Home » Haakspiratie » Een nieuw jaar, nog geen nieuwe plannen

Een nieuw jaar, nog geen nieuwe plannen

Geplaatst in: Breien, Haakspiratie, Haken 14

Het is alweer even 2017 en officieel zou ik dan nu vol nieuwe plannen moeten zitten. Onofficieel zit ik dat ook, maar het wil nog niet echt vorm krijgen. Hoe zen ik ook uit de kerstvakantie kwam, nu ik weer aan ‘t werk ben, de schema’s van de kinderen weer draaien en het huishouden toch ook in 2017 een hardnekkig terugkerend fenomeen blijkt te zijn, is het toch lastig om te bepalen wat ik nu echt wil.

Lace square deken haken Patroon Jip by Jan Haakspiratie

En of ik wel echt iets wil. Want laten we wel zijn: Jip by Jan is nog steeds hobby en dat moet het ook tot in de eeuwigheid blijven. Als in: ik wil er niet m’n werk van maken (ik héb al heel leuk werk*) en als in: het moet wel leuk blijven.

* voor m’n werk mag ik ook bloggen, ik schreef onlangs dit blog, over formules (en nee, niks technisch aan!).

In dat laatste – het moet wel leuk blijven – hang ik een beetje vast. Leuk is voor mij namelijk aan de ene kant ‘ongedwongen’ en aan de andere kant ‘het zou mooi zijn als het ergens toe leidt’. Ik heb enigszins – understatement of the year, nu al – een hang naar structuur (zie ook dit blog: het wankele evenwicht dat balans heet).

Lace square deken haken Patroon Jip by Jan Haakspiratie

‘Ongedwongen’ en ‘ergens toe leiden’ zijn botsende uitersten. Vooral als je geen idee hebt waartoe het dan zou moeten leiden. En zo draai ik even in cirkeltjes. Gelukkig weet ik inmiddels dat een en ander tijd nodig heeft en er vanzelf wel iets ontstaat. Ondertussen kijk ik vooral naar het leuks dat mijn blog/hobby me al opleverde en waarvan het bewijs in m’n werkkamer ligt, hangt en staat.

Lace square deken haken Patroon Jip by Jan Haakspiratie

Lace square deken haken Patroon Jip by Jan Haakspiratie

Lace square deken haken Patroon Jip by Jan Haakspiratie

Lace square deken haken Patroon Jip by Jan Haakspiratie

{Gehaakte lace square deken, mintgroene babydeken, uil, noppenkrukje en borduurringen uit Haakspiratie. De mooie print van een borduurwerkje is van Juffrouw Sill}

Heel veel tijd om te staren naar mijn gehaakte dekens heb ik overigens niet.

Niet alleen vanwege al eerder genoemd werk, kinderen en huishouden, maar ook vanwege een aantal deadlines die akelig dichtbij komen. Op dat soort momenten vraag ik me überhaupt af waarom ik nog plannen wil maken, want wanneer in de vrede zou ik die uitvoeren? Maar ook dat herken ik gelukkig inmiddels bij mezelf.

Wat bijna af is, is het project waarvoor ik dit proeflapje breide. Het patroon komt eind maart/begin april op CraftKitchen en hier op mijn blog.

Proeflapje inbreien

Op Instagram liet ik er een kleine sneak peek van zien.

Verder ben ik aan de slag met deze heerlijke bollen Rowan pure wool en een tunische haaknaald. Het ontwerp is klaar, nu nog éven haken. Het resultaat daarvan is halverwege dit jaar te zien. Mijn deadline is echter al wel half maart, dus een klein beetje druk zit er wel op. Het scheelt dat je van haken kalm wordt, niet? 😉

Rowan Pure wool

En dan nog even een klein tussendoor project: ik had me al heel lang geleden voorgenomen (en zelfs ook beloofd) het patroon voor dit fietsbelhoesje uit te schrijven. Binnenkort verschijnen er foto’s van mijn fiets inclusief gehaakt fietsbelhoesje in een heel mooi blad en was de vraag of het patroon er ook bij mocht. Euhm, ja, natúúrlijk! *duikt in archieven voor aantekeningen* *vindt niks* *schrapt en schuift in planning voor gaatje om patroon alsnog uit te schrijven*

Fietsbelhoesje gehaakt

Zoals je al leest: ik heb helemaal geen tijd om te piekeren over plannen voor 2017. Werd er niet eens gezegd: “Life happens when you’re busy making plans?” Compleet mee eens ?

Volgen Janneke:
Is gek op alles wat met garen en stof te maken heeft. Haakt, naait en breit. Auteur haak- en naaiboek Haakspiratie (2016). Is overdag organisatieadviseur @ www.EigenWijzeWerken.nl

14 Responses

 1. Ine
  | Beantwoorden

  Wat een heerlijke post heb je geschreven, zo lekker herkenbaar.
  Er plopt vast wel een strak plan in je creatieve hoofd, let maar op.
  En tot die tijd, go with the flow……..

  • Jan
   | Beantwoorden

   Dank je wel Ine voor ‘t vertrouwen en compliment! Ik laat me inderdaad maar eens meevoeren in de flow, komt vast goed.

 2. Arja
  | Beantwoorden

  Rustig aan dan breekt het draadje (lijntje) niet, van mij mag het voorjaar zijn intrede doen.
  Deze kou maakt ook dat je sneller moe bent, althans voor mij wel.
  Fijn weekend.

  • Jan
   | Beantwoorden

   Oh Arja, ik ben gek op de winter en de kou. Bij mij vreet de zomer juist energie. Dus daar ligt het nu niet aan 😉

 3. Willy
  | Beantwoorden

  Heel herkenbaar! Neem de tijd en de inspiratie komt weer van zelf.
  Ik geniet van alle mooie patronen en je collums.
  Hartelijk dank daar voor.
  Groeten,

  • Jan
   | Beantwoorden

   Wat fijn te lezen Willy, dank je wel! Dat je geniet van mijn patronen, columns en ook dat wat ik schrijf herkenbaar is. Dat helpt altijd. Ik zal de tijd nemen!

 4. Margaret
  | Beantwoorden

  Van haken kun je rustig worden tot er opeens teveel projecten naast elkaar lopen en deadlines kunnen dan ook nog voor onrust zorgen. Knap dat jee dit allemaal doet naar je huishouden, gezin en werk. Soms is heet heerlijk om geen plannen te maken, maar gewoon mee te gaan in de flow.

  Groetjes, Margaret

  • Jan
   | Beantwoorden

   Dat herken ik Margaret, zo zit je nog lekker te haken en zo heb je ineens ‘t gevoel opgejaagd te worden. Plannen helpt me dit te voorkomen. Maar soms lukt dat plannen maken gewoon niet zo. Gelukkig weet ik inmiddels, zoals jij ook schrijft: gewoon laten gaan, er komt vanzelf iets waardoor ‘t ineens allemaal weer klopt. Ik wacht het gewoon rustig af. Dank je wel!

 5. Ilse (by-ik.blogspot.nl)
  | Beantwoorden

  Meestal komen vanuit het niets de mooiste ideeën vanuit die cirkeltjes die eindeloos leken te cirkelen.
  Heb je het ook wel eens andersom? Dat je zoveel ideeën hebt, dat je juist daardoor niet weet waar je beginnen moet? Dan kun je ook zo in cirkeltjes draaien … (Gebeurt mij geregeld!)
  Succes met je deadlines, probeer vooral de rust tijdens het haken te ervaren en die plannen komen wel …

  • Jan
   | Beantwoorden

   Oh ja, dat herken ik ook zéker! Dan helpen deadlines mij altijd goed. Of lijstjes maken en strepen. En gelukkig lukt rust tijdens het haken (heel vaak) heel goed, dat is een groot goed!

 6. Corine Reijn
  | Beantwoorden

  Ik zeg rustig aan…plannen komen vanzelf als de ideeën er ook zijn.
  Keep calm!

 7. Corine Reijn
  | Beantwoorden

  Ik zeg rustig aan, als er ideeën zijn komen de plannen vanzelf!

  • Jan
   | Beantwoorden

   Ja zo is het helemaal Corine. Creatieve zaken kun je niet forceren. Althans, het is mij nog niet gelukt 😉

 8. […] door de Handlettering boeken van Karin Luttenberg. Ik liet je in deze blogpost zien dat ik ze had gekocht en er nog niet zoveel mee had gedaan. Ondertussen had ik in het werkboek […]

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.