Home » Persoonlijk » Over het wankele evenwicht dat balans heet

Over het wankele evenwicht dat balans heet

Geplaatst in: Persoonlijk 38

Zandvoort

Hoe ik balans heb gekregen in mijn leven. Hoe ik aan zoveel tijd kom om te haken. En of ik wel een huishouden heb. Die vragen worden me regelmatig gesteld en het antwoord op de laatste vraag is: helaas wel ja.

En voor de rest: blijkbaar straal ik uit dat ik alles onder controle en zeeën van tijd heb. Laat ik voorop stellen dat dat absoluut niet het geval is. Ook ik kom tijd te kort en ook mij overvalt het gevoel te kort te schieten regelmatig. Dat zijn alleen doorgaans niet de dingen waarover ik tweet, blog of post. Dus voor je verder leest: bedenk dat het bij niemand, en ook niet bij mij, perfect is en dat je vaak alleen de positieve dingen ziet. Zeker als je zelf in een wat mindere periode zit, is mijn ervaring, vergelijk je jezelf juist alleen met al die positieve verhalen. En daar wordt niemand beter van.

Stoppen met vergelijken dus, maar wat kan je wel doen?

Hierbij een aantal tips die mij geholpen hebben. Want ik heb voor mijn gevoel wel degelijk een fijne balans in mijn leven. En die is er niet vanzelf gekomen.

1. Snap jezelf

Dit is voor mij de belangrijkste (en misschien ook wel direct de moeilijkste) les geweest. Ik had het geluk via mijn werk een aantal persoonlijkheidstesten te mogen doen, onder andere de CPI en de PPA.

Op de website van CCP zie je een illustratie van de persoonlijkheden volgens de CPI. Ik bleek volgens het assessment een delta en herkende mezelf enorm in de typeringen die daar bij horen. De ene ‘aha-erlebnis’ na de andere. Daarvoor had ik nooit zo nagedacht over hoe ik in elkaar stak en welk effect dat had, maar nu ik bijvoorbeeld wist dat ik een introvert was, snapte ik ook waarom het mij energie kost om met heel veel mensen lange tijd bij elkaar te zijn. Terwijl dat andere mensen juist enorm stimuleert. Waarschijnlijk de extraverten.

Aan hoe je bent, verander je mijns inziens niets. Maar aan hoe je er mee omgaat des te meer.

Zo zul je niet door je best te doen een extravert type worden, maar je kunt er wel voor zorgen dat je minder in die situaties terecht komt die jou energie kosten.

“Ja, ho, wacht eens even!”, hoor ik je denken. “Zo makkelijk gaat dat niet. Ik moet voor m’n werk… m’n familie … etc.” Klopt. Ik zeg ook niet dat je dit binnen 24 uur kunt veranderen. En ik zei ook al dat het niet makkelijk was. Je hebt echter in je leven drie keuzes, bij alle problemen (noem het uitdagingen, maakt me niet uit) die je tegenkomt: je accepteert het, je loopt er voor weg of je doet er wat aan. Alle opties zijn prima. Maar kies.

(Over een van de keuzes die ik maakte lees je hier, in een blog dat ik schreef voor Xelvin)

Nu heb ik testen kunnen doen op het werk om mezelf te leren kennen. Als het kan, financieel, investeer er in. Het levert zoveel op. Ik vond de PPA-test ook online en heb hem ingevuld. Daar kwam in grote lijnen hetzelfde uit als uit de test die ik eerder deed, maar je mist wel de nuance. En natuurlijk de kennis en het inzicht van een expert, die je verder kan helpen met wat een en ander nu voor jou betekent.

Wat voor mij belangrijke lessen zijn uit de PPA (ik heb een hoge C (van Consciëntieus) en een hoge S (van Stabiel)) en wat ik daarmee doe:

Behoefte aan overzicht en duidelijkheid

Ik heb een grote hang naar geordendheid en overzicht en ik houd niet van onverwachte verandering. Als ik druk word in mijn hoofd of me onrustig voel, komt dat vaak doordat ik geen overzicht heb of doordat er iets staat te veranderen waarvan ik de uitkomst niet kan voorspellen. Ik heb niet zozeer moeite met veranderen ‘an sich’, maar wel als ik niet weet waartoe de verandering leidt en wat het voor mij zal betekenen.

Dit zijn gegevens waar ik wat aan heb. Want nu kan ik kiezen. Ik kies regelmatig voor stilstaan en overzicht creëren. Zo heb ik in de periode dat ik financieel geen overzicht had en daar heel onrustig van werd een heel exceldocument opgesteld met daarin alles wat we maandelijks betalen aan hypotheek, verzekeringen, boodschappen, oppas, enzovoort. Dat kostte me wel een paar avonden werk en saai doorploegen van bankafschriften en allerlei polissen, maar de rust die het oplevert is onbetaalbaar voor mij. Ik had weer controle.

En als ik het idee heb dat er iets gaat veranderen, vraag ik om duidelijkheid: ‘Wat verwacht je precies van mij?’ (let op het woordje ‘precies’, heel belangrijk voor mij;-)) ‘Hoe gaat het er dan uitzien?’.

Zou dit zijn waarom ik zo van haken houdt? Een heel regelmatig werk, dat nauwkeurigheid en precisie vereist (bij mij althans).

Conflictmijdend

Een ander typisch iets voor iemand met een hoge C is het willen vermijden van conflicten. Nu zullen er weinig mensen zijn die houden van conflicten, maar ik heb er zo’n hekel aan dat ik wel eens pas een dag later door heb dat ik eigenlijk boos had moeten worden. Blijkbaar doe ik dan tijdens die situatie zo m’n best de boel onder controle te houden, dat ik niet door heb welk gevoel het me eigenlijk geeft. Een dag later, vaak tijdens het uitlaten van Max of tijdens het hardlopen, realiseer ik me de impact ervan. Hartstikke onhandig natuurlijk. Maar het is wat het is.

Met dat verschil dat waar ik het vroeger zou hebben laten gaan (lees: me er nog tijden inwendig over zou hebben opgewonden), bespreek ik het nu alsnog. Ook al is het een dag later. En het is me nog niet overkomen dat het geen goed gesprek werd. En elke keer weer was ik opgelucht dat ik het had gedaan (want ja, ook elke keer weer zie ik als een berg tegen zo’n gesprek op).

Keuzestress

Ik heb een hoge C, wat maakt dat beslissingen worden genomen op ratio. Ik neem eigenlijk geen beslissingen, ik doorloop een keuzemenu waarbij het antwoord als vanzelf verschijnt. Voor zo’n keuzemenu is echter wel informatie nodig: wat is de volgende stap als het antwoord ja is en wat gebeurt er als het antwoord nee is. En wat is eigenlijk de vraag? Kom daar maar eens om voor het schap met de hagelslag in de supermarkt. Want wat vind ik eigenlijk belangrijk als ik hagelslag moet kiezen? Hetzelfde heb ik met kleding kopen. Ik vind shoppen dan ook niks aan. Of het moet gewoon voor de gezelligheid zijn, maar in de basis vind ik tig winkels ingaan met geen idee en honderd opties een verschrikking.

Wat was ik dan ook blij dat ik met mijn (schoon)zusjes naar een kleurenconsulent ging en ik een waaier meekreeg met de kleuren die goed bij me passen. Dat bleken gelukkig ook nog eens heel veel niet vaak voorkomende kleuren te zijn, dus man, wat scheelde dat een boel kleding die ik zo, ongezien, over kon slaan. Vaak bleven er in een winkel maar een paar items over. Neem daarbij mijn maat die ietsje verderop in het seizoen niet meer voorradig is et voilà: mijn keuze volgde als vanzelf. By lack of options.

Je snapt dat ik oneindig blij ben met een schoonzus die een damesmodezaak is begonnen. Dat beperkt de keuze tot de winkels waar ik naar toe zou gaan al tot één en ik kom elk seizoen een keer langs (althans, een keer waarin ik mezelf toesta iets te kopen, anders was ik nu allang failliet, veel te veel moois). Schoonzus weet wat ik mooi vind en wat me staat, verkoopt ook de bijpassende schoenen en accessoires en waarschuwt me tijdig voor het arriveren van de nieuwe mode (niet dat ik dat op zich ook maar enigszins interessant vind, maar wil ik mijn maat nog vinden, dan moet ik er direct bij zijn).

Inmiddels doet mijn man de boodschappen in de supermarkt, dus op kleding- en boodschappengebied ben ik uit de brand wat betreft mijn keuzestress. Blijven er natuurlijk nog genoeg situaties over waar mijn hang naar logica en willen redeneren naar het antwoord heftig de kop op steken. Ik noem: wolwinkels! 😉

Ik heb mezelf aangeleerd bepaalde situaties dus zoveel mogelijk te vermijden of, wanneer ik moet, de keuze eerder te maken dan ik van nature zou doen. In ieder geval niet blijven hangen in het ongewisse, want dat kost me meer energie dan een beslissing forceren.

Om overzicht te houden gebruik ik handige apps als Evernote, Todoist, de Mac Agenda, Contacten en Dropbox.

Wil je meer weten over de PPA? Deze managershandleiding van Thomas International staat vol interessante informatie (ook als je geen leidinggevende functie hebt).

2. Benut je talent

Wat ik in privésituaties ervaar, neem ik uiteraard ook mee naar het werk. Je bent thuis en op het werk in wezen niet anders. De situaties zijn verschillend, maar je talenten en eigenaardigheden neem je overal mee naar toe. Hierboven beschreef ik de kenmerken van mijn persoonlijkheid met name in negatieve zin: hoe mijn conflictmijdende gedrag en keuzestress lastig kunnen zijn en hoe ik daar mee heb leren omgaan. Aan de andere kant leveren ze ook positieve punten op: ik ben dol op projecten waar logica ontdekken in een grote brij data de uitdaging is. Ik ben niet voor niets bezig met een project op het gebied van Business Intelligence 😉

Zoek uit waar je goed in bent en waar behoefte aan is. Hoe ga je die twee bij elkaar brengen?

3. Beïnvloed en doe het zelf

Een andere wijze les, ook via m’n werk opgedaan, is die van de Cirkel van Invloed. In het kort: je kunt je druk maken om van alles, maar als je er geen invloed op hebt, is dat energieverspilling. Richt je op datgene waar je wel invloed op hebt. Je leest er onder andere meer over op WerkNatuurlijk

Quote Geef me de moed

Vaak hoor ik mensen afgeven op anderen. Over hoe wat die ander doet, effect heeft op hun leven. Op de vraag: ‘En wat doe jij er aan?’ krijg ik vaak een vragende blik terug. “Hoezo, moet ik er iets aan doen? Hij/zij doet dat mij toch aan/doet het verkeerd?” Dat kan zijn, maar door zelf niets te doen en lijdzaam toe te kijken verandert de situatie niet. En natuurlijk is het zo, dat die hij/zij buiten jouw cirkel van invloed kan staan. Als dat echt zo is, zul je dat wat hij/zij doet moeten accepteren of zorgen dat het geen effect meer heeft op jouw leven.

Heb ik ook moeten leren. En nog steeds! Maar oh wat fijn als je zelf invloed hebt op wat wel en niet effect heeft op je.

4. Neem niets aan

Ik hoorde eens een wat minder sympathieke arts in een tv-serie zeggen: “To assume makes an ass out of u and me“. Sympathiek of niet: gelijk heeft ‘ie wel. Ook ik heb me (te) vaak geërgerd aan iets wat bij navraag helemaal niet zo bedoeld was. Had ik me mooi voor niets geërgerd, kostte alleen maar energie. Blijf, ook in verhitte discussies, vragen stellen: ‘Wat bedoel je daarmee?’ ‘Hoe zie je dat voor je?’ ‘Waarom is dat belangrijk voor jou?’ Vaak levert dat de mooiste gesprekken op. Je begrijpt elkaar beter, leert elkaar er beter door kennen en komt vaker samen tot een oplossing. En niet te vergeten: er stroomt geen onnodige energie weg.

5. Houd energie over

Met bovenstaande tips heb ik zelf heel veel energie gewonnen. Of eigenlijk, voorkomen dat energie onnodig werd verspild. Daarnaast sport ik heel regelmatig (uiteraard, op vaste momenten, dat past bij me). Ik krijg het meest energie van langzaam sporten, waar ik het liefst niet eens van zweet maar wat ik wel heel lang volhoud. Ik ben dan ook fan van Sportrusten. Ik loop drie keer week hard (of langzaam…), zwem 1 keer per week en wandel elke ochtend zo’n 3 à 3,5 km met Max. Soms ‘s avonds nog een keer. En ik doe zoveel mogelijk, ook mijn rondje markt waar ik kilo’s fruit haal, op de fiets.

Al deze dingen samen maken dat ik heel veel energie heb. Die ik kan besteden aan leuke dingen zoals haken en bloggen. En ook aan minder leuke dingen, zoals even de bedden afhalen, de was doen en de kamer stofzuigen. Overigens ben ik ook een groot fan van goede huishoudelijke apparatuur. Als je het dan toch moet doen, dan ook het liefst zo makkelijk mogelijk. Dus heb ik een steelstofzuiger (kruimeldief met lange stang) waardoor ik heel makkelijk de keuken even kan zuigen en daarna met een stoomreiniger diezelfde keuken even kan dweilen zonder dat de keuken nog een uur nat en onbegaanbaar (of nog erger: direct weer vies) is.

Wankel evenwicht

Als laatste wil ik je meegeven dat balans maar een toestand is. Een momentopname waarin alles aan alle kanten even zwaar is, zodat het (of jij) niet (om)valt. Het is een tijdelijk iets, want een balans heeft nu een keer als eigenschap wankel te zijn. Er hoeft maar iets aan de ene kant te gebeuren of het heeft effect aan de andere kant. Je zult dit ook nooit voorkomen, het leven is nou eenmaal niet statisch. Wat je wel kan doen is voorbereid zijn op een eventuele verandering. Door te leren hoe zo’n verandering jou uit het lood zal slaan en hoe je kunt terug veren.

Daar is heel veel oefening en heel veel vallen en opstaan voor nodig. Want bij mij is het evenwicht ook wel eens zoek. Beloof ik weer eens iets waardoor mijn planning ietwat in de soep loopt.

Lijstje voor meer geluk

Wat ik hier beschreef is van toepassing op mij. En wat mij helpt hoeft jou natuurlijk niet per se te helpen. Dit is dan ook niet bedoeld als een lijstje dat je moet afwerken voor meer geluk, maar slecht een aantal van de dingen die mij hielpen. Ik ben geenszins expert in het laten vinden van balans, slechts expert in het vinden, verliezen en herstellen van mijn eigen balans. Ondanks dat hoop ik dat er iets bij staat waar jij wat aan hebt of wat je antwoord heeft gegeven op de vraag waar ik toch al mijn tijd om te haken vandaan haal 🙂

En ik? Ik heb ook nog genoeg te leren! Zoals het stellen van doelen. Zonder me direct te verliezen in het hoe. Een mooi doel voor het komende jaar!

Hond in balans
We kunnen allemaal nog veel leren van Max. Volkomen zen 🙂

38 Responses

 1. Saskia
  | Beantwoorden

  Wat een mooi en interessant stuk! Het zit hem inderdaad in het leren kennen van jezelf en daar veel bewuster me omgaan en naar leren handelen. Altijd leuk om weer eens te lezen hoe iemand anders hiermee omgaat!

 2. Mirjam
  | Beantwoorden

  Wow, wat heb je dit mooi beschreven!
  Het heeft me stof tot nadenken gegeven, dankjewel dat je ons een kijkje in een zeer persoonlijk stukje Janneke hebt gegeven…!

  • Jan
   | Beantwoorden

   Dank je wel Mirjam en graag gedaan. Hoewel ik het ook wel eng vond. Het is zoals Louis van Gaal zou zeggen toch ‘a different cook’ 😉 Wat fijn te lezen dat het je stof tot nadenken heeft gegeven. Waar ga jij mee aan de slag?

 3. Lisanne
  | Beantwoorden

  Dank Janneke, voor dit mooie en eerlijke stuk. Heel herkenbaar! Groetjes Lisanne

  • Jan
   | Beantwoorden

   Dank je wel Lisanne voor je compliment! Wat is voor jou het meest herkenbaar?

 4. Norah
  | Beantwoorden

  Hoi Janneke, wat een mooi blogstukje. Heel inspirerend en herkenbaar. Ik ben inmiddels 2 jaar terug overspannen geweest, een nare tijd waarin ik ook mijzelf moest ontdekken en vooral hoe ik de balans in mijn leven kan behouden. Vooral vinden waar je gelukkig van wordt, waar je energie van krijgt. Inmiddels heb ik mezelf onder controle en weet ik beter welke keuzes ik het beste kan maken. Ik heb ook een mindfulness cursus gevolgd, dat heeft mij zeker geholpen. Ik wens je veel Zen haakuurtjes! Liefs Norah

  • Jan
   | Beantwoorden

   Dank je wel Norah voor je compliment en openhartigheid! Bij overspannenheid/burnout móet je wel goed naar jezelf gaan kijken en er wat aan gaan doen. Heftig is dat! Zeker omdat dat nou net op een punt is waar je helemaal geen energie hebt om ook maar ergens iets aan te gaan doen… Wat fijn te lezen dat je je hebt hervonden! Liefs Janneke

 5. Boukje
  | Beantwoorden

  Mooi stuk Janneke!
  Ik herken ook heel wat stukken eruit….
  Ik ga het laten bezinken en daarna nog eens herlezen! Ik weet zeker dat er dingen in zitten waar ik wat mee kan.

  • Jan
   | Beantwoorden

   Dank je wel Boukje! Ik ben heel benieuwd met welke dingen jij wat kan. Mocht je er meer vragen over hebben, laat het weten!

 6. Patricia
  | Beantwoorden

  Wat een zeer herkenbaar stuk! Het is alsof ik over mezelf lees. Dank je wel voor het delen.

  • Jan
   | Beantwoorden

   Dank je wel Patricia voor je reactie en graag gedaan! Wat grappig dat veel mensen zich lijken te herkennen in wat ik schrijf. En dat terwijl ik dacht dat ik zo raar was 😉

 7. Joyce
  | Beantwoorden

  Wat een mooi lap tekst Janneke!
  Wat kun jij een gevoel goed vertalen!
  Bij het lezen hoor ik me meerdere keren zachtjes giechelen en zeggen huhuh, jahaa, huhuh, oohja.
  Ik ben het zo met je eens dat je eerst jezelf heel goed moet kunnen (én durven) begrijpen.
  Het zet me weer opnieuw goed aan het denken!
  Wat wij vriendinnen onder elkaar wel eens zeggen, als er zich een typische vrouwendingetje voordoet, is: we moeten gewoon eens denken als een man! hoe zou een man daarmee omgaan? Haha die kunnen vaak zo lekker nuchter denken en handelen.
  Maar ohw wat is het toch heerlijk om een vrouw te zijn!!! En zulke dingen heerlijk te mogen delen met andere vrouwen!
  Fijn weekend superwoman! 🙂

  • Jan
   | Beantwoorden

   Haha, had ik nog zo gezegd dat het bij mij ook niet altijd over rozen gaat, sluit je af met superwoman :-)) Dank je wel voor je reactie en compliment! En wat leuk dat je herkenning had tijdens het lezen.

 8. sjoerdtje
  | Beantwoorden

  Wat een herkenbaar stuk. En wat heb je dat mooi beschreven. Zo persoonlijk, dat vind ik heel bijzonder, zeker dat je het zo deelt. En voor mij zeker stof om over na te denken. Dank je wel! En succes met het houden van de balans, ook al is dat soms lastig. Veel liefs Sjoerdtje

  • Jan
   | Beantwoorden

   Dank je wel Sjoerdtje, dat was ook niet makkelijk, dit delen. Ik heb meerdere keren getwijfeld of ik het wel moest doen. Maar ben nu heel blij dat ik het heb gedaan!

 9. marjan
  | Beantwoorden

  Wat een mooi geschreven blog. Mooi dat je het, wellicht met veel vallen en opstaan, zo hebt kunnen toepassen. De kunst blijft echter om het zo te kunnen toepassen dat het een manier van leven wordt.

  • Jan
   | Beantwoorden

   Absoluut Marjan, je bent hier volgens mij nooit klaar mee! Het echte werk komt pas na punt 5 🙂

 10. Marianne
  | Beantwoorden

  Wat een geweldig blog bericht, Janneke! Dankjewel voor je heldere, doorwrochte en kwetsbare verhaal. Het is herkenbaar en inspirerend en ik ga het zeker nóg eens op m’n gemak herlezen! Chapeau! Marianne xx

  • Jan
   | Beantwoorden

   Dank je wel Marianne, ook voor je lieve reactie op Instagram! Wat fijn dat het je inspireert. Mocht je bij het nogmaals lezen vragen hebben, laat het weten!

 11. Corine
  | Beantwoorden

  Leuk verhaal. Eerste keer dat ik je blog lees. Knap dat je zoveel sport. Wens je een mooi en balansvol 2015 toe!

  • Jan
   | Beantwoorden

   Dank je wel Corine! Het vele sporten zie ik zelf niet als knap, het levert mij juist extra tijd op doordat ik veel meer energie heb. Het is eigenlijk gewoon heel logisch voor mij 😉 Dank je wel voor je nieuwjaarswens, jij hetzelfde!

 12. Henja
  | Beantwoorden

  Wauw Janneke, wat heb je dit duidelijk en goed onder woorden gebracht. Sommige dingen zijn voor mij heel herkenbaar en uit jouw ervaringen heb ik daaruit goede tips kunnen halen. Heel fijn!
  Wat haken betreft: het brengt mij rust in mijn hoofd, waardoor ik weer ruimte in mijn hoofd creëer waardoor ik weer helder kan denken en overzicht kan aanbrengen waar nodig. En natuurlijk krijg ik er energie van!
  Je bent voor mij een inspirerend persoon. Ik volg je blog met veel belangstelling en plezier.
  Ik wens je veel geluk, wijsheid, overzicht 😉 en gezondheid!

  Groetjes Henja

  • Jan
   | Beantwoorden

   Dank je wel Henja voor je fijne reactie en complimenten! Wat fijn dat je tips kunt halen uit mijn blog. En bedankt voor het wensen van overzicht, dat heb ik nooit genoeg 😉

 13. Mariska
  | Beantwoorden

  Wow, wat mooi geschreven, ik heb meteen de gratis test gedaan en ik had als eerste ook de C en daarna de I.
  Ik volg je al een tijdje op instagram en was erg benieuwd naar je blogpost. Je hebt een mooi blog met veel inspiratie. Ik vind haken ook erg fijn en leuk om te doen en daar maak ik graag tijd voor. Met een gezin met 4 kinderen en een hond is dat voor mij heerlijke ontspanning. Ik ga zeker vaker een kijkje op je blog nemen.

  Groetjes, Mariska
  http://www.ma-mariska.blogspot.nl

 14. Daphne
  | Beantwoorden

  MOOI, Janneke! Zowel kwetsbaar als krachtig. De TEDTalk van Susan Cain al eens gezien, of haar boek gelezen? Over “the power of introverts”. Is een aanrader!

  • Jan
   | Beantwoorden

   He Daphne, dank je wel! Nee, die TEDtalk nooit gezien en boek niet gelezen, maar staan nu op mijn lijstje!

 15. Britta
  | Beantwoorden

  Wat is dit mooi geschreven, zo herkenbaar. Ik ben nu ook zoekende naar een balans en kan hier veel tips uithalen. Dankjewel en een succes, liefdevol en gezond 2015.
  Gr. Britta

  • Jan
   | Beantwoorden

   Wat fijn Britta dat je hier tips uit kan halen in je zoektocht! Dank je wel voor je compliment en jij ook een heel goed en gebalanceerd 2015!

 16. Aimée Bonnema
  | Beantwoorden

  Mooi geschreven! En inderdaad zo waar: hoe beter je jezelf kent, hoe beter alles loopt en hoe fijner je jezelf voelt. Dit is ook een goede website om jezelf beter te leren kennen: http://www.16personalities.com
  Ik ben ook een introvert trouwens, maar heb dat zelf ook pas 2 jaar geleden ontdekt. Wat een eye-opener was dat! Echt, het boek van Susan Cain is een aanrader en Brene Brown ook. Ik weet er inmiddels aardig wat van, dus als je een keer zin hebt om met een collega introvert te kletsen, altijd gezellig! Ik wens je een creatief 2015, haak er een mooi jaar van! Groet, Aimée

  • Jan
   | Beantwoorden

   Dank je wel Aimée voor je compliment en toevoegingen! Jij ook een heel creatief nieuw jaar, hartelijke groet, Janneke

 17. Evelien
  | Beantwoorden

  Wat een eerlijk stuk, ik weet ook onderhand hoe ik in elkaar zit en dat is prettig,zeer prettig!!

  Ik ga het nog maals lezen…….en wat grappig over het haken ,daar zit inderdaad regelmaat in….waarschijnlijk is het daarom ook mijn ding(en breien)
  Goed 2015, een stille lezer!

  • Jan
   | Beantwoorden

   Ja fijn is het he Evelien, jezelf kennen? Dank je wel voor je reactie en jij ook een heel goed 2015 met heerlijk regelmatig haken en breien 🙂

 18. Monique
  | Beantwoorden

  Wat goed geschreven. En zo ontzettend herkenbaar! Zo te lezen zijn jouw struikelblokken ook precies de mijne, heel verhelderend om te lezen hoe jij daarmee omgaat!

  Groetjes, Monique

  • Jan
   | Beantwoorden

   Wat fijn Monique, dank je wel voor je reactie!

 19. Ria Smits
  | Beantwoorden

  Hallo dapper mens
  Heel goed dat je dit hebt willen en durven delen en na alle reacties zal je vast wel blij zijn dat je het gedaan hebt want inderdaad je zit het te lezen als een jaknikker die olie uit de grond moet halen, (-: fijn om te lezen wat jij doet en deed om de balans te hervinden of herstellen en iedereen die reageerde en ook weer tips achterlieten, jullie ook bedankt. Een heel fijn en creatief 2015 gewenst door Ria

  • Jan
   | Beantwoorden

   Dank je wel Ria, wat een prachtige reactie! Ik ben inderdaad blij dat ik het gedaan heb, ondanks mijn twijfel (natuurlijk twijfel, want ik wist de uitkomst immers niet ;-)). Maar ook hier leer ik weer van, dat ik af en toe best meer mag durven delen. Jij ook een heel mooi en creatief nieuw jaar!

 20. […] In dat laatste – het moet wel leuk blijven – hang ik een beetje vast. Leuk is voor mij namelijk aan de ene kant ‘ongedwongen’ en aan de andere kant ‘het zou mooi zijn als het ergens toe leidt’. Ik heb enigszins – understatement of the year, nu al – een hang naar structuur (zie ook dit blog: het wankele evenwicht dat balans heet). […]

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.