Home » CraftKitchen » Nieuw gratis haakpatroon: hexagon babydeken in pastel

Nieuw gratis haakpatroon: hexagon babydeken in pastel

Geplaatst in: CraftKitchen, Haken, Tutorial 21

Als je CraftKitchen volgt had je hem vorige week al gezien: mijn nieuwe haakpatroon voor een hexagon babydekentje. Ik gebruikte Durable Cosy fine, dat zich bijzonder goed leende voor dit project. Heerlijk zacht, het haakt fijn én het is er in mooie pastelkleuren.

Omdat ik weer eens niet kon kiezen… (“Zou ik gaan voor een ontwerp dat ik leuk vind om te haken – namelijk in meerdere kleuren – of zou ik kiezen voor een dekentje dat ik zelf ook op de bank zou willen hebben – namelijk effen kleurig?” ?) bedacht ik deze variant: ik begon met zeskantjes die elke toer een andere kleur hebben en eindigde met effen hexagons. Ik liet het per twee toeren verlopen met op het laatst nog een paar verdwaalde kleurtjes.

Dit is het resultaat:

Je vindt het (gratis) patroon voor de hexagon babydeken hier op mijn blog en natuurlijk op de CraftKitchen-site. Mocht je hem gaan haken: heel veel haakplezier!

Ik begin zo inmiddels een aardige stapel gehaakte dekens te krijgen:

Hoewel ze alle vier erg verschillend zijn vond ik ze stuk voor stuk leuk om te haken. De onderste is de lace square deken uit mijn boek Haakspiratie, de tweede is de wieberdeken die ik voor Landleven ontwierp, de mintgroene is een stoer babydekentje (ook uit Haakspiratie) en bovenop mijn nieuwste aanwinst.

En heel binnenkort hoop ik daar de coaster square deken aan toe te kunnen voegen. Ik ben inmiddels met de rand bezig. Het is weer wikken en wegen als altijd: wel of niet nog een toer? Zal ik hem mét of zonder gekleurde blaadjes doen? Hier toch nog een extra vaste tussen of … Nou ja, dat dus.

Je zou zeggen dat ik daar na zoveel ontwerpen een keer handig in werd he? Gelukkig heb ik een deadline. Dat helpt altijd met knopen doorhakken is mijn ervaring.

Wat me ook altijd helpt is een rondje hardlopen. Overigens is dat niet alleen fijn om m’n gedachten op een rijtje te lopen, ik geniet ook enorm van het moois om me heen (of hetgeen voor m’n voeten loopt ;-)).

Het is vooral genieten als het ‘s ochtends vroeg zo prachtig mistig is.

Rhodesian Ridgeback

Hier kan ik toch zo enorm van genieten hè. ?

En dat zal de komende tijd vast vaker gebeuren, want de vakantie is weer voorbij. Vandaag ga ik weer aan ‘t werk na 4 heerlijke weken vrij. De jongens hebben nog een weekje schoolvakantie maar dan is ‘t ook echt uit met de pret en terug in het ritme allemaal.

Fijne week allemaal en voor degenen die het hexagon dekentje gaan haken: heel veel haakplezier!

Volgen Janneke:
Is gek op alles wat met garen en stof te maken heeft. Haakt, naait en breit. Auteur haak- en naaiboek Haakspiratie (2016). Is overdag organisatieadviseur @ www.EigenWijzeWerken.nl

21 Responses

 1. Sandra
  | Beantwoorden

  Wat een ontzettend gaaf idee die kleurverloop. Ik ga aan de slag!
  Dank voor het delen van het patroon!

 2. Margaret
  | Beantwoorden

  Geweldig idee om de deken met rustige hexagons te beginnen en naar de andere kant to meer kleur te geven. Dat maakt de deken speciaal en ook minder druk dan een deken met helemaal gekleurde hexagons. Bedankt voor het delen van het patroon.
  Prachtige foto van de hond in de ochtendmist.

  Groetjes, Margaret

  • Janneke
   | Beantwoorden

   Dank je wel voor je complimenten Margaret! Ben ook blij met hoe het uitpakte al had ik gedurende het haken best m’n twijfels. En zo kon ik combineren wat ik mooi vind: aan de ene kant kleurrijk haken en aan de andere kant toch rust.

 3. Gineke
  | Beantwoorden

  Wat een mooie deken, dank je voor het patroon

 4. Liza
  | Beantwoorden

  De dekens zijn echt prachtig Janneke. Ik vind het effect van de Hexagon babydeken zo gaaf opgebouwd.
  Fijn weekend! X

 5. Carla van der Spek
  | Beantwoorden

  Jeetje wat prachtig ik hoop dat ik m kan maken super

  • Janneke
   | Beantwoorden

   Dank je wel voor ‘t compliment! Mocht je hem gaan haken: alvast veel haakplezier!

 6. Marianne
  | Beantwoorden

  Hoii!!

  Ik vind helaas niks qua info, welke en hoeveel je van elke combinatie hebt gemaakt!
  Ik zie op de foto erg slecht het verschil qua de kleuren roze.
  Ben heel benieuwd hoe hij in het “echt” word. Heb alle wol binnen en kan niet wachten met te beginnen.

  Alvast bedankt!

  • Janneke
   | Beantwoorden

   Hoi Marianne, leuk dat je deken gaat haken. Ik heb niet bijgehouden welke combinaties ik precies gehaakt heb. Er staat een foto tussen waarop de deken recht van boven is gefotografeerd, daar kun je ‘t goed op zien eventueel. Verder komt het niet heel precies, als je aanhoudt wat ik per rij heb gedaan (hoeveel rijen met 4 kleuren per zeshoek, hoeveel met 3, etc) zal het effect er niet anders om zijn.

   • Marianne
    | Beantwoorden

    Dank je wel Janneke.
    Had ik nog 1 kleine vraag. Wanneer blok je de hexagons?
    Alvast bedankt.

    • Janneke
     | Beantwoorden

     Ik blockte ze pas nadat ik de hele deken in elkaar had gezet. Dan pak je ook gelijk de rand mee. Scheelt een boel werk en het wordt er net zo netjes van.
     Veel plezier nog!

 7. Marijke
  | Beantwoorden

  Wat heb je een prachtig deken ontworpen zeg…!
  En de kleuren zijn perfect!

 8. Marianne Lagraauw
  | Beantwoorden

  Hallo Janneke wat een gave deken heb je ontworpen! Ik heb het garen ook binnen en heb voor proef het witte blok gemaakt! Mijn vraag is heb jij die in een keer gehaakt zonder af te hechten want als ik dat doe kom je niet precies bij de goede steek uit?

  • Janneke
   | Beantwoorden

   Dank voor het compliment Marianne! Leuk dat je de deken ook aan het haken bent. Ik heb de witten blokken in een keer gehaakt. Altijd zo weinig mogelijk aan- en afhechten 😉
   Het getekende schema is voor wanneer je elke toer met een andere kleur aanhecht. Als een opvolgende toer met eenzelfde kleur haakt, moet je de steek waar je uitkomt vervangen door een losse. Bijvoorbeeld van toer 1 op toer 2: je sluit met een halve vaste en vervangt de vaste van toer 2 door een losse, daarna de vijf stokjes haken. De beginsteek is nu dus niet telkens gelijk aan de oranje steek in het plaatje. Kom je er zo uit?

 9. Anna Maria
  | Beantwoorden

  Wouw wat is deze prachtig geworden zeg, ik heb hem zeker opgeslagen!!!

  • Janneke
   | Beantwoorden

   Dank je wel Anna Maria! Heel veel plezier wanneer je de deken gaat haken!

 10. […] Nog een onverwacht cadeautje kreeg ik toen ik de zolder aan het opruimen was. Ik heb al tijden bakken vol handwerk: gehaakte kussens, gebreide sjaals, borduurwerkjes en nog veel meer. Maar ik gebruik al het handgemaakte zelf niet. Sjaals draag ik niet of nauwelijks: altijd te warm. Ik wandel ‘s ochtends vroeg ook nog steeds in m’n zomerjas. Wel met handschoenen aan, maar dan heb je een beetje een idee. Kussens die ik maak zijn bijna nooit in de kleuren van ons interieur dat vrij naturel is. En mijn haakwerk is dat nou niet bepaald 😆 Ik hou van haken in kleur, maar dus niet van heel veel kleur in mijn interieur (zie dit dilemma ook in het hexagon babydekenpatroon). […]

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.