Home » Borduren » Nieuw borduurpatroon: een ABC’tje

Nieuw borduurpatroon: een ABC’tje

Geplaatst in: Borduren, CraftKitchen 6

Naast haken, naaien en breien vind ik borduren ook heerlijk om te doen. Ik had het al járen niet meer gedaan, maar afgelopen kerst raakte ik weer geïnspireerd door een kant-en-klaar borduurpakket. Toen ik voor CraftKitchen op de rol stond voor een DIY (of alles wat niet haken, naaien of breien is) was mijn keuze voor borduren dan ook snel gemaakt.

Het idee voor dit ABC-tje kreeg ik door de foto’s die wij zelf al jaren aan de muur hebben hangen (onze jongens zijn inmiddels 11 en 13, maar de foto’s vind ik nog steeds zo mooi).

De woorden die we bij onze jongens hadden gezocht waren – op dat moment – ook echt op hen van toepassing, dus ik zocht nu naar wat meer algemene en Nederlandse woorden. Daarbij ook nog lettend op dat het een beetje herkenbaar te borduren was op zo’n klein stramien, waar niet heel veel ruimte is voor detail.

Ik kwam uit op Auto, Bal en Circus en koos, geïnspireerd door een bestaand DMC borduurpakket, voor kleuren in blauw, rood, grijs en geel.

Doordat mijn printer ineens wat rare kleuren uitspuugde (raar in de zin van: niet wat er op mijn scherm stond), bedacht ik om ze nogmaals te borduren, maar dan in een andere kleurstelling. Met het circus in het roze ben ik alvast begonnen.

Dat is natuurlijk sowieso hartstikke leuk aan zelf maken: ook al maak je gebruik van een bestaand patroon, je kan door het zelf kiezen van de kleuren er je eigen draai aan geven. En/of zorgen dat het bij jouw interieur past.

Voor de gekozen woorden moest ik vervolgens een borduurpatroon ontwerpen. Ik gebruikte daarvoor Stitch Fiddle, een gratis online programma waarin je je eigen patronen kunt tekenen.

Als je kiest voor borduren kun je het garen kiezen waarmee je wilt werken (DMC in mijn geval) en dan staan alle kleuren en kleurnummers al voor je klaar. Handig!
Vervolgens kies je of je zelf iets wilt ontwerpen of dat je op basis van een in te laden foto wilt werken. Daarna kun je nog van alles instellen, aanpassen, bijtekenen en weghalen. Net zo lang tot je tevreden bent.

Dus als je na het borduren van dit ABC’tje verder wilt met een D en eventueel door tot de Z, dan kan je het met behulp van dit programma zelf je borduurpatroon ontwerpen.

Tip: Vergeet niet tussentijds te saven. Dat was ik één keer vergeten…

Je vindt het borduurpatroon voor mijn ABC-tje hier. Heel veel borduurplezier!

 

Volgen Janneke:
Is gek op alles wat met garen en stof te maken heeft. Haakt, naait en breit. Auteur haak- en naaiboek Haakspiratie (2016). Is overdag organisatieadviseur @ www.EigenWijzeWerken.nl

6 Responses

 1. Joke
  | Beantwoorden

  Heel erg leuk! Weer mooi gemaakt. X

  • Jan
   | Beantwoorden

   Thanks sis ? Nu nog een groene VW bus 😉

 2. Marijke
  | Beantwoorden

  Wat zijn de foto’s van je kinderen mooi! Leuk dat borduren! Tijdens mijn ‘sociale werker’ opleiding, heb ik ook eens geborduurd, ik weet nog dat ik dit erg leuk vond ??? Misschien ook eens aan wagen!

  Liefs Marijke

  • Jan
   | Beantwoorden

   Dank je wel Marijke! De credits voor de foto’s zijn voor mijn man. Ik deed alleen een beetje de begeleiding (en zeggen wat ik wel en niet mooi vond ;-)).
   Mocht je ‘t borduren overwegen, dan zijn deze projectjes wel leuk om weer eens mee te beginnen. ‘k Hoop dat je de smaak weer te pakken krijgt!

 3. Patricia Caminada
  | Beantwoorden

  Wat leuk allemaal. Misschien moet ik ook het borduren maar weer eens oppakken. Er liggen nog wat zaken van zo’n 30 jaar geleden die nog niet af zijn ?

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.