Home » OMA-project » Nieuw garen, nieuw rokje en een mini-haakpatroon Koningsdagrozet

Nieuw garen, nieuw rokje en een mini-haakpatroon Koningsdagrozet

Ik ben weer met van alles tegelijk bezig. Je struikelt hier over de W.I.P.’s (Work In Progress). En gelukkig raken er ook steeds wat af. Zoals dit rokje:

Allemaal rokjes A-lijn rokje naaien

De oplettende lezer herkent de stof: het is dezelfde als die waar ik mijn wikkeljurk van naaide. Ik had nog een heel klein stukje over, precies genoeg voor een heel klein kontje. Een van de nichtjes werd de bofbips: ik naaide voor haar dit A-lijn rokje uit Allemaal Rokjes van Mme Zsazsa. Superleuk boek, alleen al om haar teksten. En ik heb het al heel lang, maar volgens mij heb ik er nog nooit iets uit genaaid. Tot nu dus.

Ondertussen naaide ik zelfs al een tweede rokje met ditzelfde patroon van nog een restje tricot. Je bent er als je het patroon een keer over hebt genomen van het patronenblad nog geen uur mee bezig. Heel geschikt dus voor zomaar even tussendoor, ook als je eigenlijk al met teveel tegelijk bezig bent.

En dan nog zo’n werkje dat er zo even bij tussendoor kan: een rozet voor Koningsdag.

Koningsdag rozet haken Jip by Jan

Je hebt het begin ervan misschien al op Facebook of Instagram gezien. ‘s Avonds was hij klaar. En dat was niet omdat ik er de hele dag mee bezig was, want ik moest werken. Jawel, ik doe meer dan haken en naaien alleen 😉

Ik moet er nu alleen nog een lintje aan zetten (nadat ik een keuze hebt gemaakt welke van de twee: de oranje of de rood/wit/blauwe) en een speldje, zodat ik hem met de Koningsspelen vrijdag op kan. ‘t Was zoals zo vaak met dit soort dingen bij mij een last minute idee…

Mini Haakpatroon Koningsdag rozet

Voor degenen die willen weten hoe deze is gehaakt: je begint net als met de popcorn granny squares. Alleen doe je maar een toer met popcornsteken. Daarna haak je de bloemblaadjes toeren hetzelfde als bij de popcorn granny squares (de rode toer haak je als Kleur 2 – 1e bloemblaadjesrand, de witte toer als Kleur 3 – 2e bloemblaadjesrand die je vindt in deel 2 van het haakpatroon). Voor de blauwe blaadjes: haak een serie lossen en vasten zoals je dat ook doet voor de eerste toer van de bloemblaadjesranden, maar dan met 5 lossen. Volgende toer in elke lossenboog 6 stokjes. De toer daarna haak je in het eerste stokje 2 halve stokjes, in de volgende 4 stokjes 2 stokjes en in het 6e stokjes weer twee halve stokjes. Haak 1 vaste tussen het laatste stokje en het eerste stokje van de volgende serie van 6 stokjes. Doordat je meerdert in de laatste rij, gaan de blauwe blaadjes een beetje golven.

Jurkje Jamie nummer 2

Had je ‘t gezien, mijn niet zo geslaagde versie van het Jamie jurkje uit La Maison Victor? Ik plaatste de foto’s op FB en Instagram en de vraag hoe en of ik die niet zo flatteuze bobbel glad kreeg.

Jamie jurkje LMV poging 1
En dat is waarom ik zo blij ben met social media, want binnen de kortste keren had ik talloze reacties en tips waaronder de winnende: ik had gewoon gesmokkeld met het nemen van de maten en had m’n derrière meer ruimte moeten geven. Het stond er minder bot hoor, maar dat was precies wat ik had gedaan: smokkelen. Ik ben namelijk in ontkenning. En zo’n jurkje rekent daar genadeloos mee af.
En dus legde ik de naad uit. Dat hielp. Maar helaas bleef de oude naad te zichtbaar (de stof was ook niet van de beste kwaliteit…) en vond ik de mouw (of daar waar geen mouw zit zeg maar) te veel snijden. Dus heb ik nieuwe stof gehaald (met rek, ha!) en begin ik opnieuw.
Jamie jurkje naaien uit La Maison Victor

Nieuw garen en een nieuwe steek

Nog een WIP, in de categorie Lange Adem. Al even geleden kreeg ik dit nieuwe garen van Schachenmayr: Journey. Het is een katoen/acryl/polyamide mix die weliswaar dik is (haken met naald 6 of 7), maar heerlijk zacht en licht. Als ik nieuw garen krijg weet ik vaak van te voren niet wat ik er mee ga haken. Ergens gedurende de tijd dat ik er tegen aan kijk – het ligt hier dan ergens in m’n werkkamer – schiet me dan iets te binnen. Zo ook met dit garen. Ik denk dat het heerlijk is voor bijvoorbeeld een vest, omslagdoek of deken, maar ik besloot er een tas mee te gaan haken. De stoere kleuren inspireerden me tot een soort van strandtas. Zo’n heerlijke grote shopper waar je van alles in kan werpen, in de hoop het ooit nog eens terug te vinden.

Schachenmayr Journey garen

Maar voor het zover is, heb ik nog vele steken en vele toeren te haken. Ik begon met de denim blauwe kleur (kleur 00051) de bodem te haken en toen ik een keer de grootte had die ik voor ogen had, ging ik omhoog. Ik wilde graag verschillende steken gaan gebruiken en pakte dus m’n Haakbijbel er bij. Ik vond de Mandensteek…
Haakbijbel Mandensteek
… en haakte een proeflapje:
Haakbijbel Mandensteek Proeflapje
Ik keurde hem goed (fijn als je dat zelf kan doen ;-)) en haakte zo een heleboel toeren tot ik het tijd vond voor een andere kleur. Of eigenlijk, tot ik me niet langer kon inhouden een andere kleur te pakken. Want hoe mooi ik gehaakte spullen in een kleur ook kan vinden, als ik zelf haak vind ik het maar lastig om me bij die ene kleur te houden (hier zie je waar me dat ook al niet lukte. De bedoeling was alleen de rand in verschillende kleuren te doen).
Journey Haakgaren en Mandensteek haken
Inmiddels heb ik er al weer aardig wat toeren in de offwhite tint (kleur 00002) opzitten. En terwijl ik die haakte, zat ik telkens te kijken op die overgangstoer van blauw naar wit. Ik vond hem niet mooi. Vanochtend bedacht ik er iets op: ik pakte de grijze kleur (kleur 00090) en haakte er halve vasten overheen in een kleine zigzag-beweging. Ik ben er helemaal blij mee 🙂
Halve vasten haken
Nu weer verder met offwhite tot ik verzin wat ik met die leuke lichtblauwe kleur (00053) ga doen. Wordt vervolgd dus!
Volgen Janneke:
Is gek op alles wat met garen en stof te maken heeft. Haakt, naait en breit. Auteur haak- en naaiboek Haakspiratie (2016). Is overdag organisatieadviseur @ www.EigenWijzeWerken.nl

12 Responses

 1. Verie
  | Beantwoorden

  Heerlijk om te zien waar je allemaal mee bezig bent! Je creaties zijn goed gelukt, ‘k ben benieuwd naar de strandtas! Fijne avond nog,..

  Lieve-Groetjes,
  Verie

  • Jan
   | Beantwoorden

   Dank je wel Verie! Jij ook een fijne avond!

 2. Leuk om te zien wat je allemaal maakt Janneke. Je kunt ook zooooooveel 😉 Heerlijk is dat he als je van alles zelf kunt maken. En wat fijn dat wij daarvan mee mogen genieten 🙂
  Groetjes, Wendy

 3. Jannie
  | Beantwoorden

  Wat een leuke rozet! En nog best op tijd om op Koningsdag te kunnen dragen.
  Die mandensteek had ik nog nooit eerder gezien, heel leuk, zeker voor tassen.
  Groetjes, Jannie

  • Jan
   | Beantwoorden

   Ja leuk is die steek he? Hij sprong er voor mij ook direct uit toen ik het idee voor een tas had. Dank je wel voor he compliment!

 4. Gerda Hartman
  | Beantwoorden

  Hier ook altijd met teveel bezig en al dat nieuwe garen doet er ook geen goed aan ;-). Ziet er heel mooi uit. Benieuwd naar het eindresultaat.

  • Jan
   | Beantwoorden

   Dank je! Gelukkig, ben ik dus niet de enige die met te veel bezig is 🙂

 5. kreamade
  | Beantwoorden

  Tjonge zeg! Je wilt het misschien niet geloven, maar ik kruip net achter de pc om een broche op mijn blog te gaan zetten. Gebaseerd op jouw popcorn grannysquare!! En echt… ik had je voorbereidingen nog niet gezien op IG. Kijk morgen maar even naar mijn variant. Wat is het boek Allemaal rokjes leuk hè? Vandaag rondde ik ook weer een rokje af voor jongste dochter. Je mandensteek is trouwens erg mooi! gr. Hennie

  • Jan
   | Beantwoorden

   Wat leuk Hennie, ben benieuwd naar jouw variatie! Dank voor je compliment!

 6. Margriet
  | Beantwoorden

  Heb sinds kort jouw weblog ontdekt en ik lees … en kijk … En doe dat met veel plezier maar denk toch ook…. ‘waar haal t ze de tijd vandaan’ ……

 7. Jessica
  | Beantwoorden

  Wat een mooie wol weer. En het jurkje is ook gaaf. Verstandig dat je een nieuwe maakt. Als je iets niet mooi vind blijf je er aan ergeren. TJa dat smokkelen met de maat heel herkenbaar. Ben daar ook wel eens de fout mee ingegaan. Het valt niet meer te ontkennen, ik heb billen een stevige boezem en ahhhh ook een klein flubbeltje op de buik. 2 kinderen en stoppen met roken, werken niet mee aan je figuur. Ja ja geef dat maar de schuld. Maat 34 zal het wel nooit meer worden. Jammer dan. Veel handwerk plezier en een fijn weekend.

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.