Home » Organiseren » Over het nut van deadlines en lijstjes

Over het nut van deadlines en lijstjes

Soms lees je een tekst waar je direct iets aan hebt. Dat overkwam mij vorige week. Ik leerde van het bestaan van Parkinson’s Law, een ‘wet’ die stelt dat een taak groter wordt naarmate je er meer tijd voor hebt.

De wet van Parkinson

Ik herkende het onmiddellijk! Ik wist alleen niet dat het fenomeen een wetmatigheid is. Wat op zich wel een prettige gedachte was, dat ik dus niet de enige bleek die hier last van had.

Dit was namelijk precies wat me vorig jaar opviel. Ik maakte toen een WIP-lijst met daarop de onafgemaakte werken die ik af wilde hebben voor ik aan mijn boekprojecten begon. Daar waar ik eerst ellenlang over zo’n haakwerk deed, ratste ik nu het een na het ander van mijn haaknaald. Heerlijk was dat! Ik merkte dat ik daar waar ik normaal lang zou twijfelen over of ik nou die of die kleur zou gebruiken en/of er toch nog dit of dat bij aan zou haken, ik nu ineens heel snel beslissingen nam en hup, weer iets af had.

Ik vroeg me in die blogpost nog af waarom dat afwerken dan zo lang moest duren. Nou, daarop hebben we dus nu het antwoord: Parkinson’s Law was aan het werk.

Lijstjes, lijstjes, lijstjes

Ook de afgelopen weken had ik er last van. In eerste instantie zou mijn boek voor de zomer uitkomen en moest ik al mijn werken (inclusief patronen en tutorials) 1 februari aanleveren. We besloten echter dat augustus beter was qua timing en dus schoof de deadline op. Ik dacht nog: “Nou, ik houd wel gewoon 1 februari aan, dan heb ik dat maar af”.

Maar ja… life got in the way, zoals wel wordt gezegd en ik had de deadline met niemand, dus werd het 1 februari en was ik met van alles bezig, behalve met het aanleveren van mijn werk. En dat terwijl er weer heel veel, bijna-maar-nog-net-niet-af-projecten in mijn werkkamer slingerden.

Het tegenkomen van de quote maakte me bewust van wat er aan de hand was en ik maakte weer eens een overzicht biedend lijstje. Op het hoofdlijstje staat alles wat nog moet gebeuren tot de eerste deadline (half maart: fotoshoot voor het boek!) en elke ochtend maak ik een lijstje met dat wat ik die dag wil hebben gedaan. Daar staat dan alles op: zowel werk, huishouden, boek en de administratie.

Ik werk er nu ruim een week mee en het is echt heerlijk! De kunst is natuurlijk wel realistisch te plannen zodat je ergens tussendoor ook nog adem kunt halen en vooral: aan het einde van de dag een compleet doorgestreept lijstje hebt. Dat is toch zo’n lekker gevoel!

Zo kon ik vorige week na het afstrepen van heel veel to-do’s zonder schuldgevoel een beetje freewheelen met naald en draad. Dat is een stuk fijner dan wanneer je ‘t gevoel hebt nog heel veel te moeten doen. Of nog erger: dat je ‘t gevoel te hebt heel druk te zijn, maar geen idee hebt waarmee precies.

Bloemsquare haken

Bovenstaand freubeltje heb ik inmiddels trouwens verder gehaakt en ga ik uitwerken in een patroon. Want naast mijn boekprojecten ben ik met nog een geheimzinnig project bezig. Dat gelukkig al wel eerder verklapt mag worden, dan dat mijn boek uit komt. Maar toch, nog even geduld dus.

Bloemsquares haken

 

InstaHaakFeest @Echtstudio

Over dat ‘life-got-in-the-way’: dat waren gelukkig allemaal heel leuke dingen. Zo was ik onder andere uitgenodigd op een heel fijn feestje bij Echtstudio. Lisanne, Miriam en Noortje organiseerden er een heuse haakparty (op Instagram bekend onder de tag #InstaHaakFeest). Ik heb een poging gedaan al het leuks van die middag in een collage samen te vatten en daarmee doe ik het enorm te kort.

InstaHaakFeest Echtstudio

Want wat je hier bijvoorbeeld al niet (of in ieder geval niet goed genoeg) ziet, zijn al die leuke dames die aanwezig waren. Wat was het enorm gezellig. Het blijft bijzonder hoe je met een gemeenschappelijke liefde voor handwerk direct klikt met mensen die je voorheen niet kende of hooguit via Instagram voorbij zag komen.

We hadden het niet alleen heel gezellig, we werden ook nog eens enorm verwend met heel veel lekkers en een fijne goodybag met o.a. By Claire garen, Schachenmayr wol, een leuke tutorial van Bijderwets, kaarten van Photogeniki en Jacqueline van Huis en haak had voor ons allemaal heel toffe armbandjes gemaakt.

Daarnaast had Miriam nog potjes omgehaakt en voorzien van een leuke tag met stempel en kregen we ook nog een houten huisje met stempel (zie hieronder op de foto). Ik kreeg van Dorien nog de leuke omgehaakte pot met narcissen, waardoor het nu al een week lang lente is op mijn bureau.

Garenmandje en to-do-lijstje

Het mandje hierboven op de foto breide ik vorig jaar volgens het patroon in het boek Breien en Haken met dikke naalden. Ik breide het met DMC Natura XL. En het was dus zelfs voor een beginner als ik goed te doen.

Dat verder leren breien staat trouwens op mijn lijstje voor ná de boek-aanlever-deadline 😉

Volgen Janneke:
Is gek op alles wat met garen en stof te maken heeft. Haakt, naait en breit. Auteur haak- en naaiboek Haakspiratie (2016). Is overdag organisatieadviseur @ www.EigenWijzeWerken.nl

11 Responses

 1. B-Naais
  | Beantwoorden

  Jajaja… Ik herken wat je zegt! Al probeer ik wel project per project af te werken voor ik aan iets nieuw start. Maar oeps… Soms komt het huishouden dan even op de laatste plaats hier.

 2. Jacqueline Appelman
  | Beantwoorden

  Inderdaad herkenbaar. Zowel in mijn werk als mijn hobby. Huishouden? Gelukkig heb ik een man die het heerlijk vind om te koken. Ik zou ook veel liever van mijn hobby’s mijn werk willen maken. Maar ja, waar haal ik de tijd vandaan………

 3. Verie
  | Beantwoorden

  Inspirerende blogpost om te lezen. Je bent met veel leuke dingen bezig en met mooie creaties! 🙂 Geniet ervan..

  Lieve-Groetjes,
  Verie

 4. miriam
  | Beantwoorden

  Lieve Jan , wat een heerlijke en vooral herkanbare blogpost. Ook ik maak graag lijstjes, wil niet zeggen dat ik ze altijd even goed afwerk 🙂 maar het maken van zo’n lijstje schept vooral veel rust in mijn anders zo overvolle hoofd.Voor dat super gezellige haakfeestje heb ik zeker welk 3 lijstjes gemaakt haha. De eerste met alle ideeen en plannen en dan later het echte To-Do-Lijstje! En ja..dan blijft er wel eens een huishoudelijke klus liggen. Maar dan komt die ander quote om de hoek; Don’t forget to have a good time!! Want dat staat bovenaan al mijn lijstjes!! Fijne dag lieve Jan, kijk uit naar je prachtige boekXMir

 5. Marijke Moen
  | Beantwoorden

  Met veel plezier gelezen en ik ben benieuwd waar je binnenkort allemaal mee gaat komen!

 6. Inez
  | Beantwoorden

  Wat schrijf je leuk!

 7. Zus
  | Beantwoorden

  Volgens mij is het een typisch vrouwending: lijstjes. Ik kan niet zonder, maar in feite ook niet met. Het eind resultaat is hetzelfde: ik freewheel vaak buiten het lijstje om and it’s always a never ending list. Maar het feit dat er een lijstje ís – en sterker nog: ik heb zelfs overzichtslijstjes van lijstjes – geeft mij rust. Dan is het item even uit mijn hoofd en ga ik het niet vergeten. Net voor ik je blog las, schreef ik punt 17 op mijn huidige lijstje. Of er een punt afgevinkt gaat worden, hangt bij mij ook vaak af van buitenstaanders die de deadline bepalen. Zoals jij nu bij mij: ik zal gauw weer aan het testhaken gaan, de rest van het lijstje kan makkelijk wachten ?
  In een interessante docu van Anneloor van Heemstra gaat het ook over die eeuwige lijstjes (in deel 1 vd eerste serie in de vijfde minuut): http://www.npo.nl/deel-1-controle-doen-en-laten-1/29-04-2012/POW_00456071

 8. Shirley
  | Beantwoorden

  Hoe herkenbaar allemaal Janneke!
  Het huishouden heb ik hier wel heel strak gepland en ik ben blij dat ik het tegenwoordig
  af en toe kan verschuiven naar een later tijdstip. Vroeger werd ik er gek van als er iets tussen kwam.
  Wat het haken betreft, had ik 2 wip’s liggen, maar 1 heb ik afgelopen week afgemaakt en nummer 2 gaat deze week lukken.
  Hierna kan ik weer eens aan iets nieuws en groots beginnen, want daar ben ik momenteel wel aan toe.

  Groetjes, Shirley

 9. HedyKunst
  | Beantwoorden

  Leuk stuk! Inderdaad herkenbaar. Ik ben met een cursus bezig voor mijn webshop en we zijn net bezig met focus. Lijstjes maken van wat je wil doen en moet doen en je niet laten afleiden. De quote is helemaal waar!

  • Jan
   | Beantwoorden

   Fijn te lezen Hedy dat het herkenbaar is voor jou! Veel succes met de cursus (én je webshop!)

 10. Echt heel herkenbaar, heb zoveel wip haak projecten liggen en allemaal niet af, of ik zag wat anders leuks om te doen. Of iets lukte niet, bedankt voor deze blog. Erg verhelderend!

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.