Home » Haken » Poncho bijna klaar (en haakpatroon rand)

Poncho bijna klaar (en haakpatroon rand)

Kinderponcho haken Haakpatroon rand Jip by Jan

Jeej! De kinderponcho waar ik mee bezig ben (zie deze post) is bijna klaar. De bijna jarige Jet was op bezoek en dus kon ik het ponchootje mooi even laten passen. Even controleren of de lengte goed is en hoe de rand uitkomt.

Kinderponcho haken Haakpatroon rand Jip by Jan
Kinderponcho haken Haakpatroon rand Jip by Jan
Nee hoor, ze is niet ondeugend, zo kíjkt ze alleen maar…
Kinderponcho haken Haakpatroon rand Jip by Jan

 

Op de foto hieronder zie je de rand het best:

Kinderponcho haken Haakpatroon rand Jip by Jan

Die rand haakte ik net als de rand aan mijn vorige kinderponcho uit het hoofd. Ik begin te haken en kijk of het leuk wordt of niet. Zo niet, haal ik het uit en begin opnieuw.

Kinderponcho haken Haakpatroon rand Jip by Jan

 

Vandaar dat je drie draden aan de poncho ziet: ik ben met drie toeren tegelijk bezig om te kijken hoe het combineert. Daar wil ik liever niet pas achterkomen als ik een hele toer gehaakt heb.

Als je ook op die manier een rand om een poncho wilt haken, zijn steekmarkeerders je vriend (zet ze vast in de laatste lus). Zeker als je het haakwerk even laat passen door een bijna drie jarige. Ik had nu alleen een paar draden in de knoop, maar anders zou ik zeker ook een paar steken (of een halve toer…) opnieuw hebben moeten doen.

Patroon poncho

Net als bij mijn eerste poncho gebruikte ik het Drops patroon op Garnstudio.com voor de basis. Omdat ik ander garen en een andere haaknaald gebruikte dan voorgeschreven, haakte ik meer beginlossen dan voorgeschreven tot de juiste lengte (54 cm in mijn geval).

Garen en haaknaald poncho

Ik gebruikte grotendeels Schachenmayr SMC Catania (100% katoen o.a. te koop bij Het Wolhuis en Handwerk.nl) en haaknaald 3,5.

 • Beige: kleur 248 Catania
 • Wit/off white: weet ik niet zeker, het was een restje. Ik dacht dat het Phildar was, maar het komt in de buurt van wat bij Catania kleurnummer 105 (Natuur) is.
 • Fuchsia: kleur 114 Catania
 • Oranje: kleur 189 Catania
 • Licht roze: ook deze weet ik niet zeker, het was een restje uit mijn voorraad. Kleurnummer 222 van Catania komt in de buurt, maar is het niet (die is net wat minder licht, maar dat mag de pret niet drukken)
 • Groen: kleur 389 Catania
 • Lila: kleur 226 Catania
 • Paars: kleur 113 Catania

Omdat ik restjes gebruikte weet ik niet zeker hoeveel je van elke kleur nodig hebt, mocht je hem precies na willen haken. Volgens mij heb je van alle kleuren hooguit 1 bol nodig, behalve van de beige, omdat ik daar meer toeren mee haakte dan de andere kleuren. Het ponchootje weegt zo’n 250 gram en een bolletje Catania weegt 50 gram, dus *even hoofdrekenen* met 5 bolletjes zou je denken uit te komen. Maar dan heb je natuurlijk geen rekening gehouden met de aan- en afhechtdraadjes, dus zeker een bolletje extra nemen als je niet uit je voorraad gaat haken.

Maar dat is het leuke van zo’n poncho: je haakt gewoon op wat je hebt en gaat dan over op een andere kleur garen die in je garenvoorraad aanwezig is.

Haakpatroon rand poncho

Als je de rand wilt haken zoals ik hem deed, haak dan als volgt:

 • Toer 1 (wit): 1 vaste in elke steek van de laatste toer. Ik haakte de vaste óm de losse tussen de stokjesgroepen in, vind ik mooier dan ín de losse.
 • Toer 2 (fuchsia): 1 vaste in de vaste boven de losse van de een-na-laatste toer, drie lossen. Herhalen tot je weer bij het begin bent en afhechten na een halve vaste in de eerste vaste.
 • Toer 3 (oranje): 1 vaste in de fuchsia lossenboog, 3 lossen. Herhalen tot je bij het begin bent en afhechten na een halve vaste in de eerste vaste.
 • Toer 4 (licht roze): drie stokjes samenhaken in de middelste losse van de lossenboog uit de oranje toer, 2 lossen. Herhalen tot je bij het begint bent afhechten na een halve vaste.
 • Toer 5 (groen): aanhechten in de lossenboog van de vorige toer, 6 lossen (telt als 1 stokje en 3 lossen), 1 stokje in dezelfde lossenboog. *Drie lossen, 1 stokje in de volgende lossenboog, 3 lossen en nog een stokje in de lossenboog * Herhaal * * tot je rond bent en haak nog drie lossen en haak een halve vaste in de 3 losse van je eerste stokje.
 • Toer 6 (lila): aanhechten met een halve vaste in de groene lossenboog boven een samengehaakt stokjescluster uit de lichtroze toer, vijf stokjes in de volgende lossenboog, 1 halve vaste in de volgende lossenboog en herhalen tot je rond bent.
 • Toer 7 (paars): 1 vaste in elk lila stokje en een een vast óm de lila halve vaste (je haakte dan om de lila en de groene steek heen).

Dan ga ik nu nog even de laatste steken haken een randje langs de boord haken.

Ps: ik ben geen ervaren haakpatroon-schrijfster (sterker nog, ik denk dat ik niet eens in de categorie ervaren haakster val) dus als iets in bovenstaande beschrijving niet duidelijk is, stel gerust je vraag!

Bloglovin

18 Responses

 1. jenneke
  | Beantwoorden

  https://www.facebook.com/jennekevm?ref=hl op mijn gratis haakpatronen heb ik je gelinked
  xxx jenneke

 2. Karin Frenzen
  | Beantwoorden

  GEweldige poncho! VOlgens mij is ze er superblij mee…
  Mijn dochtertje is net drie weken oud, maar kan niet wachten tot ze een poncho aan kan!! Ik ga er een van acryl maken als eerste… maar deze van katoen gaat er zeker ook komen!

  Mooi gedaan hoor!

  • Janneke Assink
   | Beantwoorden

   Drie weken, van harte gefeliciteerd! Dat duurt niet lang meer dan kan ze echt haar eerste poncho aan, leuk! (en stukken sneller klaar in maatje mini ;-))

 3. Wat een prachtige kleurtjes!!

 4. Angélique
  | Beantwoorden

  Wat een leuke poncho en een mooi meisje die het mag gaan dragen!
  Ik doe ook altijd een soort van steekmarkeerder in de laatst gemaakte lus voordat ik het wegleg, bij het zien van de eerste foto hoopte ik al vurig dat jij dat ook doet 🙂

  • Janneke Assink
   | Beantwoorden

   Haha 🙂 Door schade en schande wijs geworden doe ik dat inderdaad heel veel nu! Dank voor je compliment!

 5. Little Train
  | Beantwoorden

  Mooi! De rand is prachtig!! En wat een schattige deugniet.♥

 6. Angelique
  | Beantwoorden

  Geweldig mooie poncho, zie je werken ook voorbij komen op insta, maar hier komt de poncho helemaal mooi uit! Je inspireert, ga hem ook nog een keer maken. Nu nog een doosje met tijd!

  • Jan
   | Beantwoorden

   Wat een mooi compliment Angelique! Als je dat doosje met tijd hebt gevonden, laat je weten waar ik moet zoeken? 😉

 7. Rianne Odink
  | Beantwoorden

  Hallo,
  Wat een poncho’s heb je gemaakt. Vooral poncho nr twee. Wil hem gaan maken voor mijn buurmeisje. Mag ik vragen met hoeveel lossen je begonnen en hoe oud je nichtje is?
  Gr. Rianne

  • Jan
   | Beantwoorden

   Hoi Rianne, bedankt voor je reactie! Ik weet niet meer met hoeveel lossen ik ben begonnen. In het patroon staan aanwijzingen voor de lengte van de lossenketting per leeftijdscategorie. Daar ga je in eerste instantie van uit. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat je op een meervoud van 10 + 8 uit moet komen (dus bijv 98, 108, 118, etc) omdat het aantal natuurlijk afhankelijk is van het garen dat je gebruikt en hoe los of vast je haakt. Kom je er zo uit? Laat maar weten als ik niet duidelijk ben!

 8. Rianne Odink
  | Beantwoorden

  Ga het proberen, bedankt!
  Garen vandaag al gehaald 🙂
  Gr. Rianne

 9. Haakgek
  | Beantwoorden

  Wauw wat een poncho! Misschien ga ik hem ook wel even proberen binnenkort 🙂 Mooie kleuren heb je gebruikt.

 10. Mirjam
  | Beantwoorden

  Ik heb net een poncho gemaakt en voor de rand twee touren uit de rand die je beschrijft gebruikt. Op m’n blog beschrijf ik hoe ik dit heb gedaan en verwijs ik naar deze post met jouw uitleg. Ik hoop dat je het goed vindt…
  http://dekawear.blogspot.com/2015/05/mijn-eerste-poncho-my-first-poncho.html

  • Jan
   | Beantwoorden

   Leuk Mirjam, dat je een deel van de ponchorand hebt gebruikt. Bedankt voor de verwijzing naar het patroon! Wens je dochter veel plezier met haar leuke poncho!

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.