Home » Handwerk » Een nieuwe hobby: borduren

Een nieuwe hobby: borduren

Ik dacht: weet je wat ik nodig heb? Een hobby!

Whaha, nee hoor, dat is wel het laatste wat ik nodig heb. Maar ja, zoals dat gaat: als je ergens voor valt, is het niet te stoppen met rationele argumenten.

Ik kreeg vorige week het Handwerk.nl-magazine opgestuurd, omdat er een interview met mij in staat (en een gratis patroon!).

Interview handwerk.nl Jip by Jan

Haakpatroon weckpotten handwerk.nl Jip by Jan

Haakpatroon weckpotten handwerk.nl Jip by Jan

In dat magazine stonden ook heel erg leuke borduurpakketten voor kerst. En daar viel ik dus voor. Ik bestelde er een met drie kerstmannetjes (kreeg daarbij nog een magazine, want die krijg je wanneer je iets bestelt op Handwerk.nl) en zit dus nu ‘s avonds kruissteekjes te borduren. Ik begrijp overigens ook ineens het nut van loupelampen. Het zal de leeftijd zijn…

borduurpakket kerstman Vervaco

Borduren kerstman

Ik betwijfel of ik mijn borduurwerk klaar ga hebben voor kerst, maar gelukkig is er altijd nog kerst 2017 (en/of 2018…). En ondertussen borduur ik mezelf in kerststemming, dus het is hoe dan ook goed.

Die andere hobby’s

Haken

Op haakgebied kan ik even niet zo veel laten zien. Ik haakte, samen met hulp gelukkig, een nieuw ontwerp voor Landleven. Dat ontwerp wordt echter pas volgend jaar gelanceerd, dus nu laten zien is nog niet zo handig. Ik liep vorige week 1,5 uur in een prachtig herfstbos, om samen met de Landleven-fotograaf en -redactrice, foto’s te maken. Dat moest nu, omdat het volgend jaar in het blad komt en dan moeten het natuurlijk herfstige foto’s zijn. Nooit bij stil gestaan: dat magazines zo’n eind in het voren werken. Weer wat geleerd!

Gehaakte bloemetjes

De bloemetjes op de foto zijn gemaakt met restjes garen van de Landleven jubileumdeken. Het patroon van de bloemetjes vind je in Haakspiratie, bij het patroon voor de wiebertas. (Dat patroon is nu overigens ook los verkrijgbaar!)

Breien

De afgelopen weken breide ik met nieuwe kleuren By Claire Softmix nog eens mijn eigen breipatroon. Je vindt de beschrijving en kleurnummers op CraftKitchen.nl.

Sfeerfoto Gebreide kussens

Kussen breien

Kussenhoes breien By Claire softmix

Op CraftKitchen vind je ook de werkbeschrijving om een heel gave ‘nieuwerwetse’ kerstsok te maken. Inclusief leuk borduuridee van Lidy. Van haar kreeg ik trouwens deze ontzettend mooi gemaakte projectbag.

Projectbag Lidy Nooij

Projectbag Lidy Nooij label

Met door haar zelf gemaakt label!

Ze maakte er voor iedere CraftKitchen-collega een, allemaal in de stijl van de ontvanger. Dat vind ik dus zo leuk hè? Ben er heel blij mee. En dénk dat ik wel een projectje (of twee) heb dat een projectbag nodig heeft 😉

Ps: niet alleen met mijn CraftKitchen-collega’s ben ik heel blij, ook met mijn Xelvin-collega’s (voor degenen die dat niet wisten: Jip by Jan is mijn -uit de hand gelopen- hobby, in het dagelijks leven ben ik organisatie adviseur bij een technisch detacheringsbureau). We maakten onlangs een filmpje om nieuwe collega’s te werven. Kun je zien waarom ik mijn baan nooit op zou geven 😉

Ps ps: Lidy heeft heel veel mooie projectbags gemaakt die ze verkoopt op haar Instagram-account.

Over opbergers voor je WIP’s (Work In Progress) gesproken: ik kwam er achter dat het gehaakte mandje uit Haakspiratie een perfecte opberger was voor mijn huidige breiproject:

Gehaakt mandje Haakspiratie breiwerk

Gehaakt mandje Haakspiratie breiwerk

Het breiwerk is inmiddels klaar. Ik moet het nog fotograferen en het patroon uitschrijven. Eind november kan ik het helemaal laten zien. Ik heb in ieder geval héél veel kabels gebreid. Dat was een van de dingen die ik nog wilde leren, kabels breien, dus dat kan ik ook weer afvinken. Nu heb ik nog op mijn nog-te-leren-lijstje staan: de fair isle brei-techniek en een vest voor mezelf breien.

Mocht je het mandje willen haken, het patroon staat in Haakspiratie en is inclusief de naaibeschrijving voor de binnenkant. Die niet per se hoeft natuurlijk, maar daardoor krijgt je mandje meer vorm én het staat leuk vind ik, zeker met het kantrandje. Het patroon staat ook in het onlangs uitgegeven Naald en Draad, een special van Landleven.Landleven naald en draad

 

Ps: heb je een project uit Haakspiratie gemaakt? Of ben je er nog mee bezig? Doe dan mee aan de Haakspiratie weggeef-winactie! Deze week kan je nog inzenden t/m aankomende zaterdag.

Haakspiratie winactie week 3

Volgen Janneke:
Is gek op alles wat met garen en stof te maken heeft. Haakt, naait en breit. Auteur haak- en naaiboek Haakspiratie (2016). Is overdag organisatieadviseur @ www.EigenWijzeWerken.nl

4 Responses

 1. Joke
  | Beantwoorden

  Whahaha dat filmpje! Ik overweeg een fles te gaan zoeken :-). En wat een schattige kerstmannetjes.

 2. bijsaramsades
  | Beantwoorden

  je hebt er echt een mooi borduurwerkje uit gekozen.
  Het begin is gemaakt, mooi zo

  • Jan
   | Beantwoorden

   Dank je wel! Ik ben inmiddels nog maar een klein beetje opgeschoten, maar ‘t is leuk om te doen.

 3. […] Ik had het al járen niet meer gedaan, maar afgelopen kerst raakte ik weer geïnspireerd door een kant-en-klaar borduurpakket. Toen ik voor CraftKitchen op de rol stond voor een DIY (of alles wat niet haken, naaien of breien […]

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.