Voor Craftkitchen maakte ik dit keer niet zelf een patroon, maar testte ik een breipatroon uit een van de mooie Schachenmayr patronenboeken. Voor het garen Nordic Dream, waar ik eerder mijn eerste kabels mee breide (zie het patroon voor deze col), is ook een patronenboek samengesteld, waar ik een heerlijk vest uit koos.

Het patroon is voor een vest in twee kleuren. Ik ging voor één kleur: jeansblauw. Hieronder beschrijf ik mijn bevindingen en tips voor het breien van dit vest.

Benodigdheden Nordic Dream vest

Het patroon is door Schachenmayr exclusief beschikbaar gesteld voor CraftKitchen en Jip by Jan (waarvoor dank!) en mag alleen voor persoonlijke doeleinden worden gebruikt. Het patroon mag verder niet openbaar gemaakt en/of verspreid worden op een andere manier. 

Tips en adviezen voor het breien van het Schachenmayr Nordic Dream vest

Ben je net als ik gewend haakpatronen te lezen en een beginnend breister? Dan deel ik hier graag mijn ervaring met het lezen van dit patroon.

Lees het hele patroon eerst aandachtig door

Het helpt mij altijd om me voor te stellen hoe een model is opgebouwd en of ik precies begrijp wat er staat. Aannemen dat ik dat wel ga snappen op het moment dat ik op dat punt aan kom, kan zorgen voor moeten uithalen (of opnieuw beginnen) en uithalen is iets wat met dit garen niet heel makkelijk gaat. Goed lezen dus 😉

Maatvoering

Ik koos voor maat SM (36-40), maar gezien mijn geringe lengte en omvang had ik het vest best wat minder breed kunnen maken. Je kunt als je een vergelijkbaar postuur hebt, overwegen om de voorpanden minder breed te maken, daardoor zullen de punten aan de voorkant minder laag hangen.
Let op: de breirichting is zijwaarts, dus dat betekent hier concreet dat je minder toeren breit van de boord tot het armsgat rechts en minder toeren breit vanaf het armsgat links tot de boord.

Aan de andere kant: ik heb nu wel een heerlijk soort van deken/vest, heel erg lekker voor ’s avonds in de tuin.

Brei absoluut een proeflapje

Normaal ben ik daar nooit zo precies in, maar als het om kledingstukken gaat, raad ik het zeker aan. Zeker met de oppervlakte van dit vest kan het een enorm verschil maken of je een pen te groot of te klein neemt.

Cm’s in plaats van toeren

Een verschil met haakpatronen die ik gewend ben: er wordt niet in toeren gesproken, maar in cm’s. Als in: brei zoveel cm boordsteek. In plaats van: brei 20 toeren boordsteek. Altijd een centimeter in de aanslag hebben dus.

Verschillende maten in een regel tekst

Ik haakte niet eerder een kledingstuk, dus misschien werkt het bij het haken van kledingstukken ook zo, én het staat zelfs bij de instructies en toch zat ik er even op te puzzelen: het patroon kun je in twee maten breien en de aantallen steken en centimeters voor maat SM zijn dus anders dan voor maat LXL. Beide getallen worden telkens aangegeven met een ‘/’ ertussen. Maar toen ik ‘in elke 2e nld 1x 4/5 s’ zag staan, dacht ik toch even “4/5 steek, wat is dat?”. Nou ja, kan ook te maken hebben met m’n haarkleur, maar ik raad aan de getallen die niet voor jou van toepassing zijn even door te strepen. Leest lekkerder.

Ook bij deze zin duurde het even voor ik hem had:

“Schuine randen. 2 x 1 s en in elke 20e nld nog 2x 1 s/in elke 8e nld 11 x 1 s meerderen.”

Dat stuk na de ‘/’ (“in elke 8e mld 11 x 1 s”) was dus in z’n geheel níet op mijn maat van toepassing en had ik ook door moeten strepen.

Bredere biezen

Dankzij een tip van een medebreister heb ik bredere biezen boven en onder. Volgens het patroon horen ze 5 cm te zijn, maar bij mij zijn ze 10 cm. Daarmee heb ik ook een wat vollere kraag boven. Achteraf gezien had ik daarmee ook de basis/opzet aan beide kanten 5 cm kunnen versmallen, ik had de extra hoogte van het vest niet per se nodig (maar lekker is het wel ;-)). Had wellicht ook een bol garen gescheeld.

Foto’s maken met Max in de buurt is altijd weer een uitdaging. Dit keer hadden we ook nog een logeetje die het ook heel interessant vond.

 

 • Handwerktype: Breien
 • Garen: Schachenmayr Nordic Dream

4 Responses

 1. Patricia Caminada
  | Beantwoorden

  Lieve help Janneke, dat is geen vest meer, maar een jurk voor zwangeren met een drieling.! Wat een lap! Maar zal wel lekker warm zijn in koude dagen :).

  • Janneke
   | Beantwoorden

   Haha, ja, hij is zoals beschreven aan de royale kant voor iemand van mijn formaat. Mocht ik ooit nog zwanger worden van een drieling, dan ben ik voorbereid! 🙂

 2. Marlies
  | Beantwoorden

  Heel Leuk vest in een hele mooie kleur, staat je goed. De brede boorden vind ik erg mooi. En ik denk dat in het gebruik de voorpanden iets minder breed handiger zijn, zonder dat het effect van het vest veranderd.

  • Janneke
   | Beantwoorden

   Dank je wel Marlies (en excuus voor mijn late reactie, je reactie was om onbekende reden in het spamfilter blijven hangen). De voorpanden kunnen zeker minder breed. Ze zijn door de aanpassing van de bredere boorden wat groter uitgevallen dan handig. Maar wel lekker warm 😉

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.