Home » Persoonlijk » Nieuw jaar, nieuwe uitdaging

Nieuw jaar, nieuwe uitdaging

De laatste dag van het jaar alweer. Terwijl er om me heen voorzichtig vuurwerk knalt (een oudjaarsdag op zondag in Rijssen verloopt anders dan andere jaren, het is een stuk rustiger) kijk ik terug op een mooi jaar. Op Instagram is het traditie je ‘best nine’ te delen. Dat zijn de foto’s met de meeste likes van afgelopen jaar.

 1. Hexagon babydekentje dat ik maakte voor CraftKitchen. Gratis haakpatroon hexagon babydeken
 2. Het kleinste haakwerkje dat ik maakte dit jaar kwam op plek 2! Het is de granny square voor in mijn medaillon. Gratis patroon medaillonvulling
 3. Wiebertas nummer 2. Naar het patroon uit mijn boek Haakspiratie, maar dan een beetje anders. Zie deze blogpost.
 4. Stapel gehaakte dekens, van onder naar boven: Lace square deken uit Haakspiratie, Landleven jubileumdeken / wieberdeken (kooppatroon), Mintgroene babydeken uit Haakspiratie, Hexagon babydeken (zie 1)
 5. Coaster square deken. Dit patroon begon ooit als poef, werd toen een onderzetter (coaster) en groeide daarna uit tot een deken. En ook nog tot vlaggetjes. Ontzettend veel plezier heb ik gehad met dit patroon. Het patroon is te koop in een compleet pakket (zie ook foto 8) met garen of los als digitale download.
 6. De lace square deken uit Haakspiratie en het mintgroene babydekentje (ook uit Haakspiratie)
 7. De knalgekleurde vlaggen die ik haakte met het garen dat ik kreeg op de boeklancering van Studio Hip en Stip. Super leuk om te haken! Maar de volgende keer in mijn eigen kleuren ๐Ÿ˜‰
 8. De coaster square deken haakpakketten tijdens de lancering op de beurs in Zwolle met Het Wolhuis. Wat een mooie herinnering aan twee zeer intensieve, maar mooie dagen!
 9. Heerlijk stapeltje dekens op het gehaakte krukje uit Haakspiratie. Met op de achtergrond nog net een stukje vlaggenslinger die ook voortkwam uit het onderzetterpatroon. Fijn uitzicht op mijn zolderkamer.

Nu valt natuurlijk te betwijfelen of de meest gelikete foto’s ook meteen je best nine zijn. In mijn geval mis ik hier toch wel wat. En vind ik het toch ook wel hilarisch dat een van de haakwerken waarin ikย uit m’n comfortzone ging, bij mijn beste negen blijkt te behoren.

Nou ja, toch leuk om zo even terug te kijken. Fototechnisch gezien vind ik zelf deze – die de top 9 dus niet haalde – de mooiste:

Rhodesian Ridgeback

Gemaakt tijdens een vroeg hardlooprondje met Max. Heerlijk! Hier kan ik echt van genieten: vroeg naar buiten, bewegen (= hoofd leeg rennen) en genieten van hond, natuur en het feit dat ik het kan, hardlopen. Want ik realiseer me echt dat dat niet voor iedereen is weggelegd. Door blessures, ziektes of wat ook. Ik tel m’n zegeningen regelmatig.

Ook als ik kijk naar wat ik afgelopen jaar allemaal heb mogen en kunnen maken! Als ik even door m’n blogposts, pagina met gratis patronen en m’n webshop scroll, sta ik er zelf van te kijken. En begrijp ik de vragen die ik door het jaar heen krijg (“Waar haal je de tijd vandaan?!” “Slaap je ‘s nachts wel of haak je dan ook?”) ook beter ?

Om antwoord te geven op die laatste vraag: ik slaap! Met volle overtuiging, gemiddeld zeker 8 uur per nacht. Want slapen is het nieuwe trainen las ik laatst en nou, daar ben ik toevallig heel goed in ๐Ÿ˜‰

Een nieuw jaar

En nu staat er dus een nieuw jaar voor de deur. Met een voor mij grote nieuwe uitdaging: per 1 januari heb ik een nieuwe functie. Bij hetzelfde bedrijf waar ik al drie dagen per week werkte als Organisatie adviseur mag ik nu een team gaan vormen met verschillende experts. Mensen die werkzaam zijn in verschillende vakgebieden (oa HR, Strategie, Commercie, Accountmanagement, Markering en BI) en daarmee de lijnorganisaties ondersteunen. Inhoudelijk een heel erg gave fulltime uitdaging waar ik al m’n energie in wil stoppen. En dat betekent… keuzes maken.

Ik heb er eind november voor gekozen mijn uit de hand gelopen hobby (ontwerpen, regelmatig bloggen, in opdracht werken etc) terug te brengen tot wat het was: hobby. Geen nieuwe patronen voor CraftKitchen meer dus, geen nieuwe pakketten en workshops voor Landleven, geen nieuwe ontwerpen meer in mijn shop. En heel eerlijk: het voelde direct goed. Natuurlijk stop ik met iets waar ik ontzettend veel lol in had, met samenwerkingen waar ik heel dankbaar voor ben, maar het kostte ook veel energie en veel tijd. Tijd die ik straks niet meer over heb. En tijd die ik ook al even niet meer had als ik ‘zomaar iets leuks’ wilde haken voor iemand. En die heb ik nu terug. Overdag is weer ‘werktijd’, de avonden en weekenden zijn weer voor zomaar wat haken of breien.

Ik haakte in december al een kraamcadeautje…

{Patroon uit Sweet Crochet van Tournicote. Gehaakt met Paintbox yarns, de roze met dubbele draad. De sjaaltjes breide ik met Rowan Tweed}

en heb de gebreide sjaal voor de dochter van vrienden ook al bijna af.

Onderweg in auto breide ik de eerste bol (Phildar Frimas) op.

En inmiddels heb ik al bijna 7 van deze mooie blokken. Daarna nog franjes er aan en klaar. Heerlijk werkje: 1 toer recht, 1 toer averecht (waarbij de 1e en laatste 4 steken recht) en door tot je bol op is en dan een nieuwe kleur aanhechten. Niks ingewikkelds.

Mijn blog blijft gewoon online, ik blijf ook gewoon op Facebook en Instagram. Maar niet meer zo regelmatig. En er zal dus voorlopig niet nieuws komen. Maar er mรณet nog wel iets hier op mijn site of in mijn boek zijn dat je nog nooit hebt gemaakt en anders zijn er gelukkig nog hรฉรฉl veel andere leuke ontwerpers waar je je door kunt laten inspireren.

Ik neem dan ook geen afscheid, maar wil je toch bedanken voor de afgelopen jaren. Door al het enthousiasme hier op het blog of op social media was het altijd weer leuk om iets nieuws te ontwerpen. Ik heb ontzettend leuke contacten opgebouwd met mensen die ik anders nooit had ontmoet. Ik heb zelfs een boek mogen maken dat er anders niet was gekomen!

Het was me een waar genoegen, dank!

Volgen Janneke:
Is gek op alles wat met garen en stof te maken heeft. Haakt, naait en breit. Auteur haak- en naaiboek Haakspiratie (2016). Is overdag organisatieadviseur @ www.EigenWijzeWerken.nl

24 Responses

 1. Erna Burggraaff
  | Beantwoorden

  Hoi Janneke, ja we mogen regelmatig keuzes maken. Doen we dat niet dan word je geleefd. De regie in eigen hand is zeker van deze tijd, maar brengt ons ook verder. Ik wens je veel succes met je nieuwe functie en gewoon lekker blijven haken, breien naaien, hardlopen etc. Voor nu een goede jaarwisseling

  • Janneke
   | Beantwoorden

   Dank je wel Erna! Zo is het inderdaad: keuzes maken geeft je controle over je leven en dat voelt heel prettig.

 2. Zwanette
  | Beantwoorden

  Ik ben er wel een beetje stil van. Ik zal je missen, maar gelukkig zien we vast nog wel eens wat voorbij komen wat je prive hebt gemaakt.
  Ik wil je hartelijk bedanken voor je prachtige patronen en bijzondere kleurstellingen en je goede raad en tips. En dank voor de vragen die ik je kon stellen. Altijd snel een antwoord terug.
  Ik wens je een prachtig 2018 en heel veel plezier in je nieuwe job.
  En als je toch graag vuurwerk wilt zien en horen, moet je maar naar een dorpje verderop gaan, hier in Holten genoeg vuurwerk en vooral carbid!!

  • Janneke
   | Beantwoorden

   Hallo Zeanette, dank je wel voor je mooie en lieve reactie! Ik wens jou ook een heel mooi 2018.
   Haha, nou dat vuurwerk miste ik niet hoor ๐Ÿ˜‰ Volgend jaar zal het hier ook wel weer in volle hevigheid losbarsten.

 3. Caroline
  | Beantwoorden

  Hey Janneke,

  Wat een leuke nieuwe uitdaging voor jou zeg!
  Gefeliciteerd!

  En wat fijn ook, om weer relaxte haaktijd voor jezelf te hebben, in plaats van….deadlines voor het publiek.
  Weer echt ontspannen haken voor de rustโ˜บ.

  Wat leuk, dat je met je hobby zoveel leuks hebt kunnen (mee)maken en zoveel leuke contacten hebt gemaakt.
  Werd altijd erg blij van jou en van zoveel leuks!
  En de afgelopen periode heeft je ook erg veel leuks gebracht!
  Wie had kunnen denken dat je zo’n gaaf boek zou mogen maken?
  Je hebt jezelf enorm kunnen ontwikkelen op heel veel manieren…….mooi!

  Wens je alle Goeds toe voor 2018 en ik blijf je gewoon volgenโ˜บ.

  Lieve groet, Caroline.

  • Janneke
   | Beantwoorden

   Dank je wel Caroline, wat lief je bericht. Zo voelt het nu inderdaad al, ontspannen haken voor de rust. Jij bedankt voor je altijd leuke en hartelijke reacties, altijd fijn te lezen. Ik wens jou en je naasten ook alle goeds toe voor het nieuwe jaar! Liefs Janneke

 4. Emily
  | Beantwoorden

  Hey Janneke,
  Ik had het inderdaad al van je gehoord dat je een andere functie had gekregen. Super leuk natuurlijk :-). Heel veel succes in het nieuwe jaar.
  Een hele goede jaarwisseling en voor jou en je familie een gezond, gelukkig en creatief 2018 toegewenst. Ik blijf je volgen en wie weet, misschien tot bij het wolhuis haha.

  Lieve groetjes,
  Emily
  (casacreaemilia.blogspot.nl)

  • Janneke
   | Beantwoorden

   Haha, ja natuurlijk daar blijf ik gewoon komen dus de kans is groot dat we elkaar daar een keer tegen komen ๐Ÿ™‚ Dank je wel Emily, voor je leuke reacties en enthousiasme afgelopen jaar, zowel online als offline tijdens de Landleven-dagen, super leuk!
   Jij ook een prachtig nieuw jaar gewenst!

 5. Shirley
  | Beantwoorden

  Lieve Janneke,

  Ik wil je ontzettend veel succes wensen met je nieuwe uitdaging!
  Het is mooi wat er op je pad is gekomen door je hobby. Je prachtige boek, dat ik gelukkig wel heb en
  de mooie patronen die je uitgebracht hebt. De coastersquaredeken staat op mijn programma voor 2018,
  dus voor mij een creatief project om naar uit te kijken (het patroon heb ik al hoor).
  Mooi dat het creatief bezig zijn wel een hobby blijft en je zal daar de ontspanning uit blijven halen, geloof me.
  Ik kan niet eens in opdracht haken, want ik ben er achter dat ik het dan niet meer leuk vind, dus bij mij
  zal het altijd een hobby blijven na het werk ๐Ÿ™‚

  Veel succes en ik blijf je gewoon volgen hoor ๐Ÿ™‚

  Liefs, Shirley xx

  • Janneke
   | Beantwoorden

   Dank je wel voor je lieve reactie en succeswensen Shirley! Leuk dat je de coaster square deken gaat haken dit jaar, heel veel plezier daar mee!
   Ik snap dat, van dat in opdracht haken, daar ben ik ook niet goed in. Maak ik me veel te druk over of het wel precies is wat diegene wilde, dan is de ontspanning direct weg.
   Leuk dat je me blijft volgen! Liefs, Janneke

 6. Patricia Caminada
  | Beantwoorden

  Gefeliciteerd met je nieuwe baan en je maakt een goede keuze. Een hobby moet een hobby blijven, of je moet er je werk van maken en dat is bij jou niet zo.( waarschuw Joost ook even met zijn Star Wars “hobby” ๐Ÿ˜€ ) Het ga je goed en misschien kom ik je nog wel eens tegen.

  • Janneke
   | Beantwoorden

   Dank je wel Patricia! Ik zal ‘t doorgeven aan Joost ๐Ÿ˜‰ We komen elkaar vast nog eens tegen hier in Rijssen!

 7. Je nieuwe uitdaging klinkt erg leuk. De creatieve wereld zal je mooie bijdrages missen, ik snap dat je keuzes moet maken. Je laat mooie patronen ter inspitatie achter in ieder geval waar iedereen nog lang heel veel plezier van zal hebben.

 8. Ine
  | Beantwoorden

  Keuzes mogen en kunnen maken hoort bij het leven.
  Heerlijk om die kans te krijgen.
  Heel veel succes met je nieuwe baan,
  Maar ga je wel een beetje missen,

  Lieve groet

  • Janneke
   | Beantwoorden

   Wat lief Ine, dank je wel voor je mooie reactie en succeswens!

 9. Janina
  | Beantwoorden

  Zo dat is raar om te lezen,toevallig heb ik daar over nagedacht,omdat ik mensen om mij heen zie waar de hobby haken enz ,uitgegroeid is tot een eigen leven.en vraag me dan af ,is dat wel leuk? En voor hoe lang dan?
  Dat zal voor iedereen verschillen .
  Dat je een keus hebt gemaakt is al heel wat.
  Geniet van je nieuwe baan,ik blijf je zeker hobby matig volgen.
  Liefs Janina

  • Janneke
   | Beantwoorden

   Dank je wel Janina! Toevallig dat je daar net over nadacht.
   Mijn hobby is inderdaad een eigen leven gaan leiden en dat is over ‘t algemeen heel leuk. Ik ontwikkelde me, leerde een andere wereld kennen, andere mensen, etc. Als ik nu geen nieuwe functie had gekregen met meer verantwoordelijkheid en uren, was ik ook doorgegaan met ontwerpen. Maar ik voorzie dat ik daar mee in de knoei ga komen als ik nu geen keuzes maak. Ik merk nu wel dat het ontwerpen (en alles wat daar bij komt kijken vooral) me veel meer tijd en aandacht kostten dan ik me bewust van was. Maar leuk was het zeker wel. En wat je zegt: hoe lang dat leuk blijft, dat zal voor iedereen verschillen.

 10. Ester
  | Beantwoorden

  Lieve Janneke, Allereerst een heel gelukkig en gezond 2018 gewenst! Een jaar dat voor jou heel anders gaat worden als de vorige jaren lees ik! Maar wel een heel overwogen en bewuste keuze. Je hebt voor jezelf gekozen! De beste keuze toch? Ik wens je heel veel succes maar bovenal veel plezier met je nieuwe baan! We houden sowieso contact en ik zie zo nu en dan wel weer wat verschijnen! Het creatieve helemaal loslaten ga je vast niet! ๐Ÿ˜‰ Tot snel!
  Lieve groetjes, Ester

  • Janneke
   | Beantwoorden

   Nee, het creatieve hoop ik nooit los te laten! Heerlijk is dat en ik verwacht dat naast m’n nieuwe baan ook juist nodig te hebben. Dank je wel voor je lieve reactie Ester!

 11. Ilse (by-ik.blogspot.nl)
  | Beantwoorden

  Wat knap zo’n keuze maken. Is niet altijd makkelijk. Maar een keuze maken geeft rust.
  Soms vraag ik me wel eens af of ik van mijn hobby mijn werk zou willen maken. Maar ik denk dat ik mijn hobby’s vooral heel leuk vind, juist omdat het hobby’s zijn. Overdag werk ik veel met mijn hoofd. ‘s Avonds en op vrije dagen werk ik met mijn handen en dat is pure ontspanning … heerlijk. Ik denk dat die afwisseling mij heel gelukkig maakt.
  Een nieuw jaar … een ander jaar … maar vooral een heel gezond en gelukkig jaar! Ik wens je een prachtig jaar toe!

 12. Gea
  | Beantwoorden

  Lieve Janneke, gefeliciteerd met je nieuwe functie! Blijf ondertussen genieten van onze gezamenlijke hobby en Ik blijf je volgen (had je eigenlijk nog niet lang geleden “ontdekt”). Tot snel!

 13. Margaret
  | Beantwoorden

  Een gave, nieuwe uitdaging. Ik wens je een geslaagd, gelukkig en gezond 2018. en veel plezier in je nieuwe baan.
  Bedankt voor alle creatieve inspiratie en patronen. Het leven is een kwestie van keuzes maken. Opent een deur naar iets nieuws, dan is het goed om een andere deur te sluiten of op een kiertje te zetten. Gelukkig kun je als hobby blijven haken, breien, naaien.

  Groetjes en fijne dag, Margaret

 14. Corine
  | Beantwoorden

  Heel veel succes en vooral plezier in je nieuwe baan!

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.