Home » Persoonlijk » Over een heel ander soort patroon

Over een heel ander soort patroon

Geplaatst in: Persoonlijk 22

Zo aan het begin van het jaar, wanneer we allemaal nog vol zijn van goede voornemens, wil ik graag iets met je delen wat ik leerde over een heel ander soort patroon dan een haakpatroon. Er zit namelijk ook een patroon in de weg die we allemaal afleggen als we ons een nieuwe techniek of vaardigheid eigen willen maken. Het heeft mij heel erg geholpen dat patroon te leren kennen en belangrijker: herkennen.

Mocht je als voornemen hebben dit jaar iets nieuws te leren, of loop je al langer met het idee rond iets nieuws op te pakken, dan hoop ik dat je iets hebt aan deze wat andersoortige blogpost van mij.

De fasen van leren

Leren begint op het punt dat je merkt dat je iets niet kan. Of eigenlijk nog daarvoor: die heerlijke fase van onwetendheid waarin je nog niet wist dat er iets was wat je nog niet kon. Maar toen ging je naar Pinterest, zag de mooiste creaties en werd je bewust van alles wat je niet kan. Gek genoeg merk je op zo’n moment nooit op wat je allemaal al wél kan…

Pinterest Jip by Jan

Je bent van de eerste fase, onbewuste onbekwaamheid naar de volgende gegaan: bewuste onbekwaamheid.

Je besluit die nieuwe techniek te willen leren. Je surft je een ongeluk naar tutorials, gaat naar een workshop of koopt een boek. Je oefent, haalt uit, oefent nog wat meer, gooit het spul gefrustreerd in de hoek, pakt het nog eens op en verhip: het begint ergens op te lijken.

Je krijgt er zelfs een beetje lol in

En hoeft niet meer bij elke steek naar de tutorial te kijken. Je bent beland in de fase dat je je bewust bent van je bekwaamheid: het gaat nog niet vanzelf, maar je kan het.

Hoe meer je oefent, hoe makkelijker het je afgaat en je rondt haakwerk na haakwerk af. Je kijkt nog wel eens naar een patroon, maar de uitleg heb je niet meer nodig.

Het gaat als vanzelf

Je bent beland in de fase van onbewuste bekwaamheid: je hebt niet meer door dat je iets doet dat je voorheen niet kon. Zoiets als fietsen: als je op je fiets stapt vraag je je ook niet meer af of je het wel zou kunnen.

Fasen van leren Jip by Jan

Vaak ben je inmiddels ook al lang vergeten hoeveel moeite het je kostte om het te leren.

Interessant verhaal, maar wat heb ik er aan?

Ik hoop net zo veel als ik 😉

Het herkennen van het patroon heeft mij namelijk heel veel frustratie gescheeld: het is een geruststellende gedachte dat je met oefenen en doorzetten de volgende fase gaat bereiken. En dat het vaak een kwestie van tijd is.

Daarnaast maakte het me bewust van het feit dat ik niet alles kán leren. Daarvoor moet je namelijk ontelbaar vaak door de leercyclus en dat lukt simpelweg niet in één leven. Ik maak daardoor veel vaker dan voorheen een bewuste keuze om iets nieuws te leren.

Van walrus naar dolfijn

Zo kon ik drie jaar geleden nog geen baantje borstcrawlen zonder als een walrus met hyperventilatie de overkant aan te tikken. Ik was mee naar het zwembad met mijn man en zag hem en zijn medezwemmers, ex-westrijdzwemmers. Ze zwommen relaxt, gracieus en tegelijkertijd knetterhard. Ik noemde ze de dolfijnen.

Het zag eruit als iets dat heel fijn moest zijn om te kunnen. En ik, die tot die tijd niets met zwemmen had, het zelfs echt verschrikkelijk vond (al was het maar om die badhokjes!), besloot dit ook te willen kunnen.

En dus lag ik elke zondag in het water. Baantje na baantje en ik begon er zelfs lol in te krijgen naarmate het ook bij mij minder moeizaam ging. Tot het punt dat ik het mis als ik niet naar het zwembad kan.

Evenzo heb ik bewust keuzes gemaakt om iets niet te willen leren

Soms voor ik er aan begon, maar vaak ook pas nadat ik door had dat ik al te lang in een fase was blijven hangen. En me afvroeg of het wellicht beter was afscheid te nemen van de wens dat het ooit een automatisme zou worden.

En soms stel ik mijn verwachtingen bij. Zo bedacht ik vorig jaar dat mijn ‘ik wil graag leren breien’ maar bleef hangen in die fase. Ik bleef verlekkerd kijken naar die prachtige gebreide kabels en fair isle plaatjes. Ik besloot me in te schrijven voor de Mystery Blanket: een mooie stok achter de deur.

Mystery blanket Jip by Jan

Maar achter die deur stonden al meerdere stokken (zoals het schrijven van een boek, mega-stok-achter-de-deur. Zeg maar boom) en ik besloot dat het voor nu even genoeg is. Die deken komt er. Maar dan in een ander tempo of misschien wel met maar halve blokken. Ik moest er wel bijna 40 voor worden om tot dit wijze besluit te komen.

Als je doet wat je altijd deed…

Mocht jij je werk gefrustreerd in de hoek gooien of balen dat het maar niet opschiet, vraag je dan eens af of dit iets is wat je daadwerkelijk wilt leren. En waarom eigenlijk? Misschien kom je wel tot de conclusie dat je deze techniek beter even aan je voorbij kan laten gaan. Of dat je het toch echt, zeker weten, heel graag wilt leren. Ga dan na of je er voldoende tijd in steekt of dat je verwachtingen misschien te hoog gespannen zijn. Waarom blijf je in de fase hangen waarin je hangt? En onderneem actie om daar verandering in aan te brengen.

Want:

 

Quote Als je doet wat je deed

Die quote ga ik maar eens boven mijn bureau hangen. Want oh, die heb ik nog regelmatig nodig!

En jij, heb jij nog wensen op je ‘wil-ik-nog-leren-lijstje’ of andere goede voornemens voor dit jaar?

Volgen Janneke:
Is gek op alles wat met garen en stof te maken heeft. Haakt, naait en breit. Auteur haak- en naaiboek Haakspiratie (2016). Is overdag organisatieadviseur @ www.EigenWijzeWerken.nl

22 Responses

 1. Patricia Caminada
  | Beantwoorden

  Hallo Janneke,

  Ik ga vrijdag, met een heleboel andere dames, beginnen aan de Lossen en Vasten cal deken. Bij Hobbyvision in Rijssen. Kom je ook?
  Het is voor mij voor de eerste keer, zo’n groot project op deze manier. Ben benieuwd of ik het bij kan houden.

  • Jan
   | Beantwoorden

   He leuk Patricia, maar ik ga niet meedoen aan de CAL. Genoeg te doen hier 😉 Veel plezier en zet hem op!

 2. Shirley
  | Beantwoorden

  Hoi Janneke,

  Wat een wijze woorden. Ik wil momenteel even geen nieuwe dingen leren, maar houd het lekker bij het haken,
  want dat is mijn ultieme ontspanning na een dagje werken en alle andere dingen waar een week vol mee zit 😉
  En bij het haken zijn er telkens weer nieuwe dingen te ontdekken. Bij teveel dingen tegelijk willen leren, verlies ik
  zelfs mijn inspiratie, omdat ik dan overloop van teveel nieuwe ideeën.
  Geniet lekker van een nieuw jaar vol nieuwe uitdagingen.

  Groetjes, Shirley 🙂

  • Jan
   | Beantwoorden

   Dat herken ik inderdaad Shirley, als je dan teveel wilt, sla ik eerder dicht dan dat er wat nieuws bij komt. En zoals je zegt, binnen het haken alleen is nog zoveel te ontdekken. Jij ook een heel fijn nieuw jaar!

 3. hanna
  | Beantwoorden

  hoi Janneke ik heb altijd meer nieuwe ideeën als tijd ,dus
  ik ben met verschillende haakprojecten bezig ,en voor ons eerste kleinkind dat
  in april hoopt te komen,wil ik nog leuke dingen naaien.

  • Jan
   | Beantwoorden

   Spannende tijd Hanna! Dat meer ideeën dan tijd herken ik ook wel 😉

 4. Wendy's Mhaaksels
  | Beantwoorden

  Hoi Janneke, mooi verhaal en inzicht. Zelf doe ik niet aan goede voornemens voor een nieuw jaar. Ik wil iets leren…. Of niet… En als ik besluit dat ik het wil is dat niet afhankelijk van een nieuw jaar. Ik heb wel een lijstje van wat ik allemaal wil (ik ben een lijstjes-meisje 😉 ) en dat ga ik dan doen. Ik kijk wat ik het liefste wil en dat verschuift dan naar boven. Er staan behoorlijk wat dingen op dus dat betekent flink keuzes maken (niet mijn sterkste kant hihi) maar het houdt mij bewust van wat ik graag wil en waar ik voor wil gaan 😉
  Fijne avond en tot snel weer.
  Groetjes, Wendy

  • Jan
   | Beantwoorden

   Ja, lijstjes, heerlijk! Die helpen mij ook altijd. Bij zowel de grote dingen als de kleine dagelijkse. Zeker als ik het idee heb dat er heel veel moet: even een lijstje maken voor overzicht en hup, daar gaan we weer 🙂

 5. Ine
  | Beantwoorden

  Hoi Janneke, wijze woorden. Ik zelf ben nu op en punt in mijn leven dat ik vooral geniet. Soms zijn zaken al voorbij. Geleerd en wel. Wat nieuw op mijn pad kom omarm ik. Hoe dan ook. Kortom gelukkig zijn. Geeft rust en ruimte in je hoofd en lijf. Wens ik je ook.
  lieve groet Ine

  • Jan
   | Beantwoorden

   Dank je wel Ine! Wat heerlijk, dat je op dat punt bent. Ik kan het ook steeds beter, genieten, omarmen en loslaten. Soms heb ik alleen nog even een zetje nodig of de wijsheid te beslissen welke ik nou moet omarmen of loslaten 😉

 6. Judith
  | Beantwoorden

  het is zo moeilijk om al die leuke, nieuwe dingen te laten liggen, maar het is heel verstandig om te proberen te kijken of je dat echt (nu) wilt leren ;o). ik ga je quote ook meenemen, hij is super! vooral de fases zijn fijn om te lezen; blij dat ik niet als enige daar tegenaan loop :o)

  • Jan
   | Beantwoorden

   Fijn altijd he, te merken dat je niet de enige bent? Daarom ben ik dan weer blij met jouw reactie. Blijk ik ook niet de enige 🙂

 7. Margaret
  | Beantwoorden

  Doen wat je altijd deed, is wat veel mensen in ons land dolgraag zouden doen. Zij krijgen juist niet meer wat hen gelukkig maakte en waarmee ze een fijne plek in onze maatschappij hadden. Ook al willen ze leren, veranderen, netwerken en wat al niet meer, toch leidt dat voor een groot deel van hen niet tot het gewenste resultaat.
  Als ik hen zie worstelen en jouw berichtje lees, dan krijg ik wisselende gevoelens en word ik er wat verdrietig van. Ik heb lang getwijfeld of je deze reactie wel wilt lezen. Gelukkig kun je hem gewoon verwijderen. Een volgende keer zorg ik weer voor een positieve reactie.
  Ik wens jou in iedere geval een uitmuntend jaar met de steun van deze quote, al vind ik het advies dat jouw man je gaf op dat speciale kaartje over ja hart volgen nog veel sterker.

  Groetjes, Margaret

  • Jan
   | Beantwoorden

   Hoi Margaret, Jammer te lezen dat je verdrietig wordt van mijn blogbericht. Ik hoop dat je begrijpt dat dat mijn bedoeling niet was. En dat ik ook op die groep niet doel met het delen van mijn ervaringen. Dat heb je met quotes: de een vindt het inspirerend, de ander kan er niets mee. Zo heb ik zelf bij tijd en wijle ook moeite met de ‘Volg je hart’ quote. Dat kan ook niet iedereen, altijd. En toch kan die quote op momenten ook juist weer inspirerend zijn of het juiste zetje geven. Dat is dan ook het enige dat ik hoopte te bereiken met mijn bericht.
   Ik wens jou ook alle goeds voor het nieuwe jaar!

 8. Christel
  | Beantwoorden

  Hoi Janneke, mooie quote die ik zeker ga onthouden. Ben op het moment bezig met een koersonderzoek naar wat ik met mijn werk wil. Andere baan of juist niet. En zo ja, wat dan? En vooral ook: wat niet? Daar kan ik deze zeker bij gebruiken!

  • Jan
   | Beantwoorden

   Wat fijn Christel dat deze net op het juiste moment kwam en je er iets aan hebt! Succes met het onderzoek en wijsheid bij het nemen van de juiste beslissing!

 9. Jacqueline
  | Beantwoorden

  Inspirerende woorden! Vooral de fase van onbewust onbekwaam naar onbewust bekwaam is heel herkenbaar. Er is nog zoveel wat ik zou willen leren. Zo zou ik graag een workshop Hand lettering willen volgen, zou ik willen leren breien, heb ik nog een leuk setje liggen om stempels te maken en zo zijn er nog veel meer creatieve bezigheden die ik zou willen leren en doen. Maar helaas zoals bij veel mensen is ook bij mij tijd de beperkende factor en het feit dat er zoveel haakprojecten liggen die ik eigenlijk ook niet opzij wil leggen ;-). Pinterest is ook mijn grote inspiratie bron, heerlijk om in al die borden te neuzen maar aan de andere kant zit je die tijd alleen plaatjes te kijken terwijl je in diezelfde tijd ook heel veel had kunnen doen, dus pinterest heb ik op een laag pitje gezet en daardoor heb ik meer tijd voor het uitvoerende stuk 😀

  • Jan
   | Beantwoorden

   Fijn Jacqueline, dat het inspirerend was! Ik heb datzelfde met Pinterest: prachtig, maar ook zeer tijdrovend. Je blijft maar verdwalen. Ik doe het nu inderdaad ook minder, en houd net als jij meer tijd over om daadwerkelijk zelf iets te maken 🙂

 10. Wat grappig, ik moet ineens denken aan toen ik net begon met haken. Hoe ik stuntelde met patronen en soms niet snapte hoe het moest… en nu gaat het eigenlijk vanzelf 🙂 Nu heeft het plannetje van leren breien zich in m’n hoofd ontwikkelt en zie ik er tegenop. Maar als ik het echt wil dan moet het met een beetje doorzettingsvermogen toch hopelijk wel lukken. Alleen nu nog bedenken wanneer ik er aan ga beginnen, haha!

 11. Jannie van Arragon
  | Beantwoorden

  Hallo Janneke
  Ik heb op YouTube een sjaal gezien met stone washandje wol. Is dat ook voor een babyomslagdoek geschikt en zijn dat gewoon stokjes of reliëfstokjes? Heb je daar misschien en beschrijving voor?
  Groetjes Jannie

 12. Hoi Janneke, hoe staat het met je boek? Ik ben er erg benieuwd naar! Groetjes, Saskia

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.