Home » Haken » Naaigarenklosjeshouder

Naaigarenklosjeshouder

Geplaatst in: Haken 8

Geïnspireerd geraakt door de vele georganiseerde garenklosjes op Pinterest (zie http://pinterest.com/jannekeassink/how-i-would-like-to-be-organized/) liet ik mijn zus weten dat ik graag een handiger opbergsysteem zou willen voor mijn al maar groeiende collectie klosjes én de bijbehorende spoeltjes. Zoiets hoef ik maar een keer te laten vallen – in dit gevallen te what’s appen – en ze bedenkt van alles. Dat ze vervolgens ook nog in elkaar kan zetten. Handig!

Zo had ik het eerst. Wel enigszins netjes, maar niet handig.

Ik had dus dit grijze bakje (foto hierboven) waar al lang al m’n klosjes niet meer inpasten en waar geen ruimte was om de spoeltjes bij het juiste klosje te bewaren. Niet zo handig als je zes kleuren blauw hebt die maar heel weinig van elkaar verschillen. Dus was mijn wens een opbergding waar je het spoeltje bíj het garenklosje kon bewaren.

Hieronder de foto van ‘the making of’. De foto’s zijn gemaakt met m’n iPhone, dus niet van de beste kwaliteit, maar ‘t idee is er wel duidelijk om denk ik.

Stap 1, de belangrijkste: meten, rekenen, uittekenen, nameten, nog eens rekenen. Hoeveel klosjes wil je kwijt, wat is de diameter, hoeveel ruimte er tussen, hoe groot mag het in totaal worden?

De plankjes zijn op maat gezaagd en voorzien van heel veel stipjes waar de stokjes moeten komen. Met de kolomboor alle gaatjes boren. Je ziet hier m’n zus:

Tata! Eerste rij gaatjes. Er gaan er nog vele volgen…

Alle plankjes die samen de klosjeshouder gaan vormen. Alle gaatjes zijn geboord:Zus lijmt alle planken op elkaar, waarna ze een tijdje met lijmklemmen er op drogen:

En dan komt het klusje dat ik een volgende keer zou uitbesteden (of harder zoeken naar stokjes die al op maat zijn…): stokjes zagen die vervolgens aan beide uiteinden moeten worden geschuurd. Het zijn 89 stokjes… Ondertussen kon de lijm wel mooi drogen, dat dan weer wel.

De lijm is droog: zus schuurt het hele blok glad:

Ik druppel houtlijm in de gaatjes, zus slaat de stokjes er in.

Gelijk testen of het allemaal past en is geworden zoals we van te voren hadden bedacht en berekend. Zoon Leon helpt ons met dit mooie klusje:

(Is hij nou zo groot of ben ik nou zo klein?? Op zo’n foto valt het ineens op)

Zo ziet het er dan ongeveer uit. Nog niet in z’n natuurlijk habitat deze klosjeshouder, zo op de werkbank.

Maar tata! Zie hier de garenklosjeshouder op z’n definitieve plek:

Onnodig te zeggen dat ik hier héél blij mee ben. Ook met het feit dat er nog ruimte over is en dat ik dus nog meer kleuren mag kopen 🙂
Volgende keer komt zus bij mij, gaan we iets met naald en draad doen.

Volgen Janneke:
Is gek op alles wat met garen en stof te maken heeft. Haakt, naait en breit. Auteur haak- en naaiboek Haakspiratie (2016). Is overdag organisatieadviseur @ www.EigenWijzeWerken.nl

8 Responses

 1. Zaanse Zolder
  | Beantwoorden

  Wat gaaaaaaaaaaaaaf! Ik wil ook zo een zus 😉

 2. Judith
  | Beantwoorden

  Ah hoe leuk! Gaaf gedaan samen!

 3. linnen en limoen
  | Beantwoorden

  LEUK!! Nu nog één voor je washi taperolletjes ;-)GEWELDIG!

 4. Juliette
  | Beantwoorden

  Waaw!!

 5. Wendy
  | Beantwoorden

  Wat een werk, maar wat heerlijk dat je alles nu zo origineel, mooi en overzichtelijk op kunt bergen. Ben je nog sneller klaar met je creaties! Niks meer in de knoop of zoek, heerlijk! Bravo voor je zus!

 6. José
  | Beantwoorden

  Hoe cool is dat! Super dat je zus dat heeft gemaakt, kunstwerkje!

 7. Tante Jannie
  | Beantwoorden

  Ontzettend tof! Afgezien van dat het enorm handig is, ziet het er ook nog eens leuk uit!

 8. […] zie je een glimp van mijn nieuwe haaknaaldenhouder, gemaakt door mijn zusje die al eerder liet zien handig te zijn met hout. Het is het zusje waarover ik hier eerder al schreef in een blogpost waarin ik beweerde nooit, […]

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.