lossen in de laatste ronden haak je halve vasten om de vorige square heen. In het patroon staat beschreven waar precies en hoe.

Ik haakte een tweede (en derde) kussen met hetzelfde patroon, maar koos daar voor een andere join-techniek. Lees daar hier meer over.

Ik maakte het haakwerk vast op een bestaande kussenhoes in een bijpassende zalmkleur (gekocht bij dat blauw/gele woonwarenhuis).

Nodig om het lente square kussen te haken

Voor het lente square kussen gebruikte ik By Claire nr 1, van alle kleuren 1 bol:

 • Linnen 2212
 • Appelgroen 2158
 • Lichtblauw 279
 • Lichtroze 203
 • Oudroze 227
 • Zalm 211
 • Eigeel 2180
 • Creme 2172

(Wil je het kussen haken in een kleur, zoals mijn tweede en derde kussen, dan heb je van die kleur 4 bollen nodig. En dan nog 3 kleuren voor de laatste toeren van de rand).

 • Haaknaald 3
 • Kussenvulling 50×50 cm
 • Kussenhoes (eventueel zelf te naaien natuurlijk, maar ook kant-en-klaar te koop)
 • Naald en draad
 • Eventueel Blocking mat, spelden, Clover wonderclips

Uitleg gebruikte haaksteken

2sgst = twee samengehaakte stokjes haken

Deze haak je als volgt: begin aan het eerste stokje. Na de eerste keer doorhalen, je hebt nu twee lussen op je naald, begin je echter aan het volgende stokje (insteken in dezelfde steek als het eerste stokje). Dit stokje maak je wel af, waarbij je bij de laatste keer doorhalen, door alle lussen op je naald haalt en daarmee maak je ook het eerste stokje af.

6sgdst = zes samengehaakte dubbele stokjes haken

Als een 2sgst: je haakt alleen 6 onafgemaakte dubbele stokjes die je bij het haken van de laatste ineen keer samenhaakt. Haak een losse om de steek vast te zetten.

Wanneer je een 2sgst aan het begin van de toer moet haken, vervang je het eerste stokje door 3 lossen. Bij de laatste losse sla je wel je draad om, maar haal je niet door. Je hebt nu ook 2 lussen om je naald en begint aan het tweede stokje (begin dus met nog een keer omslaan). Bij het afmaken van het tweede stokje, haal je de draad door alle lussen op je naald.

Popcornsteek haken

Haak 5 stokjes in een steek (of om 1 lossenboog). Haal de naald uit de lus. Steek hem door de bovenkant van het eerste stokje, terug door de lus. Haal de lus door de bovenkant van het eerste stokje en haak een losse.

Moet je een popcornsteek haken aan het begin van de toer, haak dan in plaats van het eerste stokje drie lossen.

Haakpatroon lente square

Toer 1 Haak 16 stokjes in een magische ring. Sluit met een halve vaste en hecht af.

 

Toer-1-Lente-square-haken

Toer 2 Hecht aan in een willekeurig stokje. Haak *{2sgst, 3 lossen, 2sgst} in 1 steek, sla 1 steek over*. Herhaal * * tot het einde van de toer. Sluit met een halve vaste en hecht af.

Toer-2-Lente-square-haken

Toer 3 Hecht aan om een 3-lossenboog. Haak een *popcorn om de 3-lossenboog, 3 lossen, vaste tussen de 2 2sgst, 3 lossen*. Herhaal * * tot het einde van de toer en sluit met een halve vaste bovenaan de eerste popcornsteek. Hecht af.

Let op: aan het einde van een popcornsteek haak je ook een losse, dus na de popcornsteek haak je in feite 4 lossen achter elkaar.

Toer-3-Lente-square-haken

Toer 4 Hecht aan boven in een popcornsteek. Haak *3 lossen (= 1 stokje), 3 lossen, 6sgdst waarbij je de 1e 3 dubbele stokjes om de lossenboog direct na de popcorn haakt en de volgende 3 dubbele stokjes om de lossenboog na de vaste haak, 3 lossen*. Herhaal * * tot einde toer en sluit met een halve vaste in de 3e losse van het beginstokje.

Let op: aan het einde van een 6sgdst haak je ook een losse, dus na de 6sgdst haak je in feite 4 lossen achter elkaar.

Toer-4-Lente-square-haken

Toer 5 Hecht aan boven in 6sgdst. Haak 1 losse (= 1 vaste), 4 vasten om de lossenboog, 1 vaste in het stokje, 4 vasten om lossenboog, in volgende 6sgdst {1 vaste, 7 lossen, 1 vaste}, 4 vasten om volgende lossenboog, 1 vaste in stokje, 4 vasten om volgende lossenboog*. Herhaal 3 keer en sluit met een halve vaste in de eerste losse. Niet afhechten. Je hebt nu 4 boogjes gehaakt, die de hoeken gaan vormen van de square.

Toer-5-Lente-square-haken

 

Toer 6 Haak *3 lossen (= 1 stokje), 5 stokjes, 1 half stokje, 1 vaste, 13 stokjes om de 7 lossenboog, sla 2 vasten over, 1 vaste, 1 half stokje, 5 stokjes*. Herhaal * *. Sluit met halve vaste in 3e losse van beginstokje en hecht af.
Toer-6-Lente-square-haken

Toer 7 Hecht aan in het stokje boven de 6sgdst. Haak *1 losse (= 1 vaste), 5 lossen, stokje in vaste voor de 13-stokjesboog, 5 lossen, in 7e stokje van 13-stokjesboog: {vaste, losse, vaste}, 5 lossen, stokje in vaste na 13-stokjesboog, 5 lossen*. Herhaal * * tot einde en sluit met halve vaste. Niet afhechten.

Toer-7-Lente-square-haken

Toer 8 Halve vaste om lossenboog, *3 lossen (= 1 stokje), 4 stokjes om lossenboog, losse, 5 stokjes om volgende lossenboog, losse, om hoeklosse {1 stokje, 3 lossen, 1 stokje}, losse, 5 stokjes in lossenboog, losse, 5 stokjes om volgende lossenboog, losse*. Herhaal * * tot einde toer en sluit met een halve vaste in 3e losse van beginstokje. Hecht af.

Toer-8-Lente-square-haken

Je eerste square is nu klaar.

Join-as-you-go haaktechniek

Bij de volgende square haak je in toer 8 de tweede en de eerste square aan elkaar vast door de lossen te vervangen door halve vasten.

Join-1-Lente-square-haken

Haak tot in de hoek: 1 stokje, 2 lossen, de derde losse vervang je door een halve vaste om de 3-lossenboog in de hoek van de 1e square. Haak het tweede stokje in de hoek. Vervang de volgende losse weer door een halve vaste, om de losse van square 1. Haak *5 stokjes, vervang de losse door een halve vaste* (4 x). Haak het stokje in de hoek, vervang de 1e losse door een halve vaste om de 3-lossenboog van de 1e square. Haak 2 lossen en het tweede stokje in de hoek. Vervolg de toer zoals bij square 1.

Join-2-Lente-square-haken

Haak zo 3 squares in een rij. De 4e square haak je onder square 1. Square 5 haak je langs twee randen vast: aan square 2 en aan square 4. Enzovoort.

Haakpatroon rand lente square kussen

Ecru: Een stokje in elk stokje, om elke losse en in elke halve vaste. In de hoek {stokje, 3 lossen, stokje} om de lossenboog.

Zalm: Een vaste in elk stokje, 3 vasten om de 3-lossenboog in de hoek

Licht roze: begin in de 3e vaste van een hoek. Haak 3 stokjes in vaste, 2 vasten overslaan. In hoek: 3 stokjes in 1e vaste, 1 losse, 3 stokjes in 3e vaste.

Linnen: {2sgst, 3 lossen, 2sgst} tussen de 3-stokjesclusters. In hoek 2sgst, 3 lossen, 2sgdst, 3 lossen, 2sgdst.

Volgende toer ook in linnen: 3 vasten om 3 lossenboog, 1 vaste tussen 2sgst. In hoek: 4 vasten om 3 lossenboog.

Blocken haakwerk

Voor een strak resultaat block je nu het haakwerk: speld het vast op een speciaal daarvoor geschikt blockmat. Of gebruik de matras van het logeerbed of een foampuzzel. Maak het haakwerk vochtig met bijvoorbeeld een plantenspuit (of stoom van je stoomstrijkijzer, waarbij je oplet dat je de spelden of het haakwerk niet raakt met het strijkijzer zelf). Laat opdragen.

Haakwerk op een kussenhoes stikken

Speld je haakwerk vast op de kussenhoes (ik gebruik in plaats van spelden Clover wonderclips). En stik vervolgens het haakwerk met naald en draad met een rijgsteek langs de rand van de kussenhoes. Dit kan uiteraard ook met de naaimachine, maar ik vind het met de hand mooier worden omdat je het onzichtbaar kunt vastzetten op deze manier.

En klaar ben je voor de lente!

Lente-Square-kussen-04-600

(En in de zomer haak je deze squares in herfsttinten voor een mooi herfstkussen ?)

Haakpatroon-Lente-square-toer-voor-toer

♥ Zie ook de variant op dit Lente Square haakpatroon waarmee je een vlaggetjesslinger kunt haken ♥

♥ Alle Jip by Jan patronen en beschrijvingen zijn gratis en alleen voor persoonlijk gebruik ♥

Mijn gratis patronen en ontwerpen mogen nadrukkelijk niet voor commerciële doeleinden worden gebruikt. De patronen mogen dus niet gebruikt worden om zaken te maken die worden verkocht. Voor het kopen van een licentie voor commercieel gebruik graag contact met mij opnemen.

Rieten-mand-met-gehaakte-rand-02-600

Bruiloftslinger-CraftKitchen-01

 • Handwerktype: Haken
 • Soort: Kussen
 • Gebruikt garen: By Claire nr 1 katoen
 • Haaknaald: 3

17 Responses

 1. Linda
  | Beantwoorden

  Hoi, ben bezig met toer 4. Ik mis de beschrijving van het stokje tussen de 2 6sgdst in waar je in toer 5 de vaste in moet haken, klopt dat? Groet linda

  • Jan
   | Beantwoorden

   Hallo Linda, Leuk dat je de lentesquares haakt! Het stokje staat direct aan het begin van de toer: 3 lossen (1 stokje). Aan het begin van de toer haak je hem als 3 lossen, daarna telkens als een stokje.

 2. Willy
  | Beantwoorden

  Ik heb het kussen gehaakt, bedankt voor het patroon.
  Het kussen is heel leuk geworden.
  Groetjes willy

  • Jan
   | Beantwoorden

   Graag gedaan Willy. Fijn om te lezen dat je er een kussen mee hebt gemaakt en dat het naar tevredenheid is geworden. Veel plezier ervan!

 3. Mieke
  | Beantwoorden

  Ik ga dit kussen haken en ik heb het garen al in huis. Is er ook een schema van de gebruikte kleurnummers beschikbaar voor de verschillende squares? Dat zou ik wel handig vinden.

  • Jan
   | Beantwoorden

   Hallo Mieke, Leuk dat je het kussen gaat haken. Er is geen schema beschikbaar voor de gebruikte kleurnummers. Veel plezier met haken!

 4. Hoe heb je de achterkant van de kussen gedaan
  Gr henny

 5. hummingbyrd
  | Beantwoorden

  Can you translate to english? This pillow is beautiful and I really want to make this.
  Thank you

  • Jan
   | Beantwoorden

   Thank you for the compliment! I would love to translate, but it’s too time consuming to do that at the moment. Maybe, in the future!

 6. Stephanie
  | Beantwoorden

  Hi I too love your beautiful cushion but my only language is English. When you do have time could you send me the pattern please. I’m going to try and have a go just by the pictures. Thank you

  • Jan
   | Beantwoorden

   Thanks for your kind compliment Stephanie! I didn’t get to translating the pattern yet. Hope you’ll manage with the pictures in the meantime.

  • Kathie Jordan
   | Beantwoorden

   Stephanie:

   Go to Google Translate, type in the web address of the web site you want to translate into English and the whole webpage will be translated into English. That’s what I did. Good Luck.

   • Jan
    | Beantwoorden

    Thanks Kathie for your suggestion! Hope that will work out for other non-Dutch-readers too.

 7. Elly
  | Beantwoorden

  Bedankt voor dit leuke patroon. Goed en duidelijk beschreven. Ik heb al drie lentesquare-kussens gemaakt in verschillende kleurstellingen… krijg er geen genoeg van 😊!

  • Janneke
   | Beantwoorden

   Ontzettend leuk te lezen Elly, fijn dat je er zo veel plezier van hebt. Dank je wel!

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.