Haakpatroon Hexagon babydeken in opdracht van CraftKitchen

Het heerlijk zachte garen Cosy fine van Durable nodigde uit voor het haken van een babydekentje. Eerder had ik al dekens in rijen gehaakt, met vierkanten en met wiebers, maar nog niet eerder met hexagons. Tijd om dat eens te proberen dus.

{Gehaakte dekens, van onder naar boven: Lace square deken uit Haakspiratie, Landleven jubileumdeken pastel, Babydekentje uit Haakspiratie, Hexagon babydekentje}

Ik koos ervoor te beginnen met gekleurde hexagons en die te laten verlopen naar geheel creme kleurige zeshoekjes. Ik begon dus met dat wat ik leuk vind om te haken (in kleur) en eindigde met dat wat ik als eindresultaat juist zo mooi vind (effen), maar vaak een beetje saai vind om een te haken. Een doorgaans onhandige combinatie (in kleur haken fijn om te doen, maar een uni deken mooier qua resultaat), die ik nu dus in een dekentje ging verenigen.

De kleuren in bovenstaand schema komen niet overeen met de kleuren in het gehaakte dekentje, maar het idee is wel hetzelfde: de onderste twee rijen elke toer een andere kleur, dan twee rijen waarbij alle laatste toeren ecru zijn, de volgende twee toeren hebben nog een toer extra ecru enzovoort.

Nodig voor een dekentje met afmeting van 100 bij 120 cm (inclusief rand)

 • Garen: Durable Cosy fine
  • 13 bollen Ecru
  • 2 bollen van de kleuren Zalm/peach (211), Rose (226) en Light Pink (203)
  • 1 bol van de kleuren Min (2137), Flamingo Pink (229) en Baby blue (2124)
 • Haaknaald Clover amour maat 4,5 mm
 • Stopnaalden en schaartje
 • Blocking mat en spelden

Opbouw kleuren hexagon deken

Je begint de onderste rijen kleurrijk en elke twee toeren wordt het kleurgebruik minder. Je haakt steeds meer toeren in ecru. (Zie ook het schema hierboven)

 • Rij 1 en 2: hexagons in vier verschillende kleuren, elke toer een andere kleur.
 • Rij 3 en 4: hexagons hebben toer 1, 2 en 3 verschillende kleuren, de 4e toer in ecru.
 • Rij 5 en 6: hexagons hebben toer 1 en 2 verschillende kleuren, toer 3 en 4 in ecru.
 • Rij 7: alle hexagons hebben een gekleurde toer 1 en toeren 2 t/m 4 in ecru.
 • Rij 8: een aantal hexagons als rij 7, een paar hexagons zijn al helemaal ecru
 • Rij 9: nog maar drie hexagons hebben een gekleurd hart (toer 1), de rest is helemaal ecru
 • Rij 10: nog maar twee hexagons met een gekleurd hart, de rest helemaal ecru
 • Rij 11 t/m 13: alle hexagons helemaal in ecru

Ik haakte de gekleurde hexagons per toer: eerst allemaal rondjes toer 1, daarna om een groot deel daarvan toer 2 in een andere kleur gehaakt, daarna bij weer een deel daarvan een gekleurde toer 3 en bij 17 hexagons daarvan een gekleurde toer 4.

Ik gebruikte een theedoosje om de boel te organiseren. Ik rangschikte daarin alles per kleur, zodat ik nooit vaker dan 1 keer een bepaalde kleur in 1 hexagon kreeg.

De halve zeskantjes haakte ik telkens in een keer af wanneer ik er een nodig had in de betreffende rij, net als de hexagons die helemaal in ecru zijn gehaakt.

Haakschema hexagon

In de hexagons waarbij elke toer een andere kleur wordt gebruikt, hecht je elke toer af en een volgende hecht je met een nieuwe kleur aan volgens onderstaand schema. Elke toer wordt gesloten met een halve vaste.

Haak de eerste haxagon als volgt:
Toer 1: Haak 12 stokjes in een magische cirkel.
Toer 2: *Haak 5 stokjes in 1 stokje uit de voorgaande toer, haak 1 vaste in de volgende steek*. Herhaal * tot * 5 keer. Je hebt nu een bloem met 6 blaadjes.
Toer 3: Hecht aan in een vaste uit de vorige toer en *haak 5 stokjes in de vaste uit de vorige toer, haak 1 vaste in het derde stokje van het 5-stokjes-cluster uit de vorige toer*, herhaal * tot * 5 keer.
Toer 4: Hecht aan in het derde stokje van een 5-stokjes-cluster uit toer 3. Haak 7 stokjes en 2 lossen. *Haak 1 stokje in dezelfde steek, 6 stokjes, 2 lossen*, herhaal * tot * 4 keer en hecht af.

Als je twee of meer toeren in ecru haakt, sluit je de toer wel telkens met een halve vaste, maar hecht je niet af aan het einde van de toer.

(ps: in deze foto’s gebruikte ik ook andere kleuren Cosy fine dan in de deken, lime en de zandkleur)

Elke volgende hexagon haak je vast aan de voorgaande, join-as-you-go. Haak de eerste 3 toeren zoals hierboven beschreven en start aan de vierde toer. Haak een van de 6 zijden vast aan een van de 6 zijden van de vorige hexagon. Een zijde bestaat uit {1 losse, 7 stokjes, 1 losse}. De joins zitten ter hoogte van de 1e losse, het 4e stokje en de losse na de 7 stokjes.

 • De lossen vervang je door halve vasten om de lossenboogjes in de hoeken van de vorige hexagon.
 • Voordat je het 4e stokje haakt, steek je met je haaknaald in het 4 stokje van de vorige hexagon, je haalt de draad op en haakt daarna een stokje (begin met draad omslaan zoals je normaal ook een stokje haakt, je hebt dan 3 lussen op je naald, bij de laatste keer omslaan en doorhalen, haal je de draad in een keer door de 2 overgebleven lussen op je naald)

Join-as-you-go, start: na de laatste losse van de voorgaande zijde steek je je haaknaald om de lossenboog van de hexagon waaraan je vast gaat haken. Haal de draad op en haal hem door de lus op je naald (= halve vaste). Join-as-you-go, midden: voordat je het vierde stokje van deze zijde haakt, steek je in het 4e stokje (onder het v-tje door) van de andere hexagon (foto 1). Haal de draad op (foto 2). Sla de draad om, steek in de vaste, sla de draad om en haal de draad op (foto 3). Sla de draad om en haal door de eerste twee lussen op je naald, sla de draad weer om (foto 4). Haal de draad in een keer door de resterende 3 lussen op je naald (foto 5). Het kan hiervoor handig zijn om de twee hexagons even met de achterkanten tegen elkaar aan te houden, zoals ik hieronder op de foto ook doe, zodat je goed met je haaknaald door die extra opgehaalde lus komt.

Join-as-you-go, einde: na de 7 stokjes haak je een halve vaste om de lossenboog van de andere hexagon (foto 1). Haak een losse en vervolgens het eerste stokje van de volgende zijde (foto 2), enzovoort.

In de eerste rij haak je alle hexagons aan 1 zijde aan elkaar. Bij de volgende rijen haak je een hexagon vast aan 1 (aan het begin of eind van een rij) of meerdere hexagons. In dat laatste geval haak je, aangekomen op het punt waar je drie hexagons bij elkaar hebt, in een keer 1 halve vaste door de lossen van de hexagons. Steek je naald door het v-tje van de losse van de rechter hexagon, daarna door het v-tje van de losse van de linker hexagon (ook van boven naar beneden insteken), haal de draad op en haal hem door de lus op je naald. Ga verder met de 7 stokjes. Je haakt in dit geval dus verder geen lossen voor of na de halve vaste.

Halve hexagons

De halve hexagons haak je in dezelfde hoeveelheid kleuren als de rij waaraan je ze haakt. Dus in rij twee met vier kleuren, in rij 4 met 3 kleuren en de laatste toer ecru, etc.
Wanneer je meerdere toeren ecru haakt, kun je je halve hexagon aan het einde van de toer keren.
In de laatste toer haak je ook telkens de hexagons aan de andere hexagons vast met de join-as-you-go-methode zoals hierboven beschreven.

Rand babydeken

Ook in de rand heb ik het kleurverloop toegepast. Je haakt de verschillende toeren van de rand telkens in twee kleuren: langs de zijkanten van rij 1 en 2 en de onderkant in kleur, langs de bovenkant en zijkanten van rijen 3 t/m 13 in ecru.

Hecht aan met licht roze aan de linkerzijkant aan het begin van de halve hexagon. Haak vasten rondom. In de hoeken *vaste, losse, vaste* als het de top van een hoek is. In een dal haak je twee vasten samen: steek in de lossenboog van de eerste hexagon, sla om, haal de draad op, steek in de lossenboog van de tweede hexagon, sla om en haal de draad op. Sla de draad om en haal in een keer door alle lussen op de naald.

Aan de rechter zijkant wissel je naar ecru als je voorbij de eerste twee rijen bent. Sluit de toer met een halve vaste en hecht af.

Toer 2: haak in de achterste lussen. Hecht aan met zalm in de achterste lus van de eerste lichtroze vaste van toer 1. Haak stokjes in alle vasten. In de berghoeken haak je *stokje, vaste, stokje*. In de bergdalen haak je twee samengehaakte stokjes: het eerste stokje daarvan haak je in de vaste vóór de samengehaakte vasten van toer 1, het tweede stokje daarvan haak je in de vaste ná de samengehaakte vasten van toer 1. Je slaat die samengehaakte vasten dus over in toer 2.

Wissel van kleur op het punt waar je ook in toer 1 van kleur wisselde en vervolg je toer in ecru.
Sluit met een halve vaste en hecht af.

Toer 3: zie toer 2. Haak deze toer in het roze (226).

Afwerking: haak met restjes garen ‘bolletjes’ aan de punten van de gekleurde kant van de deken (en als je ’t leuk vindt natuurlijk ook aan de effen kant van de deken). Hecht aan met een vaste (of hecht aan en haak een losse die telt als vaste), haak 5 stokjes en een vaste om de losse. Hecht af: leg een dubbele knoop in de uiteindjes en weef de uiteinden weg in het gehaakte bolletje.

Block voor een mooi resultaat je deken.

Meer Jip by Jan haakpatronen in de webshop:

 • Handwerktype: Haken
 • Gebruikt garen: Durable Cosy Fine
 • Haaknaald: Clover amour 4,5 mm

 1. Anne Bresser
  | Beantwoorden

  Wat een prachtdekentje, helemaal verliefd op. Heb het ook gemaakt met een andere kleurensamenstelling.
  Omdat ik niet alles kan bewaren wil ik het dekentje verkopen. Mag dit met vermelding van deze website?

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.