Home » Haken » Nieuw haakpatroon: Petal Stack Square 🎉

Nieuw haakpatroon: Petal Stack Square 🎉

De afgelopen tijd werkte ik niet alleen aan de Hexagon bloemendeken. Op Instagram en Facebook zag je dat er ondertussen ook baby granny squares ontstonden.

Dat was echter niet het enige. Ik heb even teruggezocht in mijn foto’s en ik geloof dat de eerste ‘ruwe schetsen’ van dit nieuwe haakpatroon in februari dit jaar ontstonden.

Dat was deze. Met op de achtergrond mijn Spring flower blanket in ivoor, die ik startte (en nog niet af heb gemaakt…) toen ik ernstig behoefte had aan rust in de vorm van ‘géén kleur’.

Al gauw kwamen er versies en variaties op hetzelfde thema. Ondertussen schreef (en schrapte) ik mee in mijn notitieboekje.

Bij deze versie begon ik enthousiaster te worden. Ik ben met name heel blij met die kleine gouden bobbeltjes. Waarvan ik de steek niet kende en er ook geen naam voor kon vinden. Dus die heb ik maar mini-popcorns genoemd. Mocht jij hem wel kennen en er de officiële naam van kennen: ik hoor het graag!

Ik haakte diezelfde steek ook om de mintgroene/roze variant.

Daarna stuitte ik bij het opruimen van alle haaksels op het effect ervan op een square. Die crèmekleurige square die er onder ligt, zag je een paar foto’s hierboven ook.

Ik probeerde een volgende eens in een andere kleurstelling en dook daarvoor in mijn restjesvoorraad. Daar kwamen het rood en kobaltblauw om de hoek. Heel wat ‘knaller’ dan ik gewend ben, maar ik werd enthousiast. Behalve dan over de prominente plek van het blauwe in het midden, die moest later weer wijken. We zaten inmiddels in mei.

Vele versies later verving ik ook de bloem waar het patroon mee start. Ik vond namelijk in mijn enorme voorraad haakprobeersels (zie hier op FB en IG wat er in mijn klepbankje verstopt zat 😳) nog het begin van een fietsbelhoesje. Toen ik die er bovenop legde, wist ik het: die eerste toeren moesten weer anders.

En startte ik dus nog een keer opnieuw, maar dan nu met de gestapelde bloemen van het fietsbelhoesje en ondertussen ook alle gebruikte garensoorten en kleurnummers achterhalend.

Na vervolgens nog eens eindeloos vaak de laatste twee toeren hakend en uithalend…

… was ik er. Ik was aangekomen op het moment dat ik blij word als ik m’n haakwerk zie, omdat ‘ie klopt en omdat ik direct zin krijg er nóg meer te haken. 🤩

Wel of geen haakschema / -diagram? 🤨

Maar daar is nu eerst even geen tijd voor, want ik ben het patroon aan het uitwerken. Op Facebook en Instagram vroeg ik of jullie dat patroon liever mét of zonder haakschema hebben. Ik kreeg namelijk de indruk dat die schema’s niet gebruikt worden en aangezien het veel tijd kost om te maken, dacht ik: ik check het even. Maar mijn vermoeden bleek niet juist, integendeel! Er werd massaal vóór een schema gestemd.

Zelf vind ik een haakdiagram ook briljant. Je kunt er haakpatronen in alle talen door haken. De symbolen zijn universeel. Daarnaast vind ik het handig dat je in een schema heel snel de logica en de herhalingen in een patroon door hebt. Dat is in tekst veel minder makkelijk. Bij tekst vergeet ik ook steeds waar ik was. Ik realiseer me nu dat dat waarschijnlijk is waarom ik amigurumi’s niet leuk vind om te haken. Ik vind de gehaakte beestjes zelf vaak geweldig (vooral die van Lalylala vind ik zó mooi!) maar waag me er zelden aan.

Anyway, ik ben de komende tijd dus even bezig met het uitwerken van het patroon en het tekenen van een haakschema. De eerste teksten zijn al klaar en er zijn al wat begeleidende foto’s. Als je het patroon vooruit bestelt, ontvang je die gelijk. Kun je alvast aan de slag voor het definitieve patroon uiterlijk 5 juni klaar is.

Over de naam van mijn nieuwe patroon

Naast dat ik op FB en IG vroeg of er wel of geen schema bij het patroon moet komen, vroeg ik ook naar een goede naam van mijn nieuwste patroon. Ik kreeg een waslijst met leuke suggesties, echt super! Gea Zoer van @het_kleurige_haakhuis stelde Petal Stack voor. En dat is hem geworden: Petal Stack Square ook omdat ik haar IG-naam wel toepasselijk vond voor dit kleurrijke vierkant 🌸

Ik hoop dat jullie net zo veel plezier gaan hebben met het haken van dit vierkant als ik had met het ontwerpen ervan! 💕Volgen Janneke:
Is gek op alles wat met garen en stof te maken heeft. Haakt, naait en breit. Auteur haak- en naaiboek Haakspiratie (2016). Is overdag organisatieadviseur @ www.EigenWijzeWerken.nl

2 Responses

 1. Ilse (by-ik.blogspot.nl)
  | Beantwoorden

  Wat mooi om je proces te lezen.
  Fijn als iets helemaal klopt en je er enthousiast over bent.
  Hij os erg mooi geworden!

  • Janneke
   | Beantwoorden

   Dank je wel voor ‘t compliment Ilse! Fijn dat je ‘t leuk vindt om het proces te lezen. Vind het zelf ook altijd leuk om terug te zien hoe ik begon en waar het eindigde.

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.